Valikko
Ulkomaat

Britannian aluevaaleissa punnitaan vasemmiston veri – antisemitismi piinaa työväenpuoluetta

Työväenpuolue eli Britannian pääoppositiopuolue on pahoissa vaikeuksissa. Viime syyskuussa labourin johtoon yllätysnimenä noussut Jeremy Corbyn on osoittautunut heikoksi johtajaksi.

Lontoo. Pysyykö Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vallankahvassa, vai käykö hänen eronsa entistä todennäköisemmäksi? Se selviää, kun torstaina Britanniassa järjestettävien monien vaalien tulokset lasketaan.

Työväenpuolue eli Britannian pääoppositiopuolue on pahoissa vaikeuksissa. Viime syyskuussa labourin johtoon yllätysnimenä noussut Corbyn on osoittautunut heikoksi johtajaksi.

Puolueen vasemman laidan pitkäaikainen rivikansanedustaja ei ole pystynyt todistamaan olevansa puoluejohtaja-ainesta – pääministerikelpoisuudesta puhumattakaan.

Tänään torstaina Britanniassa järjestetään muun muassa Lontoon pormestarivaalit, Skotlannin parlamenttivaalit sekä Walesin ja Pohjois-Irlannin edustajakokousvaalit. Kunnallisvaalivuorossa on 124 vaalialuetta ympäri Englantia.

Vaalien kirjo on jäänyt pitkälti tulevan EU-kansanäänestyksen varjoon. Britit päättävät EU-jäsenyytensä kohtalosta juhannusviikon torstaina.

Työväenpuolueelle ja Corbynille torstain vaalit ovat kuitenkin kohtalonkysymys.

Normaalisti oppositiopuolue voi luottaa olevansa aluevaaleissa voitokas, kun äänestäjät haluavat lähettää hallitukselle kitkerät terveisensä. Nyt tilanne on toinen. Ennusteiden mukaan labour häviää kunnallisvaaleissa 100–170 paikkaa.

”Oppositiopuolue ei saisi hävitä. Jos labour häviää yli 150 paikkaa, näyttää se Corbynin kannalta pahalta”, London School of Economicsin professori Tony Travers kertoi kirjeenvaihtajille.

Corbynin heikkous johtajana on näkynyt muun muassa siinä, että labourissa ovat päässeet ääneen antisemitistiset näkemykset. Kevään aikana puoluetta on piinannut antisemitismikohu toisensa jälkeen.

Puoluejohto on joutunut itsekin myöntämään, että antisemitismi eli juutalaisvastaisuus on työväenpuolueessa ongelma. Corbyn on nimittänyt riippumattoman ihmisoikeusasiatuntijan tutkimaan tilannetta.

Työväenpuoluelaisten monet antisemitistiset lausunnot ovat heikentäneet mutkan kautta labourin omaa ehdokasta Lontoon pormestariksi eli Sadiq Khania. Ihmisoikeusjuristina aiemmin toiminut Khan on itse maltillinen muslimi.

Suur-Lontoo on labourin vahvaa aluetta, ja mielipidemittausten mukaan Khan on yhä suosikki nousemaan Lontoon seuraavaksi pormestariksi. Ero konservatiivipuolueen ehdokkaaseen eli Zac Goldsmithiin on kuitenkin kaventunut.

Khanin kampanja on kärsinyt myös siitä, että Goldsmithin kampanja on tehnyt kaikkensa leimatakseen hänet ”Corbynin mieheksi”. Määritelmällä voi olla huono kaiku dynaamisessa Lontoossa, sillä Corbynin nimi yhdistyy sosialismiin ja työväenpuolueen 1970-luvun arvoihin.

Goldsmith on kannatusluvuissa yhä kakkonen, mutta hän voi hyötyä alhaisesta äänestysprosentista. Goldsmith on luvannut jatkaa pormestarina väistyvän pormestarin eli Boris Johnsonin linjoilla. Johnson puolestaan kuuluu Britannian tunnetuimpiin ja suosituimpiin poliitikkoihin.

Jos Goldsmith päihittää Khanin vastoin kaikkia odotuksia, on se iso isku labourille ja Corbynille.

Lontoon pormestarinvaaleissa on myös EU-yhteys. Khan kannattaa EU-jäsenyyttä, kun taas Goldsmith ja Johnson kuuluvat Brexit-leiriin eli EU-eron puoltajiin. Pormestarivaalien tulos voi siis näin antaa myös esimakua kesäkuun EU-kansanäänestyksen tunnelmista Lontoossa.

Labourin ja Corbynin huolet eivät kuitenkaan rajoitu vain Lontooseen ja muualle Englantiin. Skotlannissakin työväenpuoluetta voi odottaa kunnon löylytys.

Skotlannin parlamenttivaalien lähes varma voittaja on Skotlannin kansallispuolue SNP. Puolue voitti viime vaalitkin, ja sen nykyinen johtaja eli Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on hyvin suosittu.

”Kysymys kuuluukin, että pärjääkö SNP nyt vieläkin paremmin”, Travers sanoi.

Työväenpuolue on ollut perinteisesti Skotlannissa vahva, mutta SNP:n nousu on johtanut skotlantilaisen labourin romahtamiseen. Skottilabour taistelee nyt tosissaan säilyttääkseen paikkansa edes maan toiseksi suurena puolueena. Ohi uhkaa mennä konservatiivipuolue, mikä olisi Skotlannissa raju muutos entiseen.

EU-kansanäänestyksessä kesäkuussa Skotlanti äänestää mitä todennäköisimmin EU-jäsenyyden jatkon puolesta. Jos Britannia päättyy kuitenkin englantilaisten äänillä EU-eroon, vahvistuu Skotlannissa vaatimus uuden itsenäisyyskansanäänestyksen järjestämisestä.

Sturgeon on Skotlannin itsenäistymisen vankkumaton kannattaja. Skotlannin asukkaat hylkäsivät kuitenkin itsenäistymisen kansanäänestyksessä syyskuussa 2014. Nyt itsenäistymisen kannatus on kuitenkin taas noususuunnassa.

Skotlannin yhä uudelleen esiin pullahtavat itsenäistymishalut tietävät päänvaivaa konservatiivipääministeri David Cameronille. Pääoppositiopuolue labourin ja sen johtajan Corbynin heikkous ovat sen sijaan olleet Cameronille mannaa.

Cameron ei voi kuitenkaan polkea Corbynia aivan miten tahtoo. Pääministeri tarvitsee työväenpuolueen EU-myönteistä siipeä, mikäli hän aikoo voittaa kesäkuun EU-kansanäänestyksen.

Cameron on sanonut, että hän ei aio erota, vaikka häviäisikin EU-kansanäänestyksen. Käytännössä on kuitenkin vaikea nähdä, että pääministeri pysyisi vallankahvassa, jos kansalaiset vastoin hänen nimenomaista suositustaan asettuvat EU-eron puolelle.

Siinä missä Corbynin kohtalon sanelevat torstain vaalit, mitataan Cameronin painoarvo kesäkuussa. Kummassakin puolueessa voi olla edessä vielä johtajanvaihto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Vaalit
 • Lontoo
 • Pormestari
 • Skotlanti
 • Wales
 • Pohjois-Irlanti
 • Englanti
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  3. 3

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  4. 4

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  5. 5

   Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

  6. 6

   Eläinsuojelu­yhdistyksessä kohdeltiin kaltoin ihmisiä – neljää epäillään työturvallisuus­rikoksesta

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  9. 9

   KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

  10. 10

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  4. 4

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  5. 5

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  6. 6

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

  9. 9

   Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

  10. 10

   Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  8. 8

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää