Valikko
Ulkomaat

Joukko valtionpäämiehiä ja liikejohtajia vaatii YK:ta laillistamaan huumeet

”Se, että eläisimme maailmassa, jossa ei ole huumeita, ei tule ikinä tapahtumaan”, Kolumbian entinen presidentti César Gaviria Trujillo sanoi.

YK:n erityisistunnossa tällä viikolla hyväksytty loppuasiakirja kansainvälisestä huumausainepolitiikasta on saanut osakseen kovaa kritiikkiä.

Kriitikoiden mielestä asiakirja jatkaa entistä huumeiden kriminalisointiin pohjautuvaa linjaa, joka ei ole tähänkään mennessä johtanut hyviin tuloksiin.

Näkyvimpiin kriitikoihin kuuluu entisistä valtionpäämiehistä, virkamiehistä ja talouselämän vaikuttajista koostuva huumepoliittinen yhteenliittymä GCDP eli Global Commission on Drug Policy. Yhteenliittymä vaati torstaina maailman maita etenemään huumausaineiden laillistamisessa.

GCDP järjesti torstaina New Yorkissa lehdistötilaisuuden, johon osallistui muun muassa Virgin-yhtiöiden perustaja Richard Branson sekä kolme entistä presidenttiä, muun muassa Kolumbian entinen presidentti César Gaviria Trujillo.

The Guardian -lehden mukaan Trujillo arvioi tilaisuudessa, että YK:n tavoite huumeiden väärinkäytön lopettamisesta on ”epärealistinen, täysin naiivi, lähes typerä”.

”Se, että eläisimme maailmassa, jossa ei ole huumeita, ei tule ikinä tapahtumaan”, Trujillo sanoi.

Useissa maissa on jo vähennetty huumausaineiden käytön ja hallussapidon rangaistavuutta. Esimerkiksi Uruguay laillisti kannabiksen kaksi vuotta sitten.

Lisäksi eri maissa ja muun muassa Yhdysvaltain osavaltioissa on edetty siihen suuntaan, että huumekauppa ja -valmistus sallitaan viranomaisten valvonnassa.

Laillistamisen ideana on vähentää huumekauppaan liittyvää rikollisuutta, joka on useissa maissa saanut valtavat mittasuhteet. Yksistään Meksikossa on kuollut 164 000 ihmistä huumeisiin liittyvässä väkivallassa vuosina 2007–2014.

Loppuasiakirja on tuonut pintaan myös YK:n jäsenmaiden suuret erot huumausainepolitiikassa. Joissakin maissa linja on liberalisoitumassa, mutta joissakin maissa huumerikoksista saa edelleenkin kuolemantuomion.

Muun muassa Indonesia korosti erityisistunnossa, että kuolemanrangaistus on edelleen ”tärkeä osa” maan huumepolitiikkaa.

YK:n yleiskokouksen korkean tason erityisistunnossa hyväksytyn yhteisen loppuasiakirjan tarkoitus on vahvistaa nykyisen kansainvälisen huumausainepolitiikan perusta.

Huumausaineista on tehty kolme kansainvälistä yleissopimusta, joiden mukaan kansainvälinen yhteisö ei tue eri maiden pyrkimyksiä laillistaa huumeita.

Suomen sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Suomi ja EU ovat kannattaneet nykyistä linjaa, jossa korostetaan huumeista aiheutuvia terveyshaittoja ja -riskejä sekä ennaltaehkäisevää toimintaa. EU on korostanut kuolemanrangaistuksen vastustamista myös huumerikoksissa.

Suomen-delegaatioon osallistunut johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että kokouksessa näkyi ajattelutavan muutos, ”suuren laivan kääntyminen”.

”Huumeita käsitellään nyt enemmän terveys- ja sosiaalikysymyksenä kuin rikollisuutena. Ajatuksena on, että huumeiden käyttäjiä tulee hoitaa, ei rangaista”, Paaso sanoo.

Paaso ennustaa, että laillistamiskeskustelu tulee muuttumaan entistä kiihkeämmäksi tämänkertaisen kokouksen jälkeen.

Hän odottaa, että seuraavassa kokouksessa joku maista tekee aloitteen YK:n yleissopimusten eli konventioiden muuttamisesta niin, että laillistaminen tulisi virallisestikin mahdolliseksi. Nyt esimerkiksi Uruguay on rikkonut YK:n konventiota laillistaessaan kannabiksen.

YK:n erityisistunto piti järjestää vasta vuonna 2019, mutta huumerikollisuuden pahasti koettelemat maat Meksiko, Kolumbia ja Guatemala halusivat aikaistaa huumepolitiikan arviointia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huumeet
 • Huumeiden laillistaminen
 • Huumerikokset
 • YK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  6. 6

   Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

  7. 7

   Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

  8. 8

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  9. 9

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  10. 10

   Munkkivuoren puukottaja tuomittiin taposta – oikeus ei pitänyt tarinaa jäätelön leikkaamisesta uskottavana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  7. 7

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää