Ulkomaat

Britannian Brexit-äänestys lähestyy – pahimmillaan edessä EU-erojen sarja

Britannian EU-kansanäänestys koittaa jo vajaan kuuden viikon kuluttua. Eliitti varoittaa EU-eron vaaroista, mutta Brexit-leiri lupaa tehdä Britanniasta taas suuren.

Lontoo. Finanssialalla työskentelevä lontoolainen Eric Phillips tietää, mitä hän tekee kaikki illat seuraavat vajaat kuusi viikkoa.

”Aion kampanjoida joka päivä EU-eron puolesta. Nyt ei ole varaa hellittää. En antaisi itselleni ikinä anteeksi, jos Brexit jäisi vain muutaman äänen päähän.”

Britannian EU-kansanäänestys koittaa juhannusviikon torstaina 23. kesäkuuta. Kukaan ei tiedä, kuinka äänestyksessä käy. EU-jäsenyyden kannattajien ja vastustajien puntit ovat tasan.

Uutistoimiston PA:n tällä viikolla laskema keskiarvo kaikista kuukauden aikana tehdyistä mielipidemittauksista antaa jäsenyyden kannattajien osuudeksi 43 prosenttia äänestäjistä.

EU-eroa puoltavia on 41 prosenttia. Kantaansa epäröi 16 prosenttia. Brexit eli Britannian ero ­EU:sta on täysin mahdollinen.

Phillips kumppaneineen uurastaa EU-eroa ajavan Vote Leave -kampanjan riveissä. Työpäivän jälkeen he jalkautuvat Southwarkin alueelle Lontooseen koputtamaan oviin ja puhumaan äänestäjiä Brexitin kannalle.

”EU on epädemokraattinen järjestelmä, joka ei edes toimi. Unionin uudistaminen ei ole onnistunut”, Phillips listaa syitä lähteä EU:sta.

”Britannian päätösvalta on ulkoistettu EU:lle, vaikka kuulumme maailman talous- ja sotilasmahteihin”, lisää kampanjatoveri Simon Fox, joka on aktiivinen myös paikallispolitiikassa konservatiivipuolueessa.

Kaksikko sujauttaa ”Britan­nian ja EU:n faktat” -lehdykkää postiluukkuihin. Korttelissa asuvat aasialaiset maahanmuuttajat ovat kuulemma otollisia Brexit-äänestäjiä: he eivät pidä siitä, että EU-kansalaiset ovat etuoikeutetussa asemassa.

Kampanjoinnin kiristyessä leirien erot korostuvat.

EU-jäsenyyden kannattajat pääministeri David Cameron etunenässä varoittavat Brexitin riskeistä. Britannia hyppäisi 28 maan klubista tuntemattomaan.

Muita varoittelijoita on pitkä rivi politiikan ja talouden huipulla. IMF:n johtaja Christine Lagarde sanoi perjantaina, että EU-ero voi syöstä Britannian taantumaan.

Saman huolen esitti kuluvalla viikolla myös Englannin keskuspankin pääjohtaja Mark Carney. Jopa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on patistanut brittejä jäämään EU:hun kaikkien parhaaksi.

Phillips ja Fox pitävät Obaman puuttumista Britannian sisäisiin asioihin mauttomana.

”Vieraan vallan päämiehen ei pitäisi tehdä niin.”

Brexit-leirilläkin on valttinsa: EU-eron puolesta voi kampan­joida paljon innostuneemmin ja intohimoisemmin kuin nykytilan puolesta.

Unioni ei kirvoita järin positiivisia tuntemuksia edes niissä, joille Brexit on kauhistus.

Brexit-kampanjalle kasvot antava Lontoon entinen pormestari Boris Johnson on taitava hyödyntämään EU:hun liittyviä kielteisiä tunteita.

EU-skeptikot esittävät EU-jäsenyyden kahleena, joka estää Britanniaa kohottautumasta täyteen mittaansa.

EU-ero ei ole kuitenkaan vain Britannian oma asia, sillä se vaikuttaisi koko unioniin. Pahimmillaan Brexit voi käynnistää EU-erojen sarjan, mikä tekisi Euroopasta entistä hajanaisemman ja haavoittuvamman.

London School of Economicsin professorin Simon Hixin mukaan juuri dominoefektin pelko estää muuta EU:ta tarjoamasta Britannialle hyvää uutta EU-sopimusta.

”Jos Britannia saisi hyvät ehdot, niin kohta muutkin jäsenmaat olisivat jo jonossa”, Hix kertoi Lontoossa EU-kirjeenvaihtajille.

EU-skeptiset leirit eri maissa ovat väläyttäneet jo nyt samanlaisen kansanäänestyksen järjestämistä kuin Britanniassakin. Äänestystä on toivottu esimerkiksi Hollannissa, Tanskassa, Ranskassa ja jopa Italiassa.

Britannian ero ei vielä tarkoita EU:n hajoamista. Se loisi kuitenkin esikuvan tyytymättömille: unionista voi lähteä, jos meno ei miellytä.

”Britannian kansanäänestyksen tulos on hyvin tärkeä koko Euroopalle. Sillä on paljon geopoliittista merkitystä”, arvioi LSE:n apulaisprofessori Sara Hagemann Venäjään, Turkkiin ja EU:n eteläiseen merirajaan viitaten.

Eurooppa-päivänä viime maanantaina Britannian pääministeri David Cameron varoitti kampanjapuheessaan, että ero heikentäisi Euroopan ja samalla myös Britannian turvallisuus­tilannetta.

”Eristäytyminen ei ole koskaan ollut maallemme hyväksi. Jos käännämme selkämme Euroopalle, kadumme sitä aina ennen pitkää”, hän sanoi.

Vedonlyöntiyhtiöiden kertoimista voi päätellä, että Britan­nian jääminen EU:hun on ainakin toistaiseksi todennäköisempää kuin EU-ero.

William Hill -vedonlyöntiyhtiö ilmoitti torstaina, että jäsenyyden jatkon todennäköisyys oli sillä hetkellä 76 prosenttia. Silti lähes 63 prosenttia EU-vedoista on asetettu Brexitin puolesta. Toisaalta taas lähes 72 prosenttia rahasta on lyöty EU-jäsenyyden jatkon puolesta.

Britanniassa poliittinen vedonlyönti on yleistä, ja vedonlyöntiraha on yleensä hyvä ennustaja. Viime parlamenttivaaleissa keväällä 2015 ennusteet menivät kuitenkin pahasti pieleen, mikä on tehnyt arviot entistä varovaisemmiksi.

Britannian kansa ja jopa pääpuolueet ovat jakaantuneita EU-jäsenyyden suhteen. Nuoret äänestäjät ovat hanakampia kannattamaan EU-jäsenyyttä kuin varttuneemmat, mutta nuoret äänestävät laiskemmin.

Hyvin koulutettujen joukossa on enemmän EU-myönteisyyttä kuin huonosti koulutettujen parissa. Naisia huolettavat EU-eron riskit enemmän kuin miehiä.

Lontoon alue ja Skotlanti sanovat todennäköisesti ”kyllä” EU:lle, mutta Englannin taantuvilla alueilla kytee EU-skeptisyys. Siellä ollaan tyytymättömiä niin omia päättäjiä kuin ”Brysselin byrokraattejakin” kohtaan.

Cameronin oma puolue konservatiivit on sisällissodassa EU:n takia. EU-skeptinen leiri on ajanut eroa unionista jo vuosikausia ja on nyt lähellä tavoitettaan.

Pääoppositiopuolue labour ja sen puheenjohtaja Jeremy Corbyn kannattavat Britannian ­jäämistä EU:hun. Työväenpuo­lueessakin on silti paljon myös EU-eron ajajia.

Corbynin heikkous ei ole ­omiaan edistämään labourin EU-myönteistä kampanjaa. Rahatkin ovat vähissä.

Maahanmuutto on EU-kansanäänestyksen eniten tunteita nostattava teema. Talous tulee heti perässä.

”Eikö teidän Suomessakin kannattaisi pohtia eroa EU:sta? Ero voisi kohentaa huonossa kunnossa olevaa talouttanne”, Phillips vinkkaa.

Jos ero tulee, alkavat neuvottelut ehdoista

 Britannia äänestää EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta kesäkuun 23. päivänä. Maassa asuvista EU-kansalaisista äänioikeus on vain irlantilaisilla, maltalaisilla ja kyproslaisilla.

 Britannia liittyi EU:n edeltäjäyhteisöön 1973. Jäsenyydestä järjestettiin kansanäänestys jo 1975. Puoltoäänten osuus oli 63 prosenttia.

 Jos britit päätyvät EU-eroon, aikaa Britannian ja EU:n suhteen uudelleenjärjestelyihin on kaksi vuotta. Neuvotteluaika alkaa siitä, kun brittihallitus ilmoittaa lähtöpäätöksestä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Presidentti Niinistö: ”Jos Viro ja Venäjä joutuvat sotaan, syttyy maailmansota – mutta ei sellaista voi tapahtua”

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Törkyinen, ällöttävä, riemastuttava ja koskettava – The Greasy Strangler on ehkä oudoin elokuva, jota Suomen valkokankaille on koskaan tuotu

  10. 10

   Töölön namusetää kutsuttiin ”ihmispedoksi”, ja hänen teoistaan kirjoitettiin lehdissä laajasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. BBC: 10-vuotias raiskauksen uhri synnytti lapsen Intiassa – korkein oikeus oli evännyt tytöltä mahdollisuuden aborttiin
  3. Tänään televisiossa: Ranskalais­toimittaja Paul Moreira kartoittaa Isisin syntyä vakuuttavasti
  4. Törkyinen, ällöttävä, riemastuttava ja koskettava – The Greasy Strangler on ehkä oudoin elokuva, jota Suomen valkokankaille on koskaan tuotu
  5. Tämän hetken hittipelissä yksinhuoltajaisä deittailee muita isiä ja kasvattaa tytärtään – tällainen on Dream Daddy, joka uusii pelimaailman normeja
  6. Helsingin hiippakunta ripotteli piispanvaalituloksia julki kesken äänestyksen – ”Meidän vaalisysteemimme on outo”
  7. Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”
  8. Epäily: Lahtelaisapteekille maksettu useita satojatuhansia euroja aiheettomia lääkekorvauksia – tapaus etenee syyttäjälle
  9. FT: Yhä useampi yhdysvaltalais­yritys kieltää palvelunsa äärioikeistolaisilta ryhmiltä ja verkkosivuilta – eivät myönnä rajoitusten johtuvan poliittisista mielipiteistä
  10. Uusi kiinalainen automerkki tuo katumaasturinsa Eurooppaan – Kiinan autoteollisuus tunnetaan kopiointiskandaaleista
  11. Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan
  12. Näytä lisää