Valikko
Ulkomaat

Breivikille osavoitto oikeustapauksessa Norjan valtiota vastaan

Oikeus katsoo, että Norjan valtio on rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen pykälää, joka kieltää epäinhimillisen kohtelun.

Tukholma. Joukkomurhaaja Anders Behring Breivik on voittanut osin oikeustapauksensa Norjan valtiota vastaan. Oslon käräjäoikeus antoi tuomionsa suurta huomiota herättäneessä tapauksessa keskiviikkona.

Oikeuden mukaan valtio on rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen pykälää kolme, jossa sanotaan, ettei ketään tule altistaa kidutukselle tai rangaista epäinhimillisellä tai halventavalla tavalla.

Määrääviä tekijöitä olivat oikeuden mukaan muun muassa eristyksen pituus, sen puutteellinen motivointi sekä puutteelliset mahdollisuudet valittaa asiasta. Lisäksi oikeus katsoi, ettei hänen psyykkistä kuntoaan ole huomioitu riittävästi tuomiota annettaessa.

Oikeus kiinnitti huomiota myös toistuviin alastomana tehtyihin turvatarkastuksiin, jotka eivät sen mielestä ole olleet turvallisuuden kannalta riittävän motivoituja.

Valtio määrättiin maksamaan Breivikille 330 937, 50 Norjan kruunun eli noin 35 840 euron korvaukset oikeudenkäyntikuluista.

Asiantuntijat pitivät tuomiota yllättävänä.

”Mielestäni oli melko selvää, ettei valtiota tuomita. Nyt on pantava merkille, että oikeus on toista mieltä”, sanoi Oslon yliopiston professori ja ihmisoikeusasiantuntija Kjetil Mujezinović Larsen Aftenpostenille.

Myös eristystapauksiin erikoistunut asianajaja Thomas Horn oli yllättynyt. Hänen mukaansa tuomio osoittaa, että Norjan oikeusjärjestelmä on riippumaton.

”Ensimmäinen ajatus monille on, että tämä on tappio Norjalle. Mutta kuva on moniulotteisempi – sillä oikeusjärjestelmä on osa valtiota. Meillä on tuomari, joka uskaltaa tehdä kiistanalaisia päätöksiä ja se on Norjan oikeusjärjestelmän selvä hyvä puoli. Tämä on tuomarilta hyvin rohkeata”, hän sanoi

Valtion asianajajat vetosivat tapauksen käsittelyn aikana muun muassa siihen, että Breivikin tiukka eritys on tarpeellista hänen vaarallisuutensa takia. Hänen olojensa on myös katsottu olevan riittävät. Breivikillä on ollut käytössään kolme eri selliä ja muun muassa mahdollisuudet kuntoilla ja opiskella.

Breivik haastoi valtion oikeuteen, koska hänen mielestään olot vankilassa ovat olleet epäinhimilliset ja vahingoittaneet häntä.

Haasteessa oli kyse kahden eri Euroopan ihmisoikeussopimuksen pykälän rikkomisesta. Oikeus katsoi, ettei valtio ole toiminut toisen näistä vastaisesti. Breivik voitti oikeustapauksen siis vain osittain.

Pykälä 8, jonka rikkomisesta valtio vapautettiin, koskee oikeutta yksityisyyteen, perhe-elämään ja yhteydenpitoon. Oikeuden mukaan valtiolla on ollut oikeus seurata Breivikin viestintää laajasti, sillä kyse on muun muassa mahdollisuudesta estää terrorismitekoja.

Valtio harkitsee vielä, valittaako se tuomiosta. Päätös on tehtävä kuukauden kuluessa. Valtiota edustava Marius Emberland totesi NRK:lle keskustelevansa asiasta oikeusministeriön kanssa. Hän totesi myös olevansa yllättynyt tuomiosta.

”Olemme saaneet tukea osalle esittämistämme näkökohdista, olemme siitä iloisia. Olemme iloisia myös siitä, että meillä on riippumaton oikeuslaitos”, hän sanoi.

Myös oikeusministeri Anders Anundsen sanoi olevansa tyytyväinen siihen, että tapaus on nyt käsitelty.

”Ymmärrän, että ihmiset saattavat reagoida tuomioon, mutta on tärkeää että tapaus on käsitelty tavalliseen tapaan oikeusjärjestelmässämme”, hän sanoi NRK:n mukaan kuultuaan tuomiosta.

Breivik murhasi 22. heinäkuuta vuonna 2011 yhteensä 77 ihmistä Oslon keskustan pommi-iskussa ja myöhemmin Utøyan saarella, missä oli käynnissä Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestön kesäleiri. Taustalla oli äärioikeistolainen ideologia.

Hän sai teoistaan 21-vuoden vankeusrangaistuksen, joka on pisin mahdollinen Norjassa. Hän on istunut tuomiotaan Skienin vankilassa, missä myös maaliskuussa pidetty oikeudenkäynti pidettiin turvallisuussyistä.

Korjaus: 16:50 Artikkelissa puhuttiin aiemmin vahingonkorvauksista. Kyse on oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  4. 4

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  7. 7

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  8. 8

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  9. 9

   Trumpin vävy joutuu senaatin tiedusteluvaliokunnan kuulusteluun Venäjä-yhteyksistä

  10. 10

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  9. 9

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää