Ulkomaat

Orpo: Turkki edistyy pakolais­sopimuksessa, vaikka presidentti Erdoğan lähettää ”ristiriitaisia viestejä”

Turkista Kreikkaan saapuvien määrä on romahtanut. EU virittämässä viisumivapaussopimuksiin ”hätäjarrua”.

Bryssel. Sisäministeri Petteri Orpo on yhä luottavainen sen suhteen, että Euroopan unionin ja Turkin välinen sopimus pakolaistilanteen ratkaisussa etenee, vaikka Turkin sisäpolitiikka on myllerryksessä.

EU-sisäministerien kokoukseen perjantaina Brysselissä osallistunut Orpo kertoi, että Turkin virkamieskoneisto vie maiden välistä ja pakolaissopimukseen kytkettyä viisumisopimusta vauhdilla eteenpäin.

”He viestivät vähän ristiriitaisesti. Turkin viranomaiset, virkamiehet, haluavat kovasti mennä eteenpäin, ja (presidentti Recep Tayyip) Erdoğan taas puhuu välillä sillä tavalla, ettei hän haluaisikaan tätä sopimusta”, Orpo kertoi tiedotustilaisuudessaan.

EU on luvannut Turkille viisumivapautta kesäkuun loppuun mennessä, mikäli maa täyttää kaikki sille asetetut 72 ehtoa. Erdoğan on lausunut äskettäin, ettei häntä kiinnosta muuttaa Turkin terrorismiin liittyvää lainsäädäntöä EU:n vaatimalla tavalla.

Sopimuksen ylle nousi musta pilvi toukokuun alussa, kun Erdoğan antoi kenkää EU-johtajien kanssa hyvin toimeen tulleelle pääministeri Ahmet Davutoğlulle. Sunnuntaina hänen tilalleen on nousemassa liikenneministeri Binali Yildirim, jota pidetään Erdoğanin itsevaltaisia pyrkimyksiä tukevana mielistelijänä.

Silti myös muilla EU-mailla on halua viestiä, että sopimus on yhä raiteillaan. Puheenjohtajamaan Hollannin maahanmuutosta vastaava ministeri Klaas Dijkhoff ylisti perjantaina Turkin edistystä viisumivapausasiassa.

”Turkki on yhä täysin kyvykäs täyttämään kaikki sille asetetut kriteerit annettuihin aikarajoihin mennessä”, Dijkhoff totesi toimittajille.

Sopimuksen mukaan viisumivapaus pitäisi saada maaliin kesäkuun loppuun mennessä, mutta aika uhkaa loppua kesken. Turkin Erdoğan on silti todennut, että hänelle riittää asian valmistuminen lokakuussa.

Orpon mukaan EU:n tavoite on yhä kesäkuussa, vaikka hän myönsi aikataulun tiukaksi.

”Kukaan ei halua sanoa, että se ei olisi mahdollista. Tehdään töitä ja kesäkuussa nähdään, missä ollaan”, Orpo totesi kokouksen jälkeen.

EU:n ja Turkin huippukokouksissa on sovittu, että Turkki pysäyttää pakolaisten matkaamisen ihmissalakuljettajien avustuksella Kreikan saarille ja suostuu ottamaan kaikki sinne saapuvat ihmiset takaisin maaperälleen.

Maaliskuun 20. päivä alkanut järjestely on vähentänyt rajusti Kreikkaan saapuvia ihmismääriä. Kun aiemmin tulijoita oli jopa tuhansia päivässä, nyt heitä on alle sata päivittäin.

Kreikasta pakolaisten ja siirtolaisten palauttaminen Turkkiin on kuitenkin alkanut kankeasti. Huhtikuun loppuun mennessä ihmisiä oli palautettu vasta 386.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoi torstaina, että olosuhteet Kreikan saarien järjestelykeskuksissa ovat turvattomat ja hygieniatilanne huono.

”Euroopan pakolaisleiriversioissa sotaa paenneet naiset ja lapset kohtaavat päivittäin väkivaltaa ja pelkoa. Poliisisuojelun puute, ylikansoitus ja huonot saniteettiolosuhteet luovat kaaoksen ja turvattomuuden ilmapiiriä Kreikan piikkilanka-aidatuille saarileireille”, järjestön pakolaisasioiden johtaja Bill Frelick totesi tiedotteessa.

Puutteista ja epävarmuuksista huolimatta Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n luvut näyttävät, miten dramaattisesti tilanne Turkin ja Kreikan välillä on muuttunut. Viimeisen viikon jaksolla Kreikkaan saapui yhteensä 210 ihmistä, kun tulijoita on viime vuoden alusta alkaen tilastoitu hieman yli miljoona.

”Turkissa on tunnettuja vaikeuksia. Mutta en usko, että palaamme aiempaan hallitsemattomaan tilanteeseen”, ministeri Orpo totesi.

Sisäministerikokous antoi yksimielisen tukensa EU-komission ehdotukselle, jonka mukaan viisumivapauksiin Turkille ja muille maille kehitetään niin sanottu hätäjarru. Jos tulijoiden määrä nousee kohtuuttomaksi, EU-mailla olisi mahdollisuus keskeyttää viisumivapauteen osallistuminen.

”Katkaisumekanismi on yksinomaan hyvä asia. Tässä osoittelematta mitään maata sen enempää, minusta se on erittäin hyvä asia, että tällainen työväline on olemassa. Suomi tukee sitä voimakkaasti”, Orpo totesi.

Nyt asiasta aletaan vääntää Euroopan parlamentin kanssa, Hollannin ministeri Dijkhoff kertoi kokouksen jälkeen.

EU on myöntämässä viisumivapautta neljän maan – Georgian, Ukrainan, Kosovon ja Turkin – kansalaisille. Niissä asuu yhteensä 130 miljoonaa ihmistä.

EU-skeptisessä Britanniassa on varoiteltu, että etenkin Turkille myönnettävä viisumivapaus voisi aiheuttaa laajamittaista laitonta maahanmuuttoa ja kasvattaa terrorismin uhkaa Euroopassa.

EU-komission raportissa todetaan, että terroristi- ja rikollisjärjestöt voisivat yrittää hyötyä Turkin viisumivapaudesta, The Daily Telegraph -lehti kertoo.

Orpon mukaan EU-mailla on erimielisyyksiä siitä, missä määrin Georgia, Kosovo ja Ukraina täyttävät edellytykset viisumivapauden suhteen. Kyseisten maiden korruptio aiheuttaa epäilyksiä siitä, kuinka luotettavasti ne pystyisivät viisumivapaassa järjestelyssä toimimaan.

Sisäministereiden kokouksessa keskusteltiin myös keskisen Välimeren muuttoliikkeestä, joka kasvattaa painetta jälleen Italiaa kohtaan. Libyasta on saapunut Italiaan tänä vuonna noin 34 000 ihmistä.

Hollannin Dijkhoffin mukaan EU:ssa pohditaan nyt, pitäisikö Italiaan lisätä järjestelykeskuksia, kun ihmismäärien odotetaan kesän mittaan kasvavan.

Petteri Orpo toisti pitkään esitetyn turhautumisen aiheen, ettei Libyassa ole kunnolla toimivaa hallitusta, jonka kanssa EU voisi puuttua ihmissalakuljetukseen.

EU-maiden yhteinen ihmissalakuljetukseen keskittyvä Eunavfor Med -operaatio eli Operaatio Sophia Välimerellä ei ole päässyt kunnolla toimintaan, koska se ei saa toimia Libyan aluevesillä tai rannikolla.

Kunnolliseen toimintaan se tarvitsisi YK:n mandaatin ja / tai Libyan hallituksen suostumuksen, sotilaslähteistä kerrotaan.

Operaation avulla on pelastettu tuhansia ihmisiä merihädästä, mutta salakuljettajien bisneksiin sillä on ollut vähäiset vaikutukset.

”Operaatio ei millään mielekkäällä tavalla ehkäise siirtolaisten virtaa tai haittaa ihmissalakuljettajien verkostoja – operaatio Sophia ei hoida, eikä meidän näkemyksemme mukaan pysty hoitamaan, mandaattiaan. Se reagoi oireisiin, ei taudin syihin”, todetaan Britannian parlamentin raportissa.

Raportin mukaan EU-operaatio saattaa toimia jopa magneettina Eurooppaan pyrkiville ihmisille ja helpottaa salakuljettajien työtä. Salakuljettajat lähettävät ihmisiä oman onnensa nojassa huterissa veneissä merelle, josta EU-operaatio heidät poimii turvaan.

Viime vuoden kesäkuussa käynnistetyn operaation aikana on pidätetty joitakin kymmeniä alemman tason rikollisia. Operaatiossa on tuhottu salakuljettajien käyttämiä puuveneitä, mikä on synnyttänyt uuden ongelman: ihmiset nousevat niitäkin vaarallisempiin kumiveneisiin, raportissa todetaan.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan ainakin 1 361 ihmistä on kuollut tai kadonnut ylittäessään Välimerta tänä vuonna. Viime vuonna kuolleita tai kadonneita oli ainakin 3 771.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  5. 5

   Palkat nousevat ja verotus kevenee, mutta ostovoimasi ei välttämättä kasva – HS:n laskuri kertoo, mihin rahasi riittävät ensi vuonna

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Pohjois-Korea uhkasi uudella vetypommilla, diktaattori haukkui harvinaisessa lausunnossaan Trumpin mielenvikaiseksi höppänäksi

  8. 8

   Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille

  9. 9

   Nainen surmasi 73-vuotiaan miehen iskemällä tätä useasti mattoveitsellä vessassa Aleksis Kiven kadulla – HS seuraa murhaoikeudenkäyntiä

  10. 10

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  6. 6

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  7. 7

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  8. 8

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  9. 9

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  10. 10

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää