Ulkomaat

Ruotsi juhlii kuningastaan – 70 vuotta täyttävästä Kaarle Kustaasta tulee pian maan pitkäaikaisin monarkki

Vappuaattona tasavuosia täyttävä kuningas Kaarle XVI Kustaa pitää kiinni vallastaan.

Tukholma

70 vuotta ja niistä 43 vallassa. Ruotsi juhlii nyt kuningastaan, Kaarle XVI Kustaata, joka täyttää pyöreitä vuosia vappuaattona.

Kyseessä eivät ole mitkään pienet juhlallisuudet. Ne alkoivat jo alkuviikosta ja huipentuvat kuninkaalliseen vastaanottoon lauantai-iltana.

On kulkuetta, juhlakonserttia ja jumalanpalvelusta. Juhliin on kutsuttu kruunupäitä muualta Euroopasta. Myös Suomen presidentti Sauli Nii­nistö ja rouva Jenni Haukio osallistuvat juhlintaan Tukholmassa.

Tavanomaisen eläkeiän ohittanut kuningas on kertonut merkkipäivänsä alla, ettei hänellä ole pienintäkään aikomusta luopua kruunusta lähiaikoina.

”Töitä tehdään niin pitkään kuin jaksetaan ja terveys kestää”, hän sanoi vastikään uutistoimisto TT:n haastattelussa.

Ruotsin suhde jo harmaantuvaan kuninkaaseensa ei ole ollut kaikkein helpoimpia.

Kaarle Kustaa astui valtaan vuonna 1973. Alku oli haastava, olihan kuningas vasta 27-vuotias.

Kuningas sai myös vähemmän valtaa kuin edeltäjänsä. Vuoden 1975 uuden hallitusmuodon perusteella kuninkaalta vietiin sisäpoliittisia valtaoikeuksia. Roolista tuli yhä edustuksellisempi.

Kuningas erosi muutoinkin edeltäjästään ja isoisästään.

”Isoisä oli älyllisesti aktiivinen ja piti klassisten teemojen tutkimisesta. Tällä kuninkaalla ei ollut samoja intressejä. Tällaisia eroja seuraa, kun valta on periytyvää”, sanoo valtiotieteiden professori emeritus Olof Ruin.

Kuninkaan ei nykymonarkiassa tulisi kommentoida päivän­poliittisia tapahtumia. Kaarle Kustaalle ruodussa pysyminen on ollut ajoittain vaativaa.

Ruotsalaiset muistavat useita ihmetystä herättäneitä tapauksia, kuten sen, kuinka kuningas kiitteli aikoinaan Brunein sulttaania tämän läheisestä suhteesta kansaan. Brunei on itsevaltainen maa, jonka ihmisoikeus­tilanteessa on ongelmia.

Viime vuonna osa asiantuntijoista ihmetteli, kun kuningas tarjosi hallitukselle apua konfliktissa, johon se ajautui Saudi-Arabian kanssa ulkoministeri Margot Wallströmin ihmisoikeus­lausuntojen takia. Lopulta kuninkaan avun katsottiin osin liennyttäneen suhteita.

Kansalta on toki tullut myös arvostusta. Erityisesti muistetaan kuninkaan kiitetty ja henkilökohtainen puhe vuoden 2004 tsunamikatastrofin jälkeen.

”Kokonaisuudessaan voi sanoa, että hän on hoitanut perustuslailliset tehtävänsä asiallisesti”, Ruin sanoo.

Kaarle Kustaan vuosia ei voi muistella tarkastelematta 2010-luvun alun skandaalivuosia.

Kohu syntyi kirjasta Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken (vastahakoinen monarkki), jossa kerrottiin osin nimettömien lähteiden pohjalta kuninkaan heilas­teluista ja vierailuista strippi­klubeilla.

Kuningas ei halunnut jatkaa keskustelua asiasta. Mediasuhde heikkeni. Kansalaisten luottamus kuningashuoneeseen vajosi vuotuisissa mittauksissa.

Kuninkaalle julkisuudessa oleminen ei ole ylipäätään ollut ­aina helppoa. Hän puhui asiasta vastikään SVT:n haastattelussa.

”Jos jatkuvasti tehdään hiukan naurunalaiseksi viestimissä, on hyvin vaikeaa työskennellä. Olen tehnyt töitä niin kovaa kuin olen kyennyt kykyni ja voimieni puitteissa”, hän sanoi.

Kuningas moitti mediaa muun muassa faktojen tarkastamisen puutteista. Hän kertoi, että myös perheeseen kohdistuva kirjoittelu saattaa ahdistaa.

”Sitä tulee sekä vihaiseksi ja närkästyneeksi että surulliseksi. Minulle niin voi käydä yhtä lailla perheenjäsenien puolesta.”

Aivan viime vuosina kuningashuoneen suhde viestimiin on silti näyttäytynyt suopeana. Myös kansalaisten kannatusluvut ovat palautuneet. Lienevätkö syinä hovin entistä avoimempi viestintäpolitiikka ja kuningashuoneen iloisten uutisten kirjo?

On ollut häitä ja vauvoja. Kuningas itse on nostanut esiin ympäristöasioita. Hovin maatilalla harjoitetaan luomu­viljelyä. Linnaan halutaan lisää aurinko­paneeleja. Kuningas myös pihistelee lihansyönnissä.

”Olen itse lihantuottaja, mutta syön vähemmän punaista lihaa, tosin enemmän terveys- kuin ympäristösyistä. On hyödyllistä syödä lihaa, mutta ei veristä pihviä tarvitse joka päivä. Ei muuten vadelmakarkkejakaan”, hän sanoi Aftonbladetille.

Yli neljänkymmenen kuningasvuoden jälkeen harva ruotsalainen enää edes muistaa muita kuninkaita kuin Kaarle XVI Kustaan. Lähivuosina hän saanee pisimpään Ruotsia hallinneen kuninkaan tittelin. Edellinen ennätys on tiettävästi Maunu Eerikinpojalla, joka hallitsi Ruotsia noin 45 vuotta 1300-luvulla.

Tämä mietityttää kuningasta.

”Lapsi tietää suurin piirtein kymmenen vuoden ikäisenä, kuka kuningas on. Silloin hän alkaa sanoa ’hei, kuningas’. Kaikki muut, 45-vuotiaisiin saakka, eivät koskaan ole kokeneet muita kuin minut kuninkaana. Olen siitä ylpeä mutta jotenkin myös hieman huolissani. Kyse on suuresta vastuusta”, hän sanoi Aftonbladetin haastattelussa.

Yli 40 vuotta vallassa

 Kaarle Kustaa Folke Hubertus syntyi 30. huhtikuuta 1946 Hagan linnassa.

 Nousi valtaan 15. syyskuuta 1973 isoisänsä, kuningas Kustaa VI Aadolfin kuoleman jälkeen. Kuningas oli tuolloin 27-vuotias.

 Isä, kruununprinssi Kustaa Aadolf kuoli lento-onnettomuudessa hieman Kaarle Kustaan syntymän jälkeen. Äiti, prinsessa Sibylla kuoli 1972.

 Kuningas avioitui vuonna 1976 silloisen Silvia Sommerlathin kanssa.

 Hallitsijaparilla on kolme lasta, kruununprinsessa Victoria (s. 1977), prinssi Carl Philip (s. 1979) ja prinsessa Madeleine (s.1981).

 Kuningashuoneella on yhä verraten vakaa kansan kannatus. Runsas viidennes ruotsalaisista luopuisi Göteborgin yliopiston mittauksen mukaan monarkiasta, runsas puolet säilyttäisi sen. Loput eivät osaa kertoa kantaansa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  9. 9

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää