Ulkomaat

Islantiin syntyi sopu vanhan hallituspohjan jatkosta – pääministeriksi nousemassa Sigurður Ingi Jóhannsson

Uusia vaaleja suunnitellaan tälle syksylle ensi vuoden kevään sijaan

Reykjavík

Islannin pääministeripuolue, keskustalainen edistyspuolue ja hallituskumppani itsenäisyyspuolue löysivät myöhään keskiviikkona sovun yhteisessä hallituskoalitiossa jatkamisesta.

Pääministeriksi paikkansa jättäneen Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin tilalle on nousemassa Sigurður Ingi Jóhannsson, nykyinen kalastus- ja maatalousministeri. Puolueet ilmoittivat ratkaisusta viestimille tiedotustilaisuudessa puolen yön jälkeen Suomen aikaa.

”Nämä ovat olleet hyvin rankkoja päiviä”, Sigurður Ingi Jóhannsson kuvaili alkuviikon tapahtumia.

Hänen mukaansa väistyvä pääministeri jättäisi virallisen eronpyyntönsä torstaina.

Islanti vajosi poliittiseen kaaokseen sen jälkeen, kun pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin nimi tuli esiin veroparatiiseihin liittyvässä laajassa tietovuodossa, niin sanotuissa Panaman papereissa. Hän kertoi väistyvänsä tiistaina, minkä jälkeen hallituspuolueet neuvottelivat keinoista välttää uudet vaalit.

Hallituskoalition puolueet suunnittelevat nyt vaalien aikaistamista tälle syksylle. Normaalissa aikataulussa ne järjestettäisiin ensi vuoden keväänä. Sigurður Ingi Jóhannsson perusteli tätä sillä, että hallitus haluaa saattaa tiettyjä osia työstään loppuun.

Parlamenttitalon edustalla tuhannet osoittivat taas mieltään keskiviikkoiltana vaatien uusia vaaleja ja koko hallituksen eroa. Islantilainen rahka, skyr lensi ja iskulauseet kaikuivat ennen tietoja hallitusratkaisusta.

Opiskelija Dagný Björk Guðmundsdóttir ei ollut tyytyväinen siihen, että nykyinen hallituspohja on jatkamassa.

”Tarvitsemme uudet vaalit. Nyt samat ihmiset jatkavat. Myös valtiovarainministerimme ja sisäministerimme nimetään Panaman papereissa, eivätkä he ole eroamassa”, hän sanoi ennen lopullista tietoa uutisesta.

Sigurður Ingi Jóhannsson totesi, ettei hän pääministerinä aio tehdä vallassa suuria muutoksia.

Miten protestoivat kansalaiset saadaan tyytymään ratkaisuun?

”Se jää nähtäväksi”, hän sanoi.

Hallituspuolueet halusivat neuvotteluillaan välttää uudet vaalit, koska molemmat puolueet ovat heikoilla mielipidemittauksissa. Mittaukset näyttävät, että muutaman parlamenttipaikan piraattipuolue olisi saamassa suurimman puolueen aseman, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Oppositiossa hallituksen ratkaisuun ei oltu tyytyväisiä.

"Uskon, ettei tämä ole riittävän suuri muutos, jotta saavuttaisimme moraalisen uudelleensyntymän, jota epätoivoisesti kaipaisimme tämän kriisin jälkeen", sanoi valoisa tulevaisuus -oppositiopuolueen puheenjohtaja Óttarr Proppé ennen ratkaisun syntymistä, mutta tietäen suurin piirtein tuloksen.

"Ihmiset ulkona haluavat vaalit nyt, he eivät halua uusia kasvoja samalle hallitukselle", hän sanoi.

Oppositio saattaa edelleen vaatia äänestystä hallituksen luottamuksesta. Nyt oletuksena on kuitenkin, että hallitus saa taakseen selvän enemmistön.

Allasparlamentille Islannin politiikka on yhtä farssia

Vesi höyryää auringon noustessa. Kahdeksan reykjavíkilaista kyyhöttää vieri vieressä kuumavesialtaassa keskustan laidalla.

Kansanparlamentti on koolla.

”Tämä on täyttä farssia”, vanhempi herra Pál Bjarnason sanoo.

”Tapahtumathan ovat ihan kuin siitä tv-sarjasta, House of Cardista. Paitsi että sarja on lasten leikkiä meidän politiikkaamme verrattuna”, vanhempi herra Pál Bjarnason sanooo.

Hän viittaa Islannin viime päivien poliittiseen tilanteeseen. Muun muassa siihen, että pääministeri on jättänyt paikkansa niin sanottujen Panaman paperien takia

”Meillä ei toisaalta ole murhia”, allastoveri Petur Bjornsson huomauttaa tv-sarjaan viitaten.

”Ei ainakaan vielä”, Pál Bjarnason kuittaa.

Ollaan Vesturbærjarlaugin ulkoilmauimalassa kivenheiton päässä Reykjavíkin keskustasta. Pál Bjarnason, Petur Bjorsson ja koko muu joukko uimareita istuu täällä joka arkiaamu – ovat istuneet jo kuka 20, kuka 30 vuotta.

Viime päivinä allasparlamentti on puinut sitä, mitä Islannille on tapahtumassa. ”Eihän kukaan islantilainen saa tehtyä töitä. Me vain seuraamme uutisia tietokoneiltamme”, Pál Bjarnason sanoo.

Seuraamista on viime päivinä riittänyt.

Kun useat kansainväliset mediat alkoivat julkaista niin sanottujen Panaman paperien tietoja sunnuntai-iltana, kävi nopeasti selväksi, että 330 000 asukkaan Islannilla oli veroparatiisilistalla aivan erityinen paikka.

Mukana on paitsi pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, myös lukuisia muita korkean tason nimiä Islannista. On valtiovarainministeri Bjarni Benediktsson, on sisäministeri Ólöf Nordal, on pankkiireja ja liuta enemmän tai vähemmän tunnettuja liikemiehiä. Väestöön suhteutettuna joukko on mittava.

Koko maailman huomio on jälleen Islannissa, kuten viimeksi finanssikriisin aikana. Eikä Islanti taaskaan näyttäydy hyvässä valossa.

Uusi isku tuli lisäksi juuri, kun islantilaiset alkoivat ajatella, että maa oli saanut sovituksensa vuonna 2008 alkaneen pankkikriisipainajaisen jälkeen.

Parikymmentä tuon ajan pankkikihoa on tuomittu vankilaan ja talous on saatu kuntoon. Työttömyys on vähentynyt, talouskasvua tuli viime vuonna nelisen prosenttia.

Arkkitehti Pál Bjarnasonin yrityksessä rakennustyöt pysähtyivät tyystin kriisin aikana. Nyt turismibuumi on huima, ja arkkitehdeilla on urakoita hotellityömailla.

Hän pelkää, että nyt Islanti kärsii eliittinsä sotkuista.

”Olen nyt huolissani maineestamme maailmalla. Olemme hyvin riippuvaisia kansainvälistä suhteistamme. Ihmiset kyselevät, että mitä siellä oikein tapahtuu.”

Mitä siellä tapahtuu, oli kysymys myös koko keskiviikon parlamentin edustalla keskustassa. Hämmennys oli suuri tiistain tapahtumien jälkeen. Pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin puolue kertoi ensin, että pääministeri eroaa mutta jatkaa puolueensa puheenjohtajana.

Myöhään illalla kansainvälisille viestimille lähetettiin kuitenkin tiedote, jonka mukaan pääministeri ei ole eronnut. Sen sijaan hän on valmis astumaan sivuun määrittelemättömäksi aikaa. Pääministerin paikalle puolue ehdottaa nykyistä kalastuksesta ja maataloudesta vastaavaa ministeriä Sigurður Ingi Jóhannssonia.

Keskiviikkoiltana neuvottelut pääministerin edistyspuolueen ja hallituskumppani itsenäisyyspuolueen saatiin illalla päätökseen ja näytti siltä, että koalitiohallitus oli jatkamassa.

Kansalaiset kokoontuivat taas osoittamaan mieltään. Joku ripusti aukion patsaaseen kuvaa itsenäisyyspuolueen valtiovarainministeristä House of Cardsin presidentti Underwoodina. Ministeri oli avainasemassa neuvotteluissa.

Parlamenttiaukiolla opposition poliitikot levittelivät päivällä käsiään ennen illan uusimpia käänteitä.

Eihän hallitus osaa edes selittää kansainväliselle medialle, missä mennään, ilkkui nykyisen parlamentin suurin oppositiopuolue sosiaalidemokraattisen allianssin puheenjohtaja ja Islannin entinen elinkeinoministeri Árni Páll Árnason.

Oppositio on vaatinut uusia vaaleja.

”Olisi ehdottoman tärkeää, että pääsemme aloittamaan puhtaalta pöydältä. Islanti ei voi olla ainoa Länsi-Euroopan maa, jonka poliittinen johto on nimetty Panaman papereissa”, Árni Páll Árnason sanoi.

Pienemmän Valoisa tulevaisuus -puolueen puheenjohtajan Óttarr Proppén mielestä kuohunnassa ja viikolla jatkuneissa mielnosoituksissa on nyt kyse on siitä, että Islanti on huomannut olevansa vaikeammassa tilanteessa kuin tiedettiin, ja se on kansalle henkisesti vaikeata. ”On hiukan kuin havaitsisimme, että perheen kuiville päässyt alkoholisti-isä on alkanut taas juoda.”

Moni Islannissa muistelee nyt finanssikriisin vuosia. Vuonna 2008 kolme maan suurinta pankkia kaatui lähes samanaikaisesti, kun ne eivät enää kyenneet maksamaan haalimiaan velkoja. Islanti suljettiin kansainvälisiltä valuuttamarkkinoilta, kruunun arvo heikkeni voimakkaasti, ja monet menettivät niin työnsä kuin bisneksensä.

Tavallisten kansalaisten elämä kallistui kertaheitolla, kun ulkomaan valuutassa otettujen asuntolainojen koko paisui kruunun romahtaessa. Lainoja on sen jälkeen leikattu, mutta osalle arki on yhä kovaa.

Yksi heistä on reykjavíkilainen näyttelijä Maria Heba.

”Joka kuukausi saan pinnistellä, että saan rahat riittämään. En osta itselleni vaatteita, en osta lapsilleni vaatteita, vertailen hintoja. Viime kuussa en pystynyt maksamaan opintolainaani”, Heba sanoo iltapäiväauringossa parlamentin kulmilla.

Hänen perheensä asuntolaina kasvoi kriisin aikana. Kahden akateemisesti koulutetun aikuisen ja kolmen lapsen taloudessa ollaan nyt sietokyvyn rajoilla.

”Sitten kun kuulen, että nämä ihmiset samaan aikaan piilottavat rahaa veroparatiiseihin...”, Heba sanoo.

Kasvot punoittavat vihasta.

Pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson on korostanut jatkuvasti, että hänen perheensä yhtiö on maksanut veroja Islantiin. Jos niin onkin, Hebaa se ei lohduta.

Kyse on siitä, ettei pääministeri ole kertonut yhteyksistään ja siitä, että hänen perheellään oli useiden viestimien paljastusten mukaan omia intressejä Islannin pankkikriisiä seuranneissa kansainvälisten velkojien kanssa käydyissä neuvotteluissa.

Kipeää on sekin, että Panaman paperit paljastivat, että verosuunnittelun keskiössä olleella Mossack Fonseca -lakitoimistolla oli roolinsa myös pankkikriisin syntyaikoina. Pankkien myöhemmin osin rikolliseksi tuomittua toimintaa ohjailtiin osin juuri Mossack Fonsecan organisoimien veroparatiisiyhtiöiden kautta, käy ilmi esimerkiksi Süddeutsche Zeitung -lehden tutkimuksesta. ”Se on hyvin häiritsevää ja surullista”, Heba sanoo.

Allasparlamentilla uimavuoro on lopuillaan. Istunto saavuttaa jonkinlaisen yksimielisyyden siitä, että parasta Islannille olisi joka tapauksessa, jos maahan saataisiin pian uudet vaalit.

”Emme ole unohtaneet finanssikriisiä, ja tämä avaa jälleen vanhoja haavoja”, Pál Bjarnason.

Islannin pääministeri oli Panaman papereiden ensimmäinen uhri

 Kansainvälinen toimittajajoukko julkisti sunnuntaina Panaman veroparatiisista saadun suuren tietovuodon.

 Yli 11 miljoonaa asiakirjaa kattava kokonaisuus paljastaa laajamittaista, veronkiertoon viittaavaa toimintaa ympäri maailmaa.

 Islannista listalla oli muun muassa pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sekä kaksi muuta ministeriä ja suuri joukko liike-elämän edustajia ja varakkaita islantialisia.

 Pääministeristä tuli paljastusten ensimmäinen virallinen uhri tiistaina, kun hän kertoi olevansa valmis astumaan sivuun paikaltansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Islanti
 • Panaman tietovuoto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja 80 loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  2. 2

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  3. 3

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   TV 2

  6. 6

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja 80 loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää