Ulkomaat

Tesla-johtaja Elon Musk sai rakettinsa laskeutumaan merelle – onnistuminen mullistaa avaruuslennot

SpaceX-yrityksen kehittämä teknologia saattaa pudottaa avaruuslentojen hinnan murto-osaan nykyisestä jo lähitulevaisuudessa.

Neljän epäonnistuneen yrityksen jälkeen kaupallinen avaruusyhtiö SpaceX teki onnistuneen laskeutumisen Falcon 9-kantoraketillaan merelle perjantaina. Raketin hallinta onnistui ja laskeutuminen kirvoitti raikuvat aplodit ja huudot SpaceX:n johtokeskuksessa Kalifornian Hawthornessa, uutistoimisto AFP kertoo.

Kantoraketin onnistunut itsenäinen laskeutuminen merelle on jälleen yksi virstanpylväs Tesla Motorsin toimitusjohtajan, miljardööri-yrittäjä Elon Muskin Space Exploration Technologies -yritykselle sen pyrkimyksissä kehittää edullinen ja uudelleen käytettävä raketti. Onnistuminen lisää Muskin etumatkaa myös kilpailussa kohti kaupallista avaruusturismia, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Onnistunut laskeutuminen oli niin merkittävä edistysaskel, että jopa Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama onnitteli osallisia pikaviestipalvelu Twitterissä.

”Onnea SpaceX raketin laskeutumisesta merelle. Se on teidän kaltaistenne kehittäjien ja NASA:n ansiota, että Amerikka johtaa avaruustutkimusta jatkossakin”, Obama kirjoitti.

Onnittelijoiden joukkoon liittyi twiitillään myös kanadalaisastronautti Chris Hadfield.

”Laskeutuminen! Uskomatonta! Todistetusti maailman johtavaa osaamista. Mielikuvituksellista ajatella, mikä kaikki onkaan mahdollista. Onnea!”, Hadfield kirjoitti.

SpaceX-yrityksen Falcon 9 avaruusraketti ammuttiin matkaan Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta Floridasta. Falcon 9 vei avaruuteen Dragon-rahtialuksen, jonka on tarkoitus viedä Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA:n tarvikkeita kansainväliselle ISS-avaruusasemalle. Lastina on muun muassa salaatin siemeniä viljelyä varten, hiiriä laboratoriokokeisiin sekä ilmatäytteinen huone, jota astronauttien on tarkoitus testata avaruudessa. Dragonin on tarkoitus telakoitua ISS-asemaan sunnuntaina.

Kantoraketti irtosi aluksesta avaruuden rajalla ja laskeutui suunnitellusti meressä kelluvalle laskeutumisalustalle vain minuutteja nousun jälkeen.

Laskeutumisen jälkeen toimittajille puhunut toimitusjohtaja Musk sanoi, että kalliiden rakettien palauttaminen ehjänä mahdollistaa niiden käyttämisen uudelleen sen sijaan, että ne syöksyisivät mereen. Se vähentää paitsi kustannuksia myös ympäristöhaittoja.

”Se on ihan yhtä tärkeää rakettitieteelle kuin autoille, lentokoneille, polkupyörille tai mille kulkuvälineelle tahansa”, Musk sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Muskin mukaan raketin tankkaaminen ja saattaminen uudelleen lentokuntoon maksaa noin 300 000 dollaria (noin 264 000 euroa), kun uuden raketin rakentaminen maksaa 60 miljoonaa dollaria eli noin 53 miljoonaa euroa.

”Jos käytössä on raketti, jota voidaan käyttää kokonaisena ja nopeasti uudelleen, tulevien lentojen kustannukset alenevat sadasosaan nykyisistä”, Musk sanoi AFP:n mukaan. Hän lisäsi toivovansa, että kilpailijat seuraisivat SpaceX:n esimerkkiä.

SpaceX:n suunnitelmissa on toteuttaa avaruuslentoja jopa kahdesti kuukaudessa vielä tämän vuoden puolella. Yrityksen mukaan siltä on jo tilattu satelliittien kuljetuslentoja noin 10 miljardin dollarin arvosta.

Noin puolella suunnitelluista lennoista Falcon 9 -kantorakettiin jää paluumatkalle niin vähän polttoainetta, ettei se pysty lentämään takaisin lähtöpaikalleen. Mahdollisuus laskeutua merelle on siksi Muskin mukaan erittäin tärkeää.

Kelluvalla laskeutumisalustalla raketin jalat hitsataan lauttaan kiinni, jottei se kaadu rantaan laivattaessa. Sen jälkeen raketille tehdään lukuisia testejä. Se muun muassa koelaukaistaan kymmenen kertaa, jonka jälkeen päätetään onko se riittävän hyvässä kunnossa uutta avaruuslentoa varten.

Jos kaikki on kunnossa, seuraava laukaisu voitaisiin toteuttaa Muskin mukaan jo muutaman kuukauden päästä.

Myös laskeutumistekniikkaa kehitetään niin maalla kuin merelläkin, sillä SpaceX:n tarvitsee tehtävästä riippuen onnistua molemmissa.

Onnistunut laukaisu merkitsee jatkoa myös SpaceX:n ja NASA:n yhteistyölle ISS:n täydennyslentojen saralla. Edellinen yritys vuoden 2015 kesäkuussa oli katastrofi, kun Falcon 9 räjähti kaksi minuuttia nousun jälkeen tuhoten myös rahtialuksen ja NASA:n tarvikkeet sen mukana.

SpaceX on onnistunut kerran aiemminkin saamaan kantoraketin ehjänä takaisin, kun sen Falcon 9 -raketti laskeutui onnistuneesti maankamaralle viime joulukuussa. Merelle tehdyt laskeutumisyritykset ovat sen sijaan epäonnistuneet aiemmin jo neljästi.

Kun SpaceX teki ensimmäisen onnistuneen laskeutumisen joulukuussa, Aalto-yliopiston professori Jaan Praks arvioi sen vaikutuksia Helsingin Sanomille toteamalla, että laskeutuminen oli toki virstanpylväs, mutta ei yksinään mullista maailmaa.

Meneillään olevalla kehityksellä hän arvioi kuitenkin olevan tulevaisuudessa valtavia taloudellisia vaikutuksia.

”Tämä koko prosessi tulee kyllä mullistamaan maailman”, Praks sanoi tammikuussa.

Kun taivas ei ole rajana

 Elon Musk perusti SpaceX-yhtiön vuonna 2002 vanhaan varastoon Los Angelesin lähiössä.

 Yhtenä lähtökohtana oli tehdä avaruuslennot huomattavasti Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasaa halvemmalla, ja vallata suuri osuus kaupallisista avaruuslennoista.

 SpaceX ilmoittaa verkkosivuillaan lopulliseksi tavoittekseen sen, että ihmiset voisivat asua muilla planeetoilla.

 Hanketta valmistellessaan Musk on muun muassa neuvotellut ballististen ohjusten ostamisesta Venäjältä.

 Muskin yhtenä välitavoitteena on ollut hiirien lähettäminen avaruusaluksella Marsiin, niin että hiiret voisivat palata matkalta hengissä takaisin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Avaruuslennot
 • Nasa
 • Tesla
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä riita jalkapallosta

  4. 4

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  5. 5

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  6. 6

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  7. 7

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  8. 8

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  9. 9

   Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  7. 7

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Olli Mustonen johti vakuuttavasti oman sonaattinsa
  3. Sata vuotta sitten taisteltiin verisesti myös 8 tunnin työajasta
  4. Työläisromaani uudistui: Ossi Nymanin debyytiromaanissa työtön ei enää edes halua duunia
  5. Kulttuuritoimitus suosittelee: Riku Korhosen keskiluokkakuvaus, Mälkkiä verkossa sekä suuri näyttelijä
  6. Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä riita jalkapallosta
  7. Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan
  8. Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis
  9. Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”
  10. Tunti sitten
  11. Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan
  12. Vain elämää -sarjan kapellimestari Leri Leskinen alkoi meditoida löytääkseen mielenrauhan – ”On hyvä, ettei lähde artistien tunnemyrskyyn ihan koko ajan”
  13. Näytä lisää