Ulkomaat

Aluekiista Etelä-Kiinan merellä uhkaa kärjistyä

Kansainvälisen tuomioistuimen odotetaan piakkoin ratkaisevan aluetta koskevan oikeusjutun. Samaan aikaan Kiina on lisännyt sotilaallista näkyvyyttään merialueella.

Peking

Etelä-Kiinan meren alueriitoja koskevan kansainvälisen oikeuden tuomion lähestyessä maiden välit ovat kiristymässä entisestään Kiinan eteläpuolisella merialueella.

Hollannin Haagissa toimivan pysyvän välitystuomioistuimen odotetaan antavan touko- tai kesäkuussa tuomion oikeusjuttuun, jonka Filippiinit pani vireille Kiinaa vastaan tammikuussa 2013.

Kiina on ennen tuomiota aktivoitunut Etelä-Kiinan merellä. Viime viikolla maa lähetti sotalaivoja merisotaharjoituksiin, joita se järjestää toukokuun aikana muun muassa kiisteltyjen Spratlysaarten lähistöllä. Harjoituksiin osallistuu ainakin ohjusristeilijöitä, hävittäjälentokoneita ja Spratlysaarilla olevia Kiinan joukkoja, kertoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua.

Kiinan rakentamilla tekosaarilla on kohotettu isänmaallista henkeä myös laulun voimalla. Viime viikolla Kiina merkitsi reviiriään lähettämällä armeijan viihdejoukkoihin kuuluvan nimekkään laulajattaren Song Zuyingin konsertoimaan Spartysaarilla oleville joukoilleen.

Kiinan on myös kerrottu vahvistaneen ilmatorjunta- ja lentokonekalustoaan Paracelsaarilla, joista se kiistelee Vietnamin kanssa.

Kevään kuluessa Kiina on myös vihjaillut aikovansa rakentaa tukikohdan kiistellylle Scarborough’n matalikolle. Maaliskuussa kiinalaisella verkkosivustolla putkahti julki suunnitelma siitä, kuinka Scarborough’n matalikolle voisi rakentaa muun muassa lentokentän ja sataman.

Huhtikuussa kiinalainen sotilaslähde kertoi hongkongilaisen South China Morning Post -lehden mukaan, että Kiina aikoo aloittaa Scarborough’n matalikon rakentamisen jo tänä vuonna. Lähteen mukaan Haagista tuleva tuomio on nopeuttanut suunnitelman toimeenpanoa.

Jos Kiina aloittaa rakennustyöt Scarborough’n matalikolla, Etelä-Kiinan meren kiista todennäköisesti kiihtyy. Jo parin viime vuoden kuluessa kiistaa ovat osaltaan kärjistäneet Kiinan rakennustyöt etelämpänä Spratlysaarilla.

Kiina aloitti Spratlysaarilla rakentamisen sen jälkeen, kun Filippiinit nosti oikeusjuttunsa. Jo aiemmin siellä ovat rakennelleet Kiinan kiistakumppanit, etenkin Vietnam.

Kiinan suunnitelmat rakennustöistä uudella alueella Filippiinien rannikon tuntumassa ovat huolestuttaneet myös Yhdysvaltoja. Yhdysvaltojen puolustusministeri Ashton Carter on jopa varoittanut aseellisen yhteenoton mahdollisuudesta Scarborough’n matalikon kiistan vuoksi.

”Muiden saman alueen kiistojen tapaan se voi johtaa sotilaalliseen konfliktiin”, hän sanoi Yhdysvaltojen senaatin kuulemisessa huhtikuun lopulla.

Yhdysvalloilla ei ole aluevaatimuksia Etelä-Kiinan merellä, mutta se sanoo kantavansa huolta merenkulun ja ilmailun vapaudesta alueella. Lisäksi osa Kiinan kanssa riitelevistä maista on Yhdysvaltojen liittolaisia. Läheinen liittolainen on esimerkiksi Filippiinit.

Yhdysvallat on osaltaan hämmentänyt soppaa lähettämällä viime syksystä alkaen asevoimien laivoja ja lentokoneita Kiinan rakentamien tukikohtien läheisyyteen. Näiden niin sanottujen merenkulun vapaus -operaatioiden tarkoituksena on varmistaa, että alueilla on vapaus lentää ja purjehtia.

Operaatiot ovat ärsyttäneet Kiinaa. Huhtikuun lopulla Kiina yllättäen kieltäytyi päästämästä yhdysvaltalaista lentotukialusta kiinnittymään satamaan Hongkongissa. Tukialus oli partioinut Etelä-Kiinan merellä. Aiemmin Yhdysvaltojen merivoimien aluksia on usein pysähtynyt Hongkongissa.

Kiina vastustaa muiden kuin naapurimaiden puuttumista sen kiistoihin. Kiina haluaisi neuvotella alueriidoista kunkin kiistakumppaninsa kanssa erikseen, eikä Kiinan mielestä kiistoja tulisi ”kansainvälistää”.

Kansainvälistämisellä Kiina tarkoittaa etenkin sitä, että Yhdysvallat on kiistassa aktiivinen. Kiina näyttää saaneen puolelleen myös Venäjän. Ulkoministeri Sergei Lavrov on kevään kuluessa ainakin kahteen otteeseen puhunut Etelä-Kiinan merestä Kiinan kantoja mukaillen.

”Haluamme, että kiistat ratkaistaan rauhanomaisella, poliittisella ja diplomaattisella tavalla suoraan niiden maiden välillä, joita kiista koskee ilman kolmansien maiden sekaantumista tai yrityksiä kansainvälistää näitä kiistoja”, Lavrov sanoi huhtikuussa käydessään Mongoliassa.

Kiina pitää myös Filippiinien aloittamaa oikeusjuttua kiistan kansainvälistämisenä.

Oikeus pohtii luotojen olemusta

Etelä-Kiinan merellä oletetaan olevan runsaat öljy- ja kaasuesiintymät. Alue on myös erittäin tärkeä reitti rahtilaivoille.

Alueesta riitelevät Kiina, Filippiinit, Vietnam, Malesia, Brunei ja Taiwan. Filippiinit vei vuonna 2013 omat vaatimuksensa Kiinaa kohtaan YK:n pysyvään välitystuomioistuimeen Haagiin.

Siellä viisi tuomaria pohtii kiistaa YK:n merioikeusyleissopimuksen Unclosin näkökulmasta. Oikeus ei voi päättää, mikä alue kuuluu millekin maalle, mutta se voi antaa tärkeitä rajauksia siihen, mistä oikeastaan kiistellään.

Kiina on kieltäytynyt osallistumasta oikeuskäsittelyyn ja ilmoittanut, ettei se aio noudattaa tuomiota. Tuomion kuitenkin oletetaan sitovan sekä Filippiinejä että Kiinaa, sillä kumpikin on ratifioinut Unclos-sopimuksen.

Yhdysvaltalaisen Center for a New American Security -tutkimuslaitoksen tuoreen analyysin mukaan tuomio saattaa ottaa kantaa ainakin kolmeen kysymykseen.

1. Mikä yhdeksän viivan raja?

Kiinan mielestä sille kuuluvat kaikki alueet Kiinan piirtämän niin sanotun yhdeksän viivan rajan sisällä. Kiina on antanut ymmärtää, että raja perustuu Kiinan historialliseen toimintaan alueella.

Filippiinien mielestä raja on vastoin Unclos-sopimusta. Haagin tuomarit päättävät, onko se.

2. Saaria vai merenpohjaa?

Oikeus saattaa kertoa myös, ovatko tietyt Filippiinien vaatimat muodostelmat meressä saaria, luotoja vai vedenalaisia riuttoja. Määritelmällä on paljon merkitystä.

Jos jollekin maalle kuuluu luoto, maalla on oikeus aluemereen luodon ympärillä. Jos kyseessä sen sijaan on saari, maalla on saaren ympärillä oikeus myös talousvyöhykkeeseen. Aluemeri ulottuu 12 meripeninkulman päähän rannasta, talousvyöhyke 200 meripeninkulman päähän.

Vedenalainen riutta puolestaan katsotaan merenpohjaksi, joka ei oikeuta mihinkään. Spratlysaarilla moni muodostelma on saaren, luodon ja riutan välinen rajatapaus.

Määritelmät vaikuttavat siihen, kuinka suurista merialueista riidellään. Jos oikeus esimerkiksi määrittelisi Spratlysaarten suurimman muodostelman Itu Aban luodoksi eikä saareksi, se tai mikään muukaan Spratlysaarten muodostelma ei voisi loogisesti oikeuttaa enempään kuin 12 meripeninkulman aluemereen. Itu Abaa pitää hallussaan Taiwan, joka sanoo sitä Taipingiksi.

3. Toimiiko Kiina laillisesti?

Filippiinit on väittänyt, että Kiina estää sitä esimerkiksi kalastamasta osalla Filippiinien talousvyöhykettä.

Oikeus saattaa määritellä, ovatko Kiinan toimet Filippiinien talousvyöhykkeellä laillisia. Oikeus saattaa ottaa kantaa myös siihen, kuinka pahoja ympäristöhaittoja Kiina on aiheuttanut rakentaessaan riutoista tekosaaria.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Etelä-Kiinan meri
 • Saarikiistat
 • Kiina
 • Filippiinit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  5. 5

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  6. 6

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  7. 7

   Espanjan poliisi saapui estämään Katalonian itsenäisyysäänestystä Suomessa rakennetulla Kelju K. Kojootti -laivalla

  8. 8

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  9. 9

   Suomessa arvostetaan liikaa järkeä ja liian vähän tunnetta – Voisimme oppia ymmärtämään aivojamme paremmin, sanoo neuropsykologi

  10. 10

   Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  9. 9

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää