Ulkomaat

Kemistä johdettu Soldiers of Odin -liike leviää kaikkialle Eurooppaan – tällaisia ovat Saksan ja Pohjoismaiden partiot

Kemistä käsin johdetaan kansainvälistä katupartioiden verkostoa. Saksaan on kasvanut suuri ja hajanainen ryhmä. Pohjoismaissa Soldiers of Odin -liike riitelee keskenään.

Soldiers of Odinin katupartioiden perustamisesta Kemissä viime lokakuussa ei ehtinyt kulua kuin pari kuukautta, kun siitä oli tullut kansainvälinen liike.

Kemiläiset aloittivat katupartioinnin, kun irakilaisia pakolaisia alkoi tulla Tor­nion kautta viime syksynä maahan. HS kertoi Helsingissä partioivista virolaisista Soldiers of Odineista perjantaina.

Soldiers of Odin kertoo haluavansa puuttua tilanteisiin, joissa maahanmuuttajat häiritsevät suomalaisia kaduilla.

Kemistä vedellään Soldiers of Odinin lankoja

Liike on levittäytynyt talven aikana Suomen Kemistä lähes kaikkialle Eurooppaan. Soldiers of Odinilla on toimivat osastot Suomen lisäksi ainakin 13:ssa Euroopan maassa ja niiden lisäksi Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa.

Miten idea on levinnyt Kemistä ulkomaille? Monissa maissa, kuten Irlannissa ja Saksassa, Soldiers of Odinin katupar­tioista kiinnostuivat ensin ulkosuomalaiset. Virolaisista jäsenistä moni työskentelee tai asuu Suomessa.

Kölnin uudenvuodenyön massa-ahdistelu vaikutti Saksassa, mutta myös muissa maissa ilmapiiriin niin, että ajatus katupartioista osui hedelmälliseen maaperään.

Hierarkiassa ulkomaiset ryhmät ovat Suomen liikkeen alaisuudessa. Ne toimivat pitkälti Facebookin salattuina ryhminä – niihin liitetään uudet jäsenet. Jokaisessa maassa on yksi johtaja, joka on suorassa yhteydessä Suomeen.

HS:n tietojen mukaan Kemissä tehdään päätökset siitä, miten vastuualueet jaetaan kussakin maassa. Tiedot perustuvat Soldiers of Odin -liikettä seuranneen henkilön haastatteluun.

Kemistä käsin toimiva liikkeen johtoryhmä on rakentanut parissa kuukaudessa kansainvälisen verkoston, jossa idea kopioidaan erilaisiin maihin, lähes kuten toimilupa franchising-yrityksessä. Katupartion idea on monistettu samaan tapaan ulkomaille.

Levityksessä logot ja ulkomaalaisvastaisuus

HS:n tietojen mukaan Kemin-johto valvoo tarkkaan Soldiers of Odin -logon käyttöä. Jäsenille myydyistä huppareista ja t-paidoista jokaisen osaston pitää maksaa 25 prosentin osuus Suomeen. Kemin-johto myös ohjeistaa ja puuttuu toimintatapoihin.

Liike itse korostaa partioivansa yleisen rauhallisuuden puolesta, mutta kaikkialla Euroopassa se on vetänyt puoleensa maahanmuuttajien vastustajia ja myös rasisteja tai äärioikeistolaisia.

Saksassa jäsenkunta on kirjava

Saksassa liikkeeseen on liittynyt sen helmikuisen perustamisen jälkeen noin kuusisataa aktiivia, mikä on lähes sama kuin Suomen jäsenmäärä.

Mukana on jäseniä, joilla tiedetään olevan yhteydet myös Saksan uusnatsipiireihin. Myös liivijengiläisiä on tullut mukaan Soldiers of Odinin toimintaan. Vain osa alueellisista alaryhmistä Saksassa tarkistaa, kuka jäseneksi pyrkivä ihminen on. Support- eli kannatusjäsenten odotetaan todistavan sitoutuvansa toimintaan, ennen kuin he saavat täyden jäsenyyden.

Saksan Soldiers of Odin -liikkeessä sisäisiä riitoja aiheuttaa muun muassa se, kuinka jäsenet suhtautuvat avoimeen rasismiin.

Liikettä seuranneen nimettömänä pysyttelevän haastateltavan mukaan Saksassa tunnuksia ei käytetä niin avoimesti kuten Suomessa tai Virossa. Saksassa logo ja visuaalinen ilme vievät ihmisten ajatukset hyvin nopeasti kiellettyihin uusnatsijärjestöihin.

Partiot kävelevät Saksassa jo kymmenillä paikkakunnilla. Esimerkiksi Keski-Saksassa on oma ryhmänsä, samoin Ruhrin alueella, Hessenissä, Baden-Württenbergissä, Ulmin kaupungissa, Berliinissä, Hampurissa ja useilla pienemmillä paikkakunnilla.

Ryhmien koko vaihtelee ja samoin niiden toiminta-alueet. Suurimmat kattavat kokonaisen osavaltion alueen.

Ruotsissa jäsenillä äärioikeistotaustaa

Ruotsissa toimintaa on ollut useilla paikkakunnilla, muun muassa Tukholmassa, Malmössä, Göteborgissa ja Boråsissa. Taalainmaalla Soldiers of Odin lakkautettiin hiljattain.

Lehtitietojen mukaan jäsenet olivat kokeneet, että heitä ja heidän perheenjäseniään oli uhkailtu.

Ruotsin rasisminvastaisen Expo-järjestön kartoituksen mukaan jäsenillä on taustallaan rikoksia, kuten naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, pahoinpitelyjä, huumausainerikoksia ja aseenkantoon liittyviä rikoksia.

Expo on käynyt läpi tarkemmin ryhmän Tukholman-jäseniä. Osa heistä on osoittanut verkossa tukeaan erilaisille äärioikeistolaisille tai rotuideologisille ryhmille.

Södertäljeläisellä Soldiers of Odin -johtajalla Mikael Johanssonilla on taustaa äärioikeistolaisessa Nationaldemokraterna-puolueessa.

Nykyisin jo lakkautettu puolue irtautui aikanaan ruotsidemokraateista. Johansson ei vastannut haastattelupyyntöihin.

Norjassa ja Tanskassa riitoja linjasta

Norjassa Soldiers of Odinit ajautuivat hieman perustamisensa jälkeen riitoihin, ja järjestön ensimmäinen johtaja Ronny Alte jätti liikkeen.

Tämän jälkeen järjestöä on johtanut 28-vuotias Steffen Larsen. Kumpikaan ei ole suostunut haastateltavaksi.

Alten ero johtui lehtitietojen mukaan siitä, että hän olisi vastustanut äänekkäästi oslolaisten muslimien perustamaa vastaryhmää ”Soldiers of Allahia”. Alte viestitti HS:lle, että hän jätti liikkeen, ”koska se on islam-myönteinen ja näyttää vasemmistolaiselta”.

Larsen on Verdens Gang -lehden mukaan tuomittu useista rikoksista: ryöstöstä, varkaudesta, luvattomasta aseenkannosta julkisella paikalla, rattijuopumuksesta, poliisin uhkailusta ja varastetun poliisiunivormun vastaanottamisesta. Itse hän toteaa lehdelle, että hän on sovittanut tekonsa kärsimällä tuomionsa.

Tanskassakin liike riitautui, ja osasto lakkautettiin. Nykyään Tanskaan on perustettu uusi ryhmä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Katupartiot
 • Soldiers of Odin
 • Maahanmuuttajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Kaksi henkilöä todennäköisesti puukottanut itseään vatsaan Eduskuntatalon edessä – HS seuraa

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Helsingissä kadonnut 26-vuotias intialainen löytyi kuolleena merestä

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  8. 8

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Vanha kunnon Vekkula lopetetaan Linnanmäellä – ”On aika jättää Vekkulalle hyvästit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  6. 6

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  7. 7

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  8. 8

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  9. 9

   Poliisi: Kaksi henkilöä todennäköisesti puukottanut itseään vatsaan Eduskuntatalon edessä – HS seuraa

  10. 10

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää