Ulkomaat

Historiallista epäonnistumista ei haluta muistella: Kiina vaikenee kulttuurivallankumouksen 50-vuotispäivänä

Kulttuurivallankumous oli Kiinan silloisen johtajan Mao Tsetungin aloittama poliittinen puhdistus, jonka tarkoituksena virallisesti oli porvarillisen ajattelun ja vanhojen tapojen kitkeminen Kiinasta.

Peking


Maanantaina tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta Kiinan tuhoisan kulttuurivallankumouksen alkamisesta. Kiina on usein innokas viettämään erilaisia historiallisia vuosipäiviä etenkin tasavuosina, mutta tätä vuosipäivää ei Kiinassa noteerata.


Kulttuurivallankumouksen vaikutus on Kiinassa verrattavissa toiseen maailmansotaan, jonka päättymisen 70-vuotispäivää Kiina juhli viime syksynä muun muassa valtavalla sotilasparaatilla Pekingissä.


Maanantaina Kiinassa ei kuitenkaan järjestetty julkisia tapahtumia kulttuurivallankumouksen muistoksi, eikä valtion lehdistössä mainittu asiasta.


Kulttuurivallankumous oli Kiinan silloisen johtajan Mao Tsetungin aloittama poliittinen puhdistus, jonka tarkoituksena virallisesti oli porvarillisen ajattelun ja vanhojen tapojen kitkeminen Kiinasta. Maon omana motiivina oli kuitenkin tarve palauttaa oma johtoasemansa. Hän oli puolueessa tuolloin heikoilla, koska hänen aiempi kampanjansa, niin sanottu suuri harppaus, oli ajanut Kiinan kriisiin.


Kulttuurivallankumouksesta tuli sisällissodan kaltainen kaaos, jossa kiinalaiset surmasivat toisiaan. Arviot kuolleiden määrästä vaihtelevat runsaasta miljoonasta useisiin miljooniin. Kampanjassa myös tuhottiin paljon kiinalaisesta kulttuurista kertovia muinaismuistoja ja esineitä.


Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue julisti kulttuurivallankumouksen alkaneeksi 16. toukokuuta 1966. Kampanjan aktiivinen vaihe kesti noin kolme vuotta, mutta virallisesti se päättyi vasta, kun Mao oli kuollut vuonna 1976.


Maanantaina Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen äänenkannattaja Kansan päivälehti kertoi etusivullaan, että Hunanin maakunnassa syvennetään uudistuksia ja saavutetaan hyviä tuloksia. Pekingiläislehti Xin Jing Bao puolestaan kertoi internet-palvelusta, jolla jäljitetään kadonneita lapsia.


Kulttuurivallankumouksesta ei puhuttu näissä eikä muissakaan valtion medioissa. Internetin sosiaalisessa mediassa siitä oli yksittäisiä mainintoja, mikä kertoo, ettei aiheesta keskustelemista ollut kuitenkaan kokonaan kiellettyä.


Eri palveluissa muutamat jakoivat valokuvia kulttuurivallankumouksesta ja toivoivat, ettei virhettä toistettaisi.


”Se, mitä tapahtui viisikymmentä vuotta sitten tänä päivänä, on jättänyt meille tietämättömyyden ja vääriä käsityksiä”, kirjoitti yksi käyttäjä suositussa keskustelupalvelussa. ”Sukupolvi toisensa jälkeen jatkaa aivopesua. Ei tietoa. Hullua ja moukkamaista”, hän totesi.


Kiinan nykyinen johto välttää kulttuurivallankumouksesta puhumista lähinnä, koska se ei halua ihmisten puhuvan Maon roolista kulttuurivallankumouksen käynnistäjänä. Kiinaa johtaa yhä sama puolue, joka Maon johdolla sai aikaan kulttuurivallankumouksen.


Kiinaan kommunistipuolue on jo aiemmin todennut, että Mao ”teki virheitä”. Mao on silti erittäin keskeinen osa puolueen virallista oppijärjestelmää. Hänen muotokuvansa komeilee kunniapaikalla Pekingin Taivaallisen rauhan portin eli Tiananmenin yläpuolella. Hänen patsaitaan on eri puolilla Kiinaa.


Maon syntymän 120-vuotispäivänä vuonna 2013 Kiinan nykyinen johtaja Xi Jinping sanoi puheessaan, että Kiina tulee pitämään Maon lippua korkealla ”ikuisesti”. Samoin totesi aikoinaan Deng Xiaoping, joka johti Kiinan uudistusten tielle, kun Mao oli kuollut.


HS tapasi huhtikuussa entisen Mao-uskovaisen, josta kulttuurivallankumous teki teini-iässä tappajan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Historia
 • Mao
 • Kommunismi
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 2. 2

  Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

 3. 3

  Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

 4. 4

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 5. 5

  Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

 6. 6

  Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

 7. 7

  Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

 8. 8

  Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

 9. 9

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 10. 10

  Temppeliaukion kirkolle rakennetaan pysyvät esteet terrori-iskun varalle – Kirkkoherra: ”Ovesta voi ajaa suoraan sisään ja raamit kaulassa alttarille saakka”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 2. 2

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 3. 3

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 4. 4

  Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

 5. 5

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 6. 6

  Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

 7. 7

  Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

 8. 8

  Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

 9. 9

  Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

 10. 10

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

 2. 2

  Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

 3. 3

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 4. 4

  HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

 5. 5

  Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

 6. 6

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 7. 7

  Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

 8. 8

  Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

 9. 9

  On yksinkertaisesti väärin olla rikas

 10. 10

  Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

 11. Näytä lisää