Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Politiikan valtavirta valuu kohti oikeaa äärilaitaa Keski-Euroopassa

Saattaa olla enää ajan kysymys, milloin jonkin Euroopan maan johtajaksi äänestetään äärioikeistolainen ehdokas.

Harvoin puoli Eurooppaa pidättää hengitystään Itävallan presidentinvaalin vuoksi. Virka on pitkälti edustuksellinen ja Itävalta on, no, Itävalta. Tasaisen vakaa Euroopan seinäkukka.

Silti osa itävaltalaisista mediasivuista kaatui maanantaina alkuillasta tungoksen vuoksi, kun äärimmäisen tiukan vaalin lopullinen tulos julkistettiin. Voittajaksi nousi 31 000 äänen erolla vihreiden Alexander Van der Bellen.

Suurin uutinen oli kuitenkin toiseksi tullut Vapauspuolue FPÖ:n Norbert Hofer. Itävallan vaalitulos osoitti, että noin puolet länsimaisen valtion äänestäjistä on valmis äänestämään maansa johtoon ehdokasta laitaoikealta.

Itävallan vaalitulos pysäytti, sillä se paljasti mihin Eurooppa on matkalla. Saattaa olla enää ajan kysymys, milloin jonkin Euroopan maan johtajaksi äänestetään äärioikeistolainen ehdokas.

Itävallan naapurimaassa Unkarissa äärioikeistolainen Jobbik on jo aloittanut imagopesun vuoden 2018 parlamenttivaaleja silmällä pitäen. Mielipidemittauksissa puolue on Unkarin toiseksi suurin.

Jobbikin puoluejohtaja Gábor Vona ilmoitti viime kuussa kolmelle puolueen varapuheenjohtajalle, ettei halua heidän enää jatkavan. Ilmoitus on tulkittu yritykseksi siivota puoluetta radikaalista siivestä. Puolue haluaa salonkikelpoiseksi pääministeripuolueeksi.

Uudeksi varapuheenjohtajaksi Vona haluaisi nostaa muun muassa rajakaupunki Àsotthalomin pormestarin László Toroczkain. Toroczkai tunnetaan kovien otteiden äärinationalistina ja erityisesti toimintaelokuvia jäljittelevästä videosta, jossa pormestari uhkailee pakolaisia ja siirtolaisia ylittämästä rajaa.

Ja hän on siis ehdokas, jolla äärioikeiston imagoa yritetään maltillistaa. Perspektiivin ymmärtää, kun katsoo Unkarin valtavirtapolitiikkaa.

Pääministeri Viktor Orbán puhuu pakolaisista ja siirtolaisista uhkakuvilla ja sanoo puolustavansa Unkaria ”islamisaatiota” vastaan. Hän yhdistää maahanmuuton jatkuvasti terrorismiin. Kansallispäivän puheessa hän vihjaili tulijoiden jahtaavan ”naisiamme ja tyttäriämme”.

Kova retoriikka on tarkkaan laskelmoitua politiikkaa. Fidesz ja Jobbik mittelevät samoista liikkuvista äänestäjistä, ja äärioikeistolainen retoriikka on nostanut Orbánin suosiota Jobbikin kustannuksella. Muslimivastaisuutta käytetään nyt, kun Eurooppaan on tullut harvinaisen paljon maahanmuuttajia Lähi-idästä.

Niin unkarilaiset kuin itävaltalaisetkin ovat huolissaan maahanmuutosta, sillä Keski-Eurooppa on ollut satojentuhansien tulijoiden reitin varrella. Itävalta otti viime vuonna 90 000 turvapaikanhakijaa.

Hoferin kohdalla on pohdittu, edustaako hän äärioikeistoa vai oikeistopopulismia. Hofer itse kiistää FPÖ:n äärioikeistolaisuuden, vaikka puolue otti tänä vuonna Itävallassa kansallissosialismiin yhdistetyn ruiskukan symbolikseen. Hän ilmoitti kampanjassaan haluavansa sulkea Itävallan rajat muslimeilta, itävaltalainen Kurier kertoo.

Hofer kertoi vaalikampanjassaan ymmärtävänsä sitä, jos itävaltalaiset kantavat entistä enemmän aseita lisääntyneen maahanmuuton vuoksi, itävaltalaislehti Der Standard kertoo. Hofer on itse aseharrastaja ja kantaa lähes aina itävaltalaista Glock-asetta.

Mutta on oikeastaan toissijaista, miksi Hofer haluaa puoluettaan kutsua. Huolestuttavampaa on se, että Euroopan äärioikeistolaisia ja populistisia puolueita yhdistävästä muslimivastaisuudesta on tullut valtavirtaa.

Itävallan kupeessa on varoittava esimerkki siitä, mihin muslimivihan lietsominen voi pahimmillaan johtaa.

Slovakiassa parlamenttiin nousi maaliskuun vaaleissa ensimmäistä kertaa äärioikeistoa vielä radikaalimpi uusnatsipuolue. Puolue kutsuu halveksumiaan ihmisiä loisiksi ja haluaa maahan puolisotilaallisia ryhmittymiä.

Taustalla vaikutti vasemmistopopulistisen pääministerin Robert Ficon avoimen muslimivastainen kampanjointi, mikä asiantuntijoiden mukaan muutti käsitystä siitä, mikä on hyväksyttävää puhetta maahanmuuttajista ja mikä ei.

Se, mitä pidetään Keski-Euroopassa normaalina politiikkana, siirtyy koko ajan lähemmäs oikeaa äärilaitaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itävalta
 • Unkari
 • Slovakia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  3. 3

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  4. 4

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  9. 9

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää