Valikko
Ulkomaat

Trumpia vastustavat republikaanit etsivät nyt kuumeisesti ”kolmatta vaihtoehtoa”

Miljardööri Donald Trumpin nousu republikaanien presidenttiehdokkaaksi on saanut puolueen rivit rakoilemaan. Entistä ulkominsteri Condoleezza Riceakin on kysytty jo ehdolle, mutta turhaan.

Republikaanien kärkinimiin Yhdysvalloissa lukeutuva Paul Ryan ei ole vielä valmis julistamaan tukeaan puolueen presidenttiehdokkuutta tavoittelevalle Donald Trumpille, uutistoimisto AFP kertoo.

Kongressin edustajainhuoneen puhemiehenä toimiva Ryan ilmoitti epäröinnistään CNN:lle.

”Toivon voivani, ja haluan pohtia asiaa. Haluan miettiä sitä, mikä on parasta puolueen yhdistämiselle”, Ryan sanoi.

Ryanin ilmoituksen uskotaan ravistelevan puoluetta pohjia myöten samalla, kun se lisää epäilyksiä siitä, tukevatko konservatiivit yhtenä rintamana Trumpia hänen tulevassa kamppailussaan demokraattien Hillary Clintonia vastaan.

”Hänellä on vielä töitä tehtävänä. On aika jättää kiusaaminen ja vähättely”, Ryan sanoi, viitaten Trumpin esittämiin loukkaaviin kommentteihin niin toisista ehdokkaista, muslimeista, meksikolaisista, pakolaisista ja naisista.

Vaikka Ryanin rooli kongressin puhemiehenä edustaa juuri sellaista poliittista elitismiä, mitä monet Trumpin kannattajat halveksivat, hänen empimisensä saattaa vaikuttaa miljooniin äänestäjiin, kirjoittaa uutistoimisto AFP.

Trumpin esivaalivoitto on kuitenkin käytännössä varma, sillä viimeisetkin haastajat luopuivat kisasta Indianan tiistaisen esivaalin jälkeen. Republikaaneissa on kuitenkin paljon niitä, jotka yhä toivoisivat ehdokkaaksi kenet tahansa muun kuin Trumpin. Puolueen sisälläkin on ryhmittymiä, jotka ovat ryhtyneet nyt avoimesti ja ilmeisen epätoivoisesti etsimään ulkopuolista ”kolmatta ehdokasta”.

”Tässä on kyse ennen kaikkea taistelusta Yhdysvaltalaisen puoluepolitiikan tulevaisuuden puolesta”, republikaanien strategina työskentelevä Joel Serby sanoo. Serby kuuluu niihin, jotka etsivät kolmatta vaihtoehtoa estääkseen Trumpin presidenttiyden.

Ryhmittymä on jo ottanut yhteyttä muun muassa entiseen ulkoministeri Condoleezza Riceen ja eläkkeellä olevaan merijalkaväen kenraali James Mattisiin, mutta molemmat ovat keskustelujen jälkeen kieltäytyneet ehdokkuudesta.

Vaihtoehtoa etsii kuumeisesti myös Konservatiivit Trumpia vastaan -ryhmä.

Toteutuessaankaan Trumpin tai Clintonin haastaminen ei tulisi olemaan ulkopuoliselle ehdokkaalle helppoa. Itsenäiset ehdokkaat eivät ole koskaan tulleet valituiksi Yhdysvaltojen presidentiksi, mutta äänestystulosta he ovat kyllä monien mielestä sotkeneet. Osa republikaaneista pelkääkin, että uuden ehdokkaan tuominen kisaan tässä vaiheessa varmistaisi vain demokraattien Clintonin voiton.

Esimerkiksi osa demokraateista syyttää yhä sitoutumatonta Ralph Naderia siitä, että Al Gore hävisi hyvin pienellä marginaalilla republikaanien George W. Bushille vuonna 2000. Republikaanileirissä taas uskotaan, että Ross Perot oli syypää siihen, että demokraattien Bill Clinton voitti, ja esti näin istuvaa presidenttiä eli vanhempaa George Bushia pääsemästä jatkokaudelle vuonna 1992.

Jo aiemmin myös republikaanien aiemmat presidentit Bush ja Bush ilmoittivat, etteivät he tue Trumpia presidentiksi.

Ilman uusia haastajiakin vaalitaistelusta odotetaan poikkeuksellisen negatiivista.

Uutistoimisto Reutersin torstaina julkistaman kyselyn mukaan jopa puolet Trumpin ja Clintonin kannattajista sanoo kannatuksensa syyksi sen, etteivät halua toisen puolueen ehdokkaan voittavan.

Trumpin kannattajiksi ilmoittautuneista 47 prosenttia sanoo tukevansa häntä presidentiksi vain vastustaakseen Clintonin valintaa. Clintonin leirissä kannatuksensa syyksi Trumpin vastustamisen sanoo 46 prosenttia.

Kyselyyn vastasi 469 Trumpin todennäköistä äänestäjää ja 599 Clintonin todennäköistä äänestäjää. Virhemarginaali on viisi prosenttia.

Presidentti valitaan marraskuussa

 Miljardööri Donald Trumpin nimitys republikaanien presidenttiehdokkaaksi vahvistetaan Ohion puoluekokouksessa heinäkuussa.

 Entinen ulkoministeri Hillary Clinton johtaa selvästi kisaa demokraattien ehdokkaaksi. Ehdokkuus voi varmistua kesäkuussa. Demokraattien puoluekokous pidetään Philadelphiassa heinäkuussa.

 Varsinaiset vaalit järjestetään 8. marraskuuta. Uusi presidentti astuu virkaan tammikuussa 2017.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Britannia ”raivoissaan” USA:lle materiaalin vuotamisesta – Trumpin hallinnosta jaettiin brittien luottamuksellisesti antamia Manchester-kuvia medialle

  5. 5

   Paljonko kuusivuotias saa maksaa?

  6. 6

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  7. 7

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  8. 8

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  9. 9

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  10. 10

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää