Ulkomaat

Venäjän vastustama Euroopan ohjuskilpi avataan tänään – HS vieraili tukikohtakylässä Romaniassa

Vuohipaimen on kokenut neuvostojoukkojen lentotukikohdan ja amerikkalaissotilaiden valkoiset hampaat. Euroopan turvallisuuspolitiikan mullistukset tiivistyvät Romanian Deveselussa.

Deveselu

Aivan kuin kylään olisi laskeutunut ufo. Tulijoita on vaikea bongata, mutta kaikilla on heistä tarinoita.

Vuohipaimen Ion Preda muistaa hyvin yhden kohtaamisen. Preda oli tavalliseen tapaansa paimentamassa vuohia tien pientareella, kun kaksi amerikkalaissotilasta lähestyi häntä. He halusivat ottaa kuvia. Toinen otti kilin syliinsä.

”Voitko kuvitella, kaksi mustaa naista! Ottamassa kuvia kilini kanssa”, Preda intoilee. Oikeastaan hän ei käyttänyt sanaa ”musta”, vaan toista nimitystä. Mutta yhtä kaikki, kohtaaminen oli hänestä ikimuistoisen ihana: Preda sai sotilaalta suukon poskelle.

”Ja niin komeat hampaat! Uskomattoman valkoiset!”

Preda paimentaa vuohiaan Deveselun kylässä syvällä Roma­nian maaseudulla. Kylä olisi tyypillistä hevosvankkuri- ja lammaspaimenvyöhykettä, ellei se olisi sattunut päätymään Yhdysvaltojen turvallisuuspolitiikan kannalta strategiseksi kohteeksi.

Deveselussa on tänään torstaina määrä virallisesti avata Yhdysvaltain ohjuskilven ensimmäinen maatukikohta Euroopassa. Kylän liepeillä sijaitsevaan tukikohtaan on jo muuttanut pari sataa hyvähampaista amerikkalaissotilasta.

Tukikohdan pihalla liehuvat jo puolustusliitto Naton, Romanian ja Yhdysvaltain liput. Torjuntaohjukset asennettiin jo joulukuussa, mutta vasta nyt Deveselu liitetään virallisesti osaksi Eurooppaa suojelevaa ohjuskilpeä. Järjestelmä on osa Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmää, ja sen on määrä turvata Nato-maita Euroopassa.

Ohjuskilven muita osia Euroopassa ovat muun muassa merialueilla partioivat Yhdysvaltain sota-alukset, tutka-asemat ja Puolaan vuonna 2018 rakennettava toinen maatukikohta.

Venäjälle koko ohjuskilpijärjestelmä on punainen vaate. Maa on vaatinut länttä perumaan kilven rakentamisen. Venäjä vastustaa erityisesti ohjuspuolustuksen rakentamista itäiseen Eurooppaan. Venäjä uskoo ohjuskilven heikentävän sen asemaa, vaikka Yhdysvallat on vakuuttanut järjestelmän suojaavan Iranista tulevaa uhkaa vastaan.

Kiista on ulottunut Suomen lähialueille asti. Huhtikuussa Venäjä uhitteli yhdysvaltalaisalusta USS Donald Cookia vastaan Itämerellä, kun venäläinen Suhoi 24 -rynnäkkökone lensi vain kymmenen metriä amerikkalais­aluksen yläpuolella. Todennäköisesti provokaation syynä oli se, että USS Donald Cook on osa samaa ohjuskilpeä kuin Deveselun tukikohtakin.

Romania ja Puola ovat joutuneet suoran uhkailun kohteeksi.

”Ydinaseettomat maat, joihin tuodaan ohjuspuolustusjärjestelmän osia, ovat ensisijaisia kohteita vastatoimille”, Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov sanoi vuosi sitten.

Deveselun tukikohta avataan harvinaisen herkässä maailmanpoliittisessa tilanteessa. Venäjän ja lännen välit ovat aallonpohjassa Krimin valtauksen ja Ukrainan sodan vuoksi. Venäjä on avoimesti haastanut turvallisuuspoliittisen järjestelmän, joka syntyi Eurooppaan kylmän sodan jälkeen. Se hävisi kylmän sodan ja vaatii nyt revanssia.

Romaniassa tämä aiheuttaa kylmiä väreitä, sillä siellä muistetaan, minkälaista oli jäädä historian väärälle puolelle.

Kun vuohipaimen Preda oli lapsi, Deveselun tukikohdan lipputangoissa liehuivat aivan toisenlaiset tunnukset. Tukikohta rakennettiin 1950-luvulla neuvostojoukkojen lentokentäksi Moskovan pyynnöstä. Romania oli osa kommunistista itäblokkia ja Varsovan liittoa, joka perustettiin Naton vastavoimaksi.

Sitten tuli vuosi 1989. Kylmä sota päättyi, Neuvostoliitto luhistui ja entisen itäblokin maat aloittivat kilpajuoksun Natoon ja Euroopan unioniin. Vastakkainasettelu laimeni – ennen kuin se jälleen räjähti käsiin Vladimir Putinin voimantunnon vahvistuttua.

Deveselun kunnantalolla Venäjän uhittelu ei pelota.

”Venäläiset eivät ole koskaan tyytyväisiä”, kunnanvaltuutettu Petre Baran tuhahtaa toimistossa, joka henkii vanhaa aikaa. Pöytä notkuu leimattuja passinkopioita ja lupahakemuksia. Modernein vehje on taskulaskin.

Syy pelottomuuteen roikkuu toimiston takaseinällä. Yhdysvaltain tähtilippu ripustettiin Romanian lipun viereen heti, kun maatukikohdan sijoittaminen Deveseluun varmistui. Lippu taitaa olla väärinpäin, mutta se kertoo selvästi, kenen joukoissa Romania seisoo.

Ohjuskilpi on Romanialle sivuseikka. Tärkeämpää on, että maahan saatiin tukikohdan mukana yhdysvaltalaissotilaita. Taustalla on usko, että Yhdysvallat suojelee sotilaitaan, vaikka muut liittolaisuudet kaatuisivat. Ajatus ei ole täysin vieras Suomessakaan. Ulkoministeri Timo Soini sanoi maanantaina, että Yhdysvaltain läsnäolo on nykytilanteessa Eurooppaa vakauttava tekijä.

Vaikka Romania on sekä EU:n että Naton jäsen, se hakee turvatakuut suoraan Yhdysvalloista.

Syynä siihen on historiallinen trauma, turvallisuuspolitiikan asiantuntija Oana Popescu sanoo. Toisen maailmansodan etupiirijako kummittelee yhä romanialaisten mielessä. Vuoden 1945 Jaltan konferenssi, jonka jälkeen Neuvostoliitto kahmaisi itäisen Keski-Euroopan ja myös Romanian osaksi kommunistista itäblokkia, vaikuttaa yhä turvallisuuspoliittiseen ajatteluun. Romaniassa Jalta nähdään tapahtumana, jossa länsi petti maan.

Krimin valtaus vuonna 2014 ja Venäjän sotatoimet Ukrainassa nostivat vanhat pelot pinnalle. Venäjä on tullut fyysisesti lähemmäksi, sillä Romania sijaitsee Krimin tavoin Mustanmeren rannalla.

”Pelkona on, että Mustastamerestä tulee Naton pehmeä vatsapuoli”, Popescu sanoo.

Suora hyökkäys ei silti ole Romanian suurin huoli. Venäjän ja lännen välissä sijaitsevaa maata huolestuttaa eniten se, jos länsi taipuu kompromissiin Venäjän etupiiripainotuksen alla. Jos Jalta toistuu ja vapaus uhrataan Euroopan vakauden vuoksi.

”Tämän vuoksi haluamme liittoutua vahvimman kanssa. Näin vältymme uudelta Jaltalta”, Popescu sanoo.

Deveselussa lapsille on välittynyt näkemys siitä, miksi kyläläiset ovat ottaneet yhdysvaltalaiset sotilaat avosylin vastaan. Paikallisen koulun neljäsluokkalaisilla on yksimielinen arvio mahdollisesta uhasta.

Tiedättekö, minkä vuoksi yhdysvaltalaissotilaat ovat täällä?

”Suojelemassa meitä!” kuuluu vastaus kuin yhdestä suusta.

Ketä vastaan?

”Venäjää!”

Yhdeksänvuotiaat istuvat koulupuvuissa vastakunnostetussa luokkahuoneessa. Remontti tehtiin amerikkalaisrahalla, jolla rakennettiin kylään myös uusi päiväkoti. Tämänkaltaisen imagopolitiikan amerikkalaiset osaavat. Koululaisten silmissä sotilaat ovat symboli paremmista ajoista.

Kylän raitti on päällystetty ensimmäistä kertaa. Taloihin on vedetty vesi ja rakennettu vessat. Nämä tehtiin Romanian valtion rahoilla, mutta tukikohdan vuoksi.

 

Tausta

Ohjuskilpeä perusteltiin ”roistovaltioiden” uhalla

Eurooppaan sijoitettava ohjuskilpi on osa Yhdysvaltojen ohjuspuolustusta, jolla Yhdysvallat sanoo turvaavansa Nato-maita Euroopassa. Ohjuskilpi pystyy paikantamaan ja tuhoamaan Eurooppaan suunnattuja lyhyen ja keskipitkän matkan ohjuksia. Torjuntaohjuksia on Romanian tukikohdassa ja Yhdysvaltain sotalaivoissa Euroopassa.

Venäjä uskoo ohjuskilven suuntautuvan sitä vastaan ja pelkää Euroopan ohjuskilven heikentävän sen ydinasepelotetta. Venäjä on jo aloittanut uusien aseiden kehittelyn. Venäjän huolena on, että Yhdysvallat pystyisi iskemään sitä vastaan ja torjumaan ohjuskilvellä Venäjän vastahyökkäyksen.

Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Juha Kukkola sanoo, että on hyvin epätodennäköistä, että Euroopan ohjuskilpi pystyisi nykymuodossaan torjumaan Venäjältä tulevia mannertenvälisiä ohjuksia.

Ohjuspuolustusta alettiin kehittää George W. Bushin presidenttikaudella syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen. Silloin uhkakuvaksi nimettiin niin kutsutut roistovaltiot, joihin luokiteltiin muun muassa Iran. Ydinsovusta huolimatta länsiliittouma määrittelee Iranin mahdolliseksi uhaksi sen ohjushankkeen vuoksi.

Bushin kaudella Yhdysvallat sanoutui irti Neuvostoliiton kanssa 1970-luvulla solmitusta sopimuksesta, jolla ohjuspuolustuksen määrää rajoitettiin. Tämä hiertää Venäjää, sillä sopimus oli symboloinut Venäjän asemaa sotilasmahtina.

Sopimus oli tehty aikana, jolloin Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton kauhun tasapaino piti yllä turvallisuutta. Päätös rajoittaa ohjuspuolustusta piti molemmat supervallat haavoittuvina. Ydinisku toista vastaan olisi tuhonnut molemmat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Suomalaiset ovat aina rakastaneet Pentti Linkolaa, mutta ulkomailla häntä rakastavat eniten uusnatsit

  5. 5

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  6. 6

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  7. 7

   Poliisi mallinsi Turun puukotusten tapahtumat keskustassa – Oranssiin liiviin pukeutunut poliisi esitti puukottajaa ja ”iski” taputtamalla uhreja esittäviä selkään

  8. 8

   Nykyajan suurin uhkakuva kumpuaa antiikin Kreikasta – Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  9. 9

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  10. 10

   Natsit kuljettivat nuoren Franczekin keskelle Lapin karua erämaata pakkotyöhön – Pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  4. 4

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  7. 7

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  10. 10

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta
  3. Nykyajan suurin uhkakuva kumpuaa antiikin Kreikasta – Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?
  4. Poliisi mallinsi Turun puukotusten tapahtumat keskustassa – Oranssiin liiviin pukeutunut poliisi esitti puukottajaa ja ”iski” taputtamalla uhreja esittäviä selkään
  5. Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”
  6. Suomalaiset ovat aina rakastaneet Pentti Linkolaa, mutta ulkomailla häntä rakastavat eniten uusnatsit
  7. Tunti sitten
  8. Natsit kuljettivat nuoren Franczekin keskelle Lapin karua erämaata pakkotyöhön – Pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle
  9. Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin
  10. IS: Pansion vastaanottokeskus Turussa kehotti asukkaita pitämään ovet lukossa ja välttämään yöelämää
  11. 2 tuntia sitten
  12. Jättimäisen monitoimiareenan rakentaminen Tampereelle näyttää jo lähes varmalta – Jos päätös sijoittajilta saadaan, voisi areena valmistua jo viiden vuoden kuluttua
  13. Siirtolapuutarhamökki tuhoutui tulipalossa Herttoniemessä
  14. Näytä lisää