Valikko
Ulkomaat

Finnmatkojen myymä matkavakuutus poikkeaa suomalaisten vakuutusyhtiöiden vakuutuksista

Finnmatkojen välittämän saksalaisen Allianzin matkavakuutuksen ehdot poikkeavat muiden suurten matkanjärjestäjien ja suomalaisten vakuutusyhtiöiden vakuutuksista. Saksalaisen Allianzin ehdot ovat erilaisia erityisesti olemassa olevan sairauden hoidon osalta.

Suomen suurimman matkanjärjestäjän Finnmatkojen myymien matkavakuutusten ehdot poikkeavat muiden suurten matkanjärjestäjien välittämien ja suomalaisten vakuutusyhtiöiden myymien matkavakuutusten ehdoista.

Saksalaisen Allianzin ehdot ovat erilaisia erityisesti olemassa olevan sairauden hoidon osalta. Vakuutusehtojen vertaileminen ja paremmuusjärjestykseen laittaminen on hankalaa.

Esimerkiksi Tjäreborgin ja Aurinkomatkojen myymistä vakuutuksista löytyy kuitenkin selkeästi kirjattu ehto, että korvausta maksetaan myös ennen matkaa olleen sairauden ensiapuluonteisesta hoidosta, jos se yllättäen pahenee. Samankaltainen kirjaus löytyy myös lähes kaikkien suomalaisten vakuutusyhtiöiden matkavakuutusten ehdoista.

Ehto tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi sepelvaltimosairaan matkalla saama sydänkohtaus voidaan hoitaa vakuutusyhtiön piikkiin. Pidempää hoitoa tai esimerkiksi ambulanssilentoa kotimaahan ei kuitenkaan korvata.

Edellytyksenä on, että sairaus on ollut kotimaassa hyvässä hoitotasapainossa ja se odottamattomasti ja äkillisesti pahenee.

Allianzin vakuutuksessa tällaista ehtoa ei ole.

HS.fi kertoi perjantaina suomalaisesta naisesta, joka sai sydänkohtauksen Meksikossa, mutta Allianz kieltäytyi maksamasta hoidosta mitään korvausta aiempaan terveyshistoriaan vedoten.

HS:n haastattelemat asiantuntijat eivät halua arvioida yksittäisen asiakkaan tapausta. Vakuutuskorvauspäätösten arvioiminen on mahdotonta ilman yksityiskohtaisia tietoja tapauksesta. Siksi on myös mahdotonta arvioida, olisiko tyypillinen suomalainenkaan vakuutus korvannut Meksikon tapausta.

Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin selvää, että vakuutusehdoissa on eroja, joista kannattaa ottaa tarkasti selvää ennen kuin tekee päätöksen matkalle lähdöstä.

Pääsääntö on, että matkavakuutukset eivät korvaa olemassa olevien sairauksien hoitoa. Tämä ehto on kaikissa matkavakuutuksissa siitä riippumatta, onko vakuutetulta vaadittu terveysselvitystä vai ei.

”Ehto pätee, vaikka sairautta ei olisi diagnosoitu tai sairauden tutkimukset ovat kesken. Tai vaikka lääkäri olisi antanut matkustusluvan. Tästä asiasta tuntuu olevan yllättävän paljon epäselvyyttä”, vakuutusasiantuntija Katja Lappi FINE:stä sanoo.

Allianzin sekä monen muun ulko- ja kotimaisen matkavakuutuksen korvauskäsittelyä Suomessa hoitavan Falck Global Assistancen yhteyspäällikön Ninni Bergin mukaan ulkomaisista vakuutuksista puuttuu usein myös olemassa olevan vaivan kiireellisen hoidon korvaus.

”Ulkomaiset vakuutukset eivät yleensä korvaa akuuttihoitoakaan, jos kyseessä on olemassa oleva sairaus” , Berg sanoo.

Bergin mukaan korvausehdoissa voi olla eroja jopa saman yhtiön myymien eri vakuutusten välillä.

Asiantuntijat kehottavat tutustumaan tarkasti vakuutusehtoihin. Toisaalta niiden tulkitseminen on maallikolle hyvin vaikeaa, koska monia asioita arvioidaan korvauspäätöksissä lopulta lääketieteellisin perustein.

Lapin mukaan yhtiöt eivät myöskään suostu etukäteen ottamaan kantaa siihen, miten asiakkaan sairauden pahenemiseen matkalla suhtauduttaisiin. Päätökset tehdään tapauskohtaisesti.

Myös korvauspäätösten valituskäsittely vaihtelee sen mukaan, kuuluuko yhtiö Suomen Finanssivalvonnan valvontaan. Silloin päätöksistä voi valittaa FINE:n vakuutuslautakuntaan.

Jos yhtiö ei kuulu FINE:en mutta toimii Suomen lainsäädännön piirissä, päätöksestä voi valittaa kuluttajariitalautakuntaan. Jos yhtiö ei toimi Suomessa, valittaminen voi olla hankalaa.

Erityisen tarkasti matkalle lähtöä ja ainakin matkakohdetta kannattaa pohtia, jos sairastaa perussairautta, joka voi esimerkiksi matkustamisen aiheuttaman rasituksen vuoksi pahentua. Paraskin vakuutus korvaa silloin vain ensiapuluonteisen hoidon.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla Suomen sairausvakuutuksen piirissä oleva saa hoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä kunkin maan kansallisen järjestelmän mukaan ja samalla hinnalla kuin maan omat kansalaiset ilman vakuutustakin.

Kustannuksista, jos niitä peritään, voi hakea jälkikäteen korvausta Kelalta.

Suomella on myös Australian kanssa sopimus, jonka mukaan suomalainen voi saada hoitoa maan julkisessa sairaanhoidossa.

Näin eri yhtiöiden matkavakuutusehdot poikkeavat vanhojen sairauksien hoidon osalta:

Finnmatkojen myymässä Allianzin vakuutuksen esitteessä lukee näin:

Sinulle ei makseta korvauksia vaatimuksista, jotka aiheutuvat hoitoa vaativasta tilasta, mikäli tällainen tila on diagnosoitu tämän vakuutuksen maksua edeltävän kahden kuukauden aikana.

Sinulle ei makseta korvauksia vaatimuksista, jotka aiheutuvat jo olemassa olevasta hoitoa vaativasta tilasta, mikäli tila ei ole ollut vakaa* tämän vakuutuksen maksua edeltävän kahden kuukauden aikana. *Tämä tarkoittaa, että et ole saanut muuttaa mitään lääkityksessäsi, etkä ole käynyt rutiinistasi poikkeavissa lääkärintarkastuksissa tai sinun terveydentilasi muissa tutkimuksissa.

Tjäreborgin myymän Eurooppalaisen vakuutuksen esitteessä lukee näin:

Korvausta maksetaan viikon ajalta myös siitä ensiapuluonteisesta matkakohteessa annetusta hoidosta, joka on aiheutunut vakuutetulla ennestään olleen sairauden odottamattomasta äkillisestä pahenemisesta. Jos tilanne on ollut lääketieteellisesti odotettavissa, korvausta ei makseta.

Aurinkomatkojen myymän AIG:n vakuutuksen esitteessä lukee näin:

Ennen matkaa olleen sairauden äkillisestä ja odottamattomasta pahenemisesta matkan aikana korvataan kuitenkin välttämättömän ensiapuhoidon kustannukset enintään 7 päivän ajalta, mutta ei muita vakuutusehdoissa mainittuja kustannuksia.

Sairauden odottamattomana pahenemisena ei pidetä sellaisen sairauden pahenemista, jonka tutkimukset tai hoitotoimenpiteet ovat kesken matkalle lähdettäessä.

Ifin matkavakuutuksen esitteessä lukee näin:

Seuraavissa tilanteissa korvataan vain ensiapuluonteinen hoito matkakohteessa enintään yhden viikon ajalta: ennen matkaa ilmenneen sairauden odottamaton paheneminen.

Esimerkki: Vakuutetulla on sepelvaltimotauti, joka pysyy hallinnassa lääkityksellä. Vakuutettu on lomamatkalla Espanjassa ja joutuu sydänoireiden vuoksi paikalliseen sairaalaan. Vakuutettua hoidetaan sairaalassa viiden päivän ajan, eikä hän pääse palaamaan omalla lennollaan kotimaahan. Vakuutuksesta korvataan matkalla annettu ensiapuluontoinen hoito, tässä tapauksessa koko sairaalahoitojakso. Vakuutus ei kuitenkaan kata vakuutetun kotiinpaluusta syntyviä kustannuksia

Pohjolan vakuutuksen esitteessä sanotaan näin: Korvaamme myös enintään 7 vuorokautta tai vakuutuskirjaasi merkityn ajan akuuttia ensiapuluonteista hoitoa, jos jo ennen matkaa olemassa ollut sairaus pahenee matkalla äkillisesti ja muutos ei ollut ennen matkaa odotettavissa. Emme korvaa lainkaan, jos kyseessä on normaaliin taudinkuvaan kuuluva paheneminen tai muutos, joka oli todennäköinen tai odotettavissa.

LähiTapiolan matkavakuutuksen esitteessä sanotaan näin:

Matkustajavakuutus korvaa myös ensiapuun verrattavan hoidon matkakohteessa, jos vakuutetun ennen matkaa alkanut sairaus tai vamma on yllättäen pahentunut. Tätä seikkaa arvioidaan lääketieteellisin perustein. Ensiapuluonteista hoitoa korvataan matkakohteessa enintään 10 päivän ajalta hoidon alkamisesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  3. 3

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  4. 4

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  7. 7

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  10. 10

   ESPOO: Helsyn tyttöjen ikäkausisarjojen...

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää