Valikko
Ulkomaat

Meppien elimistössä liikaa glyfosaattia – parlamentaarikot yrittävät kieltää maailman suosituimman rikkakasvimyrkyn

Suomalaismeppien kehosta löytyi toiseksi vähiten – mutta liian suuria määriä – kasvimyrkkyä. EU:ssa päätetään ensi viikolla, voiko syövän aiheuttamisesta pelätyn aineen myyntiä jatkaa.

Bryssel. Vihreiden Heidi Hautala, kokoomuksen Sirpa Pietikäinen ja 46 muuta Euroopan parlamentin jäsentä ovat antaneet selvästi positiivisen näytteen – heidän kehoistaan on löytynyt keskimäärin 17-kertainen määrä rikkakasvien torjunta-ainetta glyfosaattia kuin mikä on ohjearvo juomavedessä.

Europarlamentaarikot eli mepit osallistuivat äskettäin tehtyyn virtsakokeeseen, jonka tuloksista tarkasteltiin glyfosaatin kertymistä eurooppalaiskehoihin. Maailman terveysjärjestön WHO:n syöväntutkimuslaitoksen mukaan Euroopassa yleisesti käytetty glyfosaatti voi aiheuttaa syöpää.

Meppien mukaan aineen käyttö tulisi kieltää, koska sen turvallisuutta ihmisille ei ole voitu taata. Kyseessä on historian käytetyin torjunta-aine: sitä on ruiskutettu 9,4 miljoonaa tonnia maailman pelloille, puistoihin ja puutarhoihin.

Glyfosaatin käyttö on pelästyttänyt myös monet tavalliset eurooppalaiset. Huhtikuussa julkaistun 7 000 ihmisen kyselyn mukaan 70 prosenttia EU:n viiden suurimman jäsenmaan kansalaisista haluaisi kieltää glyfosaatin myynnin.

Ensi viikon keskiviikkona tai torstaina EU-jäsenmaiden komiteassa päätetään, jatketaanko glyfosaatin myyntilupaa yhdeksällä vuodella, kuten EU-komissio on ehdottanut.

Esimerkiksi Ranska aikoo äänestää myyntiluvan jatkoa vastaan, kun taas Saksa äänestänee tyhjää, kertoo uutistoimisto Reuters. Siitä huolimatta myyntilupa voi saada jatkoa, sillä monen jäsenmaan kanta on arvoitus.

EU:n elintarvikevirasto EFSA totesi viime marraskuun selvityksessään, että ”on epätodennäköistä, että glyfosaatti aiheuttaa syöpävaaraa ihmisille”.

Hautala syyttää EFSA:a tietojen pimittämisestä, koska se ei ole julkistanut arvion pohjana käytettyjä avaintutkimuksia ja käyttämiensä asiantuntijoiden sidonnaisuuksia. Näitä tietoja Hautala ja muut mepit vaativat julkisiksi.

“Meitä kusetetaan. Glyfosaatti tappaa talossa ja puutarhassa”, toteaa Hautalan tiedottaja Mari Saarteinen.

Täysin toista mieltä on tunnetuinta glyfosaatti-tuotetta Roundupia myyvä amerikkalainen Monsanto-yhtiö.

”Kokonaisvaltaiset toksikologiset tutkimukset, joita on toistettu 40 vuoden ajan, ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet, että glyfosaatti ei aiheuta mitään kohtuutonta uhkaa ihmisille, ympäristölle tai lemmikkieläimille, kun sitä käytetään tuoteselosteen mukaisesti”, yhtiö kertoo verkkosivullaan.

Roundup-kasvismyrkkyä myydään myös Suomessa. Näin kuvailee aineen toimintatapaa tuotteen suomalainen verkkosivu, joka myös vakuuttaa sen turvallisuutta:

”Roundup tuhoaa rikkakasvit sisältä käsin. Kun Roundupia levitetään rikkakasville, se imeytyy lehtiin, sekoittuu kasvin nestekiertoon ja kulkeutuu kaikkialle kasvissa, myös syvimpiin juuriin. Kasvin kyky kasvaa tuhoutuu ja se kuihtuu ravinteiden puutteeseen. Kuihtuneen kasvin voi muokata maahan tai kompostoida.”

Kolmentoista maan europarlamentaarikkojen virtsakokeissa glyfosaattia löytyi selvästi enemmän kuin mitä sitä pitäisi olla juomavedessä: 0,1 mikrogrammaa per litra.

Liettualaisen mepin näytteessä glyfosaattia oli eniten, yli 28-kertaisesti ohjearvoon verrattuna. Vähiten sitä löytyi tšekkimepin virtsasta, silti ohjearvoa enemmän: 0,17 mikrogrammaa litrassa.

Suomalaismeppien näytteessä ainetta havaittiin toiseksi vähiten: Heidi Hautalan virtsasta glyfosaattia mitattiin 0.62 mikrogrammaa litrassa. Sirpa Pietikäisen mukaan hänen tuloksensa oli 0,6 mikrogrammaa litrassa.

Vegaanien ja kasvissyöjien arvot olivat korkeammat kuin niiden meppien, jotka syövät myös lihaa. Hautala on sekasyöjä, vaikka hänet tunnetaan Suomen ensimmäisen kasvisravintolan perustajana.

Kokeesta kertova vihreiden meppiryhmän tiedote oli torstaina otsikoitu sanoin ”We are pissed off!” eli ”Meitä ottaa pannuun”.

Meppien kokeen tieteellisyyden voi helposti kyseenalaistaa, sillä joidenkin maiden – kuten Suomen – kohdalla siihen osallistui vain pari ihmistä. Lisäksi glyfosaatin alkuperä voi olla epäselvä, sillä monet mepeistä ovat eläneet pitkiä aikoja Brysselissä.

Näin ollen kyseessä on lähinnä tempaus, jolla pyritään kiinnittämään huomiota Eurooppaa jakavaan kysymykseen.

Heinrich Böll -säätiön Urinale 2015 -tutkimuksessa viime vuonna otanta oli suurempi, yli 2 000 saksalaista. Heidän glyfosaattilukemansa olivat 5–42 kertaa suurempia kuin ohjearvo.

Tempauksen käynnisti Euroopan parlamentin vihreiden ryhmä, mutta siihen osallistui meppejä yli puoluerajojen. Rikkamyrkyn vastustus parlamentissa on laajaa.

EU-komissio ehdotti aiemmin, että glyfosaatin myyntilupaa jatketaan 15 vuodella. EU-parlamentti äänesti huhtikuussa äänin 374–225, että myyntilupaa voidaan jatkaa vain seitsemällä vuodella. Mepeistä 102 äänesti tyhjää.

Parlamentin äänestys ei ollut sitova. Päätöslauselmassa vaadittiin myös, että glyfosaatin käyttö tulisi jatkossa rajata vain ammattilaisten käyttöön.

Jos jäsenmaat eivät myönnä myyntiluvan jatkoa ensi viikolla, aine on poistettava myynnistä vuoden loppuun mennessä.

Oikaisu 15.5. kello 13:42: Tämän artikkelin aiemmassa versiossa kerrottiin EU-parlamentin tietoihin pohjaten, että Hautala olisi ollut ainoa suomalaismeppi, joka osallistui testiin. Siihen osallistui kuitenkin myös Pietikäinen, joka kertoi asiasta Facebook-sivullaan. Tätä artikkeliversiota on täydennetty Pietikäistä koskevilla tiedoilla.

Suosittu torjunta-aine

 Glyfosaattia on käytetty rikkakasvien torjumiseen 1970-luvun alusta lähtien.

 Suomessa glyfosaattivalmisteet tulivat markkinoille vuonna 1976 ja nykyään glyfosaattia on Suomen suosituimmissa torjunta-aineissa.

 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan glyfosaattivalmisteita voidaan käyttää rikkakasvien torjuntaan puutarhoissa, pelloilla, metsässä ja viljelemättömillä alueilla.

 Suomessa hyväksytyt kasvinsuojeluaineet on merkitty Tukesin ylläpitämään kasvinsuojeluainerekisteriin (www.tukes.fi/kasvinsuojeluainerekisteri).

Lähde: Tukes

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Ympäristö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  6. 6

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  7. 7

   Hoitajien uupumus pitää ottaa vakavasti

  8. 8

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  9. 9

   Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

  10. 10

   Ranskalaislaulaja menehtyi kesken konsertin – Kuolinsyyksi epäillään voimakkaan sähköiskun aiheuttamaa sydämenpysähdystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  7. 7

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  9. 9

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  10. 10

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää