Valikko
Ulkomaat

Suomalainen nainen jumittui sairaalaan Meksikossa – vakuutusyhtiö ei korvaa hoitoa eikä ambulanssilentoa

Vakuutusasiantuntijan mukaan kroonista tautia sairastavan kannattaa tutustua huolella vakuutusehtoihin ja harkita tarkkaan matkustamista. Monet ulkomaiset vakuutukset eivät korvaa edes akuuttihoitoa, jos sairaus on ollut olemassa jo ennen matkaa.

Facebookissa kiertää lohduton vetoomus. Tiina-Maria Aalto etsii rahoittajia, jotta saisi lennätettyä äitinsä kotiin Meksikosta. Äiti sai kaksi viikkoa sitten kesken lomamatkan sydäninfarktin Meksikon Cancunissa ja joutui tehohoitoon kalliiseen yksityissairaalaan, Hospiten International Cancuniin.

Hoitopaikan valitsi matkavakuutuksen äidille myynyt saksalainen vakuutusyhtiö Allianz. Perheen järkytykseksi Allianz kuitenkin pyörsi viikon kuluttua alustavan korvauspäätöksen ja kieltäytyi maksamasta hoitokuluista senttiäkään tai ambulanssilentoa Suomeen. Vakuutus oli otettu matkan järjestäjän eli Finnmatkojen verkkosivujen kautta.

Tyttären mukaan vakuutusyhtiö vetosi siihen, että 59-vuotias äiti sairastaa keuhkoahtaumatautia ja katsoo sen olevan sydänkohtauksen taustalla. Perheelle esitettiin yksityissairaalasta 80 000 dollarin eli noin 70 000 euron lasku, jota sairaala on perinyt voimallisesti. Se muun muassa otti haltuun äidin aviomiehen passin.

Tällä hetkellä äiti on hoidossa Cancunin kunnallisessa sairaalassa heikossa kunnossa.

”Häntä vieroitetaan paraikaa hengityskoneesta, mutta pelkona on, että hän voi saada täällä keuhkokuumeen”, Tiina-Maria Aalto kertoo sähköpostitse.

Äiti voisi palata Suomeen vain ambulanssilennolla, joka voi maksaa jopa yli 100 000 euroa. Perheelle tuli järkytyksenä sekin, ettei Suomen valtio voi maksaa kuljetusta kotiin tai edes lainata rahoja sitä varten.

Suomen suurlähetystö ja Cancunin kunniakonsuli ovat kuitenkin auttaneet perhettä muun muassa neuvotteluissa yksityissairaalan kanssa.

Facebookin kampanja ei ole toistaiseksi tuottanut toivottua tulosta.

”Olemme saaneen paljon neuvoja ja lainarahaakin kasaan sosiaalisen median kautta. Etsimme nyt ensisijaisesti säätiötä tai hyväntekeväisyysjärjestöä, joka päättäisi tuoda äidin kotiin”, Aalto kertoo.

Vakuutusalan asiantuntijoiden mukaan tapaus ei ole ainoa laatuaan. Yhä iäkkäämmät matkustavat ja yhä useammalla on jokin perussairaus, joka voi oireilla matkalla.

Jos sairaudesta huolimatta päättää matkustaa, voi olla elintärkeää ottaa selvää matkavakuutuksen ehdoista.

1. Matkavakuutus ei korvaa vanhan sairauden hoitoa, paitsi ehkä akuuttihoidon

Monelta vakuutusyhtiöltä saa nykyään matkavakuutuksen iästä riippumatta. Vakuutus ei kuitenkaan korvaa olemassa olevan sairauden hoitoa kuin rajoitetusti. Tämä ehto on kaikissa matkavakuutuksissa siitä riippumatta, onko vakuutetulta vaadittu terveysselvitystä vai ei.

”Ehto pätee, vaikka sairautta ei olisi diagnosoitu tai sairauden tutkimukset ovat kesken. Tai vaikka lääkäri olisi antanut matkustusluvan. Tästä asiasta tuntuu olevan yllättävän paljon epäselvyyttä”, vakuutusasiantuntija Katja Lappi FINE:stä sanoo.

Suomalaisissa vakuutuksissa on kuitenkin yleensä ehto, että akuuttihoito korvataan esimerkiksi viikon ajan, vaikka se johtuisi vanhasta sairaudesta. Edellytyksenä on, että sairaus on ollut kotimaassa hyvässä hoitotasapainossa ja se odottamattomasti ja äkillisesti pahenee.

Se tarkoittaa, että esimerkiksi sepelvaltimosairaan matkalla saama sydänkohtaus voidaan hoitaa vakuutusyhtiön piikkiin. Pidempää hoitoa tai esimerkiksi ambulanssilentoa kotimaahan ei korvata.

Myös silloin, jos sairauden ensioireet ilmenevät matkalla, hoito korvataan.

2. Ulkomaiset vakuutukset eivät korvaa edes akuuttihoitoa

”Ulkomaiset vakuutukset eivät yleensä korvaa akuuttihoitoakaan, jos kyseessä on olemassa oleva sairaus” , sanoo yhteyspäällikkö Ninni Berg Falck Global Assistancesta.

Falck hoitaa Allianzin ja monen muun vakuutusyhtiön korvauskäsittelyä Suomessa. Allianzin vakuutuksia myydään muun muassa Finnmatkojen sivuston kautta. Bergin mukaan vakuutuksissa voi olla muitakin eroja, jopa saman yhtiön sisällä.

Tiina-Maria Aallon äidin tapaus on Falckissa tuttu, mutta yhtiö ei voi kommentoida asiaa. Allianz välitti Falckin kautta viestin, jossa yhtiö pahoittelee asiakkaalle koituneita ongelmia.

3. Lue vakuutusehdot

Vakuutusehdot kannattaa lukea huolella. Halpa hinta voi tarkoittaa huonoja ehtoja.

”On tärkeää, että tapaturman tai sairauden hoitokulut korvataan ilman ylärajaa. 200 000 euron yläraja voi tuntua korkealta, mutta tositilanteessa se ei välttämättä ole sitä”, Finen Katja Lappi sanoo.

Erityisen varovainen kannattaa olla ulkomaisten vakuutusten suhteen. Ulkomaisten lentoyhtiöiden sivuilta ostetut vakuutukset eivät välttämättä ole esimerkiksi Suomen lainsäädännön piirissä. Silloin korvauspäätöksestä valittaminen voi olla hyvin hankalaa.

Falckin Bergin mukaan esim. Allianzin vakuutukset kuitenkin ovat Suomen lainsäädännön piirissä. Päätöksistä voi siis kannella kuluttajariitalautakuntaan.

4. Lähetystö voi auttaa lähinnä neuvomalla ja neuvottelemalla

Ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen tuntee hyvin Tiina-Maria Aallon äidin tapauksen.

”Yleensä tolkutamme ihmisille, että ottakaa matkavakuutus, mutta tässä tapauksessa sekään ei ole auttanut. Tämä on erittäin ikävä tapaus”, Turunen sanoo.

Turusen mukaan Suomen lähetystöt voivat auttaa matkalla pulaan joutuvia kansalaisia lähinnä neuvomalla ja ajamalla heidän asiaansa suhteessa viranomaisiin tai esimerkiksi sairaanhoidossa.

”Vakavissa tapauksissa teemme kaiken minkä voimme. Konsulipalvelulain perusteissa mainitaan erikseen, että Suomen tasoista sairaanhoitoa ei voida taata. Siellä mainitaan myös erikseen, että ambulanssilentoja ei voida maksaa eikä niitä varten voida lainata rahaa”, Turunen sanoo.

Turusen mukaan periaate on, että ulkoministeriö ei voi toimia toissijaisena vakuuttajana, mikäli vakuutusta ei ole tai vakuutusyhtiö ei suostu korvaamaan laskuja. Useimmiten suomalaisten ongelmat liittyvät siihen, että ihmisillä ei ole matkavakuutusta ylipäätään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  4. 4

   Mies ryöstettiin väkivaltaisesti Vantaan Korsossa

  5. 5

   KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

  6. 6

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan tekijöiltä tulee uusi sarja, eikä sillä ole mitään tekemistä Westerosin kanssa

  9. 9

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  10. 10

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  4. 4

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  5. 5

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  6. 6

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  7. 7

   Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

  8. 8

   Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

  9. 9

   Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  8. 8

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää