Valikko
Ulkomaat

Boko Haramin aseina naiset ja lapset

Terroristijärjestön teettämistä itsemurhaiskuista jo viidennes lasten tekemiä.

Itsemurhaiskussa pommia kannattaa turvallisuussyistä pitää kainalossa. Ja jos vihollisen leikkaa esimerkiksi viidakkoveitsellä niskasta, kuolee hän tehokkaammin kuin kaulasta.

Näin opastettiin esimerkiksi nigerialaisnaista Rahila Amosia hänen ollessaan terroristijärjestö Boko Haramin vankina.

”Itsemurhaiskun kerrottiin olevan suora tie taivaaseen”, Amos kertoi amerikkalaisen sanomalehden New York Timesin mukaan.

Boko Haram on terrorisoinut Nigeriaa ja sen naapurimaita vuosikausia. Sen on arveltu olevan raakuudessaan vähintään samaa luokkaa kuin Syyriassa ja Irakissa tukikohtiaan pitävän Isisin, jolle järjestö vannoi viime vuonna liittolaisuuttaan.

Esimerkiksi 2014 Boko Haramin iskuissa kuoli suhteellisesti huomattavasti enemmän siviilejä kuin Isisin terrorismissa, arvioi Institute for Economics and Peace.

Poikkeuksellista raakuutta muihin terroristijärjestöihin verrattuna Boko Haram on osoittanut siinä, että se on kaapannut ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan noin 2 000 naista ja lasta toteuttamaan omaa islamistista suunnitelmaansa.

Esimerkiksi viime vuonna terroristijärjestön itsemurhaiskuihin osallistui 44 lasta. Määrä kymmenkertaistui edellisvuodesta, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicefin raportti. Lapset tekevät jo viidenneksen Boko Haramin itsemurhaiskuista.

Kansainvälisesti tunnetuimman naisten kaappauksen Boko Haram teki tasan kaksi vuotta sitten Chibokissa Koillis-Nigeriassa, kun terroristijärjestö kaappasi noin 270 koulutyttöä. Heistä kateissa on edelleen yli 200. Naisia on yritetty käännyttää islamiin ja heistä on tehty itsemurhapommittajia, kertovat kansainväliset järjestöt.

Boko Haram on polttanut kyliä maan tasalle, tehnyt siviilien joukkomurhia ja hyökännyt esimerkiksi moskeijoihin, kirkkoihin ja kouluihin. Järjestö vastustaa jo nimensä mukaisesti kaikkea länsimaalaisuutta. Boko Haram kun tarkoittaa hausan kiellellä, että ”länsimainen opetus on kiellettyä.”

Taktisesti naisten ja lasten käyttäminen itsemurhaiskuissa on tehokasta, sillä esimerkiksi tiesuluilla naisia ja lapsia ei pysäytetä ja tutkita niin helposti ja naisten väljiin vaatteisiin mahtuu itsemurhaliivi huomaamatta.

”Tämä ongelma on jotain sellaista, jota ei voi voittaa tai poistaa. Sitä kun ei voi tietää, kuka kukin on. Esimerkiksi jos nuori nainen lähestyy, tiedossa ei ole, onko hänellä pommi”, Kamerunin hallinnon edustaja Issa Tchiroma Bakary totesi New York Timesille.

Osa Boko Haramin kaappaamista naisista on päässyt karkuun. Pian he ovat kuitenkin huomanneet, ettei heitä enää hyväksytä omissa yhteisöissään.

Naisia kun epäillään Boko Haramin terroristeiksi, vaikka he ovat joutuneet järjestön vangeiksi vastoin tahtoaan. Unicefin mukaan Boko Haramin raiskaamien naisten lapset joutuvat myös syrjityiksi ja jopa tapetuiksi.

Jos kaapatut naiset onnistuvat pakenemaan Boko Haramin vankileireiltä ja he palaavat yhteisöihinsä, monet marginalisoituvat ja heitä syrjitään.

Perheet ja yhteisöt hyljeksivät heitä ”seksuaaliseen väkivaltaan liittyvien sosiaalisten ja kulttuuristen normien vuoksi”, Unicefin raportissa todetaan. Monet uskovat, että Boko Haramin terroristien verenperintö elää myös raiskauksissa raskaaksi tulleiden naisten lasten jälkeläisissä.

Huawa, yksi Boko Haramin nuorista itsemurhapommittajanaisista, päätti heittää pommiliivinsä metsään juuri ennen suunniteltua iskua Dikwan pakolaisleirille helmikuussa. Kaksi muuta Boko Haramin itsemurhapommittajaa kuitenkin räjäytti liivinsä ja tappoi kuutisenkymmentä ihmistä.

”Kieltäydyin iskusta, koska äitini on Dikwalla, enkä halua tappaa ihmisiä. Koska kieltäydyin menemästä uudelleen naimisiin (Boko Haramin terroristien kanssa), he sanoivat, että minun on valittava itsemurhaisku”, BBC:n haastattelema Huawa kertoo.

Boko Haram vastustaa länttä

 Terroristijärjestö Boko Haram perustettiin 2002, ja sen tarkoitus on nimensä mukaisesti vastustaa länsimaista koulutusta. Järjestön veriset iskut alkoivat 2009. Boko Haram on ilmoittautunut liittoutuneensa terroristijärjestö Isisin kanssa.

 Järjestön terrorissa on kuollut tuhansittain ihmisiä Nigeriassa ja naapurimaissa, ja se on julistanut islamilaisen kalifaatin Koillis-Nigeriaan.

 Boko Haram tuli kansainvälisesti tunnetuksi viimeistään 14. huhtikuuta 2014, kun se kaappasi lähes 300 koulutyttöä Nigeriassa. Kansainväliset julkisuuden henkilötkin tukivat kampanjaa, jonka tarkoituksena oli saada tytöt takaisin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Boko Haram
 • Nigeria
 • Terrorismi
 • Afrikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  4. 4

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  5. 5

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  6. 6

   Poliisi tutkii, yritettiinkö turvapaikanhakijoiden mielenosoitusteltta polttaa – teko oli ”ilmeisen tahallinen”

  7. 7

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  8. 8

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  9. 9

   Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

  10. 10

   Patrik Laine laukoi todellisen tuurimaalin – supertähti Sidney Crosby löi vastustajan sormen tohjoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  4. 4

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  9. 9

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  10. 10

   Kuusi naista perusti vertaiskoulutusverkoston, jonka suosio räjähti – ”Miehillä on pörssiklubit ja muut. Tämä on meidän juttu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää