Valikko
Ulkomaat

Isis saattoi tuhota suomalaistenkin löydöt Palmyrassa

Suomalaisarkeologi: Museonjohtaja teloitettiin ja hänen poikaansa kidutettiin

Suomalaisten arkeologien tekemät löydöt Palmyran muinaisessa kaupungissa Syyriassa ovat saattaneet tuhoutua terroristijärjestö Isisin hävitysvimmassa. Suomalaislöydöt talletettiin Palmyran museoon, joka on kärsinyt pahoja tuhoja.

Tuhot paljastuivat, kun syyrialaisjoukot saivat sunnuntaina venäläisten tuella vallattua kaupungin takaisin. Isis oli pitänyt Palmyraa hallussaan viime vuoden toukokuusta ja tuhonnut monin paikoin Unescon maailmanperintökohteen jäämistöä.

”Museon kärsimät tuhot ovat hirveät. Patsaiden päitä on murskattu, kuten Isis on tehnyt muuallakin, esimerkiksi Irakissa”, kertoo suomalaisarkeologeja Palmyrassa johtanut Lähi-idän arkeologian dosentti Minna Silver Oulun yliopistosta. Hän on toiminut viime aikoihin asti arkeologian professorina Mesopotamiassa Turkin ja Syyrian rajalla.

Myös museon johdolle kävi kaltoin. Silverin mukaan Isis teloitti eläkkeelle siirtyneen museonjohtajan ja kidutti hänen museonjohtajaksi siirtynyttä poikaansa saadakseen selville, mihin aarteet piilotettiin ennen Isisin tuloa kaupunkiin. Kidutettu museonjohtaja on huonossa kunnossa ja hän yrittää päästä hoidettavaksi länsimaihin.

”Löytömme olivat esihistoriallisia piiesineitä, keramiikkaa ja joitain patsaiden kappaleita. Niin sanottuja aarteita kuten kultaa emme löytäneet. Mutta meille arkeologeille ihmistoiminnan kaikki menneet jäljet ovat arvokkaita. Löytöjemme kohtalosta ei ole tietoa”, Silver sanoo.

Tiedossa ei ole sekään, onko Helsingin yliopiston edesmenneen arkeologian professorin Carl Fredrik Meinanderin matka-arkku vielä tallessa. Arkku ja siihen talletetut löydöt jäivät Palmyraan, kun Silver lähti kaupungista 2010.

Syyrian muinaismuistoista vastaava johtaja Maamoun Abdulkarim on arvioinut, että alustavien selvitysten mukaan noin 80 prosenttia Palmyran paikoista oli ”hyvässä kunnossa”. Silver yhtyy arvioon nähtyään kuvia takaisin vallatusta Palmyrasta.

Silverin mukaan Palmyrassa on tuhoutunut muun muassa länsiseemiläisten kansojen ylijumalan Baalin temppelin sisin osa, hautatorneja, riemukaari sekä yksi pienempi temppeli. Myös alueen linnake on kärsinyt vahinkoja.

”Baalin temppeliä ei saada koskaan samanalaiseksi kuin mitä se on ollut, sillä kiviosat ovat menneet kappaleiksi. Jälleenrakennuksessa täytyy vain käyttää vastaavanlaista kiveä. Olin Taiwanissa esittelemässä hautatornien mallinnoksia, kun seuraavana päivänä ne tuhottiin. Sitä ennen ne saivat seistä paikallaan 2 000 vuotta”, Silver sanoo.

Jos ja kun Palmyraa päästään joskus korjaamaan, on Silverin työllä merkittävä osa tuhojen korvaamisessa. Silver kun johtaa Syyrian kulttuuriperintöhanketta, jonka tarkoituksena on tehdä esimerkiksi Palmyrasta 3d-mallinnoksia. Niiden avulla tuhoutuneet paikat pystytään korjaamaan.

”Meillä on useita insinöörejä ja arkkitehtejä sekä parhaimmat ja viimeisimmät tekniset keinot käytettävissä. Toivotaan että pääsemme mukaan jälleenrakennukseen. Ainakin työtämme tullaan hyödyntämään.”

Ennen sotaa Palmyran aavikkokaupunki oli merkittävä turistikohde. Palmyran kukoistuskausi kesti ajanlaskumme alusta kolmisensataa vuotta eteenpäin.

Kaupunki oli materiaalisesti vauras kulttuuripaikka ja elävä kauppakeskus Kiinasta Eurooppaan kulkevan silkkitien varrella. Välillä kaupunki toimi Palmyran valtakunnan pääkaupunkina ja välillä se oli Rooman vallan alla. Palmyran mahtavuutta on verrattu Jordanian Petraan sekä Italian Pompeijiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Palmyra
 • Syyrian sisällissota
 • Arkeologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  4. 4

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  5. 5

   Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Utsjoella saamelaiskoululla – osa oppilaista jäi vierailun takia kotiin

  6. 6

   Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

  7. 7

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  8. 8

   Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

  9. 9

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  10. 10

   Väljät virkaanastujaiset – Washingtoniin ei tullut Trumpin ennustamaa ”uskomatonta, ennätysmäistä yleisöä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  4. 4

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  9. 9

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  10. 10

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  10. 10

   Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

  11. Näytä lisää