Ulkomaat

Teininä Mao Tsetungiin uskonut punakaartilainen kertoo, kuinka hänestä tuli tappaja

Kiinan kaaokseen ajaneen kulttuuri­vallankumouksen alkamisesta tulee kuluneeksi 50 vuotta.

Peking. Päivä oli pilvinen ja sumuinen. Wang Jiyu oli kavereineen kokoontunut pekingiläiselle koululle keskustan länsipuolelle, suunnilleen nykyisen kolmoskehätien kohdalle. Tehtävänä oli hakata toinen nuorisoporukka.

Kaverit olivat käyneet jo aamulla kertomassa 15-vuotiaalle Wangille, että iltapäivällä taas tapellaan. Kenenkään vanhemmista ei ollut estelemään poikien väkivaltaista elämäntapaa, koska kaupungin aikuisista valtaosa oli karkotettu maaseudulle poliittisesti epäluotettavina.

Meneillään oli Kiinan lähihistorian suurin mullistus, Kiinan silloisen johtajan Mao Tsetungin aloittama kulttuurivallankumous. Kaupungin nuorisojengit uskoivat Maoon sokeasti ja kutsuivat itseään punakaarteiksi.

Sekasorron alkamisesta tulee toukokuussa kuluneeksi 50 vuotta.

Niin sanottu proletariaatin suuri kulttuurivallankumous oli Maon aloittama poliittinen puhdistus, joka käynnistyi toukokuussa 1966. Mao valjasti lähinnä opiskelijoista ja koululaisista koostuneita punakaarteja häätämään Kiinan hallinnon eri tasoilta ihmiset, jotka hän koki vastustajikseen.

Kansaa kiihotettiin eliminoimaan ”porvarillisen tien kulkijat” sekä murskaamaan ”riistäjäluokan neljä vanhaa” eli vanhat ajatukset, vanha kulttuuri sekä vanhat tavat ja tottumukset.

Kulttuurivallankumouksella Mao pyrki vahvistamaan asemaansa. Hän oli puolueessa heikoilla, koska hänen kahdeksan vuotta aiemmin aloittamansa kampanja nimeltä suuri harppaus oli päättynyt katastrofiin. Suuri harppaus oli suunnitelma, jolla Kiina piti muuttaa vauhdilla kommunistiseksi teollisuusmaaksi, mutta se ajoi Kiinan luhistumisen partaalle ja aiheutti nälänhädän.

Vuosia kestänyt kulttuurivallankumous puolestaan ajoi Kiinan lähes sisällissotaan. Wang, 64, muistaa siitä ajasta yhden päivän erityisten tarkasti, koska se oli käännekohta hänen elämässään.

Viides elokuuta 1967 hänestä tuli tappaja.

Wang muistelee mullistusten aikaa Pekingin laitamilla vuorten kupeessa sijaitsevassa ratsastuskeskuksessa, jota hän pyörittää.

Paikka näyttää samanlaiselta kuin tavallista paremmin pidetyt ratsutilat Suomessa. Hevosten ulkotarhat ovat suuria ja paikat ovat siistit. Ilmassa tuoksuvat kukat. Ympäröivä metsä ja tallialueen puut ovat niitä täynnä, koska on kevät.

Wang on käynyt opiskelemassa ratsastusta Ruotsin Flyingessä asti. Siellä hän kertoo seuranneensa kuuluisan suomalaisen kouluratsastajan Kui Lan opetusklinikkaa. Kuvailun perusteella Kui La on Kyra Kyrklund, joka on opettanut Flyingessä.

Sekin johtuu kulttuurivallankumouksesta, että Wang päätyi lopulta kouluratsastuksen pariin, vaikka nyky-Kiinassa ratsastus onkin rikkaan eliitin harrastus.

Wang tarjoaa espressoa tallin taukotilan kahvikoneesta. Tämän porvarillisempaa ympäristöä on Pekingistä vaikea löytää, vaikka paikan pomona onkin entinen punakaartilainen ja kapitalistien kauhu Wang.

Viisikymmentä vuotta sitten Wang asui armeijan kasarmialueella Pekingissä. Hänen vanhempansa olivat kommunistipuolueen jäseniä, ja isä kuului armeijan kantahenkilökuntaan. Mao-kultti oli vahva etenkin armeijan piirissä, jossa Wang kasvoi ja kävi koulunsa.

”Siihen aikaan ihmiset puhuivat Mao-lainauksin”, Wang muistelee. ”Puhemies Mao opetti meille tätä, Puhemies Mao opasti näin. Tällaiset lainaukset olivat erittäin yleisiä.”

Maon lausuntoja sisältävä Pieni punainen kirja oli julkaistu kaksi vuotta aiemmin, vuonna 1964. Jo vuonna 1963 Kiinassa alkoi Oppikaa kansan vapautusarmeijasta -kampanja, jossa kaikkien esikuvaksi määrättiin vuonna 1962 kuollut, Maolle äärimmäisen uskolliseksi mainostettu myyttinen autosotamies Lei Feng.

”Vuoteen 1966 mennessä kaikesta tästä oli tullut valmistelua kulttuurivallankumoukselle”, Wang sanoo. ”Kun puhemies Mao aloitti kampanjansa, kaikki alkoi hyvin nopeasti, koska ideaa oli opetettu jo vuosia.”

Kun kulttuurivallankumous käynnistyi, Wang oli täysillä mukana. Kommunistisen Kiinan armeijan kasarmilla kasvaneelle, propagandan kyllästämälle nuorelle se oli oikeastaan itsestäänselvyys.

Kulttuurivallankumouksen aikana etenkin koululaisia ja opiskelijoita järjestäytyi vallankumousta ajaneiksi ryhmittymiksi, jotka Maon siunauksella alkoivat kutsua itseään punakaarteiksi.

Pekingin niin sanottua punaista elokuuta ja punakaartien valtavia joukkokokouksia Wang ei kuitenkaan päässyt näkemään, koska hänen isänsä järjesti hänet töihin armeijan maatilalle Koillis-Kiinaan heinäkuussa 1966.

Vanhemmat olivat jo alkukesästä osanneet tulkita tilanteen ja lähettivät poikansa turvaan, pois tapahtumien keskipisteestä.

Wangin ratsastusharrastus ja -ammatti ovat peräisin tältä armeijakomennukselta. Siellä hän ratsasti ensimmäisen kerran.

Komennusta ei kuitenkaan kestänyt pitkään. Wangin vanhemmille kävi kuten miljoonille muille. Heidän poliittinen taustansa oli ”epäselvä”, ja heidät karkotettiin maaseudulle. Samasta syystä Wang joutui lähtemään armeijasta. Edessä oli paluu Pekingiin helmikuussa 1967. Siellä uskollista lapsisoturia odotti yllätys.

Kun Wang oli lähtenyt armeijaan noin kaksi kuukautta kulttuurivallankumouksen alkamisesta, Kiinassa vainottiin kapitalisteja, opettajia, vuokraisäntiä sekä niitä, jotka muuten vain haiskahtivat porvareilta. Wangin palattua kapitalistit oli jo karkotettu, häpäisty tai surmattu. Osa oli tehnyt itsemurhan.

Vallankumous oli kuitenkin edelleen kiihtymässä kohti vielä pahempaa sekasortoa.

”Kun palasin Pekingiin, kaikki oli muuttunut. Nyt minä kavereineni olimme vihollisia. Niitä, joita vastaan piti taistella”, Wang sanoo. ”En ymmärtänyt. Mehän olimme uskollisia puhemies Maolle.”

Tuolloin oli alettu vainota esimerkiksi konservatiiveina pidettyjä tai niitä, joiden arveltiin liittyneen vallankumoukseen hyötyäkseen siitä, vailla puhdasta aatteen paloa. Käytännössä punakaartit taistelivat keskenään siitä, kuka oli uskollisin Maolle. Lähes kaikilla työpaikoilla, kouluissa ja jopa valtion virastoissa oli keskenään taistelevia ryhmittymiä.

Wang kuului nuorisojoukkoon, joka kutsui itseään vanhaksi punakaartiksi. He halusivat korostaa kuuluvansa niihin, jotka aloittivat vallankumouksen.

”Silloin ajattelimme, että me olemme kaikkein uskollisinta punakaartia ja muut ryhmät ovat pelkkiä huijareita.”

Wang kulki kulttuurivallankumouksen aikaan vihreässä maavoimien takissa ja sinisissä ilmavoimien housuissa. Sotilasvaatteet olivat silloin Kiinassa kuuminta muotia.

Armeijasta palannut Wang ei kuitenkaan halunnut ottaa osaa väkivaltaan. Hän yritti kehottaa kavereitaankin lopettamaan tappelemisen, mutta silloin vanhemmat pojat syyttivät häntä vihollisen tukemisesta.

”Koin syyllisyyttä. Päätin, että muutan ajatteluani, koska en voi tukea vihollista. Muutos kesti vain viisi minuuttia.”

Wang ei osaa selittää, millä perusteella Pekingin punakaartit tuolloin päättivät, mitkä ryhmät ovat kenenkin vihollisia.

”Toinen puoli vain oli vihollinen. Surkuhupaisinta oli, että kaikki ryhmät sanoivat taistelevansa puhemies Maon puolesta.”

Hänen joukkonsa vainosi esimerkiksi huligaaneja. Huligaani saattoi olla melkein kuka tahansa. Vaikkapa joku, jonka kielenkäyttö tai pukeutuminen ei miellyttänyt.

”Ensimmäisen kerran hakkasin huligaanin maaliskuussa 1967.”

Siitä alkoi kierre, joka yltyi. Wang ei edes muista, kuinka monta kertaa osallistui tappeluihin ja ryöstelyyn.

”Yksi tapaus, jonka muistan, on musiikkiakatemian keskikoulun asuntolan tuhoaminen.”

Wang ryhmineen majaili jonkin aikaa asuntolan ykköskerroksessa asuvan punakaartilaisryhmän luona. Siellä asunut ryhmä pyysi Wangin ryhmää iskemään asuntolan kakkoskerroksessa asuvan punakaartin tiloihin, koska nämä olivat vihollisia.

”Kävimme hajottamassa paikat ja varastamassa heidän ruokansa. Alakerran ryhmä ei uskaltanut tehdä sitä itse, koska he jakoivat saman asuntolan toisen ryhmän kanssa.”

Siihen aikaan ainoa mittapuu, jolla ihmisten moraalia mitattiin, oli usko Maoon, Wang sanoo.

”Olimme vain punakaartilaisia. Ajattelimme, että olemme sataprosenttisen uskollisia puhemies Maolle. Mitään muuta emme ajatelleet.”

Elokuuhun 1967 mennessä tappelemisesta oli tullut Wangille rutiinia. Hänen elämänsä muuttaneena päivänä Wangin joukkio meni koululle, koska siellä olleen joukkion kerrottiin hakanneen kolme Wangin joukkioon kuuluvaa. Tappelun tuoksinassa yksi vastapuolen pojista humautti Wangia päähän puolikkaalla tiiliskivellä.

”Suojasin päätäni vasemmalla kädelläni, ja sain iskun käteen.”

Lyöjä yritti lähteä pakoon, mutta Wang huitaisi häntä seipäällä takaraivoon. Poika kaatui eikä kyennyt nousemaan. Wang löi uudestaan.

”Verta tuli paljon. Seiväs oli aivan veressä.”

Poika kuoli.

”Sillä hetkellä olin hyvin iloinen. Olin voittanut”, Wang kertoo. ”Näin hänet vain vihollisena. Hänen hakkaamisensa, jopa tappamisensa, oli vallankumouksellinen teko. Vasta jälkeenpäin ymmärsin, että se oli suuri virhe.”

Tajuttuaan tämän Wang pakeni Etelä-Kiinaan Hainanin saarelle liittyäkseen Pohjois-Vietnamin armeijaan. Hän halusi taistelemaan Yhdysvaltoja vastaan Vietnamin sodassa. Häntä ei huolittu.

Hainanilla poliisi otti Wangin kiinni, ja hänet lähetettiin Pekingiin. Hän istui noin vuoden vankilassa ja muutaman kuukauden koulutusleirillä tekonsa takia. Poliisi kertoi hänelle, että seuraamus oli lievä, koska uhrin vanhemmat olivat sanoneet poliisille antavansa anteeksi. Wangin ei kuitenkaan annettu tavata uhrin vanhempia, vaikka hän olisi halunnut.

”Syytä siihen en tiedä.”

Lopulta Wang lähetettiin maaseudulle. Kommunistien johto päätti lopulta panna pisteen kaaokselle määräämällä ainakin 17 miljoonaa nuorta eri puolille Kiinaa, lähinnä maatöihin. Näin punakaartit saatiin hajotettua.

”Olin vuoden Shanxin maakunnassa maalla. Sitten liityin armeijaan”, Wang kertoo.

Hän sai tosin armeijasta potkut alle vuoden kuluttua, omien sanojensa mukaan, koska vastusti Lin Biaoa, Kiinan armeijan komentajaa, joka nimettiin Maon seuraajaksi.

Myöhemmin Wang sai puhtaat paperit, kun puolue ilmoitti Linin yrittäneen vallankaappausta. Linin on kerrottu kuolleen lento-onnettomuudessa paetessaan Kiinasta vuonna 1971. Linin ja Maon välillä oli loppuvaiheissa puolueen sisäinen valtataistelu, jonka yksityiskohdista ei ole täyttä varmuutta.

Kulttuurivallankumouksen ja lyhyeksi jääneen toisen armeijakomennuksensa jälkeen Wang teki töitä eri puolilla Kiinaa. Hän ja joukko muita osakkaita perustivat ratsastustallin Pekingiin 1980-luvun lopulla, jolloin Kiinan nopean talouskasvun aika oli lähdössä käyntiin. Lapsuuden ja nuoruuden maolaisuus Wangilta on jäänyt jo aikoja sitten.

”Mao Tsetung oli erittäin menestyksekäs keisari. Mutta maan johtajaksi hänellä ei ollut minkäänlaista kompetenssia. Oikeastaan hän ei tehnyt mitään oikein.”

Wangin mielestä kulttuurivallankumous oli Kiinalle valtava katastrofi.

”Se pilasi ihmisten mieliä. Se tuhosi kiinalaista kulttuuria ja kehitystä. Se tuhosi monien omatunnon. Mutta nykyään bisnes tuhoaa ihmisten omatunnon. Jotkut eivät ajattele mitään muuta kuin omaa hyötyä.”

Wangin mielestä kulttuurivallankumouksesta peräisin olevaa kaunaa ja katkeruutta Kiinassa on jäljellä enää vähän.

”Jotkut, jotka kärsivät silloin, syyttävät kulttuurivallankumousta kaikista ongelmistaan. Toiset, jotka eivät kärsineet, sanovat, ettei sillä ole väliä. Näiden näkökantojen välillä on joskus kiistoja.”

Wang on melko harvinainen kulttuurivallankumouksen kokenut, koska hän puhuu silloisista kokemuksistaan avoimesti.

”Liian monet pysyvät hiljaa. He eivät halua myöntää rikoksiaan ja virheitään. Se ei ole hyväksi yhteiskunnalle. Itse haluan myöntää rikokseni julkisesti”, Wang sanoo.

”Kun olen sairas tai epäonnistun jossain, mietin, johtuuko se siitä, että tein silloin pahaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Mao
 • Historia
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

 2. 2

  Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

 3. 3

  Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä riita jalkapallosta

 4. 4

  Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

 5. 5

  Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

 6. 6

  Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

 7. 7

  Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

 8. 8

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 9. 9

  Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

 10. 10

  Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 2. 2

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 3. 3

  Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

 4. 4

  ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

 5. 5

  Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

 6. 6

  Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

 7. 7

  Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

 8. 8

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 9. 9

  Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

 10. 10

  Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 3. 3

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 4. 4

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 5. 5

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 6. 6

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 7. 7

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 8. 8

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 9. 9

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 10. 10

  Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Kulttuuritoimitus suosittelee: Riku Korhosen keskiluokkakuvaus, Mälkkiä verkossa sekä suuri näyttelijä
 3. Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä riita jalkapallosta
 4. Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan
 5. Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis
 6. Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”
 7. Tunti sitten
 8. Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan
 9. Vain elämää -sarjan kapellimestari Leri Leskinen alkoi meditoida löytääkseen mielenrauhan – ”On hyvä, ettei lähde artistien tunnemyrskyyn ihan koko ajan”
 10. Entinen jääkiekkoilija Jyrki Louhi siirtyi konsulttijätin leipiin ja yrittää nyt tehdä nuorista urheilijoista startup-yrityksiä – Huipulle vaaditaan jopa 100 000 euron liikevaihtoa
 11. Pahoittelen, että viljani laatu heikkenee
 12. Väkivaltatapaus on juuttunut syyttäjän pöydälle – selviääkö vakavaa kuritusväkivaltaa käyttänyt isä koko jutusta kuin koira veräjästä?
 13. Näytä lisää