Valikko
Ulkomaat

Libyasta on kehittymässä Isisin uusi pääkallopaikka

Aseavun myöntäminen Libyan hallitukselle povaa kiihtyviä taisteluja Välimeren etelärannalla. Aseviennillä repaleiseen Libyaan on myös riskinsä.

Silmukka Isis-järjestön kaulalla Libyassa näytti kiristyvän maanantaina, kun joukko maailman suurimpia maita päätti myöntää aseapua Libyan kansainvälisesti tunnustetulle hallitukselle.

Päätös oli odotettu, sillä Libyasta on kaikessa hiljaisuudessa kehittynyt Isisin vahvin, elinkelpoisin ja monella tapaa uhkaavin sivuhaara Irakin ja Syyrian ulkopuolella.

Aseavun antaminen YK:n tunnustamalle Fayez al-Sarrajin johtamalle hallitukselle ei ole kuitenkaan riskitöntä.

Libya on yhä käytännössä jakautunut kahden kilpailevan hallituksen ja useiden aseellisten ryhmien kesken. Riski on, että mahdollinen aseapu joutuu väärin käsiin tai kiihdyttää entisestään konfliktia vallasta kilpailevien aseellisten ryhmien välillä.

Välimeren rannalla Pohjois-Afrikassa sijaitseva Libya ajautui sekasortoon 2011, kun kansannousu diktaattori Muammar Gaddafin hallintoa vastaan puhkesi. Naton ilmaiskut auttoivat opposition voittoon syksyllä 2011.

Naton väliintulo näytti alkuun estävän verisen sisällissodan, mutta Gaddafin kuoltua Libya ajautui täydelliseen hajaannuksen tilaan.

Poliittinen sopu kahden kilpailevan hallituksen välillä saatiin aikaan viime joulukuussa. Maan itäosissa toimivan kilpailevan hallinnon parlamentti ei ole kuitenkaan vielä hyväksynyt YK:n kätilöimää sopimusta.

Libyan kartalla on monta pelinappulaa. Yksi voimahahmoista on sotapäällikkö Khalifa Haftari.

Hänen johtamansa joukot ovat lähestyneet viime viikkoina rannikkokaupunki Sirteä, Gaddafin synnyinkaupunkia, joka on Isis-järjestön hallinnassa.

Haftar on aiemmin taistellut Libyan islamistisia asejoukkoja vastaan, mutta hänen uskotaan olevan tyytymätön YK:n välittämään sovintohallitukseen. Haftar saa tukea Egyptiltä ja Arabiemiraateilta.

Länsivallat ovat vaatineet, että Libyan kirjavat aseelliset ryhmät yhdistyisivät YK:n tunnustaman Tripolin hallituksen alaisuuteen taistelussa Isisiä vastaan.

Vaikka monet ryhmistä pitävät Isisiä verivihollisenaan, yhteisesti koordinoituja operaatioita jihadistijärjestöä vastaan ei ole nähty.

Osapuolet ehkä näkevät, että taistelu Isisiä vastaan on keino kohottaa omaa asemaa öljy- ja kaasuvarannoiltaan upporikkaassa maassa.

YK on varoittanut uuden sisällissodan puhkeamisesta kilpailevien ryhmien välille.

Euroopan näkökulmasta Libya on olennainen siitäkin syystä, että rannikkoseutu on tärkeä etappi Välimeren ylittävässä ihmissalakuljetuksessa.

Libyan vuosia jatkunut sekasorto on ollut onnenpotku jihadistijärjestö Isisille, joka pyrkii levittämään lonkeroitaan eri puolille islamilaista maailmaa.

Libyasta vallatut alueet eivät ole Isisille vain yksi haarakonttori muiden joukossa. Libya on Isisin tärkein etäpesäke tilanteessa, jossa kalifaatin keskusalueet luhistuvat Syyriassa ja Irakissa.

Libya onkin monessa mielessä oivallinen kohde terrorijärjestön tarkoituksiin: siellä on runsaat öljy- ja kaasuvarannot. Gaddafin jäljiltä aseita on mielin määrin.

Gaddafin murskatusta hallinnosta on saatu värvättyä entisiä turvallisuuskoneiston miehiä Isisin riveihin. Tilanne muistuttaa tässä suhteessa Irakia, missä Saddam Husseinin entiset tiedustelumiehet nousivat Isisin johtopaikoille.

Eteläosissa on huonosti valvotut rajat Nigerin, Tšadin ja Sudanin islamistialueille. Salakuljetusreitit Afrikan sydämeen rehottavat, ja reittejä pitkin virtaa jihadisteja pohjoiseen.

Lisäksi Libya sijaitsee aivan Euroopan kynnyksellä, vain lyhyehkön merimatkan takana.

Ainoa heikkous Libyassa on se, ettei alue näyttele merkittävää osaa Isisin uskonnollisessa ideologiassa, jossa al-Shamiin eli muinaiseen Suur-Syyriaan sijoittuvat paikat on nostettu maailmanlopun keskusnäyttämöksi.

Tässä mielessä vetäytyminen Libyaan merkitsisi Isisille merkittävää propagandatappiota.

Päätös kiertää YK:n asesaartoa Libyaan kielii siitä, että länsivallat on alkanut pitää Isisin Libyan-sivuhaaraa entistä suurempana uhkatekijänä.

Onkin todennäköistä, että aseelliset yhteenotot Isisiä vastaan Libyassa ja erityisesti Sirten tienoilla kiihtyvät lähiaikoina.

Isisin uhkan torjuminen on kuitenkin vaikeaa, elleivät Libyan hajanaiset joukot löydä yhteistä säveltä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Libya
 • Isis-järjestö
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan

  6. 6

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  7. 7

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  8. 8

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  9. 9

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  10. 10

   Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa
  3. Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan
  4. Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”
  5. Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia
  6. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  7. Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi
  8. Tunti sitten
  9. Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”
  10. Suomi pehmentää Putinin vierailua Punkaharjun maisemilla, mutta Venäjän presidentti suhtautuu pehmeään valtaan kuten kansalais­järjestöihin – vihamielisesti
  11. Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
  12. Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille
  13. Näytä lisää