Ulkomaat

Brittilehti: Turkin viisumivapaus voi johtaa EU-alueelle tulevien ”turistien” katoamiseen

Euroopan unionilla ei ole yhteistä tietokantaa, joka paljastaisi alueelle viisumivapaan ajan yli jäävät henkilöt.

Turkin viisumivapaus uhkaa johtaa siihen, että alun perin turistina EU:n alueelle matkustavat voivat jäädä oleilemaan EU-alueelle matka-aikansa yli ja lopulta katoavat viranomaisten valvonnan ulottumattomiin, kirjoittaa brittilehti The Daily Telegraph.

Telegraphin haastattelemat EU-lähteet myöntävät, ettei EU:lla ole yhteistä tietokantaa, joka mahdollistaisi EU:n alueella luvatta jääneiden ihmisten tunnistamisen. Monissa maissa Schengen-alueelle tulevia ei edelleenkään rekisteröidä muuten kuin leimaamalla tulijan passi, jolloin matkustajien ja heidän oleskeluaikojensa valvonta on käytännössä mahdotonta.

Viisumivapauden myöntäminen Turkille on osa EU:n ja Turkin sopimusta, jonka seurauksena Turkki lupautui auttamaan EU:ta pakolaiskriisin ratkaisussa. Sopimusta on arvosteltu rankasti. EU-komission esitti tänään, että Turkille myönnetään viisumivapaus kesäkuun lopussa, jos se täyttää sille esitetyt ehdot kesäkuun loppuun mennessä.

Ehdot kattavat kaiken mahdollisen biometristen passien myöntämisestä vähemmistöjen oikeuksiin ja rajaturvallisuuden vahvistamiseen naapurimaiden kanssa.

Myös Ukraina, Kosovo ja Georgia ovat mahdollisesti saamassa viisumivapauden Schengen-alueella. Turkin 75 miljoonaa ja näiden muiden maiden 52 miljoonaa ihmistä saisivat oleskella viisumivapaasti Schengen-alueella 90 päivää turistina ja 180 päivää liikematkalla.

Jo nyt arviolta 250 000 henkilöä vuosittain ei poistu EU-alueelta viisumivapaan ajan umpeuduttua.

Joillain EU-mailla on kansallinen tietokanta, mutta EU:n yhteistä tietokantaa ei ole. Tämä aiheuttaa ongelman, sillä viisumivapaasti Schengen-alueella olevat voivat liikkua vapaasti maiden välillä.

Telegraphin mukaan EU:n sisäisessä selvityksessä todetaan, että jotkut Schengen-alueelle tulleet jopa tuhoavat tai muuntelevat passiaan, jottei heidän oikeaa henkilöllisyyttään pystyttäisi selvittämään. Selvityksessä myönnetään myös, että yhtenäisen rekisterin puuttuminen voi saattaa Euroopan alttiiksi terrorismille, järjestäytyneelle rikollisuudelle ja ihmiskaupalle.

Telegraphin mukaan Euroopan komissio on jo kolmen vuoden ajan ajanut yhteistä järjestelmää, joka kirjaisi EU-alueelle saapuvat ja poistuvat EU:n ulkopuoliset kansalaiset. Näin ollen eri maiden poliisit saisivat listan ihmisistä, jotka eivät ole poistuneet EU-alueelta. Niin sanottu ”Entry Exit System” kirjaisi tulijoiden sormenjäljet ja kasvojen biometriset tiedot, jolloin myös uuden valehenkilöllisyyden ottaminen vaikeutuisi.

EU syyttää jäsenmaiden hallituksia suunnitelman estämisestä. Uusi ehdotus julkaistiin viime kuussa, mutta lain säätämiseen ja toteuttamiseen menisi vuosia. Turkin viisumivapaus tulisi toteutuessaan voimaan jo tämän vuoden heinäkuussa.

Saksa ja Ranska ovat vaatineet Turkin viisumivapauteen lausekkeen, joka peruuttaisi viisumivapauden, jos suuri määrä turkkilaisia käyttäisi sitä hyväkseen eikä palaisi kotimaahansa 90 päivän jälkeen.

EU:n sisäisissä asiakirjoissa kuitenkin myönnetään, että tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, ”koskeeko maahanjääminen erityisesti jonkin tietyn kansalaisuuden edustajia”. Tämän vuoksi ei ole selvää, miten kyseinen lauseke voitaisiin panna toimeen.

Euroopan komissio on kiirehtinyt Turkin viisumivapauden sopimuksen kanssa, vaikka on ollut epäilyksiä, että tarvittavia uudistuksia muun muassa ihmisoikeuksiin ja passeihin ei ole saatu tehtyä.

Turkki on varoittanut, että jos se ei saa viisumivapautta heinäkuuhun mennessä, se lopettaa pakolaissopimuksen toteuttamisen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Schengen-alue
 • EU ja Turkki
 • EU
 • Passit ja viisumit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää