Valikko
Ulkomaat

Kreikka lähetti toisen laivallisen siirtolaisia takaisin Turkkiin

Amnesty: Noin 4 200 ihmistä on vankina huonoissa oloissa Kreikan saarilla.

Kreikka karkotti perjantaina toisen ryhmän siirtolaisia takaisin Turkkiin osana arvosteltua EU-sopimusta, uutistoimistot AFP ja Reuters kertoivat.

Karkotetut vietiin Lesboksen saarelta lautalla. Kyydissä oli 45 ihmistä, jotka poliisin mukaan olivat Pakistanin kansalaisia. Toinen 80 hengen ryhmä on määrä karkottaa myöhemmin perjantaina.

Turkin ja Euroopan unionin kiistelty sopimus pyrkii sulkemaan siirtolaisten reitin Turkista Kreikan saarille. Ihmiset tulevat saarille pääasiassa salakuljettajien kyydissä.

Kreikkaan tulleet ihmiset karkotetaan takaisin Turkkiin. Jokaista Turkkiin palautettua syyrialaista pakolaista kohden EU lupaa ottaa yhden syyrialaisen pakolaisen Turkista johonkin EU-maahan.

Yksi sopimuksen ongelmista on se, miten erottaa sotaa ja vainoa pakenevat pakolaiset muista syistä Eurooppaan pyrkivistä siirtolaisista.

Kansainvälisen oikeuden asiantuntijat ovat arvostelleet, että järjestelyssä ihmiset eivät saa yksilöllistä käsittelyä, kuten Geneven pakolaissopimus edellyttäisi.

Ensimmäinen ryhmä Kreikasta karkotettiin maanantaina. Ryhmän 202 ihmistä olivat kotoisin Pakistanista ja Afganistanista.

Kreikan viranomaisten mukaan karkotukset koskevat ihmisiä, jotka eivät ole hakeneet turvapaikkaa Kreikassa.

Tuhannet pakolaiset ja siirtolaiset ovat joutuneet Kreikan saarilla pidätyskeskuksiin huonoihin oloihin, arvostelee ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Amnesty sanoi tutkijoidensa käyneen kahdessa suljetussa pidätyskeskuksessa: Moriassa Lesboksella ja Vialissa Chiosin saarella.

Järjestön mukaan näissä pidetään noin 4 200 ihmistä, joista useimmat ovat saapuneet sen jälkeen, kun EU:n ja Turkin sopimus tuli voimaan 20. maaliskuuta.

Pidätyskeskukset on eristetty aidoilla ja piikkilangalla. Poliisi ja armeija vartioivat niitä.

”Pakenin Syyriasta välttääkseni vankilan, mutta nyt olen vankilassa”, sanoi Moriassa pidätettynä oleva syyrialaismies Amnestyn tiedotteen mukaan.

Amnesty arvostelee, ettei pidätetyillä ole pääsyä lakiapuun, eikä tietoa kohtalostaan. Pidätyksissä ei järjestön mukaan oteta huomioon tulijoiden erityistarpeita.

Pidätettynä on järjestön mukaan muun muassa terveydenhoitoa tarvitsevia ihmisiä, raskaana olevia naisia sekä lapsia ja vauvoja.

Alkuvuoden aikana Kreikkaan on meriteitse saapunut 152 000 pakolaista ja siirtolaista, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR;n tilannekatsaus. Heistä 43 prosenttia on ollut syyrialaisia.

Tulijoiden määrä on hiipunut viime viikkoina.

Myös Manner-Kreikasta siirtolaisten ja pakolaisten reitti Balkanin kautta muualle EU-alueelle on nyt kiinni. Pakolaisia on tuhansittain jumissa Makedonian-vastaisella rajalla.

Syyrian sota on ajanut noin viisi miljoonaa ihmistä pakoon kodeistaan. Valtaosasta pakolaisista huolehditaan Syyrian naapurimaissa Turkissa, Jordaniassa ja Libanonissa.

Turkin ja EU:n sopimuksen perusteella ensimmäiset yksitoista pakolaista kolmesta perheestä siirrettiin Turkista Suomeen maanantaina.

Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt huomattavasti viime syksystä. Maahanmuuttovirasto kertoi maaliskuun lopussa lakkauttavansa 33 vastaanottokeskusta.

Luvatonta merireittiä tulevat palautetaan Turkkiin

 Turkin ja EU:n maaliskuisen sopimuksen perusteella Turkista Kreikkaan luvatonta merireittiä tulevia aletaan palauttaa Turkkiin.

 Jokaista palautettavaa syyrialaista kohti EU ottaa syyrialaispakolaisen Turkista. EU valmistautuu 72 000 ihmisen sijoittamiseen.

 Vastineeksi Turkki saa EU:lta aluksi kolme miljardia euroa, jotka on tarkoitus käyttää pakolaisten olojen kohentamiseen. Myöhemmin maksetaan kolme miljardia lisää.

 EU lupasi myös jouduttaa Turkin jäsenyysneuvotteluita ja viisumivapautta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pakolaiset
 • Siirtolaiset
 • Kreikka
 • Turkki
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Rkp:n Anna-Maja Henriksson kiersi Helsingissä kuusi lääkäriä sairaan tyttärensä kanssa: ”Se oli painajainen”

  9. 9

   Gerbiili peräaukossa ja muita syitä, miksi mielipiteet eivät muutu, vaikka faktat muuttuvat

  10. 10

   Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  5. 5

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  6. 6

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää