Ulkomaat

Ura alkoi lentokoneen kaappauksesta – nyt Soe Myint mullistaa Myanmaria mobiilimedian avulla

Entinen maanpakolainen johtaa nyt kukoistavaa mediayhtiöitä avautuvassa Myanmarissa. ”Kännykän ja internetin käyttö leviävät kuin virus”, hän sanoo.

Silloin se tuntui hyvältä idealta, lentokoneen kaappaaminen.

Oli vuosi 1990. Sotilasjuntta oli ottanut vallan Burmassa ja ampui, vangitsi ja kidutti vastustajiaan. Muuta maailmaa ei suuresti kiinnostanut. Oli muutakin tohinaa, kuten kylmän sodan loppu.

Burmasta maanpakoon lähtenyt aktivisti Soe Myint ajatteli kahden kaverinsa kanssa, että hyvä tapa saada huomiota kotimaan tilanteelle olisi kaapata matkustajakone. Soe Myint kääri Nauravaa Buddhaa esittäneen patsaan pakettiin, naamioi sen pommiksi ja onnistui viemään sen Thaimaan Bangkokin lentokentältä koneeseen.

Kesken lennon hän nousi paikaltaan, ryntäsi koneen etuosaan ja runttasi oven auki.

Se olikin vessa.

Soe Myint oli ensi kertaa lentokoneessa.

Lopulta Soe Myint kuitenkin pääsi ohjaamoon, selitti lentäjille, ettei halua vahingoittaa ketään, mutta koneen on poikettava reitiltä.

Lentäjä suostui. Kalkuttan lentokentällä Intiassa odotti kansainvälinen media.

”Saimme mitä halusimme. Kerroimme lehdistötilaisuudessa sotilasjuntan toimista ja ihmisten sorrosta”, Soe Myint sanoo.

Aika hullu idea kuitenkin.

”Niin, olimme silloin nuoria.”

Soe Myint on nyt 48-vuotias ja kertoo tarinaansa kahvilassa Esplanadilla. Hän vierailee Helsingissä osallistumassa Unescon suureen lehdistönvapauskonferenssiin. Ja nyt hänellä on kotimaastaan, nykyiseltä viralliselta nimeltään Myanmar, hyvää kerrottavaa.

Sotilasjuntta alkoi vaiheittain vetäytyä yksinvallasta vuonna 2011. Oppositiota alettiin taas sallia, mediaa vapautettiin. Soe Myint saattoi palata 23 vuoden maanpaosta vuonna 2013.

”On mahtavaa olla takaisin kotona. Myanmarissa kaikki muuttuu nyt niin nopeasti, se on jännittävää”, hän sanoo.

Soe Myint toimii nyt alalla, joka vielä muutama vuosi sitten oli täysin valtion kontrollissa. Hän on toimitusjohtaja ja vastaava päätoimittaja Mizzima-mediayhtiössä, joka on nopeasti saanut arvostusta riippumattomasta ja rohkeasta journalismistaan.

Soe Myintin palkkalistoilla on yli sata journalistia. Yhtiö julkaisee viikkolehteä, verkon uutissivustoa ja tuottaa televisio-ohjelmia. Ennen kaikkea Soe Myint kuitenkin intoilee mobiilimediasta. Sen käyttö on hillittömässä kasvussa.

Viisi vuotta sitten alle kahdella prosentilla Myanmarin asukkaista oli pääsy internetiin. Viime syksynä luku oli MMRD-tutkimuslaitoksen mukaan 32 prosenttia. Soe Myintin mukaan nyt pääsy internetiin olisi jo jopa 80 prosentilla myanmarilaisista.

Ihmiset käyttävät internetiä nimenomaan kännykän kautta.

”Etenkin puolitoista viime vuotta ovat olleet hulluja, kännykän ja internetin käyttö on levinnyt kuin virus.”

Taustalla on talouden avautuminen. Muutama vuosi sitten sim-kortti maksoi Myanmarissa 300 euroa tai enemmän. Hinta oli korkea, koska kännykkäoperaattori oli sotilasjuntan monopolibisnes. Sitten toimiluvat annettiin myös kahdelle ulkomaiselle operaattorille. Sim-kortin hinta on laskenut pariin euroon.

Samalla verkkojen nopeus on moninkertaistunut. Ennen edes tekstiviestit eivät menneet läpi. Nyt ihmiset katsovat uutisvideoita älypuhelimistaan.

”Media-alan kasvu on ehdottomasti mobiilimediassa, etenkin videoissa. Pian meille tulee 4G-verkko. Sitten voimme tarjota isompia videoita, livestriimausta ja vaikka mitä.”

Kaikki tämä vaikutti mahdottomalta Soe Myintin pitkinä maanpakolaisvuosina.

Konekaappauksen jälkeen hän joutui Intiassa vankilaan. Hänen onnensa oli, että myös Intian silloinen hallitus vastusti Myanmarin sotilasjunttaa. Soe Myint pääsi muutaman kuukauden päästä vapaaksi. Tapaus varjosti häntä kuitenkin aina vuoteen 2003, jolloin hänet vapautettiin kaikista syytteistä.

Intiassa Soe Myint perusti Mizzima-verkkosivun, joka välitti sensuroimatonta tietoa Myanmarin tapahtumista. Myanmarissa juntta kielsi sivuston. Sivustolle pääsi Myanmarista vain, jos tiesi ulkomaisen välityspalvelimen osoitteen.

Niitä osoitteita Soe Myint kumppaneineen välitti salaa Myanmariin. Sähköposteissa he käyttivät salausta. Internetpoliisia hämättiin myös kääntämällä viestit internetin käännösohjelmalla burman kielestä esimerkiksi espanjaksi.

Soe Myint myös järjesti Intiassa ja Thaimaassa salaisia toimittajakoulutuksia myanmarilaisille. Ulkomaillakin oli pelko juntan agenteista. Bangkokissa koulutettavat laitettiin asumaan eri hotelleihin, ja he olivat yhteydessä kouluttajaan vain verkon välityksellä.

”Ajatus oli, että vaikka yksi jäisi kiinni, kaikki eivät jää.”

Soe Myint rakensi maanpaosta käsin Myanmarissa toimivan toimittajaverkoston, joka toimitti uutisia Mizzima-uutissivulle. Verkostolle perustettiin Yangooniin myös salainen toimisto. Toimittajat ottivat valtavan riskin. Paljastumisesta olisi voinut seurata vuosien vankeus.

Juntan haastanut tiedonvälitys, aktivismi, talousahdinko ja maailman paine taivuttivat juntan lopulta uudistuksiin. Vuonna 2013 uudistukset olivat edenneet niin pitkälle, että Mizzima-sivustosta tuli ensimmäinen maanpaossa toiminut media, jonka juntta salli palata Myanmariin.

”Meillä oli toimisto, verkosto ja kaikki valmiina. Ennen salassa työskennelleet toimittajat vain alkoivat työskennellä avoimesti.”

Enää Soe Myintin ei tarvitse turvautua konekaappaukseen herättääkseen kiinnostusta Myanmariin. Entinen hylkiövaltio on päässyt talouspakotteista, ja nyt ulkomaisia sijoittajia virtaa maahaan. Sotilasjuntta vaikuttaa yhä kulisseissa, mutta viime marraskuussa pidettiin vapaat vaalit. Uudessa hallituksessa toimii myös entinen vainuttu oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi.

Televisio on yhä valtion kontrollissa, mutta lakia ollaan muuttamassa. Soe Myint uskoo avaavansa oman tv-kanavan vielä tänä vuonna. Sananvapaudet rajat ovat nopeasti revenneet.

”Printtilehdessä voin raportoida ihan mitä haluan”, Soe Myint sanoo.

Sotilasjuntan tai sen liiketoimien arvostelu on kuitenkin yhä herkkä aihe. Hallinnosta myös puuttuu avoimuutta, minkä vuoksi tiedonsaanti on usein vaikeaa, Soe Myint sanoo.

Kasvanut sananvapaus on myös tuonut uuden ongelman: vihapuhe leviää.

Juntta perusteli kansalaisten vaientamista vakauden tarpeella monien etnisten ryhmien maassa. Nyt Myanmarissa on yli kahdeksan miljoonaa Facebookin käyttäjää, eivätkä kaikki tunne vastuutaan. Myös ammattimediassa esiintyy vihapuhetta esimerkiksi muslimivähemmistöjä vastaan.

”Tämä on iso kysymys nyt. Emme halua, että valtio alkaa uudestaan kontrolloida meitä. Yritämme vähentää vihapuhetta valistuksella ja koulutuksella.”

Suomi isännöi lehdistönvapauskonferenssia

 Kansainvälistä lehdistönvapauden päivää vietetään maailmanlaajuisesti tänään tiistaina 3. toukokuuta.

 Päivä on perustettu YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon aloitteesta.

 YK:n yleiskokous julisti päivän kansainvälisen lehdistönvapauden päivän (World Press Freedom Day) vuonna 1993.

 Päivämäärä 3. toukokuuta tulee Windhoekin julistuksen hyväksymisestä 3. toukokuuta vuonna 1991. Afrikkalaisessa Namibiassa hyväksytty julistus puolusti itsenäistä ja moniarvoista lehdistöä.

 Tänä vuonna Unescon sananvapauskonferenssi järjestetään Helsingissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Myanmar
 • Sananvapaus
 • Media
 • Internet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  10. 10

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää