Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Barack Obama matkustaa Saudi-Arabiaan – supervalta ja öljyjätti kohtaavat suhteidensa aallonpohjassa

Saudi-Arabia odottaa jo Obaman jälkeistä aikaa, mutta entisaikojen auvoa ei välttämättä ole näköpiirissä, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Jukka Huusko analyysissään.

Kun Yhdysvaltain presidentti matkustaa valtiovierailulle Saudi-Arabiaan, vastaanotto on ollut perinteisesti kuninkaallinen.

Toisin voi olla keskiviikkona, kun presidentti Barack Obaman Air Force One -lentokone laskeutuu Riadin lentokentälle.

Obaman on tarkoitus keskustella Yhdysvaltain pitkäaikaisen liittolaisen kanssa Syyrian ja Jemenin sodista sekä osallistua Persianlahden maiden yhteistyöneuvoston huippukokoukseen.

Tunnelma supervallan ja öljyjätin välillä saattaa olla väkinäinen. Nuiva kausi on yllättänyt vanhat liittolaiset.

Obaman valtakaudella Yhdysvallat on alkanut tähyillä yhä enemmän muualle kuin Lähi-itään. The Atlantic -lehden tuoreessa haastattelussa Obama kertoi suorasukaisesti, kuinka Yhdysvallat on pyrkinyt irrottautumaan Lähi-idän väkivaltaisuuksien suosta voidakseen keskittyä lupaavampiin ja nopeammin kehittyviin maanosiin, kuten Aasiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan.

Haastattelussa Obama vertasi Lähi-itää Batman-elokuvista tuttuun Gotham Cityyn, korruptoituneeseen kaupunkiin, jota rikollisliigat hallitsevat.

Samaan aikaan Lähi-idän alueellinen suurvalta Saudi-Arabia, jonka turvallisuuskoneisto on rakennettu pitkälti Yhdysvaltain tuella, on alkanut pälyillä hermostuneena ympärilleen.

Joka suunnalla on levottomuuksia.

Lähi-itä on mullistunut Obaman kaudella, mutta niin on myös Yhdysvaltain ulkopolitiikka Lähi-idässä. Eikä ole mitään takeita siitä, että suhteet Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välillä palautuisivat Obaman valtakauden jälkeen ennalleen.

Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian suhteiden viilenemiseen on monia syitä, mutta monet niistä liittyvät suoraan Obamaan.

Ensimmäinen sokki saudien kuningashuoneelle oli se, että Obaman hallinto katseli sivusta, kun Egyptin presidentti Hosni Mubarak syöstiin vallasta arabikevään kansannousussa 2011.

Toinen järkytys oli Obaman päätös olla iskemättä Syyriaan, vaikka hän oli itse luvannut puuttua tilanteeseen, jos Bashar al-Assadin hallinto käyttää kemiallisia aseita.

Kolmas ja mahdollisesti pahin isku saudeille on ollut Yhdysvaltain lähentyminen Iranin kanssa, joka on Saudi-Arabian – ja myös Yhdysvaltojen – arkkivihollinen. Rajapyykki saavutettiin viime kesänä, kun Iranin kanssa päästiin sopimukseen ydinohjelmasta. Sopimuksen jälkeen Iran on alkanut vapautua kansainvälisestä eristyksestä ja sen vaikutusvalta suhteessa Saudi-Arabiaan on kasvanut.

Lisäksi Obama on lausunut Saudi-Arabiasta asioita, joita kuningashuoneessa ei ole totuttu kuulemaan.

Ennen virkakauttaan Obama kutsui puheessaan Saudi-Arabiaa Yhdysvaltain ”niin sanotuksi liittolaiseksi”. Samassa yhteydessä hän vaati konservatiivista sunnalaista kuningaskuntaa lopettamaan omien kansalaistensa (toisinajattelijoiden ja naisten) alistamisen.

Tylyjä huomiota saudeista sisältyi myös Obaman haastatteluun The Atlantic -lehdessä. Obama puhui saudeista mutta myös eurooppalaisista liittolaisista ”vapaamatkustajina”, jotka nauttivat mielellään Yhdysvaltain tarjoamasta turvallisuusavusta mutta eivät itse kanna vastuuta.

Artikkelissa viitattiin Obaman ja Australian pääministerin Malcolm Turnbullin väliseen keskusteluun, jossa Obama paljasti henkilökohtaisia syitä kaunaan Saudi-Arabiaa ja sen edustamaa uskonnollista valtaa kohtaan.

Saudi-Arabia on konservatiivinen sunnalainen valtio, jonka kuningashuone toimii tiiviissä symbioosissa salafismiksi tai wahhabilaisuudeksi kutsutun islamin äärimmäisen konservatiivisen haaran ja sen papiston kanssa. Salafistien opit ovat lähellä jihadististen terroristiliikkeiden ideologiaa, vaikka esimerkiksi al-Qaida ja Isis vastustavatkin Saudi-Arabian kuningashuonetta, jota ne pitävät korruptoituneena.

”Eivätkö saudit ole kavereitanne?” Turnbull oli kysynyt Obamalta The Atlantic -lehden mukaan.

”Se on monimutkaista”, Obama oli vastannut.

Obama oli kertonut Turnbullille, kuinka hänen lapsuutensa kotimaa Indonesia oli muuttunut vuosien varrella vapaamielisestä muslimimaasta kohti yhä fundamentalistisempaa uskonnollista valtiota.

Miksi? Koska saudit ja muut Persianlahden öljymaat olivat kanavoineet rahaa salafistisen opin levittämiseen Indonesiassa.

Tha Atlanticin haastattelussa Obama kiisti Saudi-Arabian johdon usein esille tuoman näkemyksen, että Iran olisi syypää kaikkiin Lähi-idän ongelmiin. Samalla hän kehotti Saudi-Arabiaa ja Irania ”jakamaan naapurustonsa ja panemaan alulle jonkinlaisen kylmän rauhan”.

Mitään tällaista ei ole näköpiirissä. Käytännössä kaikissa Lähi-idän kuumissa konflikteissa taustalla on Saudi-Arabian ja Iranin keskinäinen varjonyrkkeily – näin on laita Syyrian, Irakin ja Jemenin sodissa.

Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian jännitteisiin suhteisiin vaikuttaa myös energiatalouteen liittyvä kisa. Yhdysvallat on pyrkinyt viime vuosina eroon Lähi-idän öljyriippuvuudesta panostamalla kotimaisen liuskekaasun ja -öljyn tuotantoon. Tämä on vahingoittanut öljyn megatuottajia, kuten Saudi-Arabiaa ja Venäjää.

Saudi-Arabia on vastannut romahduttamalla öljyn maailmanmarkkinahinnan, mikä puolestaan vahingoittaa liuskeöljyn tuotantobuumia.

Pisteenä i:n päällä Yhdysvaltain kongressi on parhaillaan pohtimassa lakimuutosta, joka avaisi amerikkalaisille mahdollisuuden haastaa Saudi-Arabia oikeuteen mahdollisista kytköksistä New Yorkin vuoden 2001 terrori-iskuun.

Mitään virallisia yhteyksiä iskun tekijöiden ja saudihallinnon väliltä ei ole löydetty, vaikka valtaosa terroristijärjestö al-Qaidaan kuuluneista terroristeista oli taustoiltaan saudeja.

Silti pelkkä puhe lakimuutoksesta, jota Valkoinen talo on sanonut vastustavansa, on saanut saudijohtajat raivoihinsa.

Obaman kaudella tapahtuneista muutoksista huolimatta Yhdysvallat on tuskin hylkäämässä Saudi-Arabiaa, jonka aseistus ja kyberturvallisuus lepäävät pitkälti Yhdysvaltojen varassa.

Myös Yhdysvalloille on tärkeää pitää mahdollisimman hyvät välit maailman suurimpaan öljyntuottajaan, jonka kanssa se on tehnyt pitkään yhteistyötä taistelussa terroristijärjestö al-Qaidaa ja Isisiä vastaan.

Silti Saudi-Arabian kuningashuone katsonee jo Obaman jälkeiseen aikaan. Entisaikojen auvoa ei ole välttämättä luvassa Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeenkään.

Republikaanien Donald Trump on uhannut lopettaa öljyn oston Saudi-Arabiasta kokonaan, ellei Saudi-Arabia ota suurempaa roolia Isisin-vastaisessa taistelussa.

Toinen republikaanien esivaaliehdokas Ted Cruz on luvannut painostaa Saudi-Arabian selvityksiin, joissa varmistetaan, ”etteivät ystävämme rahoita jihadisteja, jotka suunnittelevat meidän murhaamistamme”.

Demokraattien Bernie Sanders taas on arvostellut Saudi-Arabiaa siitä, että vaikka maalla on ”maailman kolmanneksi suurin puolustusbudjetti, se on keskittynyt Isisin-vastaisen taistelun sijaan syrjäyttämään Iranin tukemat huthikapinalliset Jemenissä”.

Todennäköisesti vain demokraattien Hillary Clinton edustaa ulkopolitiikan kysymyksissä sellaista perinteistä amerikkalaista linjaa, joka näyttäytyy Saudi-Arabian hallinnolle siedettävänä vaihtoehtona.

Niinpä Saudi-Arabia on alkanut rakentaa myrskyjen keskellä entistä vankempia alueellisia liittoja.

Erityisen tärkeä Saudi-Arabialle näyttää olevan Abdelfattah al-Sisin johtama Egypti. Ystävyyttä on voideltu jätti-investoinneilla ja Punaisenmeren ylittävällä symbolisella siltahankkeella.

Suljettujen ovien takana Saudi-Arabialle saattaa kelvata myös Israel. Jakaahan Israel Saudi-Arabian kanssa samat huolet Iranin vaikutusvallan kasvusta ja jihadistiliikkeiden leviämisestä – sekä tietysti yhteisen inhon Obamaa kohtaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saudi-Arabia
 • Yhdysvallat
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  6. 6

   Macronin ja ranskalaisten kuherruskuukausi on ohi – suosio hiipuu, tyytymättömät moittivat kivikasvoiseksi muuttunutta presidenttiä ylimieliseksi ja itsevaltaiseksi

  7. 7

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  8. 8

   Verottaja on tutkinut Panaman papereiden perusteella kymmeniä suomalaisia – veroparatiisivuodon tutkinta on ottanut kesän aikana ison harppauksen eteenpäin

  9. 9

   Lihavuus lisääntyy joka puolella maailmaa – Suomessa on lihavia Ruotsia enemmän, mutta maailmassa olemme vain keskitasoa, kertoo 195 maan vertailu

  10. 10

   Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  4. 4

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  5. 5

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää