Ulkomaat

HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Ladalla läpi Venäjän – Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Monrepos’n puisto eli loistoaan 1930-luvulla, jolloin Viipuri oli suomalaisittain suurkaupunki.

Viipuri

Voisi kuvitella, että jos Viipurin Monrepos’n puiston parkkipaikalla hyisenä huhtikuun sunnuntaina on bussi, se olisi suomalainen ja täynnä entisiä viipurilaisia tai heidän jälkeläisiään.

Mutta mitä vielä, bussi on venäläinen, ja se on tuonut juuri paikalle 40 turistia Moskovasta. He ovat kolmen päivän Viipuri–Kronstadt-matkalla.

”Kaunista muttei oikein kunnolla hoidettua”, kommentoi tietoliikennealalla työskentelevä moskovalainen Vladislav. Hän on kiivennyt yhdessä tyttöystävänsä kanssa korkealle rantakalliolle katselemaan de Broglien veljesten obeliskia, joka pystytettiin tänne vuonna 1827.

”Rahasta se varmaan on kiinni, väkeä näkyy olevan aika vähän”, Vladislav jatkaa.

Myöntää täytyy, että ne Monrepos-uutiset, jotka ylipäätään ovat viimeisen parinkymmenen vuoden aikana mieleen jääneet, ovat aika murheellista kertomaa. Rahat ovat lopussa, hallinto tekee vääriä päätöksiä tai ei päätä mitään ja sillä välin paikalliset huligaanit sytyttelevät tulipaloja tai tekevät muita tihutöitä.

Maisemapuistoa Monrepos’n kartanon ympärille ruvettiin kehittämään 1700-luvulla, ja loistoonsa se nousi von Nikolayn aatelisperheen hallussa. Yleisölle se avattiin ensimmäisen kerran jo 1800-luvun puolivälissä.

Loistoaan Monrepos’n puisto eli 1930-luvulla, jolloin Viipuri oli suomalaisittain suurkaupunki ja ennen kaikkea Suomen kansainvälisin. Mutta vasta 1950-luvun iskelmä nosti sen osaksi kansallista mielenmaisemaa.

Legenda syntyi singlen b-puolesta. Annikki Tähti oli levyttämässä 1955 kappaletta Pieni sydän, ja säveltäjä Erik Lindström puolestaan oli pitänyt pianonsa päällä jo vuoden päivät Aili Runteen sanoitusta Muistatko Monrepos’n? Palaset loksahtivat kohdalleen, ja menestys oli taattu: juuri tätä sodanjälkeinen Suomi janosi.

Mutta entä me kauan sodan jälkeen syntyneet? Koin itse jonkinmoisen järkytyksen tehdessäni Runteen 70-vuotishaastattelun 1990. Kysyin viattomasti, että missähän tämmöinen Monrepos’n puisto mahtaa olla, ehkä Pariisissa?

Runoilija kertoi asian todellisen laidan, ja siinä me tuijotimme toisiamme epäuskoisina muutaman kymmenen sekuntia, sota-ajan nuori ja Kekkos-ajan nuori. Taisimme tajuta yhtä aikaa, mitä se suomettuminen oikeasti merkitsi.

Neuvostoaika ei tiennyt puistolle mitään hyvää, eikä siitä vieläkään oikein ole toivuttu. Päärakennukset ovat ränsistyneet, pikkuruinen kahvila on sunnuntaina kiinni ja ulkohuusi kahvilan takana karmeassa kunnossa. Parempia bajamajoja löytyy suljetun aidan takaa.

Paikalle Pietarista tullut kiinalainen opiskelijaryhmä päättää lopulta asioida metsässä.

Paremmasta on toivoa. Val­tion historiallisen arkkitehtuuri- ja luonnonsuojelumuseo Park Monrepos’n johtaja Aleksander Bujanov kertoi Vyborg-lehdessä tammikuussa, että laajojen kunnostustöiden pitäisi alkaa huhtikuussa. Huhtikuun viimeisenä sunnuntaina suurempia mullistuksia paikalla ei kuitenkaan vielä näkynyt.

”Niinhän se tahtoo olla, että jos Venäjällä sanotaan, että on päätetty ja rahat on löydetty, niin ei se vielä tarkoita, että jotain todella tapahtuisi”, pohtii Henrik Grönroos puiston portilla. Hän toi bussiryhmän Paraisilta.

Niin että löytyihän niitä suomalaisiakin lopulta, yksi 20 hengen ryhmä. Lienee kuitenkin aika suunnata Ladan keula kohti itää. Mitähän Tihvinän suuntaan kuuluu?

Aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Videot:

Sarjan ensimmäisessä videossa esitellään itse kulkupeli, vuosimallin 2010 Lada. Se ostettiin Pietarista noin tuhannella eurolla. ”Hyvin hyrisee”, toteaa kirjeenvaihtaja Hakala.

Viipurista Vladivostokiin

 HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Ladan, jolla hän ajaa koko Venäjän halki Suomenlahdelta Tyynellemerelle.

 Matkaa Viipurista Vladivostokiin kertyy 10 500 kilometriä. Matkaan on tarkoitus käyttää ainakin 24 vuorokautta.

 Hakala raportoi matkalla näkemästään HS:n lukijoille lähes päivittäin. Sarjan ideana on tehdä tutkimusmatka siihen ”toiseen Venäjään”, jota ei Moskovassa ja Pietarissa näe.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viipurista Vladivostokiin

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  10. 10

   Auto ajoi päin bussipysäkkejä Marseillessa – Poliisin mukaan kuljettajan motiiveista ei ole toistaiseksi tietoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää