Miksi öljy pyörittää maailmaa – HS yrittää ostaa tynnyrillisen raakaöljyä

Öljy on taas halpaa. Mistä se johtuu, ja mihin se johtaa? Miksi öljy on niin tärkeää? HS aloittaa uuden sarjan, jossa pyritään avaamaan öljyn mysteeriä. Osa 1/5.

”Älkää vain avatko sitä”, tuotannonsuunnittelija Juuso Innanen varoittaa.

Kilpilahden öljynjalostamon pöydällä on kaksi pientä pullollista puhdasta raakaöljyä.

Raakaöljy on raakaa kamaa: sen sisältämiin kaasuihin voi oikeasti tukehtua.

Tappava neste on silti aika kaunista. Kun näytelasia huljauttaa, neste loiskuu laitoja vasten notkeasti kuin punaviini.

Tällainen litkuko maailmaa pyörittää?

Olen pyytänyt Neste Oilin tuotannonsuunnittelja Juuso Innasta näyttämään, mitä öljy on. Haluan ymmärtää, mistä öljyssä on kysymys. Miksi öljy on niin tärkeää?

Öljyn hinta vaikuttaa maailmassa melkein kaikkeen.

Esimerkiksi maanantaina hallitus ilmoitti, että polttoainevero nousee. Ulkoministeri Timo Soini (ps) kuitenkin lupasi, että jos öljybarrelin hinta nousee 80 dollariin, bensiinin hinnankorotus arvioidaan uudestaan.

Öljy on nyt todella halpaa.

Raakaöljyn hinta romahti vuoden 2014 lopulla, ja hinta jatkoi laskuaan koko viime vuoden. Vuoden 2016 alussa öljyn hinta rikkoi 30 dollarin haamurajan ensi kertaa kymmeneen vuoteen.

Periaatteessa yhdellä kahdenkympin setelillä ja yhdellä vitosella saattoi ostaa tammikuussa kokonaisen barrelin öljyä – siis sellaisen metrin korkuisen peltisen öljytynnyrin.

Öljytynnyri eli barreli on tarkalleen 159 litraa eli 42 gallonaa.

Omituinen mittayksikkö juontaa juurensa öljykaupan alkuhämäriin 1800-luvun puolivälin Yhdysvalloissa. Kerrotaan, että öljykaupan vakioksi vakiintui 40 gallonaa, jonka päälle annettiin kaksi gallonaa kaupan päälle.

Innanen esittelee öljylaatuja vain muutaman sadan metrin päässä yhdestä Suomen paksuimmista öljysuonista. Nesteen Kilpilahden jalostamon putkistoissa virtaa satojatuhansia barreleita öljyä joka hetki.

Silti edes täällä on vaikea saada nähdäkseen raakaöljyä. Jalostus on niin pitkälle automatisoitua, että edes työntekijöitä ei juuri näe, vaikka heitä on Kilpilahdessa lähes kaksituhatta.

Nyt barrelin hinta on hieman jo kohonnut. Raakaöljy on silti paljon, paljon halvempaa kuin saippua: Yhden valtavan tynnyrillisen raakaöljyä saisi edelleen alle neljälläkympillä.

Öljyn hinnaksi oli vakiintunut noin sata dollaria tynnyriltä. Kun hinta romahtaa noin paljon, vaikutukset ovat suuret millä tahansa alalla.

Eikä öljy ole mikä tahansa ala.

Öljyn käyttäjiä ovat kaikki maailman ihmiset. Sen suuria tuottajia taas ovat valtiot, jotka päättävät isoista asioista: Venäjä, Saudi-Arabia, Venezuela.

Moni öljyvaltio on ostanut yhteiskuntarauhaa öljyvaroillaan. Kun hinta on laskennut, öljymaiden asukkailla menee huonosti: Venezuelassa on mellakoitu, ja jopa Norja on joutunut kajoamaan pahan päivän varalle säästettyyn öljyrahastoonsa.

Öljyä pulppuaa melkein kaikkialla maailmassa, eikä joka paikasta suinkaan tule samanlaista mönjää.

Sen näkee jo öljylaatujen nimistäkin: Bombay High, Saharan Blend, Siperian Light, Louisiana Light Sweet.

Monien nimet ovat suorastaan romanttisia: Oriente, Cold Lake, Hydra, Maya, Sea Breeze.

Molemmat Porvoossa olevat näytelasilliset ovat kuitenkin ”uralilaista” laatua eli venäläistä raakaöljyä.

Uralilainen raakaöljy on parasta raakaöljyä meille suomalaisille. Miksikö? Yhden sanan vastaus on Neuvostoliitto, mutta palataan siihen myöhemmin.

Primorskilainen eli Koiviston raakaöljy jättää näytelasin pintaan raidat. Jos oltaisiin viinitastingissa, sommelier sanoisi, että ne ovat viinin ”jalat”.

On miljoonan dollarin kysymys, millaiset jalat öljy lasiin jättää.

Öljy on muodostunut maan sisällä eloperäisestä aineksesta vuosimiljoonien paineessa.

Muinaisesta kuusimetsästä tulee erilaista öljyä kuin alkumeren levästä muodostuneesta öljystä – tuleehan erilaisessa hiekasta kasvaneista rypäleistäkin erimakuista viiniä.

Mitä paksumpaa öljy on, sitä tanakampaa tavaraa ja siis kalliimpaa öljyä se on.

Raakaöljy ei toki ole vielä viiniä, pitkälle jalostettua valmista tuotetta. Se on vasta raaka-ainetta, sakeaa mäskiä, joka on käynyt pitkän matkan päästäkseen porvoolaisen kokoushuoneen pöytään.

Yhdestä 159 litran tynnyristä raakaöljyä saa karkeasti henkilöauton tankillisen verran bensiiniä – paljosta riippuu, onko tankillinen 40 litraa vai 60 litraa vai jotain siltä väliltä.

Kun jokainen ajettu tankillinen siis polttaa suunnilleen yhden tynnyrin, voi vain kuvitella, kuinka valtavan kasan tyhjiä öljytynnyreitä yksi ainoa auto elinkaarensa jättää jälkeensä.

Öljyä kutsutaan mustaksi kullaksi. Öljyllä voikin tehdä satumaisia omaisuuksia ja pyörittää suurenmoisia valtakuntia.

Mutta öljy on oikeastaan aika halpaa. On varmaa, että jossain vaiheessa hinta kääntyy taas nousuun.

Öljyähän kannattaisi ostaa nyt varastoon. Mistä siis saisin ostettua yhden barrelin raakaöljyä?

Juuso Innanen ja jalostamon tiedottaja Marjut Suominen nauravat. Mistään ei voi ostaa yhtä tynnyriä raakaöljyä, paitsi ehkä hämärämieheltä Nigerjoen suistossa tai Isisin hallitsemassa Irakissa.

Pienin öljykaupassa käytettävä yksikkö olisi ehkä junanvaunu, Innan ja Suominen pohtivat.

Sekin olisi melko teoreettinen tilanne, että joku suostuisi vaivaisen yhden vaunullisen myymään.

Junanvaunuun mahtuu 302 tynnyrillistä. Se on öljykaupan mittakaavassa kuin snapsilasillinen uima-altaassa. Tänäkin perjantaina Kilpilahden öljysatamaan on ankkuroitunut tankkilaiva. Sellainen purkaa jalostamin putkistoihin keskimäärin seitsemänsataatuhatta tynnyriä uralilaista raakaöljyä.

Kilpilahden putkistossa virtaa öljyä niin paljon, että sitä riittäisi koko Suomen tarpeiksi – muutamaksi päiväksi.

Kolmen neljän päivän päästä öljysatamaan lipuu taas seuraava säiliöalus. Se purkaa putkistoihin seuraavat seitsemänsataatuhatta tynnyriä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  5. 5

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  6. 6

   Radiokeli häiritsee tv-lähetyksiä ympäri Suomea – korkeapaineen aiheuttama ilmiö pimentää televisioita, eikä sille voi mitään

  7. 7

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  8. 8

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  9. 9

   Vanhemmat isät tuottavat lapsille paljon enemmän geenimutaatioita kuin äidit – joidenkin harvinaisten sairauksien riski lisääntyy isän ikääntyessä

  10. 10

   Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  8. 8

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  11. Näytä lisää