Valikko
Ulkomaat

Öljyn hintaromahdus vei Bin Ladenit vaikeuksiin – Lähi-idän suurin rakennusyhtiö irtisanoi kymmeniätuhansia

Bin Ladeneiden vuosikymmenten luottosuhde Saudi-Arabian kuningashuoneeseen rakoilee. Myös suvun hyljeksimän terroristijohtajan poika astui taas esiin.

Saudiarabialainen Bin Ladenin mahtisuku ja sen valtava rakennusyhtiö ovat ajautuneet pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin. Noin 200 000 ihmistä työllistänyt Saudi Binladin Group – Lähi-idän suurin rakennusfirma – on irtisanonut kymmeniätuhansia työntekijöitä ja jättänyt palkkoja maksamatta.

Saudi Binladin Group on vuosikymmeniä hyötynyt läheisestä suhteestaan Saudi-Arabian kuningashuoneeseen, joka on myöntänyt sille suuria rakennushankkeita. Yhtiö on muun muassa tehnyt useita rakennushankkeita muslimien pyhissä kaupungeissa Mekassa ja Medinassa.

Parhaillaan Saudi Binladin Group rakentaa Jeddan kaupunkiin kilometrin korkuista Kingdom Toweria, josta on määrä tulla maailman korkein pilvenpiirtäjä. Hissit rakennukseen toimittaa suomalaisyhtiö Kone.

Saudi Binladin Groupin perusti vuonna 1931 Mohammad bin Laden, terroristijohtaja Osama bin Ladenin isä.

Saudi Binladin Groupin ongelmien taustalla on rajusti laskenut öljyn hinta ja kiistat kuningashuoneen kanssa. Öljyntuottaja Saudi-Arabian talous on kärsinyt, minkä vuoksi valtio on jäädyttänyt joitain rakennushankkeita ja jättänyt laskujaan maksamatta urakoitsijoille.

Saudi BinLadin Group on tänä keväänä irtisanonut jopa neljänneksen työvoimastaan, eli ainakin 50 000 ihmistä. Yhtiö ei ole myöskään pystynyt maksamaan kaikkia palkkoja ajallaan.

Tämän viikon maanantaina yhtiö ilmoitti maksaneensa rästipalkkoja 10 000 työntekijälle. Tiedottaja Yaseen Alattas kertoi uutistoimisto AFP:lle, että lisää rästejä maksetaan, kunhan yhtiö saa rahansa ”asiakkailtaan”, eli pääasiassa Saudi-Arabian valtiolta.

Työntekijät ovat jo useiden kuukausien ajan osoittaneet mieltään tilanteen vuoksi esimerkiksi Jeddassa ja Mekassa. Eräässä protestissa yhtiön busseja sytytettiin tuleen.

Rakennusjätin perustaja Mohammad bin Laden muutti Saudi-Arabiaan siirtolaisena Jemenistä. Hän onnistui pian luomaan läheiset välit Saudi-Arabiaa hallitsevaan kuningashuoneeseen, mikä nosti Bin Ladenit mahtiasemaan Lähi-idässä. Saudi Binladin Group muun muassa kunnosti Jerusalemin Kalliomoskeijan alueen ollessa vielä Jordanian hallussa.

Osama bin Laden työskenteli rakennusyrityksessä ennen kuin ryhtyi jihadistiksi ja lähti taistelemaan Afganistaniin 1980-luvun alussa.

Rikkaan perheen poikana Osama bin Ladenilla oli suuri omaisuus, jota hän hyödynsi perustaessaan vuonna 1988 ääri-islamistien terroristiverkosto al-Qaidan (Tukikohta). Bin Ladenin suku irtisanoutui Osama bin Ladenin toimista. Hänet häädettiin Saudi-Arabiasta.

Osa bin Laden johti al-Qaida-verkostoa maanpaosta Sudanista, Afganistanista ja lopulta Pakistanista.

Suvun rakennusbisneksille Osama bin Laden oli haitaksi, sillä terroristijohtaja halusi syöstä vallasta saudien kuningashuoneen, eli Saudi Binladin Groupin liiketoimien elämänlangan. Osama bin Laden paheksui erityisesti Saudi-Arabian liittolaisuutta Yhdysvaltain kanssa.

Saudi-Arabia on maailman suurin öljyntuottaja, Yhdysvallat suurin kuluttaja. Öljyside on niin vankka, että se on vuosikymmeniä kestänyt maiden erimielisyydet Lähi-idän politiikassa.

Osama Bin Ladenin al-Qaidan kouluttamat terroristit hyökkäsivät Yhdysvaltoihin syyskuun 11. päivä vuonna 2001 tappaen lähes 3 000 ihmistä. Iskut tehneistä 19 miehestä 15 oli kotoisin Saudi-Arabiasta.

Yhdysvaltain erikoisjoukot tappoivat Pakistanissa piilotelleen bin Ladenin viisi vuotta sitten.

Saudi Binladin Group on viime ajat kärsinyt myös heikentyneestä suhteestaan saudien kuningashuoneeseen. Kiista aiheutui onnettomuudesta yhtiön rakennustyömaalla Mekan suurella moskeijalla viime syksynä. Nostokurjen kaatuminen johti yli sadan ihmisen kuolemaan.

Turma oli nolaus Saudi-Arabian kuningas Salmanille, sillä hän on Mekan ja Medinan pyhien moskeijoiden suojelija. Pyhiinvaellus Mekkaan on yksi islamin peruspilareista. Turman jälkeen hallitus kielsi uudet sopimukset Saudi Binladin Groupin kanssa ja asetti yhtiön johtohenkilöitä matkustuskieltoon.

Bin Ladeneiden yrityksen kannalta kohtalokas onnettomuus sattui 11. syyskuuta.

Yhtiön tiedottajan mukaan kiellot on nyt purettu ja Binladin Group voi taas tehdä tarjouksia valtion rakennushankkeista.

Kielto kuitenkin on vaikeuttanut liiketoimia. Binladin Groupilta on jäänyt velkoja lyhentämättä ja maksuja maksamatta, kertoi The Wall Street Journal aiemmin toukokuussa.

Rakennusyhtiön suurin osakkeenomistaja on Bakr bin Laden, yksi Osama bin Ladenin veljistä. Muutkin tärkeimmät johtajat ovat suvun jäseniä. Laajaa sukua asuu eri puolilla maailmaa. Perhe on toistuvasti kiistänyt yhteydet terrorismiin. Osama bin Ladenin teot ovat kuitenkin jättäneet sukuun leiman, ja viranomaiset eri maissa ovat evänneet viisumeita tai muita lupia joiltain suvun jäseniltä.

Osama bin Ladenilla oli useita vaimoja ja ainakin 20 lasta. Jotkut lapsista ovat julkisesti tuominneet isänsä toimet.

Isänsä jälkiä on vahvimmin seurannut Hamza bin Laden. Hän tuli esiin viime syksynä internetissä julkaistulla ääniviestillä, jossa hän puhui ensi kertaa al-Qaidan nimissä.

Tällä viikolla Hamza bin Laden julkaisi uuden ääniviestin, jossa hän vaati Syyriassa toimivia jihadistiryhmiä yhdistämään voimansa. Al-Qaida on tehnyt välirikon Irakissa ja Syyriassa toimivan jihadistisen Isis-järjestön kanssa.

Viestissään Hamza bin Laden sanoi taistelun Syyriassa olevan tie Palestiinan ja Jerusalemin ”vapauttamiseen.”

Hamza bin Ladenin arvioidaan olevan nyt 24- tai 25-vuotias. Tiedusteluviranomaiset uskovat Osama bin Ladenin toivoneen, että Hamzasta tulisi hänen seuraajansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saudi-Arabia
 • Mekka
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  5. 5

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  8. 8

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  9. 9

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  10. 10

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  5. 5

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  6. 6

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  7. 7

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  10. 10

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä
  3. Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi
  4. ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat
  5. Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen
  6. Tunti sitten
  7. Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”
  8. Viisi loukkaantui ulosajossa Tammelassa – pelastuslaitos joutui irrottamaan yhden matkustajan autosta
  9. 2 tuntia sitten
  10. Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole
  11. Touko Aalto pyrkii nostamaan kahdessa vuodessa vihreät Suomen suurimmaksi puolueeksi – ”Politiikassa on tavoiteltava pääministeriyttä”
  12. Oppivelvollisuuden mekaaninen pidennys olisi vanhanaikainen tapa torpata syrjäytymistä – yliopistojen lukukausimaksujen aika ei ole nyt, koska ne juuri saatiin ulkomaalaisille
  13. Mikä vikunja on? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  14. Näytä lisää