Ulkomaat

Schengenin tulevaisuus voi murtua, jos Itävalta pystyttää aidan Alpeille – ”Suomessa vaikutukset tuntuisivat pääasiassa Helsinki-Vantaalla”

Itävalta valmistelee aidan rakentamista ja rajatarkastuksia Brennerin solaan Italian rajalle.

Brenner/Brennero

Brennerin kylä nukkuu solan pohjalla vihmovassa toukokuisessa sateessa. Tehtaanmyymälöiden täyttämä ostoskeskus on ainoa tällä vuosituhannella tehty rakennus.

Uneliaisuus on kuitenkin vain pintaa. Italian ja Itävallan rajalla sijaitseva Brenner on yksi tärkeimmistä Euroopan unionin maiden välisistä kulkureiteistä.

”Brenner on käynyt läpi pitkän ja vaikeankin tien rajattomaan Eurooppaan. Toivottavasti tätä rajaa ei suljeta”, toteaa Brennerin pormestari Franz Kompatscher.

Tämä on Schengen-sisäraja, jonka ylittää valtava määrä tavaraliikennettä. Sola on Alppien matalin, 1 374 metrin korkeudella, ja sen suuntaisesti kulkee vuoriston liikenteeltään kuormitetuin moottoritie. Tietä pitkin jyristää keskimäärin viisituhatta rekkaa päivittäin.

Nyt Itävalta on kuitenkin päättänyt, että Brennerin solan ei tarvitse olla portti etelästä Keski-Eurooppaan. Yksi EU- ja Schengen-maa on siis ottamassa entistäkin kireämmin ohjat omiin käsiinsä. Itävallan sisäministeriö arvioi, että solasta voi tulla Ita­lian kautta Eurooppaan yrittävien turvapaikanhakijoiden tärkeä rajanylityspaikka.

Siksi itävaltalaispoliisit ja sotilaat olivat viime viikon alussa raja-aidan perustustöissä. Tarkalleen rajapyykkiä pitkin, juuri suuren tehtaanmyymälän väis­täen he kaivoivat raja-aidan perustukset. Poliisit porasivat maahan pylväiden teräkset kuin helminauhan läpi noin 370 metriä leveän solan.

Toistaiseksi Itävallan sisäministeri Wolfgang Sobotka on ilmoittanut, että aitaa ei rakenneta loppuun ja rajatarkastuksia ei aloiteta. Vielä ei. Toistaiseksi ei. Italia on naapurinsa puuhasta hyvin huolissaan ja vihainen.

Italian puolella Brennerin – italialaisittain Brenneron – pormestari Kompatscher istuu ke­vyessä, vihreässä toppatakissaan toimistossaan ja sanoo ymmärtävänsä itävaltalaisia.

”Meille rajan mahdollinen sulkeminen ja tarkastukset ovat huono juttu. Talous menettäisi valtavasti”, hän sanoo.

Lisäksi viime aikoina Brennerissä on ollut useita mielenosoituksia Euroopan pakolaispolitiikkaa vastaan.

”Kaksi viikkoa sitten mellakoitsijat etenivät lähes tehtaanmyymäläkeskukseen”, pormestari kertoo. Ostoskeskus on Kompatscherille tärkeä, sillä sadat ohikulkijat sentään pysähtyvät ja tuovat kuntaan rahaa.

Saksalaisen Bertelsmann-sää­tiön helmikuussa julkaisemien laskelmien mukaan pormestari Kompatscherin huoli on perusteltu. Sen mukaan rajatarkastusten aloittaminen uudelleen EU:n sisärajoilla leikkaisi vuosien 2016 ja 2025 välillä EU-maiden talouskasvua yhteensä noin 470 miljardilla eurolla.

Laskelmat perustuvat pääosin siihen, että tavaraliikenteen pidemmät odotusajat esimerkiksi Brennerin rekkajonoissa aiheuttaisivat yrityksille suurempia henkilöstökuluja. Niiden täytyisi lisätä varastotilaa, koska toimitukset hidastuisivat. Tämä taas johtaisi tuotteiden hintojen nousuun.

Selkeä häviäjä olisi Schengen-alueen keskellä sijaitseva EU:n suurin teollisuusmaa Saksa.

Bertelsmann-säätiö on laskenut varovaisen arvion mukaan sen bruttokansantuotteen kasvun hidastuvan 0,03 prosenttiyksikköä ja jyrkemmän arvion mukaan 0,08 prosenttiyksikköä vuosittain vuoteen 2025 saakka.

Saksan autotehtaat ovat trimmanneet valmistusprosessinsa niin, että esimerkiksi moottori voi saapua vain muutamia tunteja ennen kuin sitä tarvitaan tehtaassa.

Entä Suomi, joka on myös Schengen-maa? Millaisia vaikutuksia muutenkin talousvaikeuksissa kamppailevalle Suomelle tulisi, jos Schengen-alueesta tulisi historiaa?

”Todennäköisesti Suomessa vaikutukset tuntuisivat pääasiassa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Se on rakennettu niin, että Schengen- ja muu alue ovat täysin erillään. Rajatarkastusten palauttaminen olisi suuri kysymys”, sanoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Saara Tamminen.

Suomi sijaitsee Schengenin reunalla, joten tieliikenteen rajatarkastukset eivät purisi talouteen samalla tavalla kuin esimerkiksi Italian ja Itävallan rajalla.

Itävalta haluaa tiukentaa rajatarkastuksia pakolaisten takia. Millaisia pakolaismääriä parisensataa metriä Italian puolella olevan Brenneron juna-asemalla on toukokuussa?

”Nyt tulijoita on vähän, ehkä kymmenen päivässä, pääasiassa eritrealaisia ja syyrialaisia. Suuri osa on alaikäisiä. Vuosi sitten täälläkin junat olivat aivan täynnä, kunnes etenkin syyrialaiset siirtyivät Balkanin-reitille”, sanoo tutkija Monika Weissensteiner.

Asemalla partioivat niin Ita­lian poliisi, paikallinen carabinieri, kuin itävaltalaispoliisitkin tuntevat antropologi Weissen­steinerin. Hän on tarkkaillut turvapaikanhakijatilannetta asemalla vuodesta 2014.

Tarkkailijan tehtävä on seurata, keitä tulee, minne he sanovat olevansa matkalla ja mihin heidät palautetaan.

”Monen suupielet kääntyvät alaspäin, kun he kuulevat asemalla olevansa yhä Italiassa”, Weissensteiner sanoo.

Hänen mukaansa asemalla pelataan pöytätennistä, joka heittelee Euroopasta parempaa elämää etsiviä ihmisiä loputtomasti edes takaisin Itävallasta Italiaan, ja päinvastoin.

”Rajoilla tarvitaan jonkin tason tarkastuksia, mutta ongelma ei voi kaatua ikuisesti poliisien ja rajaviranomaisten niskaan. Turvapaikkajärjestelmä ei toimi, koska yksittäisten valtioiden näkemykset jyräävät. Poliitikkojen täytyy ratkaista tämä kansainvälisesti”, Weissensteiner sanoo.

Hänestä olisi järkevää erottaa turvapaikanhakijoiden rekisteröinti sormenjäljin ja Dublinin-sopimus.

”Nyt monet välttelevät sormenjäljen jättämistä. Jos se ei tarkoittaisi aina palauttamista jättöpaikkaan, tietäisimme paljon paremmin, miten turvapaikanhakijat liikkuvat.”

Schengenin perusta on yhteinen rajavalvonta

 Schengenin sopimuksen mukaan alueen 26 eurooppalaisella maalla on yhteinen rajavalvonta. Ihmiset saavat liikkua alueen sisällä ilman tarkastuksia.

 Viime vuonna useat EU-maat kuten Saksa, Ranska, Ruotsi, Tanska ja Belgia ottivat väliaikaiset rajatarkastukset sisärajoilla käyttöön ja haluavat jatkaa niitä.

 Itävalta valmistautuu aloittamaan tarkastukset Italian-rajalla, yhdellä vilkkaimmista Schengen-sisärajoista.

 Suomi liittyi Schengeniin vuonna 2001.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itävalta
 • Schengen-alue
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Italia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  6. 6

   Kaksi Pirate Bayn perustajajäsentä tuomittiin lähes puolen miljoonan euron korvauksiin Helsingissä

  7. 7

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  8. 8

   Vahvat naishahmot ja feministiset supersankari­elokuvat nostivat naisten ihaileman Joss Whedonin korkealle jalustalle – ex-vaimon avoin kirje repi hänet nyt alas

  9. 9

   Unkari hyväksyi lain: Kaikki turvapaikanhakijat pidetään leireillä

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  7. 7

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  10. 10

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää