Valikko
Ulkomaat

Britannian aluevaaleissa punnitaan vasemmiston veri – antisemitismi piinaa työväenpuoluetta

Työväenpuolue eli Britannian pääoppositiopuolue on pahoissa vaikeuksissa. Viime syyskuussa labourin johtoon yllätysnimenä noussut Jeremy Corbyn on osoittautunut heikoksi johtajaksi.

Lontoo. Pysyykö Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vallankahvassa, vai käykö hänen eronsa entistä todennäköisemmäksi? Se selviää, kun torstaina Britanniassa järjestettävien monien vaalien tulokset lasketaan.

Työväenpuolue eli Britannian pääoppositiopuolue on pahoissa vaikeuksissa. Viime syyskuussa labourin johtoon yllätysnimenä noussut Corbyn on osoittautunut heikoksi johtajaksi.

Puolueen vasemman laidan pitkäaikainen rivikansanedustaja ei ole pystynyt todistamaan olevansa puoluejohtaja-ainesta – pääministerikelpoisuudesta puhumattakaan.

Tänään torstaina Britanniassa järjestetään muun muassa Lontoon pormestarivaalit, Skotlannin parlamenttivaalit sekä Walesin ja Pohjois-Irlannin edustajakokousvaalit. Kunnallisvaalivuorossa on 124 vaalialuetta ympäri Englantia.

Vaalien kirjo on jäänyt pitkälti tulevan EU-kansanäänestyksen varjoon. Britit päättävät EU-jäsenyytensä kohtalosta juhannusviikon torstaina.

Työväenpuolueelle ja Corbynille torstain vaalit ovat kuitenkin kohtalonkysymys.

Normaalisti oppositiopuolue voi luottaa olevansa aluevaaleissa voitokas, kun äänestäjät haluavat lähettää hallitukselle kitkerät terveisensä. Nyt tilanne on toinen. Ennusteiden mukaan labour häviää kunnallisvaaleissa 100–170 paikkaa.

”Oppositiopuolue ei saisi hävitä. Jos labour häviää yli 150 paikkaa, näyttää se Corbynin kannalta pahalta”, London School of Economicsin professori Tony Travers kertoi kirjeenvaihtajille.

Corbynin heikkous johtajana on näkynyt muun muassa siinä, että labourissa ovat päässeet ääneen antisemitistiset näkemykset. Kevään aikana puoluetta on piinannut antisemitismikohu toisensa jälkeen.

Puoluejohto on joutunut itsekin myöntämään, että antisemitismi eli juutalaisvastaisuus on työväenpuolueessa ongelma. Corbyn on nimittänyt riippumattoman ihmisoikeusasiatuntijan tutkimaan tilannetta.

Työväenpuoluelaisten monet antisemitistiset lausunnot ovat heikentäneet mutkan kautta labourin omaa ehdokasta Lontoon pormestariksi eli Sadiq Khania. Ihmisoikeusjuristina aiemmin toiminut Khan on itse maltillinen muslimi.

Suur-Lontoo on labourin vahvaa aluetta, ja mielipidemittausten mukaan Khan on yhä suosikki nousemaan Lontoon seuraavaksi pormestariksi. Ero konservatiivipuolueen ehdokkaaseen eli Zac Goldsmithiin on kuitenkin kaventunut.

Khanin kampanja on kärsinyt myös siitä, että Goldsmithin kampanja on tehnyt kaikkensa leimatakseen hänet ”Corbynin mieheksi”. Määritelmällä voi olla huono kaiku dynaamisessa Lontoossa, sillä Corbynin nimi yhdistyy sosialismiin ja työväenpuolueen 1970-luvun arvoihin.

Goldsmith on kannatusluvuissa yhä kakkonen, mutta hän voi hyötyä alhaisesta äänestysprosentista. Goldsmith on luvannut jatkaa pormestarina väistyvän pormestarin eli Boris Johnsonin linjoilla. Johnson puolestaan kuuluu Britannian tunnetuimpiin ja suosituimpiin poliitikkoihin.

Jos Goldsmith päihittää Khanin vastoin kaikkia odotuksia, on se iso isku labourille ja Corbynille.

Lontoon pormestarinvaaleissa on myös EU-yhteys. Khan kannattaa EU-jäsenyyttä, kun taas Goldsmith ja Johnson kuuluvat Brexit-leiriin eli EU-eron puoltajiin. Pormestarivaalien tulos voi siis näin antaa myös esimakua kesäkuun EU-kansanäänestyksen tunnelmista Lontoossa.

Labourin ja Corbynin huolet eivät kuitenkaan rajoitu vain Lontooseen ja muualle Englantiin. Skotlannissakin työväenpuoluetta voi odottaa kunnon löylytys.

Skotlannin parlamenttivaalien lähes varma voittaja on Skotlannin kansallispuolue SNP. Puolue voitti viime vaalitkin, ja sen nykyinen johtaja eli Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on hyvin suosittu.

”Kysymys kuuluukin, että pärjääkö SNP nyt vieläkin paremmin”, Travers sanoi.

Työväenpuolue on ollut perinteisesti Skotlannissa vahva, mutta SNP:n nousu on johtanut skotlantilaisen labourin romahtamiseen. Skottilabour taistelee nyt tosissaan säilyttääkseen paikkansa edes maan toiseksi suurena puolueena. Ohi uhkaa mennä konservatiivipuolue, mikä olisi Skotlannissa raju muutos entiseen.

EU-kansanäänestyksessä kesäkuussa Skotlanti äänestää mitä todennäköisimmin EU-jäsenyyden jatkon puolesta. Jos Britannia päättyy kuitenkin englantilaisten äänillä EU-eroon, vahvistuu Skotlannissa vaatimus uuden itsenäisyyskansanäänestyksen järjestämisestä.

Sturgeon on Skotlannin itsenäistymisen vankkumaton kannattaja. Skotlannin asukkaat hylkäsivät kuitenkin itsenäistymisen kansanäänestyksessä syyskuussa 2014. Nyt itsenäistymisen kannatus on kuitenkin taas noususuunnassa.

Skotlannin yhä uudelleen esiin pullahtavat itsenäistymishalut tietävät päänvaivaa konservatiivipääministeri David Cameronille. Pääoppositiopuolue labourin ja sen johtajan Corbynin heikkous ovat sen sijaan olleet Cameronille mannaa.

Cameron ei voi kuitenkaan polkea Corbynia aivan miten tahtoo. Pääministeri tarvitsee työväenpuolueen EU-myönteistä siipeä, mikäli hän aikoo voittaa kesäkuun EU-kansanäänestyksen.

Cameron on sanonut, että hän ei aio erota, vaikka häviäisikin EU-kansanäänestyksen. Käytännössä on kuitenkin vaikea nähdä, että pääministeri pysyisi vallankahvassa, jos kansalaiset vastoin hänen nimenomaista suositustaan asettuvat EU-eron puolelle.

Siinä missä Corbynin kohtalon sanelevat torstain vaalit, mitataan Cameronin painoarvo kesäkuussa. Kummassakin puolueessa voi olla edessä vielä johtajanvaihto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Vaalit
 • Lontoo
 • Pormestari
 • Skotlanti
 • Wales
 • Pohjois-Irlanti
 • Englanti
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  3. 3

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  4. 4

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  5. 5

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  6. 6

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  7. 7

   Tesla alkaa myydä aurinkoenergiaa sähköksi muuttavia kattotiiliä

  8. 8

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  9. 9

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  10. 10

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää