Valikko
Ulkomaat

Miltä tuntuu, kun vanhemmat paljastuvat Venäjän vakoojiksi? Kanadalaisveljekset kertoivat brittilehdelle

Miltä tuntuu, kun FBI pidättää vanhemmat ja äiti kehottaa vankilasta käsin matkustamaan Moskovaan? Alex ja Tim kertovat Guardianille, etteivät ole katkeria, mutta haluaisivat että Kanada antaisi heille viemänsä kansalaisuuden takaisin.

Kuvittele olevasi 16-vuotias ja palaavasi juuri vaihto-oppilaslukukaudelta Singaporesta isoveljesi 20-vuotissyntymäpäiväksi. Olet kanadalainen ja asut Yhdysvalloissa. Vanhempasi tarjoavat vähän samppanjaa.

Seuraavaksi FBI rynnii kotiisi ja vie vanhempasi käsiraudoissa pois. Pääsette veljenne kanssa hotelliin ja tapaat äitisi seuraavan kerran vankilassa, jossa hän neuvoo sinua ja veljeäsi lähtemään Venäjälle. Vanhempasi ovat olleet koko elämäsi ajan vakoojia, jotka ovat eläneet Kanadassa ja Yhdysvalloissa peitehenkilöllisyyden turvin.

Sinä ja veljesikin olette oikeasti venäläisiä.

Näin tapahtui Tim ja Alex Foleylle Bostonissa kesällä 2010, kun FBI paljasti kymmenen Venäjän ulkomaantiedustelun peitehenkilöllisyyden turvin toiminutta vakojaa eli ”illegaalia”. Media keskittyi Bond-tytön oloiseen Anna Champaniin, mutta paljastettujen joukossa olivat myös Timin ja Alexin vanhemmat Donald Heathfield ja Tracey Foley, oikeilta nimiltään Andrei Bezrukov ja Elena Vavilova.

Alex ja Tim, nyt 21 ja 26, ovat kertoneet poikkeuksellisen tarinansa brittilehti Guardianille. Nuorempi opiskelee eurooppalaisessa kaupungissa ja on tapaamassa vanhempiaan Moskovassa, jossa Guardianin kirjeenvaihtaja häntä haastattelee. Vanhempi pojista työskentelee Aasiassa rahoitusalalla.

Alex ja Tim syntyivät Kanadassa ja muuttivat nuorina Yhdysvaltoihin. Tracey Foley eli Elena Vavilova oli kotiäiti ennen kuin ryhtyi työskentelemään kiinteistönvälittäjänä kun pojat olivat isompia. Donald Heathfield sai työpaikan konsulttiyrityksestä kun oli suorittanut jatko-opinnot Harvardin yliopistossa. Isä matkusti työnsä vuoksi paljon.

Guardianin kirjeenvaihtajalle Tim ja Alex kuvailevat lapsuuttaan aivan normaaliksi. He jopa tapasivat isovanhempiaan suunnilleen siihen saakka kun Tim, pojista vanhempi, oli noin yksitoista.

”En muista missä heitä tavattiin. Jossain Euroopan kaupungissa se oli”, Tim muistelee Guardianille. ”Nyt kun ajattelen asiaa jälkikäteen, ymmärrän miten tämä toimi. Jos olisin tavannut heitä vielä vanhempana, olisin tajunnut etteivät he puhu englantia ja että he eivät vaikuta kovin kanadalaisilta.”

Yläasteiässä pojat tekivät Yhdysvalloissa numeroa kanadalaisuudestaan. Kuka yläasteikäinen nyt ei haluaisi kapinoida ympäristöään vastaan. Venäjä ei tullut Timin mukaan millään muotoa sen lähemmäksi kuin että heidän koulussaan oli kohtelias poika Kazakstanista.

Kesälomalla 2010 perheen oli tarkoitus lähteä matkoille Pariisiin, Turkkiin ja Moskovaan. Idea matkasta Moskovaan oli oikeastaan nuoremman veljen Alexin idea.

”Meillä oli kotona maailman kartta, johon olimme merkinneet kaikki paikat joissa olimme käyneet. Merkintöjä oli melkein kaikkialla muualla paitsi Venäjällä. Minä olin utelias ja kärtin päästä sinnekin.”

Jälkiviisaasti ajatellen Venäjän-matkojen puuttumiselle oli selitys. Timin ja Alexin vanhemmat oli värvätty parikymppisenä pariskuntana Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB:n palvelukseen, ja Neuvostoliiton romahdettua he jatkoivat Venäjän ulkomaantiedustelun SRV:n palveluksessa.

Todelliset Tracey Foley ja Donald Heathfield olivat joskus olleet kanadalaisia ihmisiä. He olivat kuolleet kauan sitten, ja heidän henkilöllisyytensä kierrätettiin uudelleen käyttöön.

Andrei Bezrukov ja Elena Vavilova asioivat työnantajansa kanssa digitaalisen steganografian keinoin: he julkaisivat verkossa kuvia, joiden pikseleihin piilottivat SVR:n luomalla algoritmilla avattavat viestit. Poikien vanhempia koskevasta FBI:n asiakirjasta selviää vuonna 2007 murrettu, heidän isälleen Venäjän ulkomaantiedustelusta lähetetty viesti:

”Sain viestisi ja merkin. Asiakirjoissamme ei tietoa E.F:sta, ei myöskään BT, DK, RR. Samaa mieltä ehdotuksestasi käyttää ”Maanviljelijää” rakentamaan opiskelijoiden verkostoa [Wshington] DC:ssa. Suhteesi ”Papukaijaan” vaikuttaa lupaavalta pätevänä lähteenä USA:n valtapiireihin. Jotta hänen kanssaan voidaan ryhtyä työskentelemään ammattimaisesti, tarvitsemme kaikki saatavilla olevat tiedot hänen taustastaan, nykyasemastaan, tavoistaan, kontakteistaan,mahdollisuuksistaan jne.”

FBI oli tarkkaillut perhettä jo siitä lähtien, kun he muuttivat Yhdysvaltoihin joidenkin Pariisissa vietettyjen vuosien jälkeen. Syynä saattoi olla Yhdysvalloille työskennellyt ”myyrä” eli vastavakooja.

Jo vuonna 2001, lähes vuosikymmen ennen pariskunnan pidättämistä, FBI oli löytänyt ja tutkinut Tracey Foleylle eli Elena Vavilovalle kuuluneen tallelokeron. Sieltä löytyi valokuvia naisen nuoruusvuosilta. Yhden valokuvan taakse oli painettu kyrillisin kirjaimin sen painaneen Neuvostoliittolaisen yrityksen nimi.

Myös pariskunnan kotona oli ollut FBI:n salakuuntelulaitteet jo useita vuosia salakuuntelussa. Lisää kaikkien kymmenen SVR:n vakoojan suuresta pidätysoperaatiosta voi lukea FBI:n tapaukselle omistamilta sivuilta.

Kun Andrei Bezrukov ja Elena Vavilova pidätettiin heinäkuussa 2010, FBI majoitti heidän poikansa kotietsinnän ajaksi hotelliin. Kun he palasivat takaisin, kaikki elektroniikka oli viety, jopa PlayStation. He istuivat kotona verhot suljettuina kuin media parveili talon ulkopuolella – nuo aina itsensä kanadalaisiksi tunteneet kaksi nuorukaista. Rahaa heillä ei ollut.

Kun FBI vei Timin ja Alexin oikeuden kuulemiseen, he pääsivät tapamaan vanhempiaan. Äiti kannusti Alexia matkustamaan Moskovaan; lentoliput ja viisumit olivat jo valmiina.

Moskovassa Timia ja Alexia odottivat isän ja äidin työkaverit. Heille annettiin asunto ja heille esiteltiin kaupunkia – englanniksi.

Heidät vietiin jopa balettiin. Setä ja serkut, joiden olemassaolosta pojat eivät olleet tienneet mitään, tulivat tapaamaan heitä. Isän ja äidin kollegat esittelivät valokuvia, jossa vanhemmat poseerasivat univormuissaan parikymppisinä mitalit kiiltäen.

”Okei, tämä on siis totta”, Alex kertoi Guardianille. ”Siihen hetkeen asti olin kieltäytynyt uskomasta että mikään kerrottu on totta.”

Muutamia päiviä myöhemmin Moskovaan matkustivat myös Andrei Bezrukov ja Elena Vavilova tunnustettuaan Yhdysvalloissa työskentelevänsä Venäjän ulkomaantiedustelulle. Heidät ja kahdeksan muuta vaihdettiin neljään Yhdysvaltojen laskuun vakoilleeseen ja jo aiemmin kiinni jääneeseen toimijaan. Asiasta kertoi tuolloin esimerkiksi Ilta-Sanomat.

Tim ja Alex eivät päässeet palaamaan Yhdysvaltoihin kouluun. Joulukuussa 2010 he saivat Venäjän passit. Niissä luki Timofei ja Alexander Vavilov.

”Nimet olivat ihan oudot, vieraat meille emmekä edes osanneet lausua niitä”, Tim sanoo Guardianille. ”Todellinen identiteettikriisi.”

Kanada on peruuttanut poikien syntyessään saamat kansalaisuudet, ja molemmat nuoret miehet painottavat tuntevansa itsensä edelleen kanadalaisiksi. Alex jopa yritti palata opiskelemaan Kanadaan ja hyväksyttiin Torontoon yliopisto-opiskelijaksi. Neljä päivää ennen lähtöä Kanadan lähetystö kutsui hänet kuultavaksi ja peruutti hänen viisuminsa. Myös Britannia ja Ranska ovat matkan varrella tyrmänneet Alexin viisumit.

Nyt nuorukaiset taistelevat saadakseen Kanadan kansalaisuutensa takaisin. Kanadan laki takaa kansalaisuuden kaikille Kanadassa syntyneille paitsi niille jotka ovat syntyneet maassa ulkomaisten hallitusten työtekijöiden lapsina. Tapaus näyttää toivottomalta, ja siksi Tim ja Alex kertoivat oman näkemyksensä Guardianille: ettei heitä tuomittaisi vanhempiensa tähden.

”Olen elänyt 20 vuotta uskoen olevani kanadalainen ja uskon vieläkin niin, eikä mikään voi muuttaa sitä”, Tim kirjoitti vetoomuksessaan torontolaiselle tuomioistuimelle Guardianin mukaan.

Katkeria he eivät silti ole. Timin mielestä omille vanhemmille vihoittelusta ei olisi mitään hyötyä, vaikka Alex kertoo välillä pohtivansa, miksi vanhemmat oikeastaan päättivät hankkia lapsia.

”Heidän valintojensa johdosta en tunne mitään yhteyttä maahan, joiden vuoksi he ovat olleet valmiita uhraamaan elämänsä.”

Tästä huolimatta Alex ei halua tuomita Andrei Bezrukovia ja Elena Vavilovaa. Vaikka heillä olisi ollut millaisia salaisuuksia, he kasvattivat poikansa rakkaudella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vakoilu
 • Venäjä
 • Kanada

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  3. 3

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta kadehtii välillä narkomaaneja – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa ”dope boyt” toimittavat ilmaisia huumepusseja kotioville

  4. 4

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  5. 5

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  6. 6

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  7. 7

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  9. 9

   Touko Aalto pyrkii nostamaan kahdessa vuodessa vihreät Suomen suurimmaksi puolueeksi – ”Politiikassa on tavoiteltava pääministeriyttä”

  10. 10

   Oppivelvollisuuden mekaaninen pidennys olisi vanhanaikainen tapa torpata syrjäytymistä – yliopistojen lukukausimaksujen aika ei ole nyt, koska ne juuri saatiin ulkomaalaisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  7. 7

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  10. 10

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Viisi loukkaantui ulosajossa Tammelassa – pelastuslaitos joutui irrottamaan yhden matkustajan autosta
  3. Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole
  4. Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä
  5. ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat
  6. Touko Aalto pyrkii nostamaan kahdessa vuodessa vihreät Suomen suurimmaksi puolueeksi – ”Politiikassa on tavoiteltava pääministeriyttä”
  7. Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”
  8. Oppivelvollisuuden mekaaninen pidennys olisi vanhanaikainen tapa torpata syrjäytymistä – yliopistojen lukukausimaksujen aika ei ole nyt, koska ne juuri saatiin ulkomaalaisille
  9. Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta kadehtii välillä narkomaaneja – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa ”dope boyt” toimittavat ilmaisia huumepusseja kotioville
  10. 2 tuntia sitten
  11. Mikä vikunja on? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  12. Lauantai tuo mukanaan sekä sadetta että poutaa
  13. Näytä lisää