Valikko
Ulkomaat

Finnmatkojen myymä matkavakuutus poikkeaa suomalaisten vakuutusyhtiöiden vakuutuksista

Finnmatkojen välittämän saksalaisen Allianzin matkavakuutuksen ehdot poikkeavat muiden suurten matkanjärjestäjien ja suomalaisten vakuutusyhtiöiden vakuutuksista. Saksalaisen Allianzin ehdot ovat erilaisia erityisesti olemassa olevan sairauden hoidon osalta.

Suomen suurimman matkanjärjestäjän Finnmatkojen myymien matkavakuutusten ehdot poikkeavat muiden suurten matkanjärjestäjien välittämien ja suomalaisten vakuutusyhtiöiden myymien matkavakuutusten ehdoista.

Saksalaisen Allianzin ehdot ovat erilaisia erityisesti olemassa olevan sairauden hoidon osalta. Vakuutusehtojen vertaileminen ja paremmuusjärjestykseen laittaminen on hankalaa.

Esimerkiksi Tjäreborgin ja Aurinkomatkojen myymistä vakuutuksista löytyy kuitenkin selkeästi kirjattu ehto, että korvausta maksetaan myös ennen matkaa olleen sairauden ensiapuluonteisesta hoidosta, jos se yllättäen pahenee. Samankaltainen kirjaus löytyy myös lähes kaikkien suomalaisten vakuutusyhtiöiden matkavakuutusten ehdoista.

Ehto tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi sepelvaltimosairaan matkalla saama sydänkohtaus voidaan hoitaa vakuutusyhtiön piikkiin. Pidempää hoitoa tai esimerkiksi ambulanssilentoa kotimaahan ei kuitenkaan korvata.

Edellytyksenä on, että sairaus on ollut kotimaassa hyvässä hoitotasapainossa ja se odottamattomasti ja äkillisesti pahenee.

Allianzin vakuutuksessa tällaista ehtoa ei ole.

HS.fi kertoi perjantaina suomalaisesta naisesta, joka sai sydänkohtauksen Meksikossa, mutta Allianz kieltäytyi maksamasta hoidosta mitään korvausta aiempaan terveyshistoriaan vedoten.

HS:n haastattelemat asiantuntijat eivät halua arvioida yksittäisen asiakkaan tapausta. Vakuutuskorvauspäätösten arvioiminen on mahdotonta ilman yksityiskohtaisia tietoja tapauksesta. Siksi on myös mahdotonta arvioida, olisiko tyypillinen suomalainenkaan vakuutus korvannut Meksikon tapausta.

Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin selvää, että vakuutusehdoissa on eroja, joista kannattaa ottaa tarkasti selvää ennen kuin tekee päätöksen matkalle lähdöstä.

Pääsääntö on, että matkavakuutukset eivät korvaa olemassa olevien sairauksien hoitoa. Tämä ehto on kaikissa matkavakuutuksissa siitä riippumatta, onko vakuutetulta vaadittu terveysselvitystä vai ei.

”Ehto pätee, vaikka sairautta ei olisi diagnosoitu tai sairauden tutkimukset ovat kesken. Tai vaikka lääkäri olisi antanut matkustusluvan. Tästä asiasta tuntuu olevan yllättävän paljon epäselvyyttä”, vakuutusasiantuntija Katja Lappi FINE:stä sanoo.

Allianzin sekä monen muun ulko- ja kotimaisen matkavakuutuksen korvauskäsittelyä Suomessa hoitavan Falck Global Assistancen yhteyspäällikön Ninni Bergin mukaan ulkomaisista vakuutuksista puuttuu usein myös olemassa olevan vaivan kiireellisen hoidon korvaus.

”Ulkomaiset vakuutukset eivät yleensä korvaa akuuttihoitoakaan, jos kyseessä on olemassa oleva sairaus” , Berg sanoo.

Bergin mukaan korvausehdoissa voi olla eroja jopa saman yhtiön myymien eri vakuutusten välillä.

Asiantuntijat kehottavat tutustumaan tarkasti vakuutusehtoihin. Toisaalta niiden tulkitseminen on maallikolle hyvin vaikeaa, koska monia asioita arvioidaan korvauspäätöksissä lopulta lääketieteellisin perustein.

Lapin mukaan yhtiöt eivät myöskään suostu etukäteen ottamaan kantaa siihen, miten asiakkaan sairauden pahenemiseen matkalla suhtauduttaisiin. Päätökset tehdään tapauskohtaisesti.

Myös korvauspäätösten valituskäsittely vaihtelee sen mukaan, kuuluuko yhtiö Suomen Finanssivalvonnan valvontaan. Silloin päätöksistä voi valittaa FINE:n vakuutuslautakuntaan.

Jos yhtiö ei kuulu FINE:en mutta toimii Suomen lainsäädännön piirissä, päätöksestä voi valittaa kuluttajariitalautakuntaan. Jos yhtiö ei toimi Suomessa, valittaminen voi olla hankalaa.

Erityisen tarkasti matkalle lähtöä ja ainakin matkakohdetta kannattaa pohtia, jos sairastaa perussairautta, joka voi esimerkiksi matkustamisen aiheuttaman rasituksen vuoksi pahentua. Paraskin vakuutus korvaa silloin vain ensiapuluonteisen hoidon.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla Suomen sairausvakuutuksen piirissä oleva saa hoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä kunkin maan kansallisen järjestelmän mukaan ja samalla hinnalla kuin maan omat kansalaiset ilman vakuutustakin.

Kustannuksista, jos niitä peritään, voi hakea jälkikäteen korvausta Kelalta.

Suomella on myös Australian kanssa sopimus, jonka mukaan suomalainen voi saada hoitoa maan julkisessa sairaanhoidossa.

Näin eri yhtiöiden matkavakuutusehdot poikkeavat vanhojen sairauksien hoidon osalta:

Finnmatkojen myymässä Allianzin vakuutuksen esitteessä lukee näin:

Sinulle ei makseta korvauksia vaatimuksista, jotka aiheutuvat hoitoa vaativasta tilasta, mikäli tällainen tila on diagnosoitu tämän vakuutuksen maksua edeltävän kahden kuukauden aikana.

Sinulle ei makseta korvauksia vaatimuksista, jotka aiheutuvat jo olemassa olevasta hoitoa vaativasta tilasta, mikäli tila ei ole ollut vakaa* tämän vakuutuksen maksua edeltävän kahden kuukauden aikana. *Tämä tarkoittaa, että et ole saanut muuttaa mitään lääkityksessäsi, etkä ole käynyt rutiinistasi poikkeavissa lääkärintarkastuksissa tai sinun terveydentilasi muissa tutkimuksissa.

Tjäreborgin myymän Eurooppalaisen vakuutuksen esitteessä lukee näin:

Korvausta maksetaan viikon ajalta myös siitä ensiapuluonteisesta matkakohteessa annetusta hoidosta, joka on aiheutunut vakuutetulla ennestään olleen sairauden odottamattomasta äkillisestä pahenemisesta. Jos tilanne on ollut lääketieteellisesti odotettavissa, korvausta ei makseta.

Aurinkomatkojen myymän AIG:n vakuutuksen esitteessä lukee näin:

Ennen matkaa olleen sairauden äkillisestä ja odottamattomasta pahenemisesta matkan aikana korvataan kuitenkin välttämättömän ensiapuhoidon kustannukset enintään 7 päivän ajalta, mutta ei muita vakuutusehdoissa mainittuja kustannuksia.

Sairauden odottamattomana pahenemisena ei pidetä sellaisen sairauden pahenemista, jonka tutkimukset tai hoitotoimenpiteet ovat kesken matkalle lähdettäessä.

Ifin matkavakuutuksen esitteessä lukee näin:

Seuraavissa tilanteissa korvataan vain ensiapuluonteinen hoito matkakohteessa enintään yhden viikon ajalta: ennen matkaa ilmenneen sairauden odottamaton paheneminen.

Esimerkki: Vakuutetulla on sepelvaltimotauti, joka pysyy hallinnassa lääkityksellä. Vakuutettu on lomamatkalla Espanjassa ja joutuu sydänoireiden vuoksi paikalliseen sairaalaan. Vakuutettua hoidetaan sairaalassa viiden päivän ajan, eikä hän pääse palaamaan omalla lennollaan kotimaahan. Vakuutuksesta korvataan matkalla annettu ensiapuluontoinen hoito, tässä tapauksessa koko sairaalahoitojakso. Vakuutus ei kuitenkaan kata vakuutetun kotiinpaluusta syntyviä kustannuksia

Pohjolan vakuutuksen esitteessä sanotaan näin: Korvaamme myös enintään 7 vuorokautta tai vakuutuskirjaasi merkityn ajan akuuttia ensiapuluonteista hoitoa, jos jo ennen matkaa olemassa ollut sairaus pahenee matkalla äkillisesti ja muutos ei ollut ennen matkaa odotettavissa. Emme korvaa lainkaan, jos kyseessä on normaaliin taudinkuvaan kuuluva paheneminen tai muutos, joka oli todennäköinen tai odotettavissa.

LähiTapiolan matkavakuutuksen esitteessä sanotaan näin:

Matkustajavakuutus korvaa myös ensiapuun verrattavan hoidon matkakohteessa, jos vakuutetun ennen matkaa alkanut sairaus tai vamma on yllättäen pahentunut. Tätä seikkaa arvioidaan lääketieteellisin perustein. Ensiapuluonteista hoitoa korvataan matkakohteessa enintään 10 päivän ajalta hoidon alkamisesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  3. 3

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  4. 4

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  5. 5

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  8. 8

   Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   HS seuraa: HJK siirtyi johtoon Yaghoubin kulmasta – vielä maali kurottavana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  4. 4

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  5. 5

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  6. 6

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

  9. 9

   ”Kaikki syyt ajaa polttomoottori­autolla ovat poistuneet” – Valtaavatko sähköautot viimein automarkkinat?

  10. 10

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  8. 8

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  9. 9

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää