Valikko
Ulkomaat

Suomalaisalus Merikarhu pelasti lähes 300 siirtolaista Välimerellä

Merikarhun neljän kuukauden tehtävä Välimerellä päättyi. Kreikkaan saapuvien siirtolaisten määrä väheni 90 prosenttia huhtikuussa.

Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Merikarhu pelasti 285 siirtolaista kalastusaluksesta Välimerellä torstaina. Heidät evakuoitiin noin 20-metrisestä veneestä Sisilian itäpuolella.

Alus oli vaarassa, koska se oli huonokuntoinen ja seilasi keskellä merta. Matkaa Sisiliaan oli 150 meripeninkulmaa. Merikarhun evakuoimat ihmiset kuljetettiin Sisiliaan Catanian kaupunkiin Italian viranomaisten hoiviin. Pelastukseen osallistui myös risteilyalus ja valvontalentokone.

Merikarhu lähti Suomesta tammikuussa ja osallistui neljän kuukauden ajan EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin operaatioon, jossa yritetään hillitä laitonta ihmissalakuljetusta Turkista Kreikkaan.

Merikarhu ehti jo päättää osallistumista operaatioon tiistaina 10. toukokuuta ja lähteä paluumatkalle Suomeen. Kotimatkalla alus kuitenkin hälytettiin pelastustehtävään.

Pelastettujen ulkonäön perusteella Rajavartiolaitos uskoo, että henkilöt olivat lähtöisin Afrikasta. Joukossa oli 219 miestä, 64 naista ja kaksi lasta. Aluksen lähtöpaikka ja pelastettujen kansalaisuudet eivät ole vielä tiedossa..

”Kalastusalus oli pieni ja huonokuntoinen”, kertoi Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Ismo Siikaluoma.

Kalastusalus näkyy merivartioston Twitterissä julkaisemassa kuvassa.

Varsinaisen operaationsa aikana Merikarhu liikkui pääasiassa saaristossa Kreikan ja Turkin välisellä merialueella. Tehtävänä oli valvoa merialuetta, löytää salakuljettajien veneitä, ottaa salakuljettajia kiinni ja kuljettaa kyydissä olevia ihmisiä turvallisesti rantaan.

Suurimmassa pelastustehtävässään alus pelasti mereltä noin 300 ihmistä aiemmin keväällä. Useimmat operaatiot olivat pienempiä.

”Yleensä kyse oli siitä, että saatettiin alus johonkin Kreikan saarista. Kansainvälisten sopimusten mukaan heidät pitää pelastaa”, sanoi Siikaluoma.

Maaliskuussa Välimerellä alettiin toteuttaa EU:n ja Turkin välistä sopimusta, jonka perusteella Kreikan saarille tulleita pakolaisia ja siirtolaisia lähetetään takaisin Turkkiin. Pyrkimys on sulkea salakuljettajien suosima reitti.

”Merikarhun havaintojen mukaan liikenne reitillä on vähentynyt”, Siikaluoma sanoi.

Huhtikuussa Kreikkaan saapuvien siirtolaisten määrä väheni 90 prosenttia verrattuna maaliskuuhun, Frontex kertoi perjantaina. Maalikuussa Kreikkaan saapui 2 700 ihmistä.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tilastojen mukaan Kreikkaan on saapunut meriteitse tänä vuonna 155 765 ihmistä. Heistä 76 prosenttia on lähtöisin kolmesta sisällissotaa käyvästä maasta: Syyriasta, Afganistanista ja Irakista.

Merikarhulla työskenteli Frontex-operaatiossa vuorotellen kaksi 22 henkilön miehistöä. Siikaluoman mukaan Kreikan viranomaiset ja Frontexin johto ovat antaneet hyvää palautetta suomalaisaluksen toiminnasta.

Merikarhu jatkaa nyt kotimatkaansa. Suomeen sen odotetaan saapuvan touko–kesäkuun vaihteessa.

Välimeren operaatioon osallistuu yli 20 EU-maata

 EU:n rajavalvontavirasto Frontexin operaation tavoitteena on tehostaa rajojen valvontaa Kreikan ja Turkin välisellä merirajalla.

 Operaatioon osallistuu yli 20 EU:n jäsenmaata.

 Operaation kuuluu myös avustaminen niin kutsutuissa hotspoteissa eli EU:n käsittelykeskuksissa, joissa turvapaikanhakijat haastatellaan ja rekisteröidään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Merikarhu
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  3. 3

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  4. 4

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  5. 5

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  6. 6

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  7. 7

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  8. 8

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  9. 9

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  10. 10

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää