Ulkomaat

Reykjavíkin allasparlamentilla on selvä kanta Islannin politiikkaan: ”Tämä on täyttä farssia”

Panaman tietovuotojen aiheuttama kuohunta on avannut monille islantilaisille finanssikriisin aikaiset haavat.

Reykjavík

Vesi höyryää auringon noustessa. Kahdeksan reykjavíkilaista kyyhöttää vieri vieressä kuumavesialtaassa keskustan laidalla.

Kansanparlamentti on koolla.

”Tämä on täyttä farssia”, vanhempi herra Páll Bjarnason sanoo. ”Tapahtumathan ovat ihan kuin siitä tv-sarjasta, House of Cardista. Paitsi että sarja on lasten leikkiä meidän politiikkaamme verrattuna.”

Hän viittaa Islannin viime päivien poliittiseen tilanteeseen. Muun muassa siihen, että pääministeri on jättänyt paikkansa niin sanottujen Panaman paperien takia.

”Meillä ei toisaalta ole murhia”, allastoveri Petur Bjornsson huomauttaa tv-sarjaan viitaten.

”Ei ainakaan vielä”, Páll Bjarnason kuittaa.

Ollaan Vesturbærjarlaugin ulkoilmauimalassa kivenheiton päässä Reykjavíkin keskustasta. Páll Bjarnason, Petur Bjorsson ja koko muu joukko uimareita istuu täällä joka arkiaamu – ovat istuneet jo kuka 20, kuka 30 vuotta.

Viime päivinä allasparlamentti on puinut sitä, mitä Islannille on tapahtumassa. ”Eihän kukaan islantilainen saa tehtyä töitä. Me vain seuraamme uutisia tietokoneiltamme”, Páll Bjarnason sanoo.

Seuraamista on viime päivinä riittänyt.

Kun useat kansainväliset mediat alkoivat julkaista niin sanottujen Panaman paperien tietoja sunnuntai-iltana, kävi nopeasti selväksi, että 330 000 asukkaan Islannilla oli veroparatiisilistalla aivan erityinen paikka.

Mukana on paitsi pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, myös lukuisia muita kor­kean tason nimiä Islannista. On valtiovarainministeri Bjarni Benediktsson, on sisäministeri Ólöf Nordal, on pankkiireja ja liuta enemmän tai vähemmän tunnettuja liikemiehiä. Väestöön suhteutettuna joukko on mittava.

Maailman huomio on jälleen Islannissa, kuten viimeksi finanssikriisin aikana. Eikä Islanti taaskaan näyttäydy hyvässä valossa.

Uusi isku tuli lisäksi juuri, kun islantilaiset alkoivat ajatella, että maa oli päässyt jaloilleen vuonna 2008 alkaneen pankkikriisipainajaisen jälkeen.

Parikymmentä tuon ajan pankkikihoa on tuomittu vankilaan ja talous on saatu kuntoon. Työttömyys on vähentynyt, talouskasvua tuli viime vuonna nelisen prosenttia.

Arkkitehti Páll Bjarnasonin yrityksessä rakennustyöt pysähtyivät tyystin kriisin aikana. Nyt turismibuumi on huima, ja arkkitehdeilla on urakoita hotellityömailla.

Hän pelkää, että nyt Islanti kärsii eliittinsä sotkuista.

”Olen nyt huolissani maineestamme maailmalla. Olemme hyvin riippuvaisia kansainvälistä suhteistamme. Ihmiset kyselevät, että mitä siellä oikein tapahtuu.”

Mitä siellä tapahtuu, oli kysymys myös keskiviikkona parlamentin edustalla keskustassa. Hämmennys oli suuri tiistain tapahtumien jälkeen. Pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin puolue kertoi ensin, että pääministeri eroaa, mutta jatkaa puolueensa puheenjohtajana.

Keskiviikkoiltana neuvottelut pääministerin edistyspuolueen ja hallituskumppani itsenäisyyspuolueen välillä saatiin päätökseen ja näytti siltä, että koalitiohallitus oli jatkamassa.

Kansalaiset kokoontuivat taas osoittamaan mieltään. Joku ripusti aukion patsaaseen kuvaa itsenäisyyspuolueen valtiovarainministeristä House of Cardsin presidentti Underwoodina. Hän oli avainasemassa neuvotteluissa.

Ennen illan uusimpia käänteitä oppositiopoliitikot levittelivät parlamenttiaukiolla käsiään.

Valoisa tulevaisuus -oppositiopuolueen puheenjohtajan Óttar Proppén mielestä kuohunnassa ja mielenosoituksissa on nyt kyse siitä, että Islanti on huomannut olevansa vaikeammassa tilanteessa kuin tiedettiin, ja se on kansalle henkisesti vaikeata.

”On hiukan kuin havaitsisimme, että perheen kuiville päässyt alkoholisti-isä on alkanut taas juoda.”

Moni Islannissa muistelee nyt finanssikriisin vuosia. Vuonna 2008 kolme maan suurinta pankkia kaatui lähes samanaikaisesti, kun ne eivät enää kyenneet maksamaan haalimiaan velkoja. Islanti suljettiin kansainvälisiltä valuuttamarkkinoilta, kruunun arvo heikkeni voimakkaasti, ja monet menettivät niin työnsä kuin bisneksensä.

Tavallisten kansalaisten elämä kallistui kertaheitolla, kun ulkomaan valuutassa otettujen asuntolainojen koko paisui kruunun romahtaessa. Lainoja on sen jälkeen leikattu, mutta osalle arki on yhä kovaa.

Yksi heistä on reykjavíkilainen näyttelijä Maria Heba.

”Joka kuukausi saan pinnistellä, että saa rahat riittämään. En osta itselleni vaatteita, en osta lapsilleni vaatteita, vertailen hintoja. Viime kuussa en pystynyt maksamaan opintolainaani”, Heba sanoo iltapäiväauringossa parlamentin kulmilla.

Hänen perheensä asuntolaina kasvoi kriisin aikana. Kahden akateemisesti koulutetun aikuisen ja kolmen lapsen taloudessa ollaan nyt sietokyvyn rajoilla.

”Sitten kun kuulen, että nämä ihmiset samaan aikaan piilottavat rahaa veroparatiiseihin . . .”, Heba sanoo.

Kasvot punoittavat vihasta.

Pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson on korostanut jatkuvasti, että hänen perheensä yhtiö on maksanut veroja Islantiin. Jos niin onkin, Hebaa se ei lohduta.

Kyse on siitä, ettei pääministeri ole kertonut yhteyksistään ja siitä, että hänen perheellään oli useiden viestimien paljastusten mukaan omia intressejä pankkikriisiä seuranneissa kansainvälisten velkojien kanssa käydyissä neuvotteluissa.

Kipeää on sekin, että Panaman paperit paljastivat, että verosuunnittelun keskiössä olleella Mossack Fonseca -lakitoimistolla oli roolinsa myös pankkikriisin syntyaikoina.

Pankkien myöhemmin osin rikolliseksi tuomittua toimintaa ohjailtiin osin juuri Mossack Fonsecan organisoimien veroparatiisiyhtiöiden kautta, käy ilmi esimerkiksi Süddeutsche Zeitung -lehden tutkimuksesta.

”Se on hyvin häiritsevää ja surullista”, Heba sanoo.

Allasparlamentilla uimavuoro on lopuillaan. Istunto saavuttaa jonkinlaisen yksimielisyyden siitä, että parasta Islannille olisi joka tapauksessa, jos maahan saataisiin pian uudet vaalit.

”Emme ole unohtaneet finanssikriisiä, ja tämä avaa jälleen vanhoja haavoja”, sanoo Páll Bjarnason.

Islannin pääministeri oli Panaman papereiden ensimmäinen uhri

 Kansainvälinen toimittajajoukko julkisti sunnuntaina Panaman veroparatiisista saadun suuren tietovuodon.

 Yli 11 miljoonaa asiakirjaa kattava kokonaisuus paljastaa laajamittaista, veronkiertoon viittaavaa toimintaa ympäri maailmaa.

 Islannista listalla oli muun muassa pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sekä kaksi muuta ministeriä ja suuri joukko liike-elämän edustajia ja varakkaita islantilaisia.

 Pääministeristä tuli paljastusten ensimmäinen poliittinen uhri tiistaina, kun hän kertoi olevansa valmis astumaan sivuun paikaltaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Islanti
 • Panaman tietovuoto
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Helsingillä on kymmeniä rapistuvia arvohuviloita, joita ei saada järkevään käyttöön – Villingin mökkivaltaus kertoo kaupungin hitaudesta

  5. 5

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomisen kieltävää lakia

  6. 6

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  7. 7

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  8. 8

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  9. 9

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  10. 10

   Britannian prinssi William lopettaa työnsä ambulanssilentäjänä – keskittyy nyt kokonaan kuninkaallisiin tehtäviin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  5. 5

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  6. 6

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  7. 7

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  8. 8

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  9. 9

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  10. 10

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää