Ulkomaat

Nord Stream -kaasuputkelle kaavaillaan jatkoa – Venäjän häikäilemätöntä peliä vai Euroopan tarpeiden varmistamista?

Paavo Lipposen mukaan kyse on kaupallisesta hankkeesta. Itä-Euroopassa ja USA:ssa se nähdään Venäjän valtapelin välineenä.

Bryssel

Kyse ei ole politiikasta vaan eurooppalaisten kotien lämmittämisestä ja Euroopan tulevaisuuden kaasutarpeiden varmistamisesta, sanovat yhdet.

Höpö höpö, sanovat toiset. Kyse on Venäjän häikäilemättömästä pelistä, jolla se lyö Ukrainan polvilleen ja riitauttaa Euroopan unionin jäsenmaita entisestään.

Kaikkea edellä mainittua väitetään hankkeesta nimeltä Nord Stream 2.

Nord Stream 2 on jatko-osa aiemmin valmistuneelle Nord Stream -projektille (NS1), joka myös kuumensi monien euroooppalaisten tunteita. Kyseisen Itämeren syvyyksissä kulkevan kaasuputken pelättiin aiheuttavan ympäristötuhoja, lisäävän Venäjän läsnäoloa merialueella ja sotkevan Itä-Euroopan kaasumarkkinat.

Vaikka ensimmäinen Nord Stream -hanke aiheutti huolta ja pelkoa, niin se vain rakennettiin ja otettiin käyttöön vuonna 2011. Siellä se venäläinen kaasu nytkin mennä suhisee Viipurin suunnalta kohti Saksan rannikkoa.

NS1 ja NS2 ovat teknisesti ottaen kuin toistensa klooneja. Molemmissa hankkeissa on kyse noin 1 200 kilometrin putkikaksikosta, jotka pystyvät kuljettamaan vuosittain Itämeren alitse 55 miljardia kuutiometriä kaasua Euroopan markkinoille.

NS2:n vastustus on kuitenkin edeltäjäänsä kiivaampaa, koska sitä on lähdetty virittämään Krimin valtaamisen ja Itä-Ukrainan sodan jälkeen. Aikana, jolloin moni ajattelee kylmän sodan palanneen Eurooppaan.

Hankkeen vastustajien mukaan Euroopan riippuvuus Venäjän kaasusta kasvaa vaarallisen suureksi. Vieläpä aikana, jolloin EU:n virallinen politiikka pyrkii hajauttamaan energialähteitä ja eroon Venäjä-riippuvuudesta.

Suurimmat pelot liittyvät siihen, että NS2:lla Venäjä pyrkii eroon Ukrainan kauttakulkureitistä, josta Ukraina tienaa vuosittain parin miljardin euron siirtomaksut. Taas Moskovassa juonitaan.

Tilanteen tekee omituiseksi se, että Venäjän vastaisia pakotteita hanakasti ajanut Saksan liittokansleri Angela Merkel on puolustanut Nord Stream 2:ta. Silläkin uhalla, että Saksan riippuvuus venäläisestä Gazpromista kasvaa entisestään ja kymmenkunta itäistä EU-maata ja Italia pitävät Saksan Venäjä-politiikkaa epäsolidaarisena ja tekopyhänä.

Merkelin mukaan kyse on bisneksistä, joiden hoitaminen kuuluu yrityksille.

NS2:n sidosryhmistä vastaava päällikkö Minna Sundelin on tullut Suomesta Brysseliin panemaan jäitä hattuun. Hän yrittää ampua syytökset yksi kerrallaan alas.

Hänen mukaansa Euroopan kaasumarkkinoille on syntymässä vuoteen 2035 mennessä valtava 140 miljardin kuutiometrin kokoinen tuontivaje. NS2 on paitsi vastaus huutavaan tarpeeseen, myös erittäin selkeä bisneskeissi.

Tuontivaje syntyy NS2:n mukaan siitä, että Euroopan oma kaasuntuotanto supistuu ja samalla kaasun kysyntä hieman kasvaa.

”Nord Stream 2 korvaa vain osan lisätuonnin tarpeesta. Mitään olemassa olevaa kapasiteettia ei olla korvaamassa.”

Ukrainalla, Puolalla ja Slovakialla ei ole syytä menettää yöuniaan eikä kauttakulkumaksujaan. Tämä on niin itsestään selvä juttu, että viisi merkittävää eurooppalaista energiafirmaa, kuten Shell ja E.ON ovat lähteneet mukaan Gazpromin 50-prosenttisesti omistamaan projektiin.

Mutta yöunet ovat menneet noin kymmenessä maassa, jotka ovat kahteen otteeseen kirjelmöineet EU-pomoille, että Venäjän kaasureittien muuttaminen voi aiheuttaa geopoliittista epävakautta ja vaarantaa energiaturvallisuuden Euroopassa.

EU:ssa huoli on otettu vakavasti. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesi viime joulukuussa, että NS2-hanke sotii EU:n energiapolitiikkaa vastaan: se ei monipuolista Euroopan energialähteitä eikä vähennä riippuvuutta Venäjästä.

Tusk huomautti, että Venäjän kaasutoimituksista 80 prosenttia keskittyisi yhden reitin varaan. Ja Gazpromin osuus Saksan kaasumarkkinasta kasvaisi 60 prosenttiin.

Tunteet kävivät kuumina jo Nord Stream 1:n aikoina. Silloinen Puolan ulkoministeri Radosław Sikorski vertasi hanketta vuoden 1939 Molotov-Rippentrop-sopimuksen, joka johti Puolan jakoon ja toiseen maailmansotaan.

Minna Sundelin taas sanoo, että kaikki uhkakuvat jäivät lopulta toteutumatta.

”Venäjä ja Gazprom ovat riippuvaisia kaasutuloista. Ei ole niiden intressissä menettää tuloja.”

Ympäristöpelotkin ovat osoittautuneet turhiksi. Sundelinin mukaan Euroopan riippuvuutta Venäjän kaasusta liioitellaan.

On silti huomattavaa, että Nord Streamilla ja EU-komissiolla on näkemyseroja tilastoista, olipa kyse Euroopan tulevista energiantarpeista tai siitä, miten tehokkaasti NS1:n kapasiteettia hyödynnetään nytkään.

Komission mukaan ilmastonmuutoksen aiheuttamat energiapolitiikan ratkaisut johtavat siihen, että uusiutuvat energiamuodot vähentävät EU-maiden kaasuntarvetta hieman vuoteen 2030 mennessä. Koska EU:n tuotanto supistuu, tuonti pysyttelee suunnilleen nykytasolla.

NS2:n vastustajat toistelevat, että NS1-putkia käytetään nyt vain puolella teholla. Mistä siis kumpuaa tarve uudelle putkelle? Nord Streamin mukaan viime vuonna putken kapasiteetti oli 72 prosentin käytössä: eihän moottoriteilläkään ole koko ajan autoja joka kaistan leveydellä puskurista puskuriin.

Melkoinen soppa. Ja yhtenä kokkina toimii Paavo Lipponen, entinen pääministeri. Hän on mukana NS2:ssa siinä missä NS1:kin: konsultoimassa, avaamassa ovia, tuomassa arvovaltaansa peliin Saksan entisen liittokanslerin Gerhard Schröderin tavoin.

Lipponen ei ryhdy pitkiin haastatteluihin Nord Streamista. Sähköpostissaan hän toteaa tämän verran:

”EU:n osalta asia ratkeaa juridisin perustein, koska hanke on kaupallinen, ei poliittinen. Nord Streamin omat selvitykset osoittavat pitävästi, että hankkeen estämiselle ei ole juridisia perusteita.”

Lipponen saattaa olla oikeassa, mutta se ratkeaa myöhemmin. EU-komissiossa on nimittäin vuodettujen kantojen mukaan riitaisia näkemyksiä siitä, onko hanke lainvoimainen.

Komission energiaosaston tulkinnan mukaan EU-lainsäädäntö koskisi NS2-hankkeessa myös Itämeren aluetta, jolloin Gazpromilla olisi ongelma putken omistusjärjestelyn kanssa. Sen sijaan komission oikeuspalvelu on alustavasti katsonut, ettei hankkeelle ole juridisia esteitä.

NS2 kasvattaa railoa myös Atlantilla, sillä Yhdysvallat pitää sitä järjettömänä hankkeena Venäjän nykykäytöksen vuoksi.

Amerikkalaisilla on myös rahahuolia. Yhdysvallat haluaa myydä enemmän nesteytettyä maakaasua LNG:tä Eurooppaan, mikä on myös energialähteidensä hajauttamista yrittävän EU:n toiveissa.

”Jos haluatte tappaa LNG-strategianne, niin jatkakaa vain Nord Streaminne kanssa”, tiuskaisi Yhdysvaltain entinen EU-lähettiläs Richard Morningstar Brysselissä helmikuussa.

Suomi puolestaan on kiistassa mykän todistajan roolissa: politiikkaa hankkeessa ei virallisesti nähdä. Pääministeri Juha Sipilä totesi viime joulukuussa, että Suomelle riittää, että hanke on ympäristönormien mukainen ja oikeusasiat EU-komission tarkastamia.

Oman lisämausteensa NS2:een tuo se, että EU-komissio kävi hanakasti aiemmin tekeillä olleen South Stream -kaasuputken juridisten ongelmien kimppuun. Kyseinen hanke olisi kuljettanut Venäjän kaasua Mustanmeren alitse Balkanin kautta Italiaan.

Komission aktiivisuus ärsytti Venäjää, ja vuoden 2014 lopulla presidentti Vladimir Putin julisti hankkeen kuolleeksi. South Streamin kaatuminen suututti myös Italian, joka olisi hyötynyt suuresti hankkeesta.

Komission ilmasto- ja energia-asioista vastaava tiedottaja Anna-Kaisa Itkonen toteaa, että komission tehtävä ei ole jaella lausuntoja mantereella tapahtuvista kaupallisista hankkeista, vaan tutkia, ovatko ne EU-lakien mukaisia.

Unionin energiastrategian edistäminen ei voi olla syy torpata energiayhtiöiden kaupallisia hankkeita, Itkonen sanoo. Vastaus on lakikirjassa.

Virallisen linjan ohella on maalaisjärki. Komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič totesi huhtikuussa, että NS2:sta ei voi irrottaa Venäjän ja Ukrainan suhteista eli geopolitiikasta.

Hänen mukaansa energiaturvallisuus ja monipuoliset kuljetusreitit ovat yksi osa strategiaa, jolla EU-maat valmistautuvat hybridiuhkiin.

Kaikkien munien laittaminen yhteen koriin tai kahteen putkipariin ei ole strategisesti viisasta.

EU-maissa ei ole jäänyt huomaamatta, että NS2:n on määrä valmistua vuonna 2019, jolloin Venäjän ja Ukrainan kymmenvuotinen kauttakulkusopimus päättyy.

Mikä olisi oivempi hetki Venäjälle todeta, että Ukrainan raihnainen kuljetusinfrastruktuuri on aikansa elänyt, Do svidanija.

Nord Stream 2:sta moinen tulkinta kiistetään jyrkästi: ”Nord Stream 2 täydentää – ei korvaa – Ukrainan kuljetusreittejä.”

EU-komissiossa sen sijaan on tarvetta vakuuttaa, että Ukrainaa ei jätetä.

”Kaikkien etu on, että Ukraina säilyy merkittävänä kaasun kauttakulkuväylänä”, Šefčovič totesi.

Kiinnostaako Eurooppa? Kaikki HS:n Eurooppaa käsittelevät uutiset ja analyysit löytyvät koottuna aihesivulta hs.fi/eurooppa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Nord Stream
 • EU
 • Venäjä
 • Ukraina
 • Saksa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   ”Maailman painavin nainen” kuoli – Sydän ja munuaiset pettivät puoli vuotta rajun lihavuusleikkauksen jälkeen

  4. 4

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  7. 7

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Vanhemmat isät tuottavat lapsille paljon enemmän geenimutaatioita kuin äidit – joidenkin harvinaisten sairauksien riski lisääntyy isän ikääntyessä

  10. 10

   Prinssi Harry ja tyttöystävä Meghan Markle esiintyivät ensi kertaa virallisesti yhdessä – brittilehdet tulkitsevat, että ilmoitus kihlauksesta on nyt enää ajan kysymys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman painavin nainen” kuoli – Sydän ja munuaiset pettivät puoli vuotta rajun lihavuusleikkauksen jälkeen
  3. Tunti sitten
  4. Prinssi Harry ja tyttöystävä Meghan Markle esiintyivät ensi kertaa virallisesti yhdessä – brittilehdet tulkitsevat, että ilmoitus kihlauksesta on nyt enää ajan kysymys
  5. 2 tuntia sitten
  6. Radiokeli häiritsee tv-lähetyksiä ympäri Suomea – korkeapaineen aiheuttama ilmiö pimentää televisioita, eikä sille voi mitään
  7. Trumpin erityisominaisuus yhdisti urheiluperheen yhtä ”pelkurimaista” poikkeusta lukuun ottamatta – erävoitto voi jäädä laihaksi lohduksi
  8. Huippu-urheilun valmennustukien saajia karsitaan kovalla kädellä – Olympiakomitea lupaa, ettei se unohda yhtään lahjakasta nuorta lajista riippumatta
  9. Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”
  10. Saksan vaalitulos repii poliittista kenttää – AfD uhkaa hajota, Merkel on ahtaalla ja demarit vetäytyvät oppositioon
  11. Jokerien teinitähti Tolvanen häikäisi hattutempulla, joka oli jo kauden toinen
  12. Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa
  13. Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi
  14. Näytä lisää