Ulkomaat

Venäjän onnettomimmat asuvat Jakutiassa – ”Meillä riittää tuota masokismia”

Venäjällä tehdyn valtakunnallisen selvityksen mukaan Sahan tasavallan asukkaat suhtautuvat tulevaisuuteen synkemmin kuin muut.

Kauppa Jakutian pääkaupungin Jakutskin maalaistorilla käy perjantaipäivänä laiskanlaisesti. Myyntikojujen vieressä retkottaa muutama kolmen kilon jänis, vieressä on laatikollinen hevosenjalkoja soppavärkiksi.

Eniten tarjolla on jäistä kalaa, ja siitä suuri osa on peräisin Tiksistä Jäämeren rannalta. Mutta on paikallisempaakin, kuten ruutanat, joita eläkeläinen Marija Ivanova, 82, heiluttelee muovipussissa.

”Lapset näitä lähettelevät”, Ivanova kertoo. ”Minä sitten myyn, kun eläke on vain 15 000 ruplaa (190 euroa) kuussa.”

Ivanova ei ole ainoa, jolla menee Jakutiassa heikonlaisesti. Jakutia teki joulukuussa kyseenalaisen ennätyksen: se oli Venäjän hallituksen yhteydessä toimivan Finanssiyliopiston vertailussa ylivoimaisesti onnettomin ja näköalattomin Venäjän alueista. Kysely painottaa taloutta: kuluttajien aikeita hankkia asuntoja, kulutustavaroita ja palveluita.

Kojun numero seitsemän anteihin kuuluu ruutanoiden ja särkien lisäksi muun muassa vajaan kilon siikoja. Paistikoon ahvenia lähtisi 500 ruplalla eli kuudella ja puolella eurolla kilo. Nikolai Ovinnikov nostelee muutaman kilon lohia pakastimesta.

Niin, pakastimesta. Sille ei täällä pohjoisen pallonpuoliskon kylmimmällä alueella ole aiemmin juuri talvella ollut käyttöä. Tammi–helmikuussa 60 asteen pakkaset ovat olleet aiemmin arkipäivää.

Viime kuun lopulla lämpömittarin lukemat heiluivat Jakutian eli Sahan tasavallan pääkaupungissa nollan ja seitsemän miinusasteen välillä – paikallisten mukaan 40 asteen pakkanen olisi vuodenaikaan nähden normaalia. Torin asustepuolella huopatossut ovat kadonneet myyntitiskiltä ja tilalle ovat tulleet kumisaappaat. Ilmastonmuutos etenee.

”Säilytetään kalat pakastimessa ja niin tekevät asiakkaatkin”, kalakauppias Matrjona Toleubajeva kertoo. ”Mutta rahat ovat ihmisillä vähissä, eivätkä eläkeläisten rahat riitä mihinkään. Nyt meillä näyttää kriisi vasta alkavan. Mutta meillehän tuleekin kaikki uusi aina myöhemmin.”

Toleubajevan kommentti ei ole aivan karvahatusta vedetty. Kulutustavaroiden hinnat esimerkiksi nousevat Kaukoidässä viipeellä, koska tukkureiden on pidettävä yllä suuria varastoja pitkien välimatkojen ja surkeiden liikenneyhteyksien vuoksi.

Muitakin syitä Jakutian ahdinkoon on. Alueen suuryrityksillä ei välttämättä mennyt nykyisen Venäjän talouskriisin alussa kovin huonosti. Esimerkiksi Jaku­tian suuryritysten kruununjalokivi, timanttiyhtiö Alrosa, hyötyi vientikaupassaan ruplan heikkenemisestä ja tahkosi reipasta tulosta. Mutta nyt on arvokorujen menekki kääntynyt laskuun.

Joulukuussa tehdyn moskovalaisselvityksen onnellisimmat venäläiset löytyivät Sevastopolista miehitetyltä Krimiltä, jota muu maailma ei Venäjäksi edes tunnusta.

”Pahin kriisialue on tällä hetkellä Kaukoitä”, Finanssiyliopiston professori Aleksei Zubets sanoo. ”Siis Tšita, Habarovsk ja Siperian alueet kuten Jakutia, Kurgan ja Novosibirsk. Sinne kriisi iskee myöhemmin kuin ihmisiin muilla alueilla. Siellä on eniten pois muuttoa harkitsevia, koko taloudellisesti aktiivinen väestö on lähdössä.”

Entä miten Jakutiassa Moskovan tutkimustuloksiin suhtaudutaan?

”Meillä riittää tuota masokismia”, Sahan tasavallan hallituksen lehdistöpäällikkö Afanasi Jegorov puuskahtaa kuultuaan tutkimustulokset. Hän epäilee lisäksi, että pääkaupungin tutkimustulokset ovat pelkkää politiikkaa: ”Meillähän on tulossa syksyllä parlamenttivaalit.”

”Luulenpa, ettei kysymys johtajasta ole tässä vähäisin”, arvelee puolestaan Sahan tasavallan ainoa edustaja liittovaltion parlamentissa, taloustieteilijä Fedot Tumusov kotonaan Jakutskin laidalla. Hän huomauttaa poliittisen päävastustajansa, kuvernööri Jegor Borisovin kannatuslukujen romahtaneen talvella.

Jakutskin pormestarinvirastossa kansan tyytymättömyyteen suhtaudutaan rauhallisemmin.

”Joulukuu on meillä vaikein kuukausi”, Jakutskin pormestari Aisen Nikolajev pohtii.

”Aurinkoa on vähän, elämä pysähtyy. Ehkä kyselyn tulokset liittyvät siihen. Mutta itse asiassa väki on täällä oikein elämänmyönteistä. Väkiluku kasvaa ja nuorisoa on paljon, keski-ikä on vain 30 vuotta.”

”Kaikkein onnellisimmat ihmiset löytyvät maalaiskylistä”, sanoo puolestaan jakutskilainen sosiologi Juri Žegusov. Hänen tutkimusryhmänsä on juuri tehnyt tutkimuksen jakutialaisten onnellisuudesta.

”Kylissä on jäljellä solidaarisuutta, ihmiset auttavat toinen toisiaan”, Žegusov perustelee. ”Jos joku sairastuu, ihmiset keräävät rahaa ja hommaavat hänet hoitoon Pietariin. Jakuuteilla tätä solidaarisuutta on enemmän kuin venäläisväestöllä.”

Žegusovin tutkimustulosten mukaan venäläiset ovat jakuutteja onnettomampia, ja erityisen onnettomia ovat venäläiset miehet. Onnettomimmat paikkakunnat löytyvät tasavallan eteläosista. Ne ovat tasavallan toiseksi suurin kaupunki, 58 000 asukkaan Nerjungri ja vielä pienempi kultakaivoskaupunki Aldan.

”Neuvostoaikana Aldan ja Nerjungri pärjäsivät hienosti. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen kaikki kuihtui, ja kaupunkeihin jäivät vain ne, joilla ei ollut muuta vaihtoehtoa.”

Numeroiden valossa Sahan tasavallalla ei mene niin kurjasti kuin kansan mielialat antavat ymmärtää.

Kasvuluvut ovat liittovaltion kärkeä. Neuvostoaikainen perinne arktisen alueen tuplapalkoista jatkuu suuryrityksissä yhä. Se näkyy myös Jakutskin asuntovuokrien tasossa, joka on suomalaista luokkaa. Kiinaan maakaasua kuljettavaa Siperian voima -kaasuputkea on ryhdytty rakentamaan tasavallan länsiosissa.

Mutta oikeaa purnattavaakin riittää. Kansalaiset ovat protestoineet niin kutsuttua ”Kaukoidän hehtaaria” vastaan. Venäjän parlamentti on nimittäin hyväksymässä lakia, jolla aiotaan jakaa kansalaisille sulavan ikiroudan mailta ilmaisia hehtaareja. Ja pääkaupungin viereen, Lena-joen vastarannalle Nižni Bestjahiin, on suunniteltu kemian tehdasta, joka kauhistuttaa kansaa.

Ja sitten on vielä silta, tai siis ei ole.

Viidentoista kilometrin mittainen jäätie luikertelee saarien välissä ja ylittää sitten leveän Lenan. Vielä kuorma-autotkin kulkevat jäätiellä, mutta aikataulun mukaan lysti loppuu huhtikuun 15. päivä. Sen jälkeen Sahan pääkaupunki Jakutsk on kesäkuun alkuun asti motissa, sillä päätie kulkee vastarannalla.

Kesäkuussa alkava lautta­liikenne loppuu syksyllä kaksi kuukautta ennen kuin jäätie avataan uudelleen. Pääkaupungin yhteys muuhun maailmaan on siis lähes neljä kuukautta lentoliikenteen varassa.

Pääministeri Dmitri Medvedev ehti käydä jo julistamassa, että silta tulee. Mutta sitten Venäjä miehitti Krimin ja jättisilta tehdäänkin sinne: työt Kertšinsalmessa ovat jo hyvässä vauhdissa.

Jakutskin pormestari Aisen Nikolajev jaksaa olla optimisti, vaikka kansalaiset marisevat Krimin varastaneen heidän siltansa. Kolme kiinalaista firmaa on jo käynyt katsomassa, onnistuisiko jättisillan rakentaminen ikiroudan päälle heidän menetelmillään – ja rahoituksellaan.

”Kriisioloissa meidän siltamme ei ollut liikenneministeriön projekteissa tärkeimpänä”, Nikolajev muotoilee. ”Mutta olen varma, että ennemmin tai myöhemmin silta tulee.”

Tuulisen jäätien takana, Lena-joen itärannalla, huolletaan kahta Kamaz-kuormuria. Sorakuskit Vladimir Mavljalov ja Vladimir Beljajev ovat rakentaneet parin kuukauden ajan maantietä kaivosmiehille Mirnyin timanttikaivoskaupungissa, joka sijaitsee runsaat 800 kilometriä Jakutskista länteen.

Painorajoitus jääsillalla on jo laskenut 30 tonnista 25 tonniin. Kevät on aikaisessa.

”Kohta teillä Suomessakin varmaan palmut kasvavat”, Mavljalov tuumii ilmastonmuutoksesta.

No, ryöstivätkö krimiläiset teiltä sillan?

”Istumaan pistävät, jos sinulle jotain siitä vastaan. Siitähän meillä on pitkät perinteet.”

Venäjän onnellisimmat asuvat Ukrainassa

Venäjän hallituksen yhteydessä toimivan Finanssiyliopiston selvityksen mukaan Venäjän kaikista alueista optimistisin oli joulukuussa Sevastopol ja toiseksi tulee muu Krimin niemimaa. Selvityksen tuottama indeksi perustuu kyselyyn, joka tehtiin 40 000 ihmiselle eri puolilla Venäjää.

Finanssiyliopiston valtakunnallinen kysely tehdään kuukausittain.

Venäjä valloitti Krimin Ukrainalta keväällä 2014 ja liitti sen itsensä.

Aluevalloitus on saanut kansainvälisen tuomion, joten muun maailman mielestä Venäjän laivaston vanha vuokra-alue Sevastopol kuten koko Krim kuuluvat Ukrainaan.

Krim sai joulukuussa osan sähköverkostaan toimimaan sen jälkeen, kun ukrainalaiset ryhmät olivat katkaisseet niemimaalle johtavat korkeajännitelinjat Hersonin alueella Ukrainan mantereella. Työllisyystilanne Krimillä on miehityksen jälkeen heikentynyt.

Kyselyn tulokset herättävät epäilyn, että Kremlin ulkopolitiikkaa kannattava venäläisväestö on vastannut olettamiensa odotusten mukaisesti eli ”ulkopoliittisesti oikein”.

Finanssiyli­opiston professori Aleksei ­Zubets tosin ei pidä krimiläisiä erityisen herkkinä laskettelemaan lööperiä.

”On alueita, joilla selvästi törmäämme siihen, että ihmisten vastaukset eivät vastaa tietoja todellisuudesta”, Zubets sanoo.

”Sellaisia ovat esimerkiksi ­Dagestan ja Baškiria. Toisin sanoen siellä ihmiset laskettelevat omiaan­. Esimerkiksi Groznyissä näin ei käy. Tšetšeenit, kumma kyllä, puhuvat totta.”

Sevastopolissa kuusi vuotta muun muassa perheneuvonnan parissa työskennellyt psykologi Ljudmila Kasijantšuk puolestaan arvelee, että mentaliteetti Krimillä on ylipäätään valoisa.

Yhdestä asiasta kaikki näyttävät olevan yksimielisiä: alueelliset onnellisuuserot eivät johda vallankumoukseen tai Venäjän hajoamiseen.

Jakutiassa esiintyi itsenäistymishaluja 1990-luvun alussa. Lopulta tasavalta teki Moskovan kanssa sovun, jossa se sai melkoisen määräysvallan omaan talouteensa.

Nyt separatistiksi ei tunnustaudu kukaan.

”Ihmiset näkevät, kuinka huonosti asiat ovat naapurissa, esimerkiksi Irkutskissa ja Amurin alueella, ja ajattelevat, että meillä menee sentään Venäjän osana paremmin”, sanoo jakutskilainen sosiologi Juri Žegusov.

Intian kokoinen pakastamo

 Venäjään kuuluva Sahan tasavalta on alueeltaan lähes Intian kokoinen, mutta asukkaita on alle miljoona. Pakkasennätys on 72 astetta.

 Edelleen käytössä oleva alueen nimi Jakutia on alun perin evenkinkielinen. Väestöstä 45 prosenttia on jakuutteja, venäläisiä on nykyisin hieman vähemmän.

 Talous lepää kaivannaisten, kaasun ja öljyn varassa. Suuryrityksistä merkittävin on timanttiyhtiö Alrosa, josta tasavalta omistaa neljänneksen.

 Alrosan osingot ja verot ovat tasavallan tärkein yksittäinen tulonlähde. Venäjän liittovaltio omistaa 46 prosenttia yhtiöstä ja suunnittelee osakkeidensa myyntiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Venäjän politiikka
 • Ukraina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  10. 10

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää