Valikko
Ulkomaat

Lontoon ex-pormestari Boris Johnson vertaa EU:ta Hitlerin natsivaltioon – ”EU haluaa muodostaa supervaltion”

Boris Johnson varoittaa, että vaikka Brysselin byrokraatit käyttävät ”erilaisia metodeja” kuin natsidiktaattori, he pyrkivät yhtä lailla yhdistämään Euroopan yhden ”auktoriteetin” alle.

Puheet Britannian EU-jäsenyyden ympärillä käyvät yhä raivokkaammiksi, kun kansanäänestykseen maan jäsenyydestä on aikaa enää hieman yli kuukausi.

Britannian eroa EU:sta vaativalle Brexit-kampanjalle kasvot antaneen Boris Johnsonin mukaan Euroopan unioni pyrkii luomaan samanlaisen supervaltion kuin Hitler, kertoo brittilehti The Telegraph.

The Telegraphille antamassaan kovasanaisessa haastattelussa Lontoon entinen pormestari Johnson varoittaa, että vaikka Brysselin byrokraatit käyttävät erilaisia metodeja kuin natsidiktaattori, he pyrkivät yhtä lailla yhdistämään Euroopan yhden auktoriteetin alle.

”Napoleon, Hitler ja erinäiset ihmiset yrittivät tätä, ja yritykset päättyivät traagisesti. Ikuinen ongelma on se, että Euroopan ideassa ei ole lojaaliutta. Ei ole olemassa yhtä auktoriteettia, jota kuka tahansa kunnioittaisi tai ymmärtäisi. Tämä aiheuttaa massiivisen demokraattisen tyhjiön”, Johnson sanoo haastattelussa.

The Guardianin mukaan Johnsonin puheet nostattivat kritiikkiaallon, jossa entisen pormesterin puheita arvosteltiin loukkaaviksi ja moraalittomiksi.

”Eron puolesta puhuvat kampanjoijat ovat menettäneet taloudelliset argumenttinsa, ja nyt he ovat menettämässä myös moraalisen kompassinsa. Toisen maailmansodan kauhujen jälkeen EU auttoi päättämään konfliktien vuosisadan Euroopassa. Boris Johnsonin vertaus on sekä loukkaava että epätoivoinen”, totesi oppositiovaikuttaja Hilary Benn.

EU:ssa pysymistä kannattava, entinen ministeri Yvette Cooper syytti Johsonin pelaavan likaista peliä.

”Mitä enemmän hän levittää tällaista hysteeristä väitettä, sitä enemmän hän paljastaa häpeällisen arviointikykynsä puutteen, halukkuutensa tehdä kyynistä politiikkaa sekä argumenttiensa tyhjyyden”, Cooper sanoi.

Johnsonin mukaan EU:n ”tuhoisat” epäonnistumiset ovat vauhdittaneet jännitteitä jäsenvaltioiden välillä ja antaneet Saksalle mahdollisuuden kasvattaa voimaansa, eli ”ottaa valtaansa Italian talouden ja tuhota Kreikan”.

Johnson vetoaa pääministeri Winston Churchillin sota-ajan uhmakkuuteen ja kehottaa brittejä olemaan jälleen Euroopan sankareita, vapauttamaan maan ja säästämään itsensä EU:lta äänestämällä EU-eron puolesta kansanäänestyksessä ensi kuussa.

Johnson väittää, että pyrkimykset yhdistää Eurooppa yhden hallituksen alle ovat toistuneet viimeisten 2000 vuoden ajan Euroopan historiassa. Johnsonin mukaan tavoitteena on ollut saada takaisin menetetty kulta-aika, Rooman valtakunta.

Haastattelussa Johnson toteaa, että EU-jäsenyyden taloudellisia hyötyjä on liioiteltu, sillä euro on pikemminkin kiristänyt jännitteitä jäsenvaltioiden välillä.

”Italialaiset, jotka olivat aikoinaan merkittäviä moottorien valmistajia, ovat tuhoutuneet euron myötä – tämä olikin saksalaisten tarkoitus”, Johnson väittää.

Johnsonin mukaan euron kautta Saksa on saavuttanut lyömättömän edun tuottavuudessaan koko euroalueeseen nähden. Siksi brittien tulisikin toimia Euroopan sankareina, terveen järjen äänenä, ja lopettaa tapahtumakulku, joka on karkaamassa käsistä.

Jos ero tulee, alkavat neuvottelut ehdoista

 Britannia äänestää EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta kesäkuun 23. päivänä. Maassa asuvista EU-kansalaisista äänioikeus on vain irlantilaisilla, maltalaisilla ja kyproslaisilla.

 Britannia liittyi EU:n edeltäjäyhteisöön 1973. Jäsenyydestä järjestettiin kansanäänestys jo 1975. Puoltoäänten osuus oli 63 prosenttia.

 Jos britit päätyvät EU-eroon, aikaa Britannian ja EU:n suhteen uudelleenjärjestelyihin on kaksi vuotta. Neuvotteluaika alkaa siitä, kun brittihallitus ilmoittaa lähtöpäätöksestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää