Valikko
Ulkomaat

Norja kielsi Finnairia lentämästä Huippuvuorille – lipun ostaneille rahat takaisin

Finnair ehti myydä reitille lippuja monta kuukautta.

Finnair peruuttaa kaikki ensi kesäksi suunnitellut lennot Norjan Huippuvuorille. Norjan viranomaiset eivät myöntäneet lentoyhtiölle lupaa lentää Huippuvuorten Svalbardiin.

”EU:n ja Eta-maiden välinen open skies -sopimus ei koske Svalbardia. Haimme lupaa lentoihin marraskuussa 2015 ja odotimme sen saavamme”, Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä sanoo.

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan kielto perustuu Suomen ja Norjan kahdenväliseen ilmailusopimukseen, joka tehtiin vuonna 1978. Se estää lennot Huippuvuorille.

Open skies -sopimus antaa sopijamaille luvan lentää toistensa ilmatilassa.

Finnair tiedotti Huippuvuorten reittilentojen aloittamisesta jo viime elokuussa, ja se on myynyt lentoja useiden kuukausien ajan. Huippuvuorille oli tarkoitus lentää kesäkuun alusta elokuun loppuun kolmena päivänä viikossa. Myytyjen lippujen määrää yhtiö ei paljasta.

”Nyt olemme yhteydessä lipun ostaneisiin ja maksamme asiakkaille peruutetun lennon hinnan takaisin. Muita kuluja emme maksa, koska tieto peruutuksesta tulee matkustajille hyvissä ajoin”, Tallqvist sanoo.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (kkv) mukaan asia ei ole ihan näin selvä. Jos kuluttaja on esimerkiksi maksanut majoituksen ilman peruutusoikeutta, vastuu voi kuulua lentoyhtiölle.

”Ennakkotapausta tällaisesta tilanteesta, jossa lentoyhtiö on alkanut myydä lentoja, vaikka sillä ei ole tarvittavia lupia ja sitten lennot joudutaankin peruuttamaan, ei muistaakseni ole”, ylitarkastaja Satu Toepfer kkv:stä sanoo.

Jos majoittaja ei suostu palauttamaan ennakkomaksua, siitä kannattaa Toepferin mukaan hakea vahingonkorvausta Finnairilta. Jos lentoyhtiö kieltäytyy maksamasta, riidan voi viedä kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi.

”Jos kyseessä on valmismatka, kuluttajalla on kiistattomasti oikeus saada rahat takaisin koko paketista tai tilalle korvaava matka.”

Huippuvuorilla tieto viranomaisten päätöksestä otettiin järkytyksellä vastaan. Suomesta tulevista matkailijoista odotettiin piristystä arktisten saarten matkailulle.

”Se on yllättävää ja jokseenkin käsittämätöntä. Emme osanneet ennustaa, että tästä tulisi este matkailun kehittämiselle Huippuvuorilla”, sanoi johtaja Ronny Brunvoll Visit Svalbard -matkailupalvelusta NRK:lle.

Noin 2 600 asukkaan Huippuvuorilla on toivottu, että turismilla saataisiin luotua lisää ympärivuotisia työpaikkoja. Tromssan ja Huippuvuorten aluejohtaja Christian Chramer sanoo, että Finnairin lennot olisivat tuoneet Huippuvuorille 3 000 matkailijaa kolmen kuukauden aikana.

Norjan liikenneministeri Ketil Solvik-Olsen ymmärtää NRK:n mukaan ongelman, mutta ei halua ottaa kantaa ennen kuin asia on loppuunkäsitelty.

Ministeri Solvik-Olsen sanoo, että Finnairilla on kolme viikkoa aikaa valittaa päätöksestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Finnair
 • Huippuvuoret
 • Lentoliikenne
 • Lentomatkailu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  9. 9

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää