Ulkomaat

Brasilian presidentti Dilma Rousseff hyllytettiin taloussotkujen vuoksi

Etelä-Amerikan suurimman maan senaatti äänesti presidenttiä vastaan lähes 20 tuntia kestäneessä istunnossa.

Rio de Janeiro

Pitkän päivän ja yön jälkeen Brasilian presidentti Dilma Rousseff potkaistiin syrjään.

Latinalaisen Amerikan suurimman maan senaatti äänesti maratonistunnon päätteeksi lukemin 55–22 presidentin virkasyytteen puolesta.

Se katkaisi vasemmistolaisen Työväenpuolueen 13 vuotta valtakauden Brasiliassa.

Rousseff joutuu nyt astumaan sivuun enimmillään puoli vuotta kestävän käsittelyn ajaksi. Kyseessä ei sitten ollut vielä lopullinen päätös, mutta Rousseffin selviytymismahdollisuudet ovat heikot. Jos senaatin määräenemmistö lopulta toteaa hänet syylliseksi, Brasilian ensimmäinen naispresidentti joutuu lopullisesti lähtemään.

Rousseff oli kerännyt omat tavaransa presidentin toimistosta jo etukäteen. Vallan ottaa nyt varapresidentti Michel Temer ja hänen uudet ministerinsä. Hallituksen mukana menee uudelleen jakoon yli 10 000 työpaikkaa eri ministeriöissä ja valtion instituutioissa.

Brasilian kaduilla osoitettiin paikoin jälleen mieltä puolesta ja vastaan. Rio de Janeirossa Marco Aurélio oli pukeutunut paaviksi osoittaakseen tukea presidentille.

“Me tarvitsemme paavin sanomaa tasa-arvosta ja demokratiasta. Tämä on ollut uskomaton suvaitsemattomuuden juhla“, hän sanoi tihkusateen kastelemalla Cinelândian aukiolla.

Hallituksen tukijat ja vastustajat nujakoivat aukiolla. Protestit olivat kuitenkin aiempaa vaisumpia. Ilmassa on ollut väsymystä poliittiseen sirkukseen.

Viime kuukaudet ovat olleet Brasilian politiikassa hulluja ja käänteet loputtomia.

Tilanne oli kovin toinen, kun entinen vasemmistosissi Rousseff valittiin presidentiksi vuonna 2010. Silloin talous porskutti, rautamalmin ja soijan hinnat olivat korkealla. Brasiliasta puhuttiin nousevana maailmanmahtina.

Huuma vaihtui kuitenkin ennen pitkää taantumaan. Massiiviset korruptioskandaalit ja talouskriisi ovat nyt syöneet Työväenpuolueen suosion.

Rousseffin viraltapanolla ei silti ole virallisesti tekemistä korruption kanssa, vaan presidenttiä syytetään budjettilakien rikkomisesta.

Onko hän syyllinen? Riippuu keneltä kysyy. Hänen sanotaan lainanneen laittomasti rahaa valtio-omisteisilta pankeilta sosiaaliohjelmien rahoittamiseksi. Onko hän mennyttä? Luultavasti.

Yllätykset ovat Brasiliassa aina mahdollisia. Mutta vaikka Rousseff lopulta onnistuisikin voittamaan taistelunsa, hallitseminen olisi epäsuositulle ja liittolaisten hylkäämällä presidentille vaikeaa.

Ongelma on, että presidentin vaihtoehdotkaan eivät ole suosittuja. Uuden presidentin Michel Temerin puolue PMDB on monissa lehmänkaupoissa keitetty perinteinen valtapuolue. Temer on Rousseffin entinen liittolainen ja nykyinen vastustaja. Tutkimusyritys Datafolhan mukaan 60 prosenttia brasilialaisista tahtoo eroon myös hänestä.

Temer on antanut ymmärtää tekevänsä leikkauksia lakisääteisiin terveydenhuoltoon ja koulutukseen varattuihin menoihin, uudistavansa sosiaalietuuksia ja työlainsäädäntöä sekä yksityistävänsä valtion toimintoja. Monet uusista ministereistä tulevat vaikutusvaltaisesta suurmaanomistajien ja maatalousbisneksen eturyhmästä.

Senaattoreista puolestaan 60 prosenttia on itse tutkittavana korruptiosta tai muista vakavista rikoksista. Aiemmassa alahuoneen äänestyksessä poliitikot yksi toisensa jälkeen julistivat äänestävänsä presidenttiä vastaan esimerkiksi perheensä, lastensa, äitinsä, Jumalan, ystäviensä, Jerusalemin rauhan tai oman osavaltionsa valtatien vuoksi.

“Viraltapano muuttaa meidät maailman suurimmaksi banaanitasavallaksi”, sanoi yksi presidenttiä puolustanut hallituksen lakimies torstain vastaisen yön äänestyksessä.

Monelle presidentin lähtö tarjoaa yhtä kaikki helpotuksen. Brasilia on ollut poliittisessa umpikujassa pitkään. Uusi hallitus saattaa saada ensi alkuun kuherruskuukauden.

Ratkottavaa olisi. Talous on pahassa pudotuksessa, zikavirus ja dengue leviävät, olympialaisiin on alle kolme kuukautta aikaa.

Pitkään jatkunut kriisi on ollut kuluttava paitsi poliittisille pelureille, myös monille niistä brasilialaisista, jotka eivät ole lähteneet kaduille puolesta tai vastaan.

“Tämä kaikki on ollut todella sekavaa”, sanoi opettaja Denise Conde, joka odotti illalla kotiin pääsyä bussipysäkillä Riossa.

Olympialaisiin liittyvät rakennustyöt olivat jälleen ruuhkauttaneet kaupungin liikenteen.

“Toivomme vain, että tämä sotku loppuisi ja Brasiliassa tapahtuisi edes jotain hyvää”, hän sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brasilia
 • Brasilian politiikka
 • Korruptio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  5. 5

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  6. 6

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  7. 7

   Espanjan poliisi saapui estämään Katalonian itsenäisyysäänestystä Suomessa rakennetulla Kelju K. Kojootti -laivalla

  8. 8

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  9. 9

   Suomessa arvostetaan liikaa järkeä ja liian vähän tunnetta – Voisimme oppia ymmärtämään aivojamme paremmin, sanoo neuropsykologi

  10. 10

   Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  9. 9

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää