Valikko
Ulkomaat

Kesäkuinen EU-äänestys repii Britannian hallitusta – pääministeri Cameron on hätää kärsimässä

EU-kanta repii Britannian konservatiivihallitusta

Lontoo

Ylevillä periaatteilla voi joskus olla ankeat käytännön seuraamukset.

Britannian pääministeri David Cameron lupasi tammikuussa kunnioittaa ministeriensä mielipiteenvapautta: kukin kampanjoikoon EU-jäsenyyden puolesta tai sitä vastaan omatuntonsa mukaan.

Hallituksen jäseniä ei tarvinnut kahdesti kehottaa. Jokainen valitsi puolensa. Nyt Cameron on hätää kärsimässä. Konservatiivihallitus on jakautunut, eikä pääministeri voi luottaa ministereihinsä.

Kesäkuussa koittava EU-kansanäänestys tekee tuhoaan Britannian konservatiivipuolueessa. Hallitus, kansanedustajat ja ruohonjuuritaso ovat jakautuneita sen suhteen, pitäisikö Britannian erota EU:sta vai ei.

Cameronia vastaan ovat asettautuneet muun muassa hänen vanha kaverinsa oikeusministeri Michael Gove ja Lontoon suosittu pormestari Boris Johnson.

Työ- ja eläkeministeri Iain Duncan Smith meni vieläkin pidemmälle. Tiukka EU-skeptikko ja aikoinaan konservatiivipuo­luetta itsekin johtanut Duncan Smith erosi hallituksesta.

Virallinen selitys oli, että ministeri kyllästyi hallituksen leikkauslinjaan. Yleinen tulkinta kuului, että Duncan Smith valmisteli asettautumistaan EU-eroa kannattavan kampanjan nokkamieheksi huhtikuussa.

Ministerien jakautuminen ei voi olla vaikuttamatta hallituksen työskentelyyn. The Times -lehti raportoi, että Cameron olisi pitänyt hallituksen kokouksen kokoonpanossa, josta EU-eroa kannattavat ministerit oli jätetty pois. Aiemmin Cameronin kerrottiin pihtaavan taustapapereita, joista olisi hyötyä Brexit-leirin ministereille.

Downing Street on torjunut väitteet. Ulkopuoliset voivat kuitenkin vain arvailla, mitä hallituksen sisällä tapahtuu.

”David välttää jopa katsekontaktia, jos hän ohittaa euroskeptikkoja käytävällä. Tunnelmat ovat kuin koulussa, jos on häirinnyt suosittua porukkaa”, sisäpiirilähde kuvaili The Daily Telegraph -lehdelle.

Äänestäjien pelottelussa kumpikin leiri on vahvoilla.

Keskiviikkona EU-eroa kannattava apulaisoikeusministeri Dominic Raab esitti, että EU-jäsenyys vaarantaa Britannian turvallisuuden, kun vaaralliset EU-kansalaiset pääsevät liian helposti Britanniaan.

Raab kehotti EU:n sijaan tiivistämään yhteistyötä Yhdysvaltain, Australian, Uuden-Seelannin ja Kanadan kanssa.

Taustalla vaikuttavat Brysselin terrori-iskut. Terrorismin uhka ja EU:n siirtolaiskriisi pelaavat Britanniassa juuri EU-eroa kannattavan leirin pussiin.

EU-jäsenyyttä ajavat leiri on yrittänyt painottaa eron haitallista vaikutusta Britannian taloudelle. Talousargumentteja jäsenyyden puolesta on esittänyt myös Englannin keskuspankki.

Yksiselitteisiä lukuja EU-jäsenyyden tarkasta rahallisesta arvosta – tai hinnasta – on mahdotonta esittää. Siksi etenkin maahanmuuttoon liittyvät uhat korostuvat keskustelussa.

Cameron on sanonut, että hän ei eroa pääministerin tehtävistä, kävipä kansanäänestyksessä miten tahansa.

Kansa voi olla toista mieltä. Ipsos Mori -mielipidemittauksen mukaan lähes puolet vastanneista haluaa Cameronin eroavan, jos tämä häviää kansanäänestyksen. Brexit-puolen voitto aloittaisi todennäköisesti Cameronin lähtölaskennan.

Mielipidemittauksia EU-kannoista on teetetty reilun kuukauden aikana 18. Enemmistö mittauksista ennustaa EU-jäsenyyden kannattajien voittavan.

Erot ovat kuitenkin pienet. Vedonlyöntitoimistojen kertoimien mukaan EU-eron todennäköisyys on noin yksi kolmesta.

Kansa päättää kesäkuussa

 Britannian kansanäänestys EU-jäsenyyden tulevaisuudesta järjestetään juhannusviikolla 23. kesäkuuta.

 Äänestäjät valitsevat kahdesta vaihtoehdosta: jäädäkö EU:hun vai erotako.

 Brittien lisäksi äänioikeus on maassa asuvilla Irlannin, Maltan ja Kyproksen kansalaisilla.

 Britannia liittyi EU:ta edeltävään yhteisöön 1973 ja järjesti edellisen kansanäänestyksen jäsenyydestä 1975.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  6. 6

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  9. 9

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  10. 10

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää