Valikko
Ulkomaat

Muut maat tekevät sitä jo – näin Suomi haluaa valvoa verkkoviestintääsi

Perusoikeudet ja kansallinen turvallisuus ovat puntarissa, kun Suomi valmistelee uutta tiedustelulakia.

Suomi on ainoa länsimaa, jolta yhä puuttuu laki siviili- ja sotilastiedustelusta.

Lain puuttuminen on aiheuttanut harmaita hiuksia erityisesti suojelupoliisille, joka joutuu toimimaan toimivaltuuksiensa äärirajoilla hankkiessaan tietoja uudenlaisiin turvallisuusuhkiin liittyvistä ilmiöistä kuten terrorismista.

Suomessa tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvosteli jo viime syksynä jyrkin sanoin suomalaisen tiedustelun tasoa sekä puutteita lainsäädännössä. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi HS:lle perjantaina, että Suomi joutuu terrorismiin liittyvän tiedustelutiedon hankinnassa turvautumaan hyväntahtoisiin kumppaneihinsa.

Uuden tiedustelulain valmistelu on ollut ministeriöissä työn alla jo pidemmän aikaa.

Siviilitiedustelulain valmistelutyö on tarkoitus saada päätökseen tämän vuoden loppuun mennessä, minkä jälkeen se menee lausuntakierrokselle ja eduskunnan käsittelyyn aikaisintaan kesällä 2017, kertoo erityisasiantuntija Marko Meriniemi sisäministeriöstä.

Keskeisin ongelmakohta lain valmistelussa liittyy perustuslakiin, joka takaa kansalaisille loukkaamattoman viestintäsalaisuuden. Lain mukaan viranomaisilla ei ole valtuuksia puuttua yksilön viestintään ilman konkreettista rikosepäilyä.

Suojelupoliisin mukaan viestintäsalaisuuden loukkaamattomuus hankaloittaa tiedustelutoimintaa, jolla pyritään kartoittamaan esimerkiksi kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvia uhkia. Tiedustelutietojen keräämisvaiheessa ei nimittäin useinkaan olla konkreettisten rikosepäilyjen äärellä.

”Ollaan tekemisissä erilaisten ilmiöiden tai hankkeiden kanssa, jossa rikoksen tunnusmerkistöt eivät täyty eikä epäily kohdistu tiettyyn henkilöön. Kerätään varhaisen vaiheen tietoja, joiden avulla halutaan luoda tilannekuvaa siitä, onko kyseessä turvallisuuteen liittyvä uhka”, tiedustelulakia valmisteleva Meriniemi kuvailee.

Hän kertoo esimerkkinä tilanteen, jossa tietystä paikasta ohjautuu Suomeen paljon turvapaikanhakijoita. Valtion intresseissä on selvittää ylimmälle valtiojohdolle, mitkä ovat tulijoiden kulkureitit, miksi heitä on niin paljon ja onko heidän joukossaan sellaisia, joilla on pahat mielessä.

Koska kyse ei ole rikosepäilystä, lain mukaan tiedustelun toimivaltuuksia ei voida käyttää.

”Nykyisellä lainsäädännöllä suojelupoliisin toimivaltuudet ovat rikos- ja henkilökytkennäisiä. Vasta kun mennään rikoksen valmistelun tai yrityksen tasolle, voidaan toimivaltuuksia käyttää. Tämä hankaloittaa tiedustelutoimintaa.”

Siitä ollaan melko laajalti yksimielisiä, että uudelle tiedustelulaille on sinänsä tarvetta. Perusoikeuksien kaventamiseen ja verkkovalvontaan kriittisesti suhtautuva kansanedustaja Jyrki J. Kasvi myöntää hänkin, että laki on tarpeellinen.

Yksi peruste on se, että ilman lainsäädäntöä myös tiedustelutoiminnan valvonta on retuperällä.

”Laki on jo suojelupoliisin työntekijöiden oikeusturvan kannalta välttämätön. Toinen syy on se, että lainsäädännön puuttumisen vuoksi meiltä puuttuu siviili- ja sotilastiedustelun valvonta. Kaikissa maissa, joissa on tiedustelua, sitä myös valvotaan”, tiedustelulainsäädännön parlamentaariseen seurantaryhmään kuuluva Kasvi sanoo.

Ehkä kiistanalaisin kohta lakiuudistuksessa liittyy tietoliikenteen valvontaan. Euroopan maista esimerkiksi Ruotsissa, Ranskassa, Iso-Britanniassa ja Saksassa turvallisuusviranomaisilla on jo varsin laajat oikeudet verkkovalvontaan.

Kuvaavaa on, että kun Suomen ulkoministeriössä paljastui vieraan valtion vakoilutapaus syksyllä 2013, tieto vakoiluohjelmasta tuli Ruotsilta.

Tiedusteluun liittyvää verkkovalvontaa tehdään yleensä tiettyjen hakukriteereiden pohjalta. Viranomaiset ovat esimerkiksi listanneet epäilyttäväksi luokiteltuja hakuehtoja ja seulovat verkkovirrasta dataa, joka vastaa listausten sisältöä. Näin pyritään löytämään verkostoa epäilyttäviä henkilöitä, jotka esimerkiksi kytkeytyvät terroristiverkostojen toimintaan.

Arvostelijoiden mukaan massavalvonta tuottaa niin valtavia määriä tietoja, että tietojen analysointi muuttuu vaikeaksi ja vaaralliset henkilöt hukkuvat tietovirtaan. Esimerkiksi Ranska ei pystynyt estämään marraskuun terrori-iskuja, vaikka sillä on tehokas verkkovalvonta ja vaikka tekijät olivat poliisin seurantalistalla.

Toisaalta Meriniemi muistuttaa, että useat eurooppalaiset turvallisuuspalvelut ovat kertoneet estäneensä useita terrori-iskuja nimenomaan verkkovalvonnan tuottaman tiedustelutiedon avulla.

Meriniemi myös huomauttaa, ettei Suomeen olla rakentamassa massiivista verkkovalvontaa, vaan siitä pyritään tekemään niin kohdennettua kuin mahdollista. Tämä on välttämätöntä perus- ja ihmisoikeuksien näkökulmasta, mutta myös resurssikysymys, hän sanoo.

Tästä huolimatta yksityisyyden suoja voi joutua tulilinjalle.

”Tietenkin, kun haetaan tietyillä hakuehdoilla, niin tiedustelun piiriin saattaa joutua muitakin henkilöitä kuin se, ketä ollaan etsimässä. Vaakakupissa on toisella puolella luottamuksellinen viestinsuoja ja toisella puolella se, saadaanko hieman laveammilla toimivaltuuksilla esimerkiksi pommi-isku estettyä.”

Meriniemen mukaan tietoliikennetiedustelussa seulotaan silti ensisijaisesti meta- ja tunnistetietoja, eikä viestin sisältöjä.

Kansalaisoikeuksien puolesta liputtava Kasvi muistuttaa, ettei terrori-iskuja voida täysin estää, vaikka viranomaisella olisi laajat urkkimiskeinot.

”Myös Kiinassa tehdään terrori-iskuja, vaikka viranomaisella on siellä kaikki valtuudet.”

Kasvin mukaan yksi huoli liittyy siihen, ettei viranomaisiinkaan voi täysin luottaa. Hänen mielestään historia osoittaa, että turvallisuuspalvelut voivat itsekin muuttua turvallisuusuhaksi.

”Miksi perusoikeudet on kirjattu perustuslakiin? Ne on laadittu kansalaisten suojaksi viranomaisia vastaan. Myös turvallisuusviranomainen voi muuttua turvallisuusuhaksi, jos sitä ei valvota riittävästi.”

Jos siviilitiedustelulait lopulta menevät eduskunnassa läpi, suurta vastuuta kantaa se riippumaton instanssi, jonka tehtäväksi määrätään lupien myöntäminen viranomaisten verkkovalvonnalle.

Kasvin mukaan on tärkeää, ettei lupia myöntävä viranomainen ole pelkkä kumileimasin.

”Järjestelmän pitää kyetä antamaan myös kielteisiä päätöksiä. Valvonnan pitää kyetä puuttumaan väärinkäytöksiin.”

Hän viittaa esimerkiksi tietovuotaja Edward Snowdenin tekemiin paljastuksiin Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n vakoilusta, joka muuttui häikäilemättömäksi.

Hän muistuttaa myös, että ennen New Yorkin vuoden 2001 terrori-iskuja NSA oli vakoillut jopa eurooppalaisia yrityksiä ja vuotanut urkkimiaan tietoja amerikkalaisille yrityksille.

”Kyse ei ole vain kansalaisten tiedoista vaan myös yritysten ja yhteiskuntien tiedoista. Siksi tiedustelua täytyy voida valvoa tehokkaasti. Tiedustelun lisäämisestä ei saa päättää ilman, että on käyty laajaa kansalaiskeskustelua. On puhuttava pelisäännöistä ja kansalaisoikeuksista. Tätä keskustelua Suomessa ei ole vielä käyty.”

Kasvi katsoo kuitenkin olevansa tyytyväinen tiedustelulain valmistelutyöhön tähän mennessä. Lakia on valmisteltu kolmessa ministeriössä yhtä aikaa ja oppositio on pidetty hankkeessa ajan tasalla, hän toteaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • verkkovakoilu
 • Supo
 • Vakoilu
 • Terrorismi
 • Terrorismi Suomessa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet takaisin raaka-aineeksi

  2. 2

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  7. 7

   Sukupuolten välillä on meneillään kilpailu lisääntymismenestyksessä, eikä kumpikaan voi voittaa

  8. 8

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  9. 9

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  10. 10

   Huono omatunto treenaamisesta ja jatkuva aikapula – Lue asiantuntijoiden täsmävinkit siihen, miten liikunta onnistuu ruuhkavuosien keskellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  10. 10

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää