Valikko
Ulkomaat

Libyasta on kehittymässä Isisin uusi pääkallopaikka

Aseavun myöntäminen Libyan hallitukselle povaa kiihtyviä taisteluja Välimeren etelärannalla. Aseviennillä repaleiseen Libyaan on myös riskinsä.

Silmukka Isis-järjestön kaulalla Libyassa näytti kiristyvän maanantaina, kun joukko maailman suurimpia maita päätti myöntää aseapua Libyan kansainvälisesti tunnustetulle hallitukselle.

Päätös oli odotettu, sillä Libyasta on kaikessa hiljaisuudessa kehittynyt Isisin vahvin, elinkelpoisin ja monella tapaa uhkaavin sivuhaara Irakin ja Syyrian ulkopuolella.

Aseavun antaminen YK:n tunnustamalle Fayez al-Sarrajin johtamalle hallitukselle ei ole kuitenkaan riskitöntä.

Libya on yhä käytännössä jakautunut kahden kilpailevan hallituksen ja useiden aseellisten ryhmien kesken. Riski on, että mahdollinen aseapu joutuu väärin käsiin tai kiihdyttää entisestään konfliktia vallasta kilpailevien aseellisten ryhmien välillä.

Välimeren rannalla Pohjois-Afrikassa sijaitseva Libya ajautui sekasortoon 2011, kun kansannousu diktaattori Muammar Gaddafin hallintoa vastaan puhkesi. Naton ilmaiskut auttoivat opposition voittoon syksyllä 2011.

Naton väliintulo näytti alkuun estävän verisen sisällissodan, mutta Gaddafin kuoltua Libya ajautui täydelliseen hajaannuksen tilaan.

Poliittinen sopu kahden kilpailevan hallituksen välillä saatiin aikaan viime joulukuussa. Maan itäosissa toimivan kilpailevan hallinnon parlamentti ei ole kuitenkaan vielä hyväksynyt YK:n kätilöimää sopimusta.

Libyan kartalla on monta pelinappulaa. Yksi voimahahmoista on sotapäällikkö Khalifa Haftari.

Hänen johtamansa joukot ovat lähestyneet viime viikkoina rannikkokaupunki Sirteä, Gaddafin synnyinkaupunkia, joka on Isis-järjestön hallinnassa.

Haftar on aiemmin taistellut Libyan islamistisia asejoukkoja vastaan, mutta hänen uskotaan olevan tyytymätön YK:n välittämään sovintohallitukseen. Haftar saa tukea Egyptiltä ja Arabiemiraateilta.

Länsivallat ovat vaatineet, että Libyan kirjavat aseelliset ryhmät yhdistyisivät YK:n tunnustaman Tripolin hallituksen alaisuuteen taistelussa Isisiä vastaan.

Vaikka monet ryhmistä pitävät Isisiä verivihollisenaan, yhteisesti koordinoituja operaatioita jihadistijärjestöä vastaan ei ole nähty.

Osapuolet ehkä näkevät, että taistelu Isisiä vastaan on keino kohottaa omaa asemaa öljy- ja kaasuvarannoiltaan upporikkaassa maassa.

YK on varoittanut uuden sisällissodan puhkeamisesta kilpailevien ryhmien välille.

Euroopan näkökulmasta Libya on olennainen siitäkin syystä, että rannikkoseutu on tärkeä etappi Välimeren ylittävässä ihmissalakuljetuksessa.

Libyan vuosia jatkunut sekasorto on ollut onnenpotku jihadistijärjestö Isisille, joka pyrkii levittämään lonkeroitaan eri puolille islamilaista maailmaa.

Libyasta vallatut alueet eivät ole Isisille vain yksi haarakonttori muiden joukossa. Libya on Isisin tärkein etäpesäke tilanteessa, jossa kalifaatin keskusalueet luhistuvat Syyriassa ja Irakissa.

Libya onkin monessa mielessä oivallinen kohde terrorijärjestön tarkoituksiin: siellä on runsaat öljy- ja kaasuvarannot. Gaddafin jäljiltä aseita on mielin määrin.

Gaddafin murskatusta hallinnosta on saatu värvättyä entisiä turvallisuuskoneiston miehiä Isisin riveihin. Tilanne muistuttaa tässä suhteessa Irakia, missä Saddam Husseinin entiset tiedustelumiehet nousivat Isisin johtopaikoille.

Eteläosissa on huonosti valvotut rajat Nigerin, Tšadin ja Sudanin islamistialueille. Salakuljetusreitit Afrikan sydämeen rehottavat, ja reittejä pitkin virtaa jihadisteja pohjoiseen.

Lisäksi Libya sijaitsee aivan Euroopan kynnyksellä, vain lyhyehkön merimatkan takana.

Ainoa heikkous Libyassa on se, ettei alue näyttele merkittävää osaa Isisin uskonnollisessa ideologiassa, jossa al-Shamiin eli muinaiseen Suur-Syyriaan sijoittuvat paikat on nostettu maailmanlopun keskusnäyttämöksi.

Tässä mielessä vetäytyminen Libyaan merkitsisi Isisille merkittävää propagandatappiota.

Päätös kiertää YK:n asesaartoa Libyaan kielii siitä, että länsivallat on alkanut pitää Isisin Libyan-sivuhaaraa entistä suurempana uhkatekijänä.

Onkin todennäköistä, että aseelliset yhteenotot Isisiä vastaan Libyassa ja erityisesti Sirten tienoilla kiihtyvät lähiaikoina.

Isisin uhkan torjuminen on kuitenkin vaikeaa, elleivät Libyan hajanaiset joukot löydä yhteistä säveltä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Libya
 • Isis-järjestö
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  4. 4

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  5. 5

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  6. 6

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  7. 7

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  8. 8

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  9. 9

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  10. 10

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  9. 9

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää