Ulkomaat

Iran rakentaa ”silkkirautatietä”, joka yhdistää Suomenlahden Persianlahteen

Keski-Aasian kautta Iranista Kiinaan kulkeva rautatie lyhentää rahtiliikennettä Kiinasta Eurooppaan jopa kuukaudella.

Talouspakotteista vapautuneen Iranin paluu maailmankartalle merkitsee suuria muutoksia maailmantaloudelle – ja jopa maantieteelle.

Iran rakentaa innolla ”Silkkirautatietä”, joka voi nopeuttaa tavaraliikennettä Euroopasta Aasian halki Kiinaan parhaimmillaan viikoilla.

Iranin ankaria pakotteita alettiin purkaa tammikuussa, kun Yhdysvallat ja Iran pääsivät sopuun Iranin ydinohjelman rajoittamisesta.

Varsinkin Silkkirautatien haara, joka kulkee Turkmenistanin, Uzbekistanin, Kirgisian ja Kazakstanin kautta, voi lyhentää matkaa Kiinasta Eurooppaan peräti kuukaudella. Jos rata valmistuu suunnitelmien mukaan, matka-aika putoaisi vain kahdeksaan päivään.

Suunnilleen samassa ajassa tavarajuna puksuttaa teoriassa myös Venäjän halki kulkevaa Trans-Siperian rataa pitkin.

Tänä vuonna sata vuotta täyttävä Siperian-rata on kuitenkin pahasti ruuhkainen, sen ratamaksut ovat korkeat, eivätkä Venäjän suunnitelmat raidekapasiteetin nostamiseksi ole edenneet. Huono logistiikka ja venäläinen byrokratia nostavat Siperian-radan todellisen rahtiajan lähelle sitä, minkä matka Euroopasta Aasiaan vie meriteitse.

Silkkirautatien palat ovat loksahdelleet paikoilleen 2000-luvun kuluessa, kun Keski-Aasiassa on rakennettu uusia rataosuuksia.

Esimerkiksi Turkmenistanissa valmistui 960 kilometriä rataa joulukuussa 2014. Sen valmistuttua päästiin tekemään kokonaisuuden kannalta tärkeää osuutta, Kazakstanin läpi kulkevaa rataa. Teheranin ja Shanghain välinen rata koukkaa pienen mutta olennaisen pätkän Kazakstanin eteläosan kautta.

Shanghaista lähtenyt juna saapui Teheraniin viimein tänä keväänä.

Iran aikoo kaksinkertaistaa myös sisäisen rataverkostonsa 10 000 kilometristä 20 000:een seuraavan vuosikymmenen aikana, viikkolehti The Economist kertoi huhtikuussa.

Vaikka Iran on ydinsopimuksen myötä päässyt takaisin markkinoille, alhainen öljyn hinta kurittaa sen muutenkin heikossa kunnossa olevaa taloutta. Siksi Iran yrittää vauhdittaa silkkirautatietä ulkomaisella rahalla.

Kiina on The Economistin mukaan myöntänyt Iranille kahden miljardin dollarin lainan ratainvestointeihin. Suomen Teheranin-suurlähetystön mukaan silkkirautatie on houkutellut myös suomalaisia investointeja.

Suomen kannalta olennaisimmat palikat puuttuvat vielä, mutta niitäkin ollaan panemassa paikoilleen. Viime viikolla alettiin rakentaa siltaa Azerbaidžanin ja Iranin väliselle rajajoelle Astarassa. Se on osa rataa, joka kulkisi Moskovasta Teheraniin.

Tältä matkalta kiskot puuttuvat sadan kilometrin matkalta vielä kokonaan.

Moskova–Teheran-rata yhdistäisi Suomenlahden Persianlahteen. Esimerkiksi matka Suomesta Intiaan lyhenisi Suomen Teheranin-suurlähetystön arvioiden mukaan noin 2 000 kilometrillä.

Nykyistä merireittiä rata voisi lyhentää 40 vuorokaudesta jopa 14:ään.

Jos Turkki tulisi mukaan Iranin kautta kulkevaan silkkirautatieverkostoon, junareitti voisi haastaa jopa Suezin kanavan Kiinan ja Euroopan välisessä tavaraliikenteessä.

Se ei välttämättä ole niin helppoa kuin luulisi. Iran ja Turkki ovat eri puolilla esimerkiksi Syyrian sodassa.

Persianlahden maat, jotka muutenkin ovat Iranin vihollisia, eivät puolestaan katso hyvällä Iranin tunkemista alueelliseksi solmukohdaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Iran
 • Raideliikenne
 • Kiina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Tiistaina ukkoskuuroja voi esiintyä lähes koko maassa

  8. 8

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  9. 9

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää