Ulkomaat

Joukko valtionpäämiehiä ja liikejohtajia vaatii YK:ta laillistamaan huumeet

”Se, että eläisimme maailmassa, jossa ei ole huumeita, ei tule ikinä tapahtumaan”, Kolumbian entinen presidentti César Gaviria Trujillo sanoi.

YK:n erityisistunnossa tällä viikolla hyväksytty loppuasiakirja kansainvälisestä huumausainepolitiikasta on saanut osakseen kovaa kritiikkiä.

Kriitikoiden mielestä asiakirja jatkaa entistä huumeiden kriminalisointiin pohjautuvaa linjaa, joka ei ole tähänkään mennessä johtanut hyviin tuloksiin.

Näkyvimpiin kriitikoihin kuuluu entisistä valtionpäämiehistä, virkamiehistä ja talouselämän vaikuttajista koostuva huumepoliittinen yhteenliittymä GCDP eli Global Commission on Drug Policy. Yhteenliittymä vaati torstaina maailman maita etenemään huumausaineiden laillistamisessa.

GCDP järjesti torstaina New Yorkissa lehdistötilaisuuden, johon osallistui muun muassa Virgin-yhtiöiden perustaja Richard Branson sekä kolme entistä presidenttiä, muun muassa Kolumbian entinen presidentti César Gaviria Trujillo.

The Guardian -lehden mukaan Trujillo arvioi tilaisuudessa, että YK:n tavoite huumeiden väärinkäytön lopettamisesta on ”epärealistinen, täysin naiivi, lähes typerä”.

”Se, että eläisimme maailmassa, jossa ei ole huumeita, ei tule ikinä tapahtumaan”, Trujillo sanoi.

Useissa maissa on jo vähennetty huumausaineiden käytön ja hallussapidon rangaistavuutta. Esimerkiksi Uruguay laillisti kannabiksen kaksi vuotta sitten.

Lisäksi eri maissa ja muun muassa Yhdysvaltain osavaltioissa on edetty siihen suuntaan, että huumekauppa ja -valmistus sallitaan viranomaisten valvonnassa.

Laillistamisen ideana on vähentää huumekauppaan liittyvää rikollisuutta, joka on useissa maissa saanut valtavat mittasuhteet. Yksistään Meksikossa on kuollut 164 000 ihmistä huumeisiin liittyvässä väkivallassa vuosina 2007–2014.

Loppuasiakirja on tuonut pintaan myös YK:n jäsenmaiden suuret erot huumausainepolitiikassa. Joissakin maissa linja on liberalisoitumassa, mutta joissakin maissa huumerikoksista saa edelleenkin kuolemantuomion.

Muun muassa Indonesia korosti erityisistunnossa, että kuolemanrangaistus on edelleen ”tärkeä osa” maan huumepolitiikkaa.

YK:n yleiskokouksen korkean tason erityisistunnossa hyväksytyn yhteisen loppuasiakirjan tarkoitus on vahvistaa nykyisen kansainvälisen huumausainepolitiikan perusta.

Huumausaineista on tehty kolme kansainvälistä yleissopimusta, joiden mukaan kansainvälinen yhteisö ei tue eri maiden pyrkimyksiä laillistaa huumeita.

Suomen sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Suomi ja EU ovat kannattaneet nykyistä linjaa, jossa korostetaan huumeista aiheutuvia terveyshaittoja ja -riskejä sekä ennaltaehkäisevää toimintaa. EU on korostanut kuolemanrangaistuksen vastustamista myös huumerikoksissa.

Suomen-delegaatioon osallistunut johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että kokouksessa näkyi ajattelutavan muutos, ”suuren laivan kääntyminen”.

”Huumeita käsitellään nyt enemmän terveys- ja sosiaalikysymyksenä kuin rikollisuutena. Ajatuksena on, että huumeiden käyttäjiä tulee hoitaa, ei rangaista”, Paaso sanoo.

Paaso ennustaa, että laillistamiskeskustelu tulee muuttumaan entistä kiihkeämmäksi tämänkertaisen kokouksen jälkeen.

Hän odottaa, että seuraavassa kokouksessa joku maista tekee aloitteen YK:n yleissopimusten eli konventioiden muuttamisesta niin, että laillistaminen tulisi virallisestikin mahdolliseksi. Nyt esimerkiksi Uruguay on rikkonut YK:n konventiota laillistaessaan kannabiksen.

YK:n erityisistunto piti järjestää vasta vuonna 2019, mutta huumerikollisuuden pahasti koettelemat maat Meksiko, Kolumbia ja Guatemala halusivat aikaistaa huumepolitiikan arviointia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huumeet
 • Huumeiden laillistaminen
 • Huumerikokset
 • YK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Temppeliaukion kirkolle rakennetaan pysyvät esteet terrori-iskun varalle – Kirkkoherra: ”Ovesta voi ajaa suoraan sisään ja raamit kaulassa alttarille saakka”

  10. 10

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää