Ulkomaat

Japanin kaksi järistystä ajoivat satatuhatta ihmistä evakkoon

Kymmeniä ihmisiä kuoli uudessa maanjäristyksessä päivä edellisen jälkeen.

Selviytyneiden etsintä jatkui kiivaasti Japanissa sen jälkeen, kun kaksi suurta maanjäristystä parin päivän sisällä vavisutti Kumamoton prefektuurin aluetta Etelä-Japanissa.

Lauantaina tapahtunut toinen järistys oli voimakkuudeltaan 7,3. Lauantai-iltaan mennessä oli löydetty ainakin 41 kuollutta. Vähintään tuhat ihmistä loukkaantui järistyksessä.

Kuolonuhrien määrän pelätään kasvavan, sillä monet ihmiset jäivät loukkuun romahtaneisiin rakennuksiin ja maanvyörymien alle.

Kumamoton lentokenttä on uutistoimisto AFP:n mukaan suljettu rakennuksen katon romahdettua. Sen sijaan Sendain ydinvoimalan ei kerrottu vau­rioituneen.

Lauantain järistystä Kyushun saaren alueella edelsi torstain iso järistys, jossa kuoli yhdeksän ihmistä. Perjantaina aluetta ravisuttivat jälkijäristykset.

Lähes satatuhatta ihmistä on määrätty evakuoitavaksi. Tuhoa ovat aiheuttaneet myös järistyksessä syttyneet tulipalot.

Yli 400 000 kotitaloutta on jäänyt vaille vettä ja noin 100 000 kotia ilman sähköä, viranomaiset sanoivat lauantaina.

Japanissa tapahtuu usein maanjäristyksiä, mutta Kyushun saari on aiemmin säästynyt näin voimakkailta järistyksiltä.

Järistys aiheutti myös massiivisen maanvyörymän, joka vei mukanaan asuintaloja ja osia kulkuväylistä. Monet vuoristokylät ovat jääneet eristyksiin teiden sorruttua. Runsaiden sateiden pelätään aiheuttavan lisää vyörymiä.

Aiemmat järistykset vaurioittivat pääosin vanhoja rakennuksia, mutta lauantaina myös uusia ja suuria taloja murtui luonnonvoiman vaikutuksesta.

Televisiokanava TBS:n välittämät ilmakuvat onnettomuus­alueelta osoittavat myös satoja vuosia vanhan Aso-pyhäkön vaurioituneen pahasti. Myös osa vuonna 1607 rakennetun Kumamoton linnoituksen muurista on sortunut.

Kyushun saarella on useiden suurten autonvalmistajien tuotantolaitoksia, joiden toimintaa järistykset ovat vaikeuttaneet.

Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan lauantainen järistys oli viimeaikaisista selvästi voimakkain. Noin kymmenen kilometrin syvyydessä tapahtuneen järistyksen takia ehdittiin antaa tsunamivaroitus, mutta se peruttiin myöhemmin.

Samaan aikaan lauantaisen maanjäristyksen kanssa myös Aso-tulivuori alkoi purkautua alueella. Paikallisten viranomaisten mukaan purkaus on ollut kuitenkin pieni.

Japanin hallitus on määrännyt turma-alueelle 25 000 ihmistä pelastustehtäviin.

Huono sää on kuitenkin vaikeuttanut pelastustehtäviä.

Pääministeri Shinzo Abe kutsui koolle hätäkokouksen To­kioon.

”On alkanut sataa, ja tuulen ennustetaan kiihtyvän. Yöllisistä pelastusyrityksistä tulee vaikeita, mutta ihmiset odottavat”, Abe sanoi Reutersin mukaan.

Japani on maan­järistyksille altis

 Japanissa tapahtuu noin viidennes maailman maanjäristyksistä, jotka ovat voimakkuudeltaan yli 6,0.

 Torstaina maa järisi Kyushun saaren alueella Etelä-Japanissa.

 Lauantaina samalla alueella sattui toinen edellistä voimakkaampi järistys.

 Viime vuosien pahin järistys tapahtui maaliskuussa 2011. Maanjäristys aiheutti tsunamin, laajaa tuhoa ja häiriöitä Fukushiman ydinvoimalassa. Noin 18 500 ihmistä kuoli.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Japani
 • Maanjäristykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  3. 3

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Turun puukotuksien pääepäillyn vangitsemis­oikeudenkäynti alkoi – Muut epäillyt astelevat saliin yksi kerrallaan

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  10. 10

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää