Ulkomaat

Räväkkä verkkolehti Politico on EU-kuplassa elävien uusi ”Raamattu”

Perinteisesti EU-ihmisten ylivoimaisesti tärkein lukemisto on ollut brittilehti Financial Times. Nyt sen asemaa haastaa räväkkä Politico.

Bryssel

Se oli railakas alku, joka sai monet hämilleen. Mennä nyt levittämään juoruja yhden Euroopan unionin vaikutusvaltaisimman johtajan terveydentilasta!

”Eihän näin voi tehdä”, olivat jotkut taivastelleet.

Mikä ihmeen tabloidi on tullut sotkemaan rauhaamme!?

Politico.eu-verkkojulkaisu aloitti toimintansa vuosi sitten 21. huhtikuuta ja se huomattiin. Ensimmäisessä numerossaan se julkaisi haastattelun EU-komission puheenjohtajasta Jean-Claude Junckerista.

Oheisjutussa kerrottiin – Junckerin omin sanoin –, että hänellä on ollut vaikeita munuaiskipuja. Juncker eivätkä muutkaan EU-pomot olleet tottuneet sellaiseen, että mokoma asia päätyisi julkisuuteen.

Mutta englanninkielisessä Politicossa asia nähtiin toisin: kyse on 500 miljoonan ihmisten kohtaloihin vaikuttavasta päättäjästä, jonka terveydentila on merkittävä tieto, kertoo julkaisun päätoimittaja Matthew Kaminski toimistossaan Brysselissä.

Juncker leimasi jutun ”peep-show-journalismiksi”. Myös muut EU-instituutioiden ihmiset ja diplomaatit ovat mollanneet Politicoa milloin skandaalinhakuiseksi, milloin pinnalliseksi tai epäluotettavaksi hölynpölyksi.

Kaminski ei syytöksiä sulata.

”Haastan kenet tahansa etsimään julkaisun, joka on meitä enemmän tehnyt tästä paikasta syvällisempiä juttuja, saanut enemmän uutisvoittoja, ollut johdonmukaisemmin oikeassa ja määritellyt puheenaiheita viime vuoden aikana”, Kaminski sanoo.

Epäilevistä alkuarvioista huolimatta Politicosta tuli vain muutamassa kuukaudessa pakko- tai lempilukemista lähes jokaiselle, joka seuraa työkseen tai ilokseen Euroopan ja EU:n asioita. Politicolla on kuukausittain 1–1,5 miljoonaa lukijaa.

Kerran viikossa myös paperilehtenä ilmestyvä Politico on saavuttanut asemansa hämmästyttävän nopeasti ja vieläpä aikana, jolloin perinteinen media on suurissa vaikeuksissa.

Politico tuli kuin puskasta, mutta tyhjästä se ei syntynyt. Samanniminen verkkojulkaisu ravisutti Yhdysvaltain poliittista journalismia vuonna 2007, ja nykyään se on instituutio.

Molemmat julkaisut polkaistiin käyntiin isolla rahalla ja kovalla rekrytointityöllä. Esimerkiksi päätoimittaja Kaminskilla on pitkä tausta The Wall Street Journal -talouslehdessä.

Politicossa työskentelee noin 50 journalistia Brysselin, Berliinin, Lontoon ja Pariisin toimituksissa. He edustavat 19:ää eri kansallisuutta. Harvassa ovat Euroopan kielet, joita toimituksessa ei osata.

Amerikkalaisen Politicon perusti Robert L. Allbritton, joka omistaa mediayhtiö Capitol News Companyn. Politico.eun hän perusti 50-50-yhteistyönä saksalaisen mediakonsernin Axel Springerin kanssa.

Politico.eu rakentui myös osittain vuonna 1995 perustetun, EU-asioihin keskittyneen European Voice -viikkojulkaisun päälle. Sen amerikkalainen Politico ja Axel Springer ostivat loppuvuodesta 2014, muutama kuukausi ennen Politico.eu:n alkua.

Politico.eu:n talousluvut eivät ole julkisia, mutta Kaminskin mukaan julkaisu voisi tuottaa jo voittoa, ellei se y-hä laajentaisi toimintaansa. Noin kolmasosa rahasta tulee mainoksista, kolmannes sponsoroiduista tapahtumista ja loput maksullisen Politico Pro -erikoispalvelun yhteisötilaajilta.

Erityisen suosion on saavuttanut Politicon australialaisen toimittajan Ryan Heathin aamukirje Brussels Playbook. Sillä on yli 50 000 tilaajaa.

”Sitä luetaan heti heräämisen jälkeen sängyssä, kahvipöydässä ja jotkut kertovat, että vessassa. Jälkimmäinen on tieto, jota ilmankin voisin elää. Mutta olen monen naisen ja miehen sängyssä”, Heath, 35, sanoo.

Heathin aamukirje on huumorilla höystetty pikakatsaus kaikkeen mahdolliseen, mitä Eurooppa päällään kantaa ja Politico julkaisee: Slovakian sisäpolitiikkaa, Espanjan vaalien jälkilöylyjä, EU-varojen törsäämistä, Brysselin terrori-iskujen tutkimuksia…

”EU:ssa on ollut paljon tarinoita, jotka ovat jääneet kertomatta. Politicolle oli tilaus markkinoilla, mutta se oli myös demokratiateko”, Heath sanoo.

Heathin sähköpostikirjeeseen on joka aamu heitetty myös ripaus paikallislehtimäisiä aineksia, kuten viime viikolla esitetyt syntymäpäivätoivotukset europarlamentaarikko Jussi Halla-aholle (ps), 45. Niinpä Playbookista on kehkeytynyt eräänlainen EU-kuplan Orimattilan Sanomat.

Heath on sellainen omituinen adrenaliinipöllyssä poukkoileva sähköjänis, joita Brysselin EU-käytävillä tapaa paljon. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa brittihallituksen puheenkirjoittajana ja EU-komission tiedottajana, pari kirjaakin on tullut naputeltua.

Nykytyössään Heath ei vaikuta koskaan nukkuvan, hän on aina sosiaalisessa mediassa, pitämässä keskustelutilaisuutta, takomassa juttua, verkostoitumassa, Euroviisuissa tai Davosin talousfoorumissa.

”En nuku kovinkaan paljon”, Heath myöntää.

Parhaillaan hän puuhaa matkaa Suomeen, jossa hän haluaa perehtyä Nokian jälkeiseen elämään Salossa. Häntä kiinnostaa myös se, miksi kokoomuksen Elina Lepomäki haastaa Alexander Stubbin puolueensa puheenjohtajakisassa.

Heathilla on Suomeen henkilökohtainenkin suhde, sillä hänen äitinsä suomenruotsalainen suku on kotoisin Hangosta. Sukuhaara rantautui Australiaan vuosisata sitten.

Runsas vuosi sitten EU-ihmisten ylivoimaisesti tärkein lukemisto oli brittilehti Financial Times eli FT, jota moni suomalaisvirkamies kutsuu EU-väen Raamatuksi.

Jos vuonna 1888 perustettu FT on Raamattu, niin ehkä se on nykyisessä digimaailmassa Vanha testamentti ja vaippaikäinen Politico Uusi testamentti. Molemmille riittää lukijoita ja paljon on sekakäyttäjiäkin: FT:llä on miltei 800 000 tilaajaa ja yli kaksi miljoonaa lukijaa.

Politicon Kaminski on itsekin työskennellyt FT:lle ja pitää sitä tärkeänä kilpailijana EU-uutisoinnin ”valioliigassa”. Mutta hänen mukaansa FT:n lähestymistapa EU-instituutioihin on liian myötäsukainen.

”Näytäpä yksikin FT:n juttu, joka olisi saanut jonkun (EU-virkamiehen) vääntelehtimään. Mielestäni paljon heidän jutuistaan on sellaisia, mitä nuo ihmiset haluavat kerrottavan. Minä olen mieluummin luettu kuin rakastettu”, Kaminski sanoo.

Kaminski on ylpeä esimerkiksi Politicon jutusta, jossa kerrottiin romanialaisen aluepolitiikasta vastaavan komissaarin Corina Creţun työntekijöiden turhautumisesta. Komissaarin kerrottiin pinnaavan töistään, yhdistelevän työ- ja huvimatkoja ja pesettävän pyykkejäänkin alaisillaan, joista monet olivat lähteneet kävelemään.

Tällaisia juttuja ei ole perinteisesti EU:sta luettu. Usein EU:ta lähestytään instituutioiden näkökulmasta, tyyliin ”komissio ehdottaa maahanmuuttojärjestelmän uudistusta” ja päätösten tekijät jäävät tuntemattomiksi tai etäisiksi.

Kaminskin mielestä tyypillinen FT:n EU-uutinen on sellainen, jossa joku komission virkamies on vuotanut lehdelle tarkoitushakuisesti jonkin asiakirjan. Hän myöntää silti, että moni FT:n uutinen olisi kelvannut myös Politicon sivuille.

FT:n viisihenkisen Brysselin-toimituksen esimies Pieter Spiegel ei halua kommentoida Kaminskin kritiikkiä mitenkään, vaan toteaa Politicosta diplomaattisesti näin:

”En usko, että Brysselissä on ainuttakaan journalistia, joka ei pitäisi mahtavana sitä, että uusi mediayhtymä tulee kaupunkiin ja palkkaa monia toimittajia. Tämä on uutisten kannalta valtavan tärkeä kaupunki”, Spiegel toteaa.

Spiegel on EU-piireissä oma instituutionsa, hänen Twitter-tilillään on yli 93 000 seuraajaa.

Spiegelin mukaan Ryan Heathin aamukirje on jotain sellaista, mitä jokainen EU-piireissä vaikuttava ihminen lukee.

Politicon analytiikka vahvistaa, että Heathin huumori ja asia todella kiinnostavat ihmisiä.

”Ryan tavoittaa erittäin vaikutusvaltaisen EU:n politiikanteon yleisön joka päivä. Yhdeksän kymmenestä komissaarista ja europarlamentaarikosta lukee Playbookia”, strategiajohtaja Gabriel Brotman kertoo.

Mutta eivätkö EU-jutut ole tylsiä?

”Jos näin ajattelee, pitää perehtyä asioihin paremmin. EU:ssa on hyvää ja pahaa, mutta harvoin siellä on tylsää”, Heath sanoo.

Hänen mielestään EU:ssa työskentelee paljon omahyväisyyteensä käpertyviä ihmisiä, joille on mieluista, jos kukaan ei heitä tarkkaile ja jos ihmiset eivät ymmärrä mitään EU:sta. Vaan se ei ole hyväksi demokratialle.

”Noita ihmisiä yhdistävät samat asiat kuin kansallisia poliitikkoja tai perheenjäseniämme. Ihmiset ovat ahneita tai idealisteja, raha voi saada heidät kiusauksen valtaan. Meidän on näytettävä kaikki puolet, joita ihmisissä on.”

Lisäys 3.5. Artikkeliin lisätty kohta European Voice -julkaisusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan unioni
 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  3. 3

   Vakava väkivaltarikos Vaalimaalla – STT: Poliisi tavoittanut epäillyt miehet

  4. 4

   Tutkija: Jihadistisia iskuja tehdään aiempaa enemmän, vaikka terrorismia on kokonaisuutena vähemmän kuin vuosiin – ”Iskuja voidaan tehdä kaikkialla Euroopassa”

  5. 5

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  6. 6

   Terrorismi kurottaa Marokosta eurooppalaisiin kaupunkeihin jihadistijärjestöjen mukana – suurin osa Isisin vierastaistelijoista oli viime vuonna marokkolaisia

  7. 7

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  8. 8

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  9. 9

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  10. 10

   Suomalais­jäänmurtaja teki historiaa läpäisemällä Luoteisväylän ennätysaikaisin – upeat kuvat kertovat myös ilmaston­muutoksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  4. 4

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  5. 5

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  6. 6

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  7. 7

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  8. 8

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  9. 9

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  6. 6

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  7. 7

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää