Ulkomaat

Sotakalustoa ja tukikohtia yhteiskäyttöön – tahtooko Saksa Eurooppaan yhteisen armeijan?

Puolustuskatsauksen vuotaminen julkisuuteen voi vaikuttaa kielteisesti EU-eroa pohtivien brittien tuntemuksiin. ”Vaarallinen fantasia”, brittiministeri kommentoi.

Bryssel

Saksassa on herännyt haluja tiivistää merkittävästi eurooppalaista sotilasyhteistyötä. Brittilehti Financial Timesille vuodetun ”valkoisen paperin” mukaan Saksa haluaisi esimerkiksi yhteisen siviilien ja sotilaiden tukikohdan sekä sotilaskaluston tiiviimpää yhteiskäyttöä.

”Eurooppalaisen armeijaan perustamiseen menee vielä kauan. Mutta nyt on strategisesti tärkeää aloittaa askelmilla, jotka silottavat sille tietä”, totesi Saksan liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan jäsen Roderich Kiesewetter äskettäin.

Saksan uuden puolustusajattelun vuotaminen julkisuuteen voi lehden mukaan vaikuttaa kielteisesti britteihin, jotka karsastavat ”yhä syvempää unionia” ja jotka valmistautuvat 23. kesäkuuta pidettävään kansanäänestykseen maan EU-jäsenyydestä.

Puolustusselvitys oli alun perin määrä julkaista kesäkuussa ennen brittien kansanäänestystä, mutta nyt sen virallista julkaisua lykättäneen heinäkuulle. EU:ssa ja jäsenmaissa on tällä hetkellä muutenkin taipumusta pidätellä hankkeita ja aloitteita, jotka voisivat vaikuttaa negatiivisesti brittien mielialoihin.

Britannian EU-eroa ajava entinen puolustusministeri Liam Fox totesi Financial Timesille, että eurooppalaisen puolustusyhteistyön lisääminen on ”vaarallinen fantasia, joka vie rahoja (sotilasliitto) Natolta”.

Saksan uudessa puolustusajattelussa näkyy halu lisätä Euroopan ”kovaa vallankäyttöä”, joka on usein jätetty sotilasliitto Naton kontolle. Saksassa on myös halua muuttaa aiemmin tiukan kielteistä suhtautumista armeijan käyttöön omalla maaperällä esimerkiksi terrori-iskujen sattuessa.

EU:n yhteinen armeija on aika ajoin pulpahtava keskustelunaihe. Sellaisen perustamista ehdotti esimerkiksi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker viime vuoden keväänä, perusteena EU:n ja Venäjän suhteiden kiristyminen.

Presidentti Sauli Niinistö ilmoitti alustavasti kannattavansa Junckerin ajatusta. ”Suomen olisi hyvä olla mukana tätä tukemassa. Se olisi vakava ja aito osoitus, että EU puolustaa arvojaan”, Niinistö totesi tuolloin.

EU:n sotilasyhteistyön lisääminen on ollut vaikea kysymys monissa jäsenmaissa. Siitä huolimatta EU-maiden puolustusvoimat ovat tehneet usein yhteistyötä erilaisissa kansainvälisissä operaatioissa, esimerkkinä Libyan ihmissalakuljetuksen vastaisella Sophia-operaatiolla.

EU:n Lissabonin perussopimukseen kirjattiin 2009 lauseke, jonka mukaan jäsenmailla on velvollisuus auttaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaata ”kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla”.

Ranska pyysi viime vuonna Pariisin marraskuisten terrori-iskujen jälkeen EU:ta aktivoimaan niin sanotun keskinäisen avunannon lausekkeen – ensimmäisen kerran sitten sopimuksen solmimisen.

Vaikka Ranska vetosi sotilaallisen avunannon pykälään, maa pyysi avun asemesta solidaarisuutta muilta jäsenmailta. Näin ollen pyyntö jäi lähinnä poliittiseksi eleeksi.

1990-luvun lopulla puuhattiin EU:n ja Länsi-Euroopan unionin eli WEU:n yhdistämistä, mitä kuitenkin esimerkiksi WEU:n tarkkailijajäsen Suomi piti ongelmallisena. Vuonna 1948 perustetulla WEU:lla oli artikla, jossa sitouduttiin yhteispuolustukseen.

Myös silloinen EU-komission puheenjohtaja Romano Prodi kannatti EU:n yhteistä armeijaa. WEU jäi käytännön elämässä melko merkityksettömäksi toimijaksi ja se lakkautettiin vuonna 2011.

Yhdysvallat on lisännyt joukkojaan Euroopassa sen jälkeen kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan pari vuotta sitten. Äskettäin Yhdysvallat ilmoitti nelinkertaistavansa Euroopan puolustamiseen kohdistettavat määrärahat.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vaati äskettäin Saksassa pitämässään puheessa Euroopan maita kasvattamaan sotilasmenojaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan unioni
 • Maanpuolustus
 • Nato

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  5. 5

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  6. 6

   Kumppanin painonvaihtelut voivat kriisiyttää seksielämän, ja siksi aiheesta pitäisi uskaltaa puhua, sanoo pariterapeutti Minna Oulasmaa

  7. 7

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää