Valikko
Ulkomaat

Lehti: Belgian poliisilla oli tietoa Pariisiin iskeneistä terroristiveljeksistä jo 2014, mutta ”mitään ei tehty”

Tieto on kiusallinen Belgian päättäjille, joita on syytetty monista virheistä Brysselissä viime kuussa tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

Bryssel

Belgian poliisi tiesi jo puolivälissä vuotta 2014, että Pariisin viime marraskuun terrori-iskuihin osallistuneet Abdeslamin veljekset suunnittelivat ”peruuttamatonta tekoa”, Politico-verkkolehti kertoo.

Lehti on saanut käsiinsä Belgian poliisiviranomaisia valvovan Comité P -laitoksen salaisen raportin, jonka mukaan Abdeslamin veljesten aikeista kootulle muistiolle “ei tehty mitään” ennen Pariisin terrori-iskuja, joissa sai surmansa 130 ihmistä.

Tieto uudesta poliisimöhläyksestä on kiusallinen Belgian päättäjille, joita on syytetty monista virheistä Brysselissä viime kuussa tehtyjen terrori-iskujen jälkeen. Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen tekijät kietoutuvat samaan verkostoon, joka on saanut valmistella tekojaan vuosien ajan Brysselin Molenbeekin lähiössä.

Belgian sisäministeri Jan Jambon ja oikeusministeri Koen Geens ilmoittivat eroavansa maaliskuussa, kun kävi ilmi, että Turkki oli viime vuonna kertonut Belgian viranomaisille karkottamastaan jihadistista, joka oli yksi Brysselin itsemurhapommittajista.

Pääministeri Charles Michel ei hyväksynyt ministereiden eroa.

Politicon mukaan Belgian poliisilla oli jo viime vuoden helmikuusta lähtien hallussaan tietokoneita, muistikortteja ja puhelindataa, jotka liittyivät Abdeslamin veljeksiin. Näitä tietoja ei hyödynnetty ennen Pariisin terrori-iskuja, eikä edes niiden jälkeen.

Belgialainen Le Soir -lehti kertoi tiistaina, että syyttäjäviranomaiset olivat alkuvuodesta 2015 vaatineet Abdeslamin veljesten puheluita ja sähköpostiliikennettä tarkkailuun, koska heidän epäiltiin suunnitelleen matkaa Syyriaan. Pyyntöä ei hyväksytty resurssipulan ja muiden selitysten takia.

Huhtikuussa 2015 poliisissa päätettiin, että Abdeslamin veljesten muistio voidaan siirtää hyllyyn pölyttymään.

Brahim Abdeslam räjäytti itsensä Pariisin terrori-iskuissa. Hänen veljensä Salah Abdeslam puolestaan pakeni takaisin Brysseliin. Pariisin iskujen jälkeen Belgia komensi armeijan Brysselin kaduille ja kaupunki eli kuukausien ajan eri asteisissa hälytystiloissa.

Belgialaiset ja muut pöyristyivät, kun Abdeslam pidätettiin lopulta vain puolen kilometrin päässä aiemmasta kodistaan Molenbeekin lähiössä 18. maaliskuuta.

“Nappasimme hänet”, juhli Belgian siirtolaisasioiden ministeri Theo Francken Twitter-viestissään.

Juhlat jäivät lyhyeksi, sillä vain neljä päivää myöhemmin Abdeslamin tuttavat iskivät Brysselin lentokentälle ja EU-kortteleissa sijaitsevalle Maelbeekin metroasemalle. 32 ihmistä ja kolme terroristia kuoli iskuissa.

Syyriassa ja Irakissa toimiva Isis-äärijärjestö ilmoitti olevansa sekä Pariisin että Brysselin iskujen takana.

Kolmen kielialueen Belgian hallintomalli on erittäin sekava useine eri aluehallituksineen. Poliisivoimien pirstaleisuutta on usein soimattu syyksi siihen, miksi ääri-islamistit ovat voineet tehdä pesän Brysselin lähiöihin ja muualle maahan.

Yksistään Brysselissä on kuusi eri poliisipiiriä, minkä lisäksi kaupunki jakautuu 19 kuntaan, joilla on oma pormestarinsa. Tieto viranomaisilta toiselle kulkee hitaasti, jos ollenkaan, ja näyttää hukkuvan usein matkalla.

Euroopan parlamentille maanantaina puhunut sisäministeri Jan Jambon myönsi, että Belgian terrorismin vastaiset toimet olisivat tehokkaampia, jos maassa olisi vain yksi poliisipiiri.

“Tämä on Belgian poliittinen ongelma ja minun on oltava rehellinen, ei tätä ole niin helppo korjata”, Jambon totesi europarlamentaarikoille.

Jambon myös puolusti Belgian otteita terroristien jahtaamisessa. Hänen mukaansa belgialaisviranomaiset ovat jakaneet kolmanneksi eniten jihadisteihin liittyvää tietoa EU:n alaiselle Europolille.

Runsaan 11 miljoonan asukkaan Belgiasta on lähtenyt väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin mistään Euroopan maasta islamistiradikaaleja taistelemaan Syyrian sotaan. Lähtijöitä on joidenkin arvioiden mukaan ollut viisisataa, joista arviolta 130 on palannut Belgiaan.

Maan kyky integroida maahanmuuttajia tai heidän jälkipolveaan on joutunut kyseenalaiseen valoon. Esimerkiksi Salah Abdeslam syntyi Brysselissä, samoin Brysselin terrori-iskuihin osallistuneet veljekset Ibrahim ja Khalid el-Bakraoui.

Salah Abdeslam siirrettiin keskiviikkona Belgiasta Ranskaan oikeudenkäyntiä varten.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Pariisin terrori-isku 2015
 • Bryssel
 • Brysselin isku
 • Isis

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  3. 3

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  4. 4

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Isis heikkenee myös internetissä – propagandakone oli huipussaan pari vuotta sitten, nyt monet ryhmät käyvät informaatiosotaa terroristijärjestöä vastaan

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää