Ulkomaat

Euroopan vanhin jäätynyt konflikti voi ehkä ratketa tänä vuonna – Kyproksen yhdistymistä pusketaan kovasti eteenpäin

42 vuotta kestäneen konfliktin ratkaisu näyttää olevan lähempänä kuin koskaan, mutta moni asia voi vielä romahduttaa sopimuksen.

Pehmeistä hiekkarannoistaan ja taatusta auringonpaisteesta tunnettua Kyprosta on halkonut 42 vuoden ajan vihreäksi linjaksi kutsuttu jakovyöhyke.

Tämä 180 kilometriä pitkä, YK:n sotilaiden valvoma vyöhyke erottaa toisistaan kyproksenkreikkalaisten hallinnoiman etelän ja kyproksenturkkilaisten asuttaman, itsenäiseksi julistautuneen pohjoisosan. Paikoitellen jopa seitsemän kilometrin levyinen vyöhyke on nimensä mukaisesti osin hyvinkin vihreä, koska kasvillisuus ja eläimet ovat päässeet ottamaan vallan ihmisiltä suljetulla alueella.

Pian pusikot saattavat kuitenkin harventua ja raja-aidat kaatua. Kyproksella yritetään nimittäin tosissaan hieroa sopimusta, joka yhdistäisi kahtia jaetun saaren ja samalla päättäisi Euroopan pisimpään jatkuneen, edelleen käynnissä olevan jäätyneen konfliktin.

Kyproksen presidentti Nikos Anastasiades ja saaren pohjoisosaa hallitseva kyproksenturkkilainen presidentti Mustafa Akıncı ovat yhdessä asettaneet tavoitteeksi, että ratkaisu löytyy tämän vuoden aikana.

”Uskon, että 2016 on vuosi jolloin saturaatiopiste saavutetaan”, sanoi Akıncı perjantaina Cyprus Mailin mukaan.

Kypros jakautui kahtia vuonna 1974, kun Turkki miehitti saaren pohjoisosan vastauksena Kreikan sotilasjuntan tukemaan vallankaappausyritykseen.

Pohjoisosa julistautui vuonna 1983 Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi. Ainoastaan Turkki on tunnustanut Pohjois-Kyproksen itsenäisyyden, ja kyproksenturkkilaiset ovat käytännössä täysin riippuvaisia Turkista. Alueella on edelleen kymmeniätuhansia turkkilaissotilaita.

Kyproksen eteläosa sen sijaan on kansainvälisesti tunnustettu valtio, joka kuuluu Euroopan unioniin.

Ratkaisua Kyproksen kriisiin on yritetty neuvotella aivan saaren jakautumisesta lähtien.

Lähimpänä sopua käytiin vuonna 2004, jolloin koko saarella äänestettiin YK:n kätilöimästä rauhansuunnitelmasta. Kyproksenturkkilaiset äänestivät sopimuksen puolesta, mutta kyproksenkreikkalaiset hylkäsivät sen.

Monet asiantuntijat sanovat, että nyt – vuonna 2016 – sopu on lähempänä kuin koskaan.

Tästä saa paljolti kiittää etelän ja pohjoisen presidenttejä, jotka molemmat ovat sukupolvea, joka yhä muistaa yhtenäisen Kyproksen. Taustalla on kuitenkin myös muita tekijöitä, jotka kannustavat sopuun.

Kuten tavallista, rahalla on osuutta asiaan.

Velkakriisiin sukeltanut Kypros ponnisti irti muiden euromaiden antamasta hätälainaohjelmasta tämän vuoden maaliskuussa. Kypros on saanut kiitosta kriisin päihittämisestä, mutta talous on edelleen hataralla pohjalla.

Molemmat presidentit tietävät, että saaren yhdistäminen kasvattaisi koko maan bruttokansantuotetta merkittävästi, kun esimerkiksi turismi pääsisi elpymään saaren pohjoisosissa ja kaupankäynti vilkaistuisi.

Myös Kyproksen eteläisiltä vesiltä vuonna 2011 löytynyt Afroditeksi nimetty kaasukenttä on pistänyt potkua neuvotteluihin. Kypros toivoo maakaasusta merkittäviä lisätuloja, mutta etelän ja pohjoisen erimielisyydet vaikeuttavat kaasun hyödyntämistä ja uusien kaasuesiintymien etsintää.

Vaikka presidentit Anastasiades ja Akıncı tuntuvat olevan tosimielellä liikkeellä, on edessä vielä monta koettelemusta, jotka voivat romahduttaa sopimuksen.

Vaikea ja kalliiksi tuleva kysymys liittyy esimerkiksi omaisuuteen. Noin 200 000 ihmistä joutui lähtemään kodeistaan ja menetti omaisuutensa saaren jakautuessa. Ratkaistava on, onko heillä kenties oikeus vaatia omaisuuttaan takaisin tai minkälaisia korvauksia heille maksetaan.

Ratkaistava on myös Turkin joukkojen vetäminen pois saaren pohjoisosasta sekä se, miten yhdistyneessä valtiossa hallinto ja alueet jaetaan kyproksenturkkilaisten ja kyproksenkreikkalaisten kesken.

Kyproksen eteläosassa järjestetään sunnuntaina parlamenttivaalit, joiden lopputuloksella ei pitäisi juuri olla merkitystä rauhanneuvotteluiden etenemiselle, sillä Kypros on presidenttivetoinen maa.

”Mitä neuvotteluihin tulee, Kyproksen presidenttijärjestelmässä parlamentti on merkityksetön”, sanoi professori Hubert Faustmann Nikosian yliopistosta uutistoimisto AFP:lle.

Vaalituloksella voi kuitenkin olla symbolista merkitystä. Jos presidentti Anastasiadesin valtapuolue pärjää vaaleissa ylivoimaisesti, hän voi saada lisäpaukkuja neuvotteluihin ja vahvemman mandaatin niissä tarvittaviin - joillekin kyproksenkreikkalaisille hyvinkin vastenmielisiin - myönnytyksiin. Jos taas äänestysprosentti jää alhaiseksi ja parlamenttiin pääsee paljon pieniä, kovan linjan puolueita, neuvotteluilmapiiri voi muuttua toiseksi.

Parlamenttivaaleja merkittävämmät vaalit koittavat vuonna 2018. Silloin kyproksenkreikkalaiset äänestävät uudesta presidentistä.

Tämän takia ratkaisu saaren yhdistämiseen on tärkeää löytää nyt eikä ensi vuonna, sanoo kyproksenturkkilaisten presidentti Akıncı. Halu sopuun kun voi kuihtua eteläosassa vaalikamppailun käynnistyttyä.

Oma ratkaiseva roolinsa Kyproksen yhdistämisessä on myös Turkilla. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Kyproksen ongelman ratkaiseminen palvelisi Turkin omia etuja.

Turkki nimittäin haluaa lähentyä Euroopan unionia, eivätkä jäsenneuvottelut etene ilman Kyproksen suostumusta.

Kyprosta halkova 180 kilometrin mittainen vihreä linja halkaisee myös maan pääkaupungin Nikosian. Jakolinjan pystyy ylittämään seitsemästä kohdasta, ja ylitys molempiin suuntiin onnistuu yksinkertaisesti henkilötodistusta vilauttamalla.

Osa pohjoisesta aikanaan paenneista kyproksenkreikkalaisista ei ole kuitenkaan koskaan palannut katsomaan vanhaa kotiaan. Ja moni kyproksenkreikkalainen kokee, että he joutuvat tekemään enemmän myönnytyksiä saaren yhdistämisen eteen.

Kyproksenturkkilainen presidentti Akıncı myöntää, ettei kaikkia miellyttävää ratkaisua ole mahdollista löytää. Suurimman osan pitäisi kuitenkin uskoa siihen.

”Heidän täytyy pystyä sanomaan, että ’Tämä sopimus takaa minulle yhdenvertaisuuden ja turvan, ja oikeuteni otetaan huomioon’”, Akıncı sanoi Cyprus Mailin mukaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kypros
 • Turkki
 • Kreikka
 • Jäätyneet konfliktit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  4. 4

   Miksi Juha Sipilä hymyilee?

  5. 5

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  8. 8

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  9. 9

   Voimakas maan­järistys surmannut yli 220 ihmistä Meksikossa, uhriluvun pelätään nousevan huomattavasti – järistys runnoi myös miljoona­kaupunki Méxicoa

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  7. 7

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  8. 8

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  9. 9

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  10. 10

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tämän parempaa mainoskanavaa Helsinki saa hakea: Kiinalainen jättiyritys WeChat luo Helsingille oman sovelluksen – käyttäjiä yli 960 miljoonaa
  3. Méxicossa asuva suomalainen oli hakemassa lapsiaan päiväkodista, kun maanjäristys alkoi: ”Kotikadullani kaksi kerrostaloa musertui maan tasalle”
  4. Voimakas maan­järistys surmannut yli 220 ihmistä Meksikossa, uhriluvun pelätään nousevan huomattavasti – järistys runnoi myös miljoona­kaupunki Méxicoa
  5. Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia
  6. Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja
  7. Eduskunta aloittaa tänään kuukausien aherruksen, vaikka se ei johda juuri mihinkään muutoksiin – budjetin käsittely on silti kansanedustajien tärkeimpiä tehtäviä
  8. Miksi Juha Sipilä hymyilee?
  9. Lionel Messi mätti neljä maalia FC Barcelonan murskavoitossa – samalla syntyi uran 43. hattutemppu: ”Vaikeinta on sen toistaminen”
  10. Kunnat riistävät kehitysvammaisia, sanoo Ihmisoikeusliitto – Tuusula maksaa työtoiminnasta kaksi euroa, ottaa ruuasta viisi euroa
  11. Enemmän kondomeja nuorille – Helsinki panostaa nuorten ehkäisyyn ja lupaa vuoden e-pillerit tai ehkäisyrenkaan ilmaiseksi
  12. Näytä lisää