Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Barack Obama matkustaa Saudi-Arabiaan – supervalta ja öljyjätti kohtaavat suhteidensa aallonpohjassa

Saudi-Arabia odottaa jo Obaman jälkeistä aikaa, mutta entisaikojen auvoa ei välttämättä ole näköpiirissä, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Jukka Huusko analyysissään.

Kun Yhdysvaltain presidentti matkustaa valtiovierailulle Saudi-Arabiaan, vastaanotto on ollut perinteisesti kuninkaallinen.

Toisin voi olla keskiviikkona, kun presidentti Barack Obaman Air Force One -lentokone laskeutuu Riadin lentokentälle.

Obaman on tarkoitus keskustella Yhdysvaltain pitkäaikaisen liittolaisen kanssa Syyrian ja Jemenin sodista sekä osallistua Persianlahden maiden yhteistyöneuvoston huippukokoukseen.

Tunnelma supervallan ja öljyjätin välillä saattaa olla väkinäinen. Nuiva kausi on yllättänyt vanhat liittolaiset.

Obaman valtakaudella Yhdysvallat on alkanut tähyillä yhä enemmän muualle kuin Lähi-itään. The Atlantic -lehden tuoreessa haastattelussa Obama kertoi suorasukaisesti, kuinka Yhdysvallat on pyrkinyt irrottautumaan Lähi-idän väkivaltaisuuksien suosta voidakseen keskittyä lupaavampiin ja nopeammin kehittyviin maanosiin, kuten Aasiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan.

Haastattelussa Obama vertasi Lähi-itää Batman-elokuvista tuttuun Gotham Cityyn, korruptoituneeseen kaupunkiin, jota rikollisliigat hallitsevat.

Samaan aikaan Lähi-idän alueellinen suurvalta Saudi-Arabia, jonka turvallisuuskoneisto on rakennettu pitkälti Yhdysvaltain tuella, on alkanut pälyillä hermostuneena ympärilleen.

Joka suunnalla on levottomuuksia.

Lähi-itä on mullistunut Obaman kaudella, mutta niin on myös Yhdysvaltain ulkopolitiikka Lähi-idässä. Eikä ole mitään takeita siitä, että suhteet Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välillä palautuisivat Obaman valtakauden jälkeen ennalleen.

Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian suhteiden viilenemiseen on monia syitä, mutta monet niistä liittyvät suoraan Obamaan.

Ensimmäinen sokki saudien kuningashuoneelle oli se, että Obaman hallinto katseli sivusta, kun Egyptin presidentti Hosni Mubarak syöstiin vallasta arabikevään kansannousussa 2011.

Toinen järkytys oli Obaman päätös olla iskemättä Syyriaan, vaikka hän oli itse luvannut puuttua tilanteeseen, jos Bashar al-Assadin hallinto käyttää kemiallisia aseita.

Kolmas ja mahdollisesti pahin isku saudeille on ollut Yhdysvaltain lähentyminen Iranin kanssa, joka on Saudi-Arabian – ja myös Yhdysvaltojen – arkkivihollinen. Rajapyykki saavutettiin viime kesänä, kun Iranin kanssa päästiin sopimukseen ydinohjelmasta. Sopimuksen jälkeen Iran on alkanut vapautua kansainvälisestä eristyksestä ja sen vaikutusvalta suhteessa Saudi-Arabiaan on kasvanut.

Lisäksi Obama on lausunut Saudi-Arabiasta asioita, joita kuningashuoneessa ei ole totuttu kuulemaan.

Ennen virkakauttaan Obama kutsui puheessaan Saudi-Arabiaa Yhdysvaltain ”niin sanotuksi liittolaiseksi”. Samassa yhteydessä hän vaati konservatiivista sunnalaista kuningaskuntaa lopettamaan omien kansalaistensa (toisinajattelijoiden ja naisten) alistamisen.

Tylyjä huomiota saudeista sisältyi myös Obaman haastatteluun The Atlantic -lehdessä. Obama puhui saudeista mutta myös eurooppalaisista liittolaisista ”vapaamatkustajina”, jotka nauttivat mielellään Yhdysvaltain tarjoamasta turvallisuusavusta mutta eivät itse kanna vastuuta.

Artikkelissa viitattiin Obaman ja Australian pääministerin Malcolm Turnbullin väliseen keskusteluun, jossa Obama paljasti henkilökohtaisia syitä kaunaan Saudi-Arabiaa ja sen edustamaa uskonnollista valtaa kohtaan.

Saudi-Arabia on konservatiivinen sunnalainen valtio, jonka kuningashuone toimii tiiviissä symbioosissa salafismiksi tai wahhabilaisuudeksi kutsutun islamin äärimmäisen konservatiivisen haaran ja sen papiston kanssa. Salafistien opit ovat lähellä jihadististen terroristiliikkeiden ideologiaa, vaikka esimerkiksi al-Qaida ja Isis vastustavatkin Saudi-Arabian kuningashuonetta, jota ne pitävät korruptoituneena.

”Eivätkö saudit ole kavereitanne?” Turnbull oli kysynyt Obamalta The Atlantic -lehden mukaan.

”Se on monimutkaista”, Obama oli vastannut.

Obama oli kertonut Turnbullille, kuinka hänen lapsuutensa kotimaa Indonesia oli muuttunut vuosien varrella vapaamielisestä muslimimaasta kohti yhä fundamentalistisempaa uskonnollista valtiota.

Miksi? Koska saudit ja muut Persianlahden öljymaat olivat kanavoineet rahaa salafistisen opin levittämiseen Indonesiassa.

Tha Atlanticin haastattelussa Obama kiisti Saudi-Arabian johdon usein esille tuoman näkemyksen, että Iran olisi syypää kaikkiin Lähi-idän ongelmiin. Samalla hän kehotti Saudi-Arabiaa ja Irania ”jakamaan naapurustonsa ja panemaan alulle jonkinlaisen kylmän rauhan”.

Mitään tällaista ei ole näköpiirissä. Käytännössä kaikissa Lähi-idän kuumissa konflikteissa taustalla on Saudi-Arabian ja Iranin keskinäinen varjonyrkkeily – näin on laita Syyrian, Irakin ja Jemenin sodissa.

Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian jännitteisiin suhteisiin vaikuttaa myös energiatalouteen liittyvä kisa. Yhdysvallat on pyrkinyt viime vuosina eroon Lähi-idän öljyriippuvuudesta panostamalla kotimaisen liuskekaasun ja -öljyn tuotantoon. Tämä on vahingoittanut öljyn megatuottajia, kuten Saudi-Arabiaa ja Venäjää.

Saudi-Arabia on vastannut romahduttamalla öljyn maailmanmarkkinahinnan, mikä puolestaan vahingoittaa liuskeöljyn tuotantobuumia.

Pisteenä i:n päällä Yhdysvaltain kongressi on parhaillaan pohtimassa lakimuutosta, joka avaisi amerikkalaisille mahdollisuuden haastaa Saudi-Arabia oikeuteen mahdollisista kytköksistä New Yorkin vuoden 2001 terrori-iskuun.

Mitään virallisia yhteyksiä iskun tekijöiden ja saudihallinnon väliltä ei ole löydetty, vaikka valtaosa terroristijärjestö al-Qaidaan kuuluneista terroristeista oli taustoiltaan saudeja.

Silti pelkkä puhe lakimuutoksesta, jota Valkoinen talo on sanonut vastustavansa, on saanut saudijohtajat raivoihinsa.

Obaman kaudella tapahtuneista muutoksista huolimatta Yhdysvallat on tuskin hylkäämässä Saudi-Arabiaa, jonka aseistus ja kyberturvallisuus lepäävät pitkälti Yhdysvaltojen varassa.

Myös Yhdysvalloille on tärkeää pitää mahdollisimman hyvät välit maailman suurimpaan öljyntuottajaan, jonka kanssa se on tehnyt pitkään yhteistyötä taistelussa terroristijärjestö al-Qaidaa ja Isisiä vastaan.

Silti Saudi-Arabian kuningashuone katsonee jo Obaman jälkeiseen aikaan. Entisaikojen auvoa ei ole välttämättä luvassa Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeenkään.

Republikaanien Donald Trump on uhannut lopettaa öljyn oston Saudi-Arabiasta kokonaan, ellei Saudi-Arabia ota suurempaa roolia Isisin-vastaisessa taistelussa.

Toinen republikaanien esivaaliehdokas Ted Cruz on luvannut painostaa Saudi-Arabian selvityksiin, joissa varmistetaan, ”etteivät ystävämme rahoita jihadisteja, jotka suunnittelevat meidän murhaamistamme”.

Demokraattien Bernie Sanders taas on arvostellut Saudi-Arabiaa siitä, että vaikka maalla on ”maailman kolmanneksi suurin puolustusbudjetti, se on keskittynyt Isisin-vastaisen taistelun sijaan syrjäyttämään Iranin tukemat huthikapinalliset Jemenissä”.

Todennäköisesti vain demokraattien Hillary Clinton edustaa ulkopolitiikan kysymyksissä sellaista perinteistä amerikkalaista linjaa, joka näyttäytyy Saudi-Arabian hallinnolle siedettävänä vaihtoehtona.

Niinpä Saudi-Arabia on alkanut rakentaa myrskyjen keskellä entistä vankempia alueellisia liittoja.

Erityisen tärkeä Saudi-Arabialle näyttää olevan Abdelfattah al-Sisin johtama Egypti. Ystävyyttä on voideltu jätti-investoinneilla ja Punaisenmeren ylittävällä symbolisella siltahankkeella.

Suljettujen ovien takana Saudi-Arabialle saattaa kelvata myös Israel. Jakaahan Israel Saudi-Arabian kanssa samat huolet Iranin vaikutusvallan kasvusta ja jihadistiliikkeiden leviämisestä – sekä tietysti yhteisen inhon Obamaa kohtaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saudi-Arabia
 • Yhdysvallat
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  4. 4

   Tanskan maahanmuutto­ministeri: Jos pizzeriassa ei puhuta tanskaa, ilmiantakaa se viranomaisille

  5. 5

   Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

  6. 6

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  7. 7

   Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

  8. 8

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  9. 9

   Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

  10. 10

   Trump uhkaa taistella oman puolueensa konservatiivi­siipeä vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  4. 4

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  5. 5

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  6. 6

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  7. 7

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  10. 10

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  9. 9

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  10. 10

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  11. Näytä lisää