Ulkomaat

Miljoonat asuvat Nepalissa yhä tilapäisissä asumuksissa – tuhoisasta maanjäristyksestä vuosi

Nepalin maanjäristyksen jälkeinen asuntojen rakentaminen on sujunut hitaasti. Viime vuoden huhtikuun jälkeen Nepalissa on koettu yli 450 neljän magnitudin jälkijäristystä.

Nepalissa on takana kylmä talvi.

Kova se on ollut etenkin niille, jotka yhä ovat ilman kotia viime vuoden maanjäristyksen jäljiltä.

Vuosi sitten huhtikuussa Nepaliin iski pahin maanjäristys 80 vuoteen. Se jätti jälkeensä miltei 9 000 kuollutta ja tuhansia loukkaantuneita. Lähes 900 000 taloa tuhoutui tai vahingoittui käyttökelvottomaksi.

Monet asuvat yhä teltoissa tai väliaikaisissa rakennelmissa, kertoo Suomen Punaisen ristin alueellinen neuvonantaja Ritva Jäntti Nepalista.

Hän oli maassa tuhoisan maanjäristyksen aikaan, kuten myös toukokuussa seuranneen suurimman jälkijäristyksen. Niitä tuli paljon: kaikkiaan Nepalissa on koettu viime vuoden huhtikuun jälkeen yli 450 yli neljän magnitudin jälkijäristystä.

”Jälleenrakennus kestää vielä vuosia. Työt ovat edenneet, mutta asuntojen rakentamisessa on ollut viiveitä”, Jäntti kertoo HS:lle puhelimitse.

Punaisen ristin ja Punaisen puolikuun kansainvälinen liitto arvioi, että noin neljä miljoonaa ihmistä asuu yhä heikkolaatuisissa tilapäisissä asumuksissa.

Maanjäristys aiheutti tuhoja pääkaupungissa Kathmandussa ja sai aikaan lumivyöryn Mount Everestillä. Useat pahoin kärsineet alueet sijaitsevat maaseudulla, missä lumi ja maanvyörymät peittivät alleen kokonaisia kyliä. Lukuisat ihmiset menettivät maanjäristyksessä toimeentulonsa, kuten karjanhoidon. Turismi vähentyi.

Luonnonkatastrofeissa ei ole kyse vain luonnonvoimista. Nepal on Aasian köyhimpiä maita, mikä vaikeuttaa sen tilannetta.

”Vaikka valmiustyötä on tehty vuosikausia, esimerkiksi tieverkosto ja terveydenhuolto ovat kohtalaisen heikkoja”, Jäntti sanoo.

Hän asuu Nepalissa kolmatta vuotta.

Punainen ristin työhön Nepalissa kuuluu esimerkiksi vesipisteiden korjausta, hygieniavalistusta, terveyspalvelujen parantamista ja elinkeinojen tukemista. Järjestö tarjoaa myös koulutusta kestävämpien talojen rakentamiseksi.

”Talojen seinissä ja perustuksissa ei usein ole ollut kunnon tukirakennelmia. Monet menivät kasaan kuin korttitalot. Nyt ihmisiä koulutetaan rakentamaan turvallisempia taloja.”

Hallitus edellyttää, että uudet talot rakennetaan paremmin maanjäristyksiä kestäviksi. Ohjeiden ja sääntöjen laatiminen on kuitenkin ollut hidasta, mikä on jarruttanut rakentamista.

Kansainvälinen yhteisö lupasi Nepalille apua yli neljä miljardia dollaria. Hallinnon hitauden sanotaan kuitenkin jarruttaneen avun perillemenoa.

Virallisten jälleenrakennustoimien kangertelusta huolimatta Jäntti kertoo vaikuttuneensa nepalilaisten auttamistahdosta.

”Punaisella ristillä on ollut yhteensä 8 000 paikallista vapaaehtoista, yleensä nuoria nepalilaisia naisia ja miehiä. He tulivat Punaisen ristin konttoreille ja tahtoivat auttaa, vaikka monien omissa perheissä tai lähipiirissä oli maanjäristyksen uhreja”, hän kertoo.

”Ihmiset eivät ole jääneet paikoilleen odottamaan apua. Kyläyhteisöissä ollut hyvin paljon spontaania yritteliäisyyttä ja yhteisöllistä avunantoa.”

Asukkaat ovat alusta saakka keränneet raunioista käyttökelpoisia materiaaleja ja lajitelleet romua, Jäntti kertoo.

Nepal on säästynyt pahoilta tautiepidemioilta, toisin kuin Haiti, jossa suuren maanjäristyksen jälkeen alkoi levitä esimerkiksi kolera. Jäntin mukaan asiassa on auttanut vesipisteiden ja käymälöiden kunnostamiseksi tehty työ ja hygieniavalistus.

Nepalissa on nyt alkamassa sadekausi ja sen myötä rankkasateet. Se tarkoittaa jälleen hankalaa aikaa teltoissa, pressukatoksissa ja muissa väliaikaisissa suojissa asuville.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nepal
 • Nepalin maanjäristys
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  4. 4

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  5. 5

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  6. 6

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  7. 7

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  8. 8

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  9. 9

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  10. 10

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää