Ulkomaat

Pohjois-Korean Kim sanoi samassa puheessa rajoittavansa ydinaseiden leviämistä ja kehittävänsä ydinaseita

Pohjois-Korean johtaja puhui noin kolme tuntia puoluekokouksessa, joka pidettiin ensimmäistä kertaa 36 vuoteen. Viestit olivat osin ristiriitaisia.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un antoi ristiriitaisia viestejä, kun hän puhui viikonvaihteessa Pohjois-Korean hallitsevan puolueen puoluekokouksessa, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa 36 vuoteen.

Kim antoi sunnuntaina ymmärtää, ettei Pohjois-Korea aio käytä ydinaseitaan ensimmäisenä. Kimin puheista kertoi Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA.

”Vastuullisena ydinasevaltiona Pohjois-Korea ei käytä ydinaseita ensin, elleivät vihamieliset voimat riko sen itsemääräämisoikeutta ydinaseilla”, Kim ilmoitti.

Hän lupasi, että Pohjois-Korea aikoo myös ponnistella ydinaseiden leviämisen estämiseksi.

Toisaalta Kim ilmoitti, että Pohjois-Korea jatkaa niin sanottua byongjin-politiikkaa. Se tarkoittaa, että Pohjois-Korea kehittää samanaikaisesti talouttaan ja ydinaseitaan. Kimin mukaan itsepuolustukseen tarkoitettuja ydinaseita kehitetään sekä määrällisesti että laadullisesti.

Kim sanoi lisäksi haluavansa normalisoida Pohjois-Korean suhteita ulkomaihin, jotka ovat aiemmin olleet vihamielisiä Pohjois-Koreaa kohtaan. Kim ehdotti neuvottelujen aloittamista Etelä-Korean kanssa.

Etelä-Korea, Japani ja Kiina suhtautuvat epäillen Pohjois-Korean uusiin lupauksiin rauhantahdosta ja neuvotteluhalukkuudesta.

Varsinkin Etelä-Koreassa on totuttu siihen, että Pohjois-Korea käyttäytyy ailahtelevasti. Pohjois-Korea on aiemminkin vakuutellut rauhantahtoa, mutta se on myös uhannut Etelä-Koreaa ja Yhdysvaltoja ennalta ehkäisevillä ydinaseiskuilla.

Etelä-Koreassa ei suoralta kädeltä otettu Kimin puheita todesta. Etelä-Korea aikoo nopeasti jatkaa ohjuspuolustuksensa kehittämistä, kertoi sikäläinen uutistoimisto Yonhap maanantaina hallituslähteisiin viitaten.

”On vaikea uskoa, että hänen edotuksensa neuvottelujen aloittamisesta olisi vilpitön, kun otetaan huomioon, että Pohjois-Korea on ilmoittanut aikovansa kehittää ydinaseita”, sanoi puolestaan nimeämätön eteläkorealainen sotilaslähde Yonhapille maanantaina.

Japanissa Kimin puheita Pohjois-Koreasta vastuullisena ydinasevaltiona pidettiin lähinnä ydinaseohjelman jatkamisen puolusteluna.

”Pohjois-Korean on osoitettava teoilla, että se pyrkii poistamaan kansainvälisen yhteisön huolen”, sanoi Japanin pääministerin Shinzo Aben erityisavustaja Masahiko Shibayama uutistoimisto Kyodon mukaan.

Myös Kiinan valtiollinen lehdistö suhtautui varauksella Kimin lupauksiin.

”Ulkomaailma uskoo, että Pohjois-Korea pelaa uudella kortilla testatakseen sen tehoa, ja sen lopullinen päämäärä on hankkia oikeutus ydinaseiden kehittämiselle”, totesi Kiinaa hallitsevan kommunistipuolueen pää-äänenkannattajan Kansan Päivälehden alainen sanomalehti Global Times maanantain pääkirjoituksessaan.

Noin kolme tuntia kestäneessä puheessaan Kim myös kertoi, että Pohjois-Korea ottaa käyttöön viisivuotissuunnitelman vuosille 2016–2020.

Jäi epäselväksi, millä keinoin Pohjois-Korea aikoo talouttaan kehittää. Merkittävää oli kuitenkin se, että puhumalla talouden kehittämisestä Kim otti asiasta vastuuta, totesi uutistoimisto Reutersin haastattelema Pohjois-Korea-tutkija Michael Madden.

”Toisin kuin isänsä, hän ottaa julkisesti vastuuta taloudesta ja kehityksestä politiikan alullepanijana. Hänen isänsä ei koskaan ottanut tällaista vastuuta”, Madden sanoi Reutersille.

Pohjois-Koreasta ei ole saatavissa luotettavia lukuja talouskasvusta, mutta tiettävästi talous on viime aikoina hieman kasvanut. Tämä johtuu paljolti epävirallisesta yksityisyrittäjyydestä, joka on lisääntynyt Kim Jong-unin valtakaudella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  5. 5

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  6. 6

   Kumppanin painonvaihtelut voivat kriisiyttää seksielämän, ja siksi aiheesta pitäisi uskaltaa puhua, sanoo pariterapeutti Minna Oulasmaa

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  9. 9

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää