Ulkomaat    |   Näkökulma

USA:n vaaleissa mikään ei ole varmaa

Reilua tai ei, Yhdysvaltain presidentinvaaleissa puhutaan jo syksystä.

Reilua tai ei, Yhdysvaltain presidentinvaaleissa puhutaan jo syksystä. Mitä tapahtuu todennäköisessä kisassa Hillary Clinton vastaan Donald Trump?

Demokraatti Bernie Sandersin kannattajat ovat tästä katkeria. Demokraattien puolella esivaalikisa on yhä kesken, ja Sanders saattaa pärjätä hyvin vielä monissa osavaltioissa, kuten Kentuckyssa ja Oregonissa tiistaina. Clintonin suuren etumatkan vuoksi Sandersin on kuitenkin lähes mahdoton saada tätä kiinni.

Tuloksena on jakautunut demokraattipuolue. Clintonin ja Sandersin kannattajat joutuivat viikonloppuna Nevadassa käsirysyyn. Osa Sandersin idealistisista kannattajista uhkaa jäädä marraskuussa kotiin, koska heidän mielestään Clintonin erottaa Trumpista vain yksi Danten helvetin piireistä.

Republikaanien tuleva ehdokas Trump käyttää demokraattien sekaannusta hyväkseen. Hän ylistää Sandersia ja rohkaisee tätä lähtemään vaaleihin riippumattomana ehdokkaana. Tämä merkitsisi Trumpin voittoa.

Republikaanit ovat alkaneet pitkin hampain siirtyä Trumpin taakse. Puolueessa on edelleen väkeä, joka äänestää mieluummin Clintonia tai jää kotiin. Vaalituloksen kannalta ratkaiseva kysymys on, siirtyykö republikaaneista enemmän naisia Clintonin taakse kuin demokraateista duunareita Trumpin taakse – ja missä he asuvat.

Suurin osa Yhdysvaltain osavaltioista on nimittäin luotettavasti republikaanien tai demokraattien leirissä. Presidentistä päätetään muutamissa paikoissa, jotka ovat kiikun kaakun.

Suurin osa mielipidemittauksista ennustaa Clintonille voittoa Trumpista, mutta eivät kaikki. Quinnipiacin yliopiston kyselyn mukaan puntit Clintonin ja Trumpin välillä ovat tasan kolmessa ratkaisevassa osavaltiossa, Floridassa, Pennsylvaniassa ja Ohiossa.

Näissä vaaleissa on opittu se, että aiempien vaalien opit eivät pidä paikkaansa. Voi olla, että Clinton voittaa Trumpin selvästi. Voi olla, että Trump voittaa Clintonin selvästi. Voi olla, että kisa on tiukka. Voi olla, että jotain tapahtuu.

Kokonaiskuva on se, että republikaanien ehdokas vetoaa vihaisiin. Demokraattien puolella valituksi on tulossa se, joka vetoaa tyytyväisiin. Syksyllä nähdään, kumpia on äänestäjien joukossa enemmän.

Mutta se, joka väittää tänään tietävänsä lopputuloksen varmasti, on väärässä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  10. 10

   Auto ajoi päin bussipysäkkejä Marseillessa – Poliisin mukaan kuljettajan motiiveista ei ole toistaiseksi tietoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää