Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Putin takertuu valtaansa – uuden kansalliskaartin tehtävänä tukahduttaa protestit

Kremlissä tehdään hartiavoimin töitä, jotta Putinin valta ei horju talouskriisistä huolimatta. Muutokset ulottuvat Tšetšeniasta Moskovaan.

Pietari

Kun presidentti Vladimir Putin ilmoitti maaliskuussa Venäjän vetäytyvän osittain Syyriasta, venäläisten kiinnostus televisiouutisten kärkiaiheena pysytelleeseen sotaan oli jo hiipunut. Oma toimeentulo alkoi kiinnostaa enemmän, sillä ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen reaaliansiot vähenevät suurella osalla venäläisistä.

Noin 70 prosenttia venäläisistä pitää maan tilannetta ”jännittyneenä ja kriisiytyneenä”. Pelastajaksi he toivovat presidenttiä, johon luottaa 72 prosenttia Venäjän tiedeakatemian sosiologisen instituutin tutkimuksessa.

Nyt Venäjä valmistautuu Putinin johdolla tulevaan. Syyrian pommittamisen jälkeen seurasi liuta isoja sisäiseen turvallisuuteen ja talouteen liittyviä päätöksiä, jotka ulottuvat Tšetšeniasta Moskovaan. Katse kohdistuu syyskuun parlamenttivaaleihin ja sen yli, vuoden 2018 presidentinvaaleihin.

Jatkuvaa ratkomista kaipaa taloustilanne, joka on heikoissa kantimissa rakenteellisten ongelmien kuten öljyriippuvuuden, öljyn hinnan ja pakotteiden takia.

Liike-elämä ja kansa tarvitsevat takeita siitä, että tästä vielä noustaan.

Vappuaattona Putin nimitti entisen valtiovarainministeri Aleksei Kudrinin presidentin talousneuvoston varapuheenjohtajaksi ja hallituksen Strategisten uudistusten keskuksen johtajaksi. Arvostettu taloustuntija ja Venäjän sotilasmenojen arvostelija Kudrin oli ministerinä yksitoista vuotta, ja hänen paluutaan on odotettu. Nyt hänen tehtävänsä on työstää Venäjälle talousohjelma, jolla maa vedetään kuivalle maalle, vaikka öljyn hinta olisikin alhainen.

”Talous on niin syvissä vaikeuksissa, että liike-elämän voi vakuuttaa vain todellisilla muutoksilla. Eikä Kudrinista tullut ministeriä. Hänen kirjoittamaansa ohjelmaakaan ei välttämättä toteuteta lainkaan tai vain osin”, sanoo taloustutkija Dmitri Travin Pietarin Eurooppalaisesta yliopistosta.

Parlamenttivaalit järjestetään syyskuussa. Putinille ne ovat pieni välietappi matkalla presidentinvaaleihin. Hän ei ole virallisesti ilmoittanut lähtevänsä jälleen ehdolle. Kyselytutkimuksissa valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kannatus lähentelee 50 prosenttia.

Kreml pyrkii siihen, että vaalit ja sitä myötä niissä valitut johtajat ainakin näyttäisivät laillisilta. Siksi vuoden 2011 vilpillisissä vaaleissa monien silmissä maineensa ryvettänyt keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Vladimir Tšurov sai tehdä tilaa ihmisoikeusvaltuutettuna toimineelle Ella Pamfilovalle.

Rehellisistä vaaleista ei Venäjällä voi puhua, koska tiedonvälitystä ohjataan eivätkä valtajärjestelmän haastajat pääse kampanjoimaan televisiossa, joka on kansalaisten päätiedonlähde.

Tulevaisuuteen tähyäminen näkyy valtion turvallisuuselinten ytimiin käyvässä muutoksessa, jossa Putin siirsi sisäministeriön sotilaita ja mellakkapoliiseja uuteen kansalliskaartiin.

Politiikantutkija Jekaterina Schulmann näkee kansalliskaartin merkittävänä muutoksena. Sillä haetaan tasapainoa eri turvallisuuselinten välisessä vallanjaossa. Mylläyksen juuret ulottuvat Tšetšeniaan saakka.

”Tehtävänä on saada Tšetšenian joukot Moskovan suoraan komentoon. Tosin on epäilty, miten tämä onnistuu”, Schulmann toteaa.

Sanomalehti Novaja Gazeta selvitti ensimmäisenä huhtikuussa, kuinka kaartin perustaminen siirtää iskukykyisimpiä joukkoja pois Tšetšenian johtajan Ramzan Kadyrovin vallasta.

Kadyrov on toiminut Putinille täysin uskollisena Tšetšenian vakauden takuuna. Hänen ja Moskovasta johdetun turvallisuuspalvelu FSB:n ja Venäjän tutkintakomitean välinen valtapiiritaistelu kiristyi varsinkin oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhan jälkeisen tutkimuksen aikana. Tämä herätti kysymyksen, pysyykö Kadyrov etnisten tšetšeenijoukkojensa kanssa ruodussa.

Kansalliskaarti onkin yksi tapa vahvistaa Moskovan selustaa Pohjois-Kaukasiassa.

Yksi kaartin tehtävistä on tukahduttaa mahdolliset kansan protestit, vaikka virallisesti se taistelee terrorismia vastaan. Noin 400 000 miehen armeijaa johtaa Viktor Zolotov, Putinin entinen henkivartija.

Kaartin rahoitus on taattu, vaikka ministeriöiden palkanmaksuissa tulisi ongelmia.

”Kansalliskaarti pysyy siten lojaalina Putinille, oli tilanne mikä hyvänsä”, Travin toteaa.

Yllättävän moni tavallinen venäläinen sanoo nyt, että Putin on haka ulkopolitiikassa, mutta sisäpolitiikassa Venäjällä menee huonommin. Putinia harva kuitenkaan syyttää taloustilanteesta, joten harhautus on onnistunut. Vika on siirretty ulkoisiin vihollisiin ja hallitukseen, joka kantaa venäläisten silmissä vastuuta taloudesta enemmän kuin Putin.

Niinpä Kremlissä tehdään kaikkensa, jotta venäläisten ajatukset eivät heittäisi kuperkeikkaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Trump Twitterissä: Transsukupuoliset eivät voi palvella Yhdysvaltain armeijassa

  4. 4

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  5. 5

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  6. 6

   Kaikki hiestä ja hikoilusta: Helteiden pitäisi viimein tulla – miksi toiset hikoilevat enemmän, miksi kaikkien hiki ei haise, voiko deodoranttien kemikaaleista olla haittaa?

  7. 7

   Salanuotiot sytyttävät maastopaloja – nykyretkeilijöiden tietämättömyys on aiheuttanut ”vaarallisen ilmiön”

  8. 8

   Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

  9. 9

   Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”

  10. 10

   Venäläisen miehen epäillään pesseen neljän miljardin dollarin arvosta rahaa bitcoinin avulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  8. 8

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää